فراسو
دیدار هیات تجاری ترکیه از ایران
رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران حمل و نقل از طریق دریاچه وان را یکی از مشکلات پیش روی همکاریهای مشترک ایران و ترکیه دانست و گفت: برطرف شدن مشکلات موجود در زمینه حمل و نقل از طریق دریاچه وان، سبب ارتقای همکاریهای منطقهای و گسترش روابط ترکیه با هند و پاکستان از طریق ایران میشود. مهدی غضنفری، در دیدار با هیات تجاری ترکیه همچنین با اشاره به حجم ۲میلیارد دلاری مبادلات غیرنفتی دو کشور، حجم کل مبادلات تجاری ایران و ترکیه را هشت میلیارد دلار در سال ۲۰۰۷ اعلام کرد. در ادامه این نشست خانم الکر گزل «دبیرکل مرکز توسعه صادرات ترکیه و نماینده هیات ترک»، ضمن اشاره به اشتراکات فراوان فرهنگی و تاریخی دو کشور، گفت: دولت ترکیه خواستار همکاری همهجانبه با ایران است و در این راستا سند همکاری را آماده امضا کرده است.
وی از حمل و نقل و معرفی و شناخت بازرگانان دو کشور به عنوان دو اصل مهم، در توسعه روابط تجاری دو کشور یاد کرد و گفت: یکی از پروژههای در حال اتمام ترکیه، در زمینه حمل و نقل ریلی، پروژه خط آهن استانبول به آنکارا است که با همکاری طرف ایرانی این خط آهن میتواند از شهر تبریز نیز عبور کند.
الکر گزل با اعلام راهاندازی بانک ترکیه در ایران از همکاریهای بخش خصوصی دو کشور استقبال کرد و گفت: بخش انرژی یکی از مهمترین زمینههای همکاری دو طرف است.
هیات تجاری ترکیه همچنین با دبیرکل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران دیدار و گفتوگو کردند.
دبیرکل مرکز توسعه صادرات ترکیه در این نشست گفت: ایران و ترکیه دو کشوری هستند که سابقه تاریخی مشترک با یکدیگر دارند و از نظر فرهنگ، زبان و بسیاری موارد دیگر نیز دارای مشترکات هستند.
وی ادامه داد: ما به عنوان یک سازمان دولتی و شما به عنوان نماینده بخش خصوصی موظف به حل مشکلات بخش خصوصی هستیم.
اولکر یادآور شد: اکنون دنیا در حال یک تحول بسیار بزرگ است و کشورهای مختلف و سازمانهای منطقهای در حال جمع شدن کنار یکدیگر هستند و ما نیز یا ناچار به ایجاد تعامل هستیم یا اینکه مجبوریم در اقتصاد محدود خود باقی بمانیم، اما شرایط ما را ناگزیر میکند که به صورت بسیار قوی در این تحول حضور یابیم.
وی تاکید کرد: کشور ترکیه اکنون نزدیک به ۳۷۰میلیارد دلار مبادلات تجاری دارد که از این میزان ۱۷۰میلیارد دلار مربوط به صادرات و ۲۰۰میلیارد دلار نیز مربوط به واردات است.
دبیرکل مرکز توسعه صادرات ترکیه تصریح کرد: ترکیه در سال ۲۰۰۰ با یک بحران بزرگ اقتصادی روبهرو شد اما پس از آن با اجرای سیاستهای محکم مالی و پولی و همکاری میان بخش دولتی و بخش خصوصی این بحران برطرف شد. وی یادآور شد: بخش خصوصی ترکیه در مبادلات اقتصادی این کشور نقش بسیار مهمی ایفا میکند و پروژههای بزرگی در داخل و خارج از کشور اجرا کرده است. اتمام به موقع کار، کیفیت و اعتماد ابزارهای اصلی بخش خصوصی ترکیه در انجام کار است. خانم اولکر توضیح داد: همچنین سیاستهایی در زمینه بنگاههای کوچک در ترکیه اعمال شده تا این بنگاهها به سمت صادرات هدایت شوند و ما آماده انتقال این تجربیات و اطلاعات به کشور ایران هستیم.
دبیرکل مرکز توسعه صادرات ترکیه تاکید کرد: اکنون روابط تجاری بسیار جلوتر و قویتر از روابط سیاسی است و به همین خاطر باید از نظر اقتصادی و تجاری برای مشکلات موجود راهحل پیدا کنیم و در اولین فرصت تجارت بین مرزی را گسترش داده و تقویت کنیم.وی افزود: شورای مشترک کار ایران و ترکیه نیز در سال ۲۰۰۱ افتتاح شده، اما متاسفانه فعالیت موثری نداشته است و لازم است که به سرعت تقویت شود. وی اعلام کرد: برای انتقال منابع انرژی ایران به اروپا از طریق ترکیه نیز میتوانیم همکاری داشته باشیم و برای روان سازی تجارت دوجانبه باید مشکلات
حملو نقل را برطرف کنیم. اولکر گفت: همچنین در بخش بانکداری نیز باید روان سازی انجام شود و شعب بانکهای موجود تقویت و پشتیبانی شده و تعداد آنها افزایش یابد. اولکر بیان داشت: باید در زمینه زیربناها با در نظر گرفتن قواعد عمومی، سقفی برای مشارکت افراد و شرکتها تعیین شود و مهمترین کار تعریف مکانیسمی برای تعیین این سقف است و در همین زمینه باید کمیسیون مشترک میان دو کشور سریعتر تشکیل شده و اجلاس شورای کار نیز تقویت شود.
وی عنوان کرد: همچنین ضروری است که از طریق نمایشگاهها، سمینارها و بازدید از مراکز تولیدی، بخشهای خصوصی را به یکدیگر نزدیکتر کرد.
اولکر تاکید کرد: موضوع غذای حلال نیز برای ما اهمیت ویژهای دارد و در این زمینه اتحاد میان کشورهای ایران، ترکیه، قزاقستان و تاجیکستان بسیار حائز اهمیت است. در ادامه این دیدار جواد مصدقی دبیرکل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران گفت: رشد و توسعه کشور ترکیه در زمینههای زیربنایی مانند نیروگاهها، منابع، سدها، حمل و نقل، کشاورزی، فولاد و توریسم بسیار قابل توجه است و میتوان آنها را به الگویی برای تمامی کشورهای اسلامی تبدیل کرد.
وی افزود: براساس آمارها، صادرات ترکیه به ایران یک میلیارد دلار و صادرات ایران به ترکیه ۵۰۰میلیون دلار است که بخش عمدهای از آن به وسیله بخش خصوصی انجام میشود و با توجه به پتانسیل موجود در دو کشور این ارقام باید بسیار بیشتر از این میزان باشد. دبیرکل اتاق بازرگانی ایران توضیح داد: بیان مشکلات به معنی گشودن راه توسعه است و در این رابطه باید روابط بخشهای حمل و نقل، گمرک و بانک در دو کشور روانسازی شود.
دبیرکل اتاق بازرگانی ایران توضیح داد: ترکیه برای ما تنها یک بازار نیست؛ بلکه دروازه ورود به بازارهای بزرگ دیگر کشورها است.
ارسال نظر