توسعه صنعتی باید از معدن آغاز شود

رییس موسسه مطالعات و پ‍ژوهش‌های بازرگانی، صنایع معدنی ایران را از مهم‌ترین مزیت‌های نسبی ایران در تحقق هدف تولید صادرات‌گرا در وزارت‌خانه جدید‌التاسیس صنعت،‌ معدن و تجارت دانست و گفت: ایران به‌لحاظ تنوع مواد معدنی جزو ۱۰ کشور برتر جهان محسوب می‌شود و ذخایر معدنی و توانمندی‌های فراوان کشورمان، چشم‌انداز مناسبی را برای توسعه صادراتی هرچه ‌بیشتر این بخش و بهره‌گیری از قابلیت‌های فراوان و ارزش‌زایی آن فراهم‌آورده ‌است. مهدی فتح‌اله با اشاره به اینکه سهم محصولات صنایع معدنی از صادرات غیرنفتی کشور ۳۲ درصد و میزان صادرات محصولات بخش معدن و صنایع معدنی در سال گذشته ۱۰ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بوده است، با بیان اینکه توسعه صنعتی ما باید از معدن آغاز شود، افزود: محصولات معدنی و صنایع وابسته به آن مانند فولاد، از چنان اهمیتی برخوردار هستند که به عنوان شاخص و پایه توسعه کشورهای صنعتی قلمداد می‌شوند. بنابراین با توجه به ظرفیت‌های ملی و بومی کشور، ضروری است زمینه‌های توسعه این بخش به نحوی که قابل رقابت در سطح جهانی باشد، فراهم شود.

فتح‌اله در خصوص مشارکت بخش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد ملی تصریح کرد: سهم پنج درصدی ارزش افزوده این بخش در تولید ناخالص کشور، سهم ۳۰ درصدی در سرمایه‌گذاری و اشتغال صنعتی و معدنی کشور و مهم‌تر از همه سهم ۳۲ درصدی محصولات صنایع معدنی از صادراتی غیرنفتی کشور مبین جایگاه انکارناپذیر آن در اقتصاد ملی است.

رییس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی خاطرنشان کرد: با برنامه‌ریزی مناسب‌تر می‌توان رشد بیشتری را در زنجیره فرآوری معدن و صنایع معدنی شاهد بود و از این مزیت برای توسعه صنایع داخلی و نیز صادرات محصولات فرآوری شده که ارزش افزوده بسیار بالایی دارند بهره برد.

فتح‌اله ارزش مواد معدنی استخراج‌شده در سال را بیش از پنج میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: ارزش کل ذخایر واگذار‌شده قابل استخراج این بخش بیش از ۷۷۳ میلیارد دلار است.

وی با اشاره به وجود بیش از پنج هزار معدن در کشور افزود: میزان استخراج معادن فعال کشور حدود ۲۸۵ میلیون تن است و حدود ۵۷۳ هزار نفر به طور مستقیم در واحدهای صنایع معدنی کشور مشغول به‌کار هستند.

فتح‌اله در خصوص راهکارهای توسعه بخش معدن و صنایع وابسته متذکر شد: هماهنگ‌سازی راهبردهای توسعه معدن و صنایع معدنی با سیاست‌های صنعت و تجارت کشور، زمینه‌سازی مشارکت بیشتر بخش خصوصی در طرح‌های توسعه معدن، حمایت مالی و توسعه سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی در این بخش ازجمله راهکارهای پیش‌روی توسعه بخش معدن است.

وی تمرکز بر فرآوری مواد و محصولات معدنی و اجتناب از صدور مواد خام، توسعه و متحول‌سازی فناوری در بخش معدن کشور، تمرکز بر اجرای الگوی مدیریت یکپارچه فرآیندی در بخش معدن از ماده اولیه تا محصول نهایی را از دیگر راه‌های توسعه بخش صنایع معدنی

کشور برشمرد.