دستور غضنفری برای تشدید کنترل بازار

گروه بازرگانی - در پی گران شدن برخی کالاهای اساسی در بازار، وزیر صنعت، معدن و تجارت از مدیران بازرگانی داخلی و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان خواست تا مدیریت، نظارت و کنترل بازار را همچون ایام عید ادامه دهند و مراقبت‌های لازم را در سطح تامین و عرضه نیز داشته باشند. در روزهای پایانی سال گذشته، وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدامات خود برای تنظیم بازار شب عید را تشدید کرد تا از گران شدن کالاهای اساسی مورد نیاز مردم جلوگیری کند، اما گویا با کمرنگ‌تر شدن این برنامه در سایه فقدان اهرم‌های نظارتی لازم، برخی کالاهای اساسی پس از ایام نوروز، افزایش قیمت داشته‌اند که از آن جمله می‌توان به افزایش قیمت روغن نباتی، پودر شوینده و محصولات لبنی و شیرخام اشاره کرد.بر اساس اعلام مسوولان، پودرهای شوینده دستی و ماشینی به طور متوسط، ۷ تا ۱۰ درصد افزایش قیمت داشته‌اند و از ۱۱۵۰ تومان تا ۱۲۲۶ تومان، درب مغازه به فروش می‌رسند. این در شرایطی است که جمشید فروزش، دبیر شورای پودر شوینده با اعلام نرخ مصوب ۶۷۵ تومانی پودر شوینده دستی و نرخ ۹۳۰ تومان پودر ماشینی، می‌گوید: اگر هر واحد صنفی پودر شوینده را بالاتر از این رقم به فروش برساند، متخلف است و مردم نیز باید آن را گزارش دهند.

البته مسوولان می‌گویند که قیمت اعلام شده پودر شوینده برای تمامی برندها یکسان است و هیچ یک از برندها حق فروش محصول بالاتر از این نرخ را ندارد، این در شرایطی است که قیمت مواد اولیه داخلی پودر شوینده، ۱۲ درصد و مواد اولیه خارجی، ۳ تا ۵ درصد افزایش داشته است. بر همین اساس است که سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان عملا موافقت خود را با افزایش قیمت پودر شوینده اعلام کرده، اما برخی واحدهای صنفی، از این موضوع، سوءاستفاده کرده و پودرهای شوینده را به قیمت‌هایی بالاتر از نرخ مصوب به فروش می‌رسانند.

در مورد روغن نباتی نیز به عنوان یکی از کالاهای اساسی غذایی مردم، با افزایش ۱۷ درصدی قیمت مواجه بوده‌ایم که محمد قبله، معاون سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان در این خصوص می‌گوید: افزایش قیمت روغن نباتی با نظر سازمان حمایت بوده و برای این موضوع، از پیش از عید تصمیم‌گیری شده بود و قرار شد که این امر در نیمه دوم فروردین‌ ماه امسال اعمال شود، اما افزایش قانونی و رسمی قیمت روغن نباتی نیز در شرایطی است که همچون پودر شوینده، شاهد تخلف برخی واحدهای صنفی در فروش این محصول خارج از قیمت مصوب هستیم.

موافقت رسمی با افزایش قیمت پودر شوینده و روغن‌نباتی در حالی است که سازمان حمایت در مورد شیر خام و محصولات لبنی دیگر تاکید می‌کند که هیچ گونه مجوزی برای افزایش قیمت این محصولات صادر نکرده است. به گفته معاون سازمان حمایت، هر گونه افزایش قیمت شیر خام و محصولات لبنی غیرقانونی است و با واحدهای صنفی متخلف در این زمینه برخورد می‌شود.

مجموع این شرایط، یعنی افزایش قیمت برخی محصولات خارج از قیمت مصوب سازمان حمایت و نیز افزایش قیمت برخی محصولات بدون مجوزهای قانونی این سازمان، وزیر صنعت، معدن و تجارت را بر آن داشته تا ضمن تایید نوسانات قیمتی برخی کالاهای اساسی در بازار، تاکید کند: هر گونه افزایش قیمت بدون هماهنگی قبلی و ارائه دلایل مستند به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان مورد پذیرش نیست.

به گفته مهدی غضنفری، بسیاری از عوامل موثر در نوسانات قیمتی بازار، از بیرون به متولیان بخش تنظیم بازار تحمیل شده و جز با تعامل نزدیک دستگاه‌های ذی‌ربط و مسوولان این بخش رفع شدنی نیست. وی با اذعان به اینکه نوسانات قیمتی در سطح بازار فشار زیادی را به اقشار پایین جامعه وارد کرده است، افزود: از همه دستگاه‌ها به ویژه بانک مرکزی می‌خواهیم، برای تامین ارز مورد نیاز برای واردات سریع‌تر و ارزان‌تر مواد اولیه و کالای اساسی، وزارت صنعت، معدن و تجارت را یاری کنند.

غضنفری که با مدیران سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان دیدار داشت، ادامه داد: ناظران سازمان حمایت باید به طور مستمر در سطح بازار حضور داشته باشند و به رصد بپردازند تا مبادا افزایش قیمت‌ها از نظرشان دور بماند. وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین گفت: وضعیت قیمتی و تامین مایحتاج مردم نه تنها دغدغه متولیان بازار است، بلکه علما و ائمه جمعه نیز از وضعیت کنونی گلایه‌مند هستند و باید کنترل و بازرسی‌ها تشدید شود. وی از سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان خواست تمام وارد‌کنندگانی که کالای خود را با ارز مرجع وارد می‌کنند، رصد کند تا محصول نهایی را با محاسبه قیمت آن و نه بیشتر، در اختیار مشتری قرار دهند. غضنفری همچنین از مدیران حوزه بازرگانی داخلی خواست تا مدل‌های تنظیم و کنترل بازار در سال ۹۱ را تدوین و اصلاح نظام توزیع را پیگیری کنند.در همین رابطه، سازمان توسعه تجارت، پیش از این، فهرست تمام کالاهایی را که با ارز مرجع وارد می‌شود، در اختیار سازمان حمایت قرار داد تا بتوان قیمت این کالاها را به صورت دقیق‌تر در بازار کنترل کرد. این سازمان همچنین روی برگه ثبت سفارش کالاهای اساسی و مواد اولیه، عنوان ارز مرجع را حک کرده و برای سایر کالاها از واژه ارز صادراتی استفاده می‌کند.