معاون اول رییسجمهور: به مسوولان اماراتی هشدار دادیم
توقف رابطه تجاری با امارات؟
دنیای اقتصاد- خبرگزاری های داخلی و خارجی دیروز در حالی از توقف مبادلات تجاری ایران با امارات خبر دادند که معاون اول رییسجمهوری ایران ضمن تکذیب این موضوع اعلام کرد: «به این سادگی نیست که روابط دو کشور همسایه یکباره قطع شود» محمد رضا رحیمی بر این نکته نیز تاکید کرد که امارات متحده عربی تحت تاثیر فشار آمریکا کاری کرده که به ضرر ما نیست، بلکه به ضرر خودش است. تنش تجاری میان ایران و امارات متحده عربی از سال گذشته و پس از مسدود شدن حساب بانکی بیش از ۴۰ تن از بازرگانان ایرانی بروز کرد؛ اما حتی این تصمیم بانک مرکزی دبی نیز منجر به کاهش مبادلات کالایی دو کشور نشد؛ به گونهای که آمار رسمی گمرک ایران نشان میدهد طی ۸ ماهه نخست سال جاری امارات کماکان بزرگترین شریک تجاری ایران در منطقه بوده و حدود ۱۳ میلیارد دلار کالا از آن کشور وارد شده است. این میزان مبادلات که تراز تجاری مثبت را به نفع همسایه جنوبی رقم زده همواره به سود شرکای اماراتی بوده است، از این رو بازرگانان عضو اتاق بازرگانی دبی نیز از جمله مخالفان تحریم و تحدید تجارت کالایی با ایران محسوب میشوند. معاون اول رییس جمهور در واکنش به بحران مبادلات تجاری با امارات اعلام کرد
توقف مبادلات، خیر؛ هشدار به اماراتیها، آری
نمی توانیم به سادگی رابطه تجاری با کشور همسایه را قطع کنیم
گروه بازرگانی- روز گذشته خبرگزاری «مهر» از دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر توقف مبادلات تجاری با امارات در واکنش به تصمیمات بانکی اخیر آن کشور و همراهیاش با خواست دولتهای غربی خبر داد.
با این حال معاون اول رییس جمهور در گفتوگو با «فارس» در پاسخ به این سوال که آیا روابط تجاری ایران با امارات متوقف شده است، یا خیر؟ گفت: خیر، به این سادگی نیست که روابط دو کشور همسایه یکباره قطع شود.
محمد رضا رحیمی در عین حال تصریح کرد: به مسوولان این کشور تذکر دادیم که زیر بار فشار آمریکا نروند چرا که به صلاحشان نیست.
وی افزود: امارات تحت تاثیر فشار آمریکا کاری کرده که به ضرر ما نیست بلکه به ضرر خودش است.
رحیمی بر این نکته نیز تاکید کرد که امارات در واقع در کنار ایران، امارات شد.
معاون اول رییس جمهور گفت: کشور ما تا به حال نشان داده که قادر است امور داخلی خود را جمع و جور کند و قادر هستیم شدیدترین تحریمها را دور بزنیم همان طور که تا به حال این کار را انجام دادیم. دفعه اولمان نیست که تحریم شدهایم؛ ما بعد از انقلاب یکسره به ویژه از سوی آمریکا تحریم شدیم.
رحیمی تاکید کرد: البته این تحریمها را هم پشت سر خواهیم گذاشت، ولی امارات اگر وارد این بازی نشود بهتر است.
این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده است که بنا به گزارش رسمی گمرک ایران طی ۸ ماه نخست سال جاری از مجموع ۳۹ میلیارد و ۷۵۰ میلیون دلار کالای وارداتی به کشور نزدیک به ۱۳ میلیارد دلار کالا از مقصد اماراتمتحده عربی وارد شده که این کشور را به بزرگترین شریک وارداتی کشور تبدیل کرده است. ضمن اینکه ۸۰ درصد واردات از امارات جنبه سرمایهای دارد. گفته میشود این تصمیم در پی مواضع ضد ایرانی کشور اماراتمتحده عربی اتخاذ شده است. این در حالی است که چندی پیش رییس سازمان صادرات دبی گفته بود با وجود تحریمها، روابط تجاری ایران و دبی رشد داشته و تحریمها تاثیر زیادی بر روابط تجاری و مالی دو کشور نداشته است.الاوادی تصریح کرده بود : حتی در مواجهه با تحریمهای شدیدتر علیه ایران، روابط مالی و تجاری ایران و دبی ادامه یافته است.
