ارزش «سایر کالاها» 5/11 میلیارد دلار بود
مجموع ارزش صادرات ۹/۳۳ درصد افزایش یافت
واردات با 6 درصد رشد منفی رو‌به‌رو شد

گروه بازرگانی- تازه‌ترین آمار گمرک ایران نشان می‌دهد که طی هشت ماهه نخست سال‌جاری ارزش صادرات غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی و محصولات پتروشیمی ۱۱ میلیارد و ۵۲۵ میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۹۳/۴ درصد رشد داشته، ضمن اینکه محاسبه ارزش یورویی این میزان صادرات حاکی از رشد منفی ۹۵/۲ درصدی است. در این مدت صادرات کشور با احتساب میعانات گازی و محصولات پتروشیمی ۹/۳۳ درصد افزایش نشان می‌دهد و به رقم ۲۷ میلیارد و ۴۶۰ میلیون دلار رسیده است.
عباس معمارنژاد، معاون وزیر اقتصاد و رییس کل گمرک ایران با اعلام این آمار گفت: در مدت مذکور 49 میلیون و 515 هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی 5/8 درصد افزایش نشان می‌دهد.
به گزارش روابط عمومی گمرک ایران، معمارنژاد درخصوص اقلام عمده صادرات اظهار کرد: گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده با یک میلیارد و ۴۰۸ میلیون دلار، پروپان مایع شده با یک میلیارد و ۴۰۵ میلیون دلار، متانول با ۸۹۳ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار ۳ قلم عمده کالاهای صادراتی در این مدت بوده‌اند.
وی در زمینه ترکیب کالاهای صادراتی به تفکیک میعانات گازی، محصولات پتروشیمی (به جز نفت، گاز و تجارت چمدانی) و سایر کالاها خاطرنشان کرد: در هشت ماهه سال جاری از سهم ارزشی کل صادرات کشور 6 میلیارد و 296 میلیون دلار به میعانات گازی، 9 میلیارد و 639 میلیون دلار به محصولات پتروشیمی و 11 میلیارد و 525 میلیون دلار به سایر کالاها اختصاص داشته است.
به گفته معمارنژاد بیشترین میزان کالاهای صادراتی به کشور چین به میزان ۳ میلیارد و ۶۷۳ میلیون دلار، امارات به میزان ۳ میلیارد و ۱۰۶ میلیون دلار، عراق با ۲ میلیارد و ۹۳۶ میلیون دلار، هند با یک میلیارد و ۸۲۴ میلیون‌ دلار و افغانستان با یک میلیارد و ۲۳۲ میلیون دلار بوده است.
همچنین به گفته رییس کل گمرک ایران متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در هشت ماهه سال جاری معادل 496دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 88/16 درصد رشد داشته است.
معمار نژاد گفت: صادرات غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی به میزان ۴۲ میلیون و ۶۵۱ هزار و ۱۰۰ تن و به ارزش ۲۱ میلیارد و ۱۶۴ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار بوده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال پیش به لحاظ وزن ۳۹/۴ و به لحاظ ارزش ۲۲ درصد افزایش نشان می‌دهد.در همین رابطه محمد مهدی رییس زاده عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز با واقعی خواندن آمار صادرات طی هشت ماه سال‌جاری معتقد است که آمار مذکور با میعانات گازی محاسبه شده، به همین دلیل شاهد رشد در بخش صادرات هستیم.این فعال بخش خصوصی، جوایز صادراتی را یکی از دلایل رشد صادرات دانسته و در این خصوص به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: همان طور که در بحث واردات برخی مواقع وارد‌کننده اقدام به کم اظهاری می‌کند، تعدادی از صادر‌کنندگان نیز رقم واقعی صادراتی خود را اعلام نمی‌کنند که این امر نیز در رشد صادرات تاثیر گذار است.
رییس زاده در پاسخ به این پرسش که آیا رشد قیمت پایه محصولات نیز در این روند تاثیرگذار بوده یا نه، اظهار کرد:به طور حتم با افزایش قیمت مبنا در آمار صادراتی نیز تحولاتی صورت می‌گیرد.
واردات همچنان در سراشیبی
و اما آمار واردات نیز همچنان رو به کاهش است تا جایی که بنا به اظهارات معاون وزیر اقتصاد در این مدت 23 میلیون و 812 هزار تن کالا به ارزش 39 میلیارد و 750 میلیون دلار وارد کشور شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزن 40/21 درصد و از حیث ارزش 10/6 درصد کاهش داشته است.
به گفته معمارنژاد، شمش از آهن و فولاد غیرممزوج با یک میلیارد و ۶۲۰ میلیون دلار، دانه ذرت دامی با ۸۳۴ میلیون دلار و برنج نیمه سفید شده با ۶۷۴ میلیون دلار سه قلم عمده کالاهای وارداتی در این مدت بوده‌اند.
در این مدت بیشترین کالاها از کشورهای امارات متحده عربی با 12 میلیارد و 952 میلیون دلار، چین با 4 میلیارد و 601 میلیون دلار، جمهوری کره با 3 میلیارد و 72 میلیون دلار، آلمان با 2 میلیارد و 495 میلیون دلار و ترکیه با 2 میلیارد و 137 میلیون دلار وارد کشور شده است.