آغاز نمایشگاه فرش دستباف و امیدواری به رونق صادراتی

گروه بازرگانی - بیستمین نمایشگاه فرش دستباف ایران روز جمعه در حالی در پایتخت کشور آغاز به کار کرد که پس از یک دوره رکود صادراتی، مدیران فرش کشور امیدوارند که با فرارسیدن فصل جدید خرید در بازارهای جهانی، صادرات این کالای ذی قیمت ایرانی رونق گیرد، ضمن اینکه در پی ادغام دو وزارتخانه اصلی متولی فرش،گمان می‌رفت که صنعت فرش به زیر مجموعه سازمان میراث فرهنگی منتقل شود، اما قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت از باقی ماندن تولیت فرش دستباف در این وزارتخانه خبر می‌دهد. محمدصادق مفتح، در آیین گشایش نمایشگاه فرش، بهترین جایگاه برای اداره امور فرش را همین وزارتخانه دانست. فیصل مرداسی، رییس مرکز ملی فرش ایران نیز از واگذاری کامل برگزاری نمایشگاه در دوره آتی به بخش خصوصی خبر داد.

اکبر هریسچیان، رییس اتحادیه صادرکنندگان فرش دستباف ایران نیز خواستار وضع عوارض بر واردات کالاهای لوکس به کشور شد و گفت: عواید حاصل از اخذ این عوارض باید به صادرکنندگان فرش اختصاص یابد.

به گفته هریسچیان برای مقابله با تورم موجود و افزایش توان صادرکنندگان فرش باید امتیازاتی از واردکنندگان کالاهای لوکس به نفع صادرکنندگان فرش دستباف که اشتغالزایی مناسبی را ایجاد کرده‌اند دریافت شود تا فرش در مقایسه با رقبا، ارزان‌تر صادر شود. وی خواستار تشکیل شورای عالی فرش دستباف شد و تصریح کرد: این شورا باید مجمعی از متخصصان باشد نه اینکه تنها کارکرد اداری داشته باشد و از تصمیمات غیرتخصصی مانند جدایی فرش از وزارت صنعت، معدن و تجارت و وابسته شدن آن به وزارتخانه با تشکیلات جدید مانند جهاد کشاورزی جلوگیری کند.

هریسچیان گفت: جوایز صادراتی به رغم دستور رییس‌جمهوری افزایش نیافته و از سال ۸۸ به صورت کامل پرداخت نشده و حتی مدارک صادرکنندگان فرش برای پرداخت جوایز صادراتی سال‌های ۸۹ و ۹۰ دریافت نشده است. وی شناسنامه‌دار کردن فرش دستباف و ایران‌کد اجباری را «موانع بر سر راه تولید و صادرات» فرش دانست که یک بار اجرایی شده‌اند و نتایج خوبی نداشته‌اند.

هریسچیان همچنین خواستار ثبات قوانین تاثیرگذار بر فرش دستباف ایران شد و گفت: جلوگیری از واردات فرش دستباف که به صورت قانونی یا غیرقانونی وارد کشور می‌شود، باید در دستور کار دولت قرار گیرد. به گفته هریسچیان قانون حمایت از مجتمع‌های قالیبافی اگرچه در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است، اما به دلیل برخی مشکلات چندان مورد استقبال قرار نگرفته، در حالی که از این طریق می‌توان علاوه بر ایجاد اشتغال زیر نظر افراد باتجربه و کارشناسان، به تولید فرش‌های با کیفیت و با رنگ‌های ثابت گیاهی اقدام کرد.