مسعود دانشمند، رییس هیاتمدیره اتاق بازرگانی ایران و امارات معتقد است در چنین شرایطی بهترین راهحل برای تصمیم سازان ایرانی میتواند این باشد که با اتخاذ برنامهای بلند مدت، کشورهای دیگر منطقه از جمله عمان و قطر را به عنوان بازار هدف سالهای آتی صادرات ایران تعیین کرده و از هماکنون برای آن برنامهریزی کنند. چندی پیش خبرگزاریهای خارجی از اعزام یک تیم کارشناسی آمریکایی به امارات برای مذاکره در ارتباط با تحریم تجاری ایران خبر دادند. بر این اساس، «دیوید کوهن معاون»، معاون خزانهداری آمریکا گفته است که هدف از اعزام مقام ارشد این وزارتخانه به امارات متحده عربی، مشورت درباره تصمیم دولت اوباما پیرامون نحوه برخورد با ایران و قرار دادن آن در فهرست کشورهای فعال در پولشویی بینالمللی است.موسسات مالی در «دوبی و ابوظبی»، از جمله بزرگترین مراکز مالی خاورمیانه هستند که با ایران روابط مالی و اقتصادی گستردهای دارند.
بر اساس تحریمهای قبلی، ایالاتمتحده از موسسات مالی بینالمللی میخواست مبادلات خود را با نهادهای ایرانی که در لیست تحریمها قرار دارند متوقف کنند تا مناسبات خود را با آمریکا به خطر نیندازند، این تصمیم آمریکا مشکلات بسیاری برای شرکتهای امارات متحده عربی به وجود آورد و با انتقاد اتاق بازرگانی امارات نیز روبهرو شد.
امارات آسیب میبیند
به دنبال تصمیم کشور امارات متحده عربی برای متوقف کردن ثبت سفارش کالا از ایران یک عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران اعلام کرد: هنوز علت و انگیزه دولت امارات از این تصمیم مشخص نیست و هرگونه اظهار نظری در این رابطه در حد حدس و گمان است.
محسن بهرامی ارضاقدس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» افزود: یکی از عوامل این تصمیم میتواند به موضوع تحریم و افزایش محدودیتهای بینالمللی علیه ایران مربوط باشد. رییس کمیسیون صنعت و تجارت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با بیان اینکه دولت امارات شاید از تصمیم کنگره آمریکا برای تحریم ایران تاثیر گرفته باشد، گفت: البته تصمیم این کشور میتواند ریشههای دیگری نیز داشته باشد.بهرامی ارض اقدس با بیان اینکه کشور امارات تا پیش از این تصمیم، شریک اول ما در واردات و صادرات کالا بوده است، گفت: کشور امارات بازار مصرف ما نیست، اما ایران سالانه ۱۰ میلیارد دلار کالا به این کشور صادر میکند و بیش از این میزان نیز از این کشور کالا وارد. وی با بیان اینکه ۲۰ درصد از تعاملات تجاری ایران با کشور امارات انجام میشود، افزود: این موضوع باید هر چه سریعتر تعیین تکلیف شود و گزینههای جایگزین برای این کشور نیز دیده شود.
این عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران ادامه داد: بسیاری از کالاها بعد از ورود به این کشور به صورت مستقیم به بازارهای هدف صادر میشود و برخی از کالاها نیز در این کشور به طور مجدد بستهبندی شده و بعد صادر میشوند. بهرامی ارض اقدس در پاسخ به این سوال که توقف ثبت سفارش کالا از سوی این کشور چه تبعاتی میتواند داشته باشد، توضیح داد: این موضوع بیش از وضعیت تجاری ایران میتواند کشور امارات را متاثر و اقتصاد این کشور را دستخوش تغییرات جدی کند؛ بنابراین دولت این کشور باید به عواقب این موضوع فکر کرده و این تصمیم را اصلاح کند.
وی با اشاره به دامنه وسیع پلهای ارتباطی ایران گفت: به دلیل گستردگی وسعت مرزهای کشور و بنادر، ایران به راحتی میتواند مسیر جایگزینی را برای صادرات و واردات کالا به آن کشور پیدا کند، اما کشور امارات از این تصمیم لطمات جدی خواهد دید.
نخستین نشانههای بحران
نخستین نشانههای بحران تجاری میان دو کشور سال گذشته و پس از بخشنامه بانک مرکزی امارات و مسدود شدن ۴۱ حساب بانکی ایرانی در راستای اجرای تحریمهای سازمان ملل رخ داد. این بانک از موسسات مالی و اعتباری خواسته بود که از پرداخت وجه به ایرانیان مشمول تحریمها خودداری کنند. بخشنامه مذکور پس از مدتی عملا به فراموشی سپرده شد، اما عارضههای آن کماکان ادامه داشت که البته با توجه به رشد روزافزون و جریان عادی روابط تجاری دو کشور چندان موثر واقع نشد. با این حال دیروز معاون سازمان توسعه تجارت «توقف ثبت سفارش کالاهای وارداتی از امارات» را ناشی از «اشکال فنی» دانست.
نمایی از بندر جبل علی در امارات
ارسال نظر