سه عامل تعطیلی بازار فرش تهران
مالیات، تورم، رکود بازار
گروه بازرگانی - با وجود دستور رییسجمهور برای توقف اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و مطالعه بیشتر راهکارهای لازم جهت اجرایی کردن این قانون، گروههایی از اصناف در قالب اتحادیههای مختلف همچنان بر مذاکرات بیشتر با سازمان امور مالیاتی بر سر خواستههای خود تاکید دارند. در این میان فرشفروشان بازار تهران نیز دیروز در واکنشی دیگر خواستار تجدیدنظر کلی در میزان افزایش مالیاتهای متعلق به این صنف شدند و در گفتوگو با خبرنگار ما شرایط کنونی بازار را که دچار رکود شده است، مناسب برای اجرای تصمیمات دولت ندانستند. گزارش خبرنگار ما از راسته فرشفروشان را بخوانید.
عکس: حمید جانیپور - این عکس در حدود ساعت ۳۰/۲ روز گذشته از راسته فرش فروشان برداشته شده است
گروه بازرگانی - با وجود دستور رییسجمهور برای توقف اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و مطالعه بیشتر راهکارهای لازم جهت اجرایی کردن این قانون، گروههایی از اصناف در قالب اتحادیههای مختلف همچنان بر مذاکرات بیشتر با سازمان امور مالیاتی بر سر خواستههای خود تاکید دارند. در این میان فرشفروشان بازار تهران نیز دیروز در واکنشی دیگر خواستار تجدیدنظر کلی در میزان افزایش مالیاتهای متعلق به این صنف شدند و در گفتوگو با خبرنگار ما شرایط کنونی بازار را که دچار رکود شده است، مناسب برای اجرای تصمیمات دولت ندانستند. گزارش خبرنگار ما از راسته فرشفروشان را بخوانید. شبنمآذر - درپی تماس تلفنی یک شهروند، از تعطیلی بازار فرش تهران مطلع شدیم.
نشانی: سبزه میدان، راسته کفاشها، راسته عباسآباد بود، اما هنگامی که به محل رسیدیم تیمچهها و راستههای دیگری از بازار را نیز بسته دیدیم.
در واقع دیروز بازاریان راسته فرش فروشها نیز به دیگر بازاریان معتصب ملحق شده بودند. به گفته بازاریان، حدود ۱۰سال پیش نیز به دلیل افزایش ناگهانی مالیات، بازاریان برای چند ساعت چراغ حجرههای خود را خاموش کرده بودند.
گفتههای حجرهداران در تیمچهها و راستههای بازار حول یک محور بود و آن اینکه این اعتصابات که از اصفهان و تبریز آغاز شده بود، نه تنها اعتراض به قانون مالیات بر ارزش افزوده است بلکه بر افزایش ۲۰درصدی مالیات سالانه در شرایط رکود بازار و مهمتر از همه نابسامانی عمومی اقتصاد کشور است.
بسیاری از حجرهداران سراسر راسته عباسآباد، راسته قماش، سه راه رحیمیه یک، دو و سه و راسته طلافروشان کرکره مغازههای خود را پایین کشیده و بازار را ترک کرده بودند، عده کمتری چراغ حجرهها را خاموش کرده، درها را بسته و در حجرهها نشسته بودند. معدودی نیز کنار در بسته حجرههای خود ایستاده بودند.
تنها چراغ چند حجره که به انگشتان دو دست هم نمیرسید روشن بود، از فرشفروشان سه راه بوعلی که روز پنجشنبه در اعتصاب شرکت کرده بودند معدودی نیز دیروز کار خود را از سر گرفته بودند.
از یکی از فروشندگان درباره دلیل این تعطیلی میپرسم، میگوید: امروز همه فرشفروشان متحد شده و مغازههای خود را بستهاند. ولی اتحادیه گفته است ما به دلیل اینکه سرگذر هستیم مغازهمان را باز کنیم که چنین کردیم. اما مشکل اصلی فرشفروشها پرداخت ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده نیست؛ چرا که این مالیات شامل فرش دستباف نمیشود، بلکه مشکل اصلی افزایش سالانه ۲۰درصد مالیات و مهمتر از آن اوضاع نابسامان اقتصاد کشور است.
وی که نخواست نامش درج شود ادامه داد: انتقاد اصلی بر سیاستهای غلط اقتصادی دولت است و تصمیماتی که یکشبه و ناگهانی گرفته میشود. این در حالی است که دولت انتظار دارد مردم به این تصمیمات ناگهانی تن بدهند.
