دولت به حمل‌ونقل کالاهای صادراتی یارانه بپردازد

عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران علت اصلی رشد قیمت‌ها را افزایش حجم جهانی تجارت و نامتناسب بودن رشد تجارت با رشد تولید وسایل حمل‌ونقل دریایی دانست. مسعود دانشمند در گفت‌وگو با «ایسنا»، درباره دلایل رشد حمل‌ونقل کالاهای صادراتی عنوان کرد: با رشد حجم تجارت جهانی که به ۱۳‌هزار و ۵۰۰‌میلیارد دلار در پایان سال ۲۰۰۷ رسیده است جابه‌جایی کالاها افزایش یافته و به دلیل رشد تجارت جهانی کشورها به سمت تولید انبوه کالاهای مزیت‌دار حرکت کرده‌اند در نتیجه کشورهای تولیدکننده به صادرکننده تبدیل شده‌اند بنابراین با رشد حجم تجارت و افزایش حجم حمل‌ونقل کالاها، وسایل آن نیز باید متناسب با میزان تجارت افزایش ‌یابد.

وی افزود: در چنین شرایطی شرکت‌های بیمه نیز از قبول بیمه کشتی‌هایی که بیشتر از ۲۰ سال عمر دارند خودداری کرده و این کشتی‌ها از چرخه حمل‌ونقل خارج شدند از سویی دیگر کارگاه‌های کشتی‌سازی نیز تا سال ۲۰۱۵ تمام تولیدات خود را پیش فروش کرده‌اند بنابراین کرایه حمل کالاها به گونه‌ای افزایش یافت که به سادگی قابل جبران نیست.

به گفته دانشمند، در حال حاضر قیمت حمل‌ونقل دریایی کالاها به شدت افزایش یافته به طوری که قیمت ۱۸‌هزار دلاری اجاره کشتی به ۶۰ تا ۷۰‌هزار دلار در روز رسیده است. دانشمند در ادامه، رشد قیمت نفت از ۳۰ به ۱۴۰ دلار را نیز یکی از عوامل تاثیرگذار در رشد قیمت‌های حمل‌ونقل دریایی برشمرد و افزود: در حال حاضر سوخت مورد استفاده کشتی‌ها (گازوئیل و نفت سیاه) به قیمت‌هزار دلار رسیده که خود، عامل تاثیرگذاری در رشد قیمت‌ها است.

وی پیشنهاد کرد تا دولت با کمک‌های بلاعوض به شرکت‌های حمل‌ونقل کالاهای صادراتی برای خرید کشتی در سیستم حمل‌و نقل دریایی تاثیر بگذارد و یا اینکه برای حمل کالاهای صادراتی ۵۰ تا ۷۰درصد قیمت حمل را همانند سایر کشورها یارانه بپردازد. عضو هیات رییسه اتاق ایران به سازمان توسعه تجارت توصیه کرد تا مستقیما وارد سرمایه‌گذاری در ایجاد شرکت‌های حمل‌و‌نقل و یا خرید کشتی نشده و بر خلاف اصل ۴۴ عمل نکند.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر زیرساخت‌های حمل‌و نقل کالاهای صادراتی و وارداتی کشور در حد مطلوبی قرار دارد، گفت: برخی شرکت‌های بخش خصوصی در حال اجرای سیستم دور، دور کالاها هستند اما همچنان به علت قیمت بالای حمل کالای صادراتی کشور غیر رقابتی است.

دانشمند خاطرنشان کرد: راه‌حل مشکل افزایش قیمت حمل کالاهای صادراتی این نیست که یک عده شرکت‌های حمل‌ونقل جدید درست کنیم بلکه دولت باید اجازه دهد تا مکانیزم بازار، قیمت‌ها را تعیین کرده و سازمان توسعه تجارت نیز یارانه‌ حمل‌ونقل را بپردازد.

به اعتقاد وی ایجاد خطوط کشتیرانی برای یک یا چند مسیر برای انتقال کالاهای صادراتی، کاری مقطعی بوده و در بلندمدت جوابگوی مشکلات نخواهد بود؛ چرا که این روند، با قطع حمایت دولت جواب نمی‌دهد.