رصد از صید تا سفره
افزایش قیمت تونماهی اقتصادی است
حسینی عنوان کرد: این موضوع دو متولی وزارت جهادکشاورزی و وزارت صمت دارد و برای پیشبرد اهداف نیاز است با بهرهبرداران و بخشخصوصی یک تعامل چندوجهی ایجاد شود. او با بیان اینکه در حوزه ایجاد زنجیره ارزش و بهروزرسانی زنجیره ارزش تکلیفی بر عهده داریم که در دولت سیزدهم ابلاغ شدهاست، گفت: برای دستیابی به این مهم لازم است از صید تا سفره را رصد کنیم و هرجاییکه نیاز به تقویت و پشتیبانی دارد، احصا شود، تا علاوهبر بهروز رسانی مصرف کنسرو، تازهخوری و ساشیمی نیز اتفاق بیفتد. به گفته حسینی در استفاده از فناوریهای نوین که برخی از کشورها از جمله ژاپن در آن پیشرو هستند، با سازمان یونیدو وارد تعامل شدیم تا تکنولوژیهای نوین از صید تا فرآوری را انتقال دهیم. او در ادامه گفت: تکنولوژیهای داخل برای عبور از صید گوش گیر به صید رشته قلاب و انتقال مناسب آبزی از دریا به خشکی با استفاده از کشتی پشتیبان برای اولینبار توسط متخصصان داخلی طراحی، ساخته و سالگذشته به آب انداخته شد. رئیس سازمان شیلات کشور در ادامه گفت: کیفیسازی ارائه محصول و تنوع گونه در بازار کمک میکند که با راهاندازی زنجیره، محصول سالم و قیمت مناسب در همه نقاط کشور داشته باشیم.
حسینی با اشاره به اینکه ۲۸۲هزارتن میزان تولید ماهی تون در کشور است، گفت: بیشترین میزان مصرف این ماهی در قالب کنسرو است و قصد داریم در فازاول اقدامات خود ۱۰درصد از این محصول را بهصورت تازهوارد سفره مردم کنیم تا در نهایت بتوانیم تا این عدد را به ۵۰درصد برسانیم، زیرا ۹۶هزارتن از این ماهیان گیدر بوده و ظرفیت تازهخوری را دارند. معاون وزیر جهادکشاورزی در پاسخ به اینکه برای متعادلسازی قیمتها چه اقداماتی انجام خواهید داد، گفت: برای ارزانسازی در فراهمکردن و واردات کمک میکنیم که بتوانیم قیمتها را متعادل کنیم، ولی یک موضوعی که وجود دارد این است که باید بهقدرت خرید مردم کمک کنیم. با همکاری خوبی که با وزارت صمت و وزارت جهاد و سازمان حمایت وجود دارد امیدواریم با تنظیمبازار بتوانیم قیمت متعادلی برای محصولات شیلاتی داشته باشیم.
حسینی همچنین عنوان کرد: بهخاطر عملیاتیکردن منویات مقام عالی وزارت، QRکدی تنظیم و در سایت سازمان شیلات گذاشته شد. همچنین راهنمایی سرمایهگذاری در استانهای مختلف در پروژه مینی، متال و مگا و مشوقهایی که برای این موضوع درنظر گرفتهشده و در بخش شفافسازی در نوع سرمایهگذاری و همچنین آموزش نیز در خدمت همه در کمیته ملی سرمایهگذاری هستیم. او در ادامه گفت: سالگذشته ۱۱هزار و ۸۰۰میلیارد تومان جذب سرمایهگذاری داشتیم که امسال به ۱۵هزارمیلیارد خواهیم رسیدو بیش از ۸۰درصد آن در بخشخصوصی است. به گفته او بخش عمده سرمایهگذاری در کل زنجیره ارزش یعنی پیش تولید، حین تولید و پس از تولید است.
معاون وزیر جهادکشاورزی افزود: زنجیره ارزش یک موضوع مغفولماندهای بود و بهدستور رئیسجمهور به وزارت کشور برای ابلاغ به استانداران و ایجاد زنجیره ارزش در کل صنایع، زنجیره ارزش شیلات بهعنوان تیپ الگویی به ۱۱استان ابلاغ شد که نشاندهنده اهمیت غذا در کشور است. رئیس سازمان شیلات گفت: حمایتهای صورتگرفته به غیراز تسهیلات ارزانقیمت، آموزشهای فنی و مجوزها و زمینههای مطالعه شده برای تولید در حوزه زیرساختها از بندر گرفته تا بحث سوخت یارانهای یا تعادلی است.
او همچنین در پاسخ به حضور شناورهای خارجی در کشور نیز گفت: به هیچوجه و با قاطعیت هیچ کشور خارجی از دریا و منابع ما بهرهبرداری نمیکند و اجازه نمیدهیم. حسینی درباره سواحل مکران نیز گفت: یکی از موضوعات حائزاهمیت در دولت ایجاد دبیرخانه توسعه سواحل مکران بود. برای برنامه جامع و مدیریت واحد وزارت جهادکشاورزی ۲۱پروژه و از این میزان ۹ مورد شیلات در ۱۶۵هزار هکتار طرح و برنامه دادهاست. بیش از ۱۴پروژه را در حال اجرا داریم که ۷ مورد در سواحل مکران است. به گفته وی تغییر ساختار پرورش میگو در سواحل مکران را با بخشخصوصی در دست کار داریم و عبور از پرورش سنتی به پرورش نیمه متراکم و متراکم صنعتی را مدنظر داریم.
او عنوان کرد: در حال واگذاری زمین هستیم و زیرساختهای اولیه برای انتقال انجامشده که از اردیبهشت ماه بستر برای برداشت آماده میشود. اکنون تولید بهطور متوسط در هر هکتار ۵.۵ است که در آنجا به ۲۰تن خواهیم رسید. حسینی درباره قیمتگذاری دستوری نیز گفت: ادبیات اقتصاد در خودش مستتر است. حتما با صیانت از حق مصرفکننده و تولیدکننده، عرضه و تقاضا میتواند آن را تنظیم کند. هیچجا قیمت دستوری جوابگو نخواهد بود مگر اینکه در بحث تامین نهادهها بتوانیم کمک کنیم. اقتصاد میگوید که عرضه و تقاضا باید بازار را تنظیم کند ولی با تعاملی که با کمیته حمایت از مصرفکننده و تولیدکننده وجود دارد میتوانیم تعادل را به یک نقطه مشترکی برسانیم.
وی افزود: سرانه مصرف را قدرت خرید تعیین میکند. باید قدرت خرید مردم را بالا برد. رئیس سازمان شیلات در پایان گفت: هر محصولی که به صید وابسته است اقلیم صید آنها را به ما دیکته میکند. امسال مونسون کمی طول کشید و ۱۰درصدی کاهش داشتیم ولی بهقدری نبوده که در قیمت اثر بگذارد. البته در پیک دوم جبران میشود. تقریبا تلورانس ثابتی در صید تون ماهیان داریم. این افزایش قیمت نه بهخاطر کاهش عرضه، بلکه بهخاطر برخی موارد اقتصادی است که پیگیر حل آنها هستیم.