وی ادامه داد: این یک اقدام بیسابقه طی ۳۰سال گذشته است ولی اوضاع نابسامان اقتصاد و رکود شدید فرش، فرشفروشان را نیز وادار به اعتراض کرده است.
براساس گفتههای فعالان بازار، تعطیلی بازار فرشفروشان و دیگر راستههای بازار تا زمان لغو قانون مالیات بر ارزش افزوده و اتخاذ یک تصمیم درست برای رهایی اقتصاد از رکود ادامه دارد.
یکی از صادرکنندگان فرش در تیمچه سهراه رحیمیه نیز میگوید: تعویق قانون مالیات بر ارزش افزوده یک اقدام مقطعی است که گرهی از مشکلات باز نمیکند. اگرچه این قانون شامل حال فروشندگان فرش دستباف نمیشود ولی بر دیگر قیمتها تاثیر تورمی دارد.
به گفته وی، هنوز هم هیچکس نمیداند این قانون چیست و اساسا یعنی چه؟ سوال ما این است که وقتی «کاسبی» نیست مردم این ۳درصد را از کجا پرداخت کنند و فروشندگان فرش بیستدرصد مالیات را با وجود تورم ۲۰درصدی چگونه تامین کنند؟
وی میگوید: درصد بالایی از فرشفروشها دوشغله و سهشغله هستند و دلشان را به حجرههایشان در بازار خوش کردهاند. ما سرمایه را از جای دیگری میآوریم و در فرش خرج میکنیم. این اعتراضات بهخاطر وضعیت اقتصادی خراب است مخصوصا نرخ تورم که کمر بازاریان را هم شکست. سوال این است که چرا ما باید از نظر تورم چهارمین کشور جهان شده باشیم. این خبر را روزنامه همشهری چاپ کرده بود و اعلام کردند که تا دی ماه تورم به ۲۶درصد میرسد. در حالی که دولت وعدههای دیگری داده بود.
یکی دیگر از بازاریان در پاسخ به این سوال که آیا اتحادیه در جریان تعطیلی بازار فرش فروشها است؟ میگوید: اتحادیه کمتر به درد بازاریان توجه دارد، اما عاملان این تعطیلیها به هیچ جا وابستگی ندارند و بازاریان خودجوش هستند.
یکی دیگر از صادرکنندگان فرش نیز درباره صادرات فرش میگوید: اعلام میکنند صادرات فرش ۱۰میلیون دلار بوده ولی ما که صادرکنندهایم میدانیم که دلیلش تعرفه بالا است. مردم هم که فقط فرش ماشینی میخرند چون توان خریدشان پایین است.
شما نگاه کنید بسیاری از فرشفروشان بازار عباسآباد جمع کردهاند تبدیل شدهاند به لباسفروش، قسمتی از فرشفروشیهای پاچنار نیز دکمهفروش شدهاند. شما نگاه کنید در روزهای عادی به بازار فرش فروشها که میرسید انگار طاعون زده است. همه دارند از این صنف میروند. این وضعیت فرش است که روزی در ایران از هر هفت نفر یک نفر در این صنعت مشغول بود.
وی میگوید: کافی است یک مامور مالیات بیاید و در بازار چرخی بزند. ببینند آیا افزایش تصاعدی ۲۰درصدی مالیات منطقی است؟ عدهای تولیدکننده هم که شامل مالیات نمیشوند با ترفندهایی میروند یک شرکت در شهرستانی ثبت میکنند و چند دار قالی و یک تابلو میزنند که از مالیات فرار کنند.
اما یکی از فروشندگان فرش در بازار کفاشها که در روز تعطیلی بازار، مغازهاش را باز کرده بود برخلاف دیگر مصاحبهشوندگان که این رفتار را خودجوش دانستند، نسبت به این اقدام معترض است و میگوید: موضوع مالیات بر ارزش افزوده به فرشفروشها مربوط نمیشود و همکاران من اگر اعتراضی به رکود بازار و دیگر مسائل اقتصادی دارند چرا مالیات را بهانه کردهاند. من معتقدم که این حرکتها از جای دیگری هدایت شده است و بعضیها موج ایجاد کردهاند تا اهداف دیگری را دنبال کنند.
دلیل تعطیلی را نمیدانیم
اما رییس اتحادیه بنکداران پارچه تهران در باره تعطیلی دیروز بازار پارچه فروشان میگوید: ما هم دلیل تعطیلی بازار را نمیدانیم.
محمد صادق مشایخ در گفتوگو با «فارس» در خصوص تعطیلی بازار پارچه فروشان تهران میگوید: ما هم دلیل تعطیلی بازار را نمیدانیم و اگر شما هم میخواهید بدانید دلیل چیست به خیابان ۱۵ خرداد مراجعه کنید تا بدانید.
