گروه بازرگانی - مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی‌های تولید‌کننده فرش دستباف ایران از انحلال و تعطیلی تدریجی تعاونی‌های فراگیر به دلیل عدم حمایت از این تعاونی‌ها خبر داد.

عبدالله بهرامی با اشاره به اینکه بخش تعاون امروز از کم و کاستی‌هایی که منجر به از هم گسستگی و پراکندگی تشکل‌های تعاونی شده است رنج می‌برد، افزود: تنها راه گذر از سد مشکلاتی از این دست، راه‌اندازی و پویایی تعاونی‌های فراگیر ملی و تعاونی‌های متعارف و نوع جدید است که بنا به دلایل نامعلومی مسوولان در پرداختن به این موضوع کوتاهی می‌کنند. مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی‌های تولیدکننده فرش دستباف ایران در گفت‌و‌گو با «مهر» سپس با بیان اینکه مطابق قانون اصل ۴۴ و سیاست‌های مصوب برنامه پنجم توسعه، توانمندسازی و تقویت تعاونی‌ها در اولویت تمامی اهداف و برنامه‌های اجرایی دولت قرار دارد، افزود: عدم توجه به تعاونی‌های فراگیر ملی با توجه به نقش آنها در اقتصاد هیچ توجیهی ندارد.

وی ادامه داد: به‌رغم شکل‌گیری و راه‌ا‌ندازی تعاونی‌های فراگیر ملی از سال گذشته و سابقه فعالیت بیش از یک ساله این تشکل‌ها متاسفانه تا به امروز، هیچ کمک مالی و حمایتی شامل حال این دست تعاونی‌ها نشده است.

بهرامی با اشاره به اینکه مطابق قانون باید ۳۰ درصد درآمدهای حاصله از محل فروش شرکت‌ها و منابع درآمدی دولت برای توانمندسازی و تقویت تعاونی‌های فراگیر ملی و تعاونی‌های متعارف اختصاص می‌یافت، خاطرنشان کرد: متاسفانه به‌رغم پیگیری مسوولان وزارت تعاون، دولت در تخصیص و پرداخت سهم ۳۰ درصدی درآمدهای حاصله از محل فروش شرکت‌ها و منابع درآمدی دولتی به بخش تعاون به هیچ وجه عملکرد مثبتی نداشته است.

وی تاکید کرد: بعد از رایزنی یک ساله در نهایت مقدار اعتباری که طی سال گذشته از این محل عاید بخش تعاون شد به قدری نبود که در پویایی و فعال‌سازی تعاونی‌های فراگیر ملی تاثیر مطلوب داشته باشد و عملا این تعاونی‌ها را به سمت تعطیلی هدایت کرده است.

مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی‌های تولید‌کننده فرش دستباف ایران تصریح کرد: تعاونی فراگیر ملی فرش دستباف ایران از یک سال پیش با وعده تامین سرمایه اولیه آن توسط وزارت تعاون فعالیت خود را با یک مرحله عضوگیری شروع کرد؛ اما تا به امروز دیناری بابت تقویت و توانمندسازی و حتی ایجاد آن به دست‌اندرکاران تعاونی پرداخت نشده است.

وی ادامه داد: به دلیل تشدید چالش‌ها در این حوزه، نامه‌ای به وزارت تعاون ارسال و در آن خواستار انحلال تعاونی فراگیر ملی فرش دستباف ایران در صورت تداوم روند عدم حمایتی فعلی شدیم.

بهرامی عضویت خیل عظیمی از فعالان در حوزه فرش دستباف در تعاونی فراگیر ملی، تشدید مطالبات اعضا و هزینه‌زایی فعالیت تعاونی را دلیل طرح انحلال تعاونی فراگیر ملی فرش دستباف برشمرد و اظهار داشت: طرح‌ اقتصادی این تعاونی فراگیر ملی با برآوردهای لازم از نحوه فعالیت و مشارکت در فعالیت‌های اقتصادی داخلی و خارج از کشور به وزارت تعاون ارائه شده است، اما متاسفانه در این باره هم هیچ پاسخی ارائه نشده است.

وی با اشاره به نقش این تعاونی‌ها در دور زدن سیاست‌های تحریمی کشورهای غربی افزود: پویایی و فعال‌سازی تعاونی‌های فراگیر ملی در گرو تخصیص و پرداخت سهم ۳۰ درصدی بخش تعاون از محل فروش شرکت‌های دولتی است.

از سوی دیگر اتاق تعاون مرکزی خواستار ارزیابی و بررسی مجدد این قانون توسط تعاونگران و انعکاس نظرات کارشناسی آنان در راستای اصلاح قانون تعاون شد.

در اطلاعیه اتاق تعاون مرکزی با اشاره به تصویب ماده ۷۵ و ۷۶ قانون برنامه پنجم توسعه خطاب به تشکل‌های تحت پوشش این اتاق آمده است:

یکی از موانع رشد و توسعه بخش تعاون، قوانین و مقررات زائد اعم از قوانین و مقررات تعاونی و دیگر قوانین و مقررات مرتبط و تاریخ گذشته‌ای است که بر سیاست‌های کلی اصل ۴۴ منطبق نبوده و مانع از به نتیجه رسیدن اهداف توسعه‌ای این بخش می‌شود؛ بنابراین تعاونگران باید با ارائه دیدگاه‌های کارشناسی خود به پدید آمدن قانون جدید تعاون یاری رسانند.