وقتی اجرای قانون دو ماه به تعویق انداخته شد حتما دلیل تعطیلی بازار همان است پس نباید بدنبال دلیل دیگری باشیم.
اصناف به دنبال لغو قانون مالیات بر ارزش افزوده
و اما نایب رییس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف گفته است: اصناف به دنبال لغو قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند.
سیدمجتبی عراقچی در گفتوگو با همین سایت خبری در خصوص تعطیلی بازار فرش فروشهای تهران گفت: با توجه به اینکه فرش از قانون مالیات بر ارزش افزوده معاف است دلیل تعطیلی بازار
فرش فروشها در حمایت از سایر اصناف است. وی افزود: فرش فروشها بهدلیل تعطیلی بازار پارچه فروشها و طلا فروشان اقدام به تعطیلی بازار کردهاند. عراقچی گفت: بهرغم تاکیدات فراوان اتحادیه بر باز کردن بازار مبنی بر اینکه اجرای این قانون در نهایت به نفع بازاریان است اما موفق نشدیم. وی افزود: بازاریان سر بازارچه تعطیل کردهاند و اما مغازههای داخل پاساژها باز است. عراقچی گفت: دلیل دیگر تعطیلی بازار رکود بازار فرش است که مزید بر علت شده و برخی از کسبه فروشندگان فرش دستباف اقدام به تعطیلی بازار کردهاند.
نایب رییس اتحادیه فروشندگان فروش دستباف گفت: اصناف بهدنبال لغو قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند چرا که پس از دو ماه دوباره همه این مشکلات تکرار میشود.
از سوی دیگر محمدهادی کمالیان رییس اتحادیه فروشندگان فرش ماشینی و موکت موضوع را به کلی تکذیب کرد و گفت: بازار تعطیل نیست و کسبه مشغول فعالیت هستند.
عاملان تعطیلی بازار از جای دیگری خط میگیرند
یک عضو هیات رییسه سومین دوره شورای اصناف کشور نیز گفت: وقتی آقای رییس جمهور اجرای قانون را دو ماه به تعویق میاندازد، ولی هنوز برخی از کسبه اقدام به تعطیلی بازار میکنند به این معنا است که اینها از جای دیگری خط میگیرند. قاسم نودهفراهانی به سایت خبری درخصوص تعطیلی بازار پارچهفروشان، فرش فروشان و طلافروشان گفت: دلیل تعطیلی بازار اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده است و تعویق آن توسط رییسجمهور دلیلی برای تعطیلی نیست و امروز با همه روسای اتحادیهها جلسه داریم تا آنها را در این خصوص توجیه کنیم. وی افزود: تعدادی از کسبه که اقدام به تعطیلی بازار کردهاند بهدنبال لغو قانون هستند که این کار خیلی بیربط است؟ چرا که لغو قانون از طریق تعطیلی بازار اتفاق نمیافتد و رییسجمهور دو ماه به اصناف وقت داده است تا مشکلات آنها را حل کنیم. فراهانی گفت: وقتی قانون به تعویق میافتد ولی هنوز برخی از کسبه اقدام به تعطیلی بازار میکنند به این معنا است که اینها از جای دیگری درس میگیرند. وی در پاسخ به این که منظور شما از جای دیگر کجا است؟ گفت: من حرف سیاسی نمیدانم و نمیتوانم بگویم. فراهانی گفت: امروز روسای اتحادیههای تهران و روز دوشنبه روسای مجامع صنفی کل کشور را دعوت کردهایم تا جلسات مشترکی با مسوولان دارایی و سازمان امور مالیاتی داشته باشیم تا بتوانیم مشکلات اصناف را حل کنیم.
عضو هیات رییسه سومین دوره شورای اصناف کشور گفت: وقتی اصناف به طور مرتب مالیات خود را پرداخت میکنند نباید ترسی از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده داشته باشند؛ چرا که اجرای این قانون به نفع اصناف است.
وی افزود: با اجرای این قانون افرادی که تاکنون مالیات پرداخت نمیکردند مجبور به پرداخت مالیات خواهند شد و این افراد هستند که باید از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده وحشت داشته باشند.
فراهانی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا افرادی که تاکنون مالیات نمیدادند به دنبال تعطیلی بازار هستند؟ گفت: احتمالا، چرا که واحد صنفی که پرونده مالیاتی شفافی دارد دلیلی برای اعتراض به قانون ندارد.
ارسال نظر