رشد 34 درصدی صادرات در 2 ماهه امسال

نخستین بندر خشک کشور در مراغه راه‌اندازی شد

ابلاغ بسته حمایتی به گمرکات کشور گروه بازرگانی: رییس کل گمرک ایران با اعلام رشد ۵/۳۴ درصدی صادرات غیرنفتی طی دو ماهه نخست بهار امسال از ابلاغ بسته حمایتی تولیدکنندگان به گمرکات کل کشورخبر داد.

عباس معمارنژاد در آیین راه‌اندازی گمرک مراغه و نخستین ترمینال حمل و نقل ترکیبی کالا و سوخت در این منطقه، با بیان اینکه ارزش صادرات غیر نفتی کشور طی دو ماهه نخست امسال به ۲/۶ میلیارد دلار رسیده است، ارزش واردات را در همین مدت ۹ میلیارد دلار با ۵ درصد رشد در مقایسه با مدت مشابه سال ۸۹ اعلام کرد.

معمار نژاد در ادامه از کاهش هزینه و نیز تسهیل حمل و نقل در کشور به عنوان دو هدف مهم این سازمان در سال جهاد اقتصادی نام برد و افزود: سال گذشته حدود ۱۰ میلیون تن کالا از ۱۰۰ کشور دنیا از طریق ایران ترانزیت شده که نشان می‌دهد تحریم‌های اقتصادی در روند مبادلات خارجی کشور اثرگذار نبوده است.

وی این میزان حجم ترانزیت را نشانه عدم توجه بازرگانان بین‌المللی به سیاست‌های ضد ایرانی غرب دانست و خاطرنشان کرد: این روند نشانگر آن است که بازرگانان دنیا ایران را محیطی امن تلقی کرده‌اند و زیرساخت‌های موجود در کشور را مناسب تجارت تشخیص داده‌اند. معمارنژاد با اشاره به اینکه نوین‌سازی و تحول ساختار گمرک ایران یکی از هفت محور طرح تحول اقتصادی است، افزایش حجم ترانزیت کشور از ۱۰ میلیون تن فعلی به ۳۰ میلیون تن در سال‌های آینده را از جمله برنامه‌های گمرک دانست و گفت: یکی از مهم‌ترین زیر ساخت‌ها برای تحقق این برنامه راه‌اندازی ترمینال‌هایی است که کار ترانشیپمنت و حمل و نقل ترکیبی در آنها انجام گیرد.

وی همچنین رویکرد دولت به تامین زیرساخت‌های نوین و پیشرفته گمرکی را عامل کاهش قاچاق در کشور برشمرد؛ چراکه با توسعه زیرساخت‌های گمرکی امکان ورود و خروج کالا از مسیرهای دیگر منفی خواهد شد. رییس کل گمرک همچنین به‌روزرسانی قوانین و شفاف‌سازی مقررات را راهکار دیگر مبارزه با قاچاق و زمینه سازی برای تجارت سالم ارزیابی کرد.

به گفته وی، مصوبه کنوانسیون تجدید نظر شده کیوتو در مجلس به ساده‌سازی و آسان‌سازی رویه‌های گمرکی در کشور خواهد انجامید. وی سپس از انتشار لیست فعالان اقتصادی مجاز طی یک ماه آینده خبر داد که بر این اساس شرکت‌هایی که در این لیست قرار گرفته‌اند به راحتی می‌توانند کالاهایشان را از مسیر سبز گمرکی عبور بدهند.

جزئیات بسته حمایتی

عباس معمار نژاد، در توضیح بسته حمایتی تولیدکنندگان در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» توضیح داد: در مورد حقوق ورودی واحدهای تولیدی و کارخانجات، ضمانتنامه‌های بانکی در نظر گرفته‌ایم و اگر شرکت‌های تولیدی عضو بورس باشند، ضمانتنامه بانکی برای

حقوق ورودی این شرکت‌ها تا ۹ ماه اعتبار دارد.وی در ادامه به فراهم کردن امکان ترخیص نسیه برای کارخانجات تولیدی اشاره کرد و گفت: شرکت‌های تولیدی می‌توانند پس از واردات کالای‌شان بخشی از کالای ورودی را بدون پرداخت هزینه از گمرک ترخیص کنند و مابقی کالا به عنوان ضمانت نزد گمرک باقی می‌ماند تا پس از ترخیص تمام کالا حقوق ورودی را به گمرک بپردازند یا از ضمانتنامه استفاده کنند.

معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه توسعه انبارهای اختصاصی از مهم‌ترین تسهیلاتی است که برای تشریفات ترخیص در نظر گرفته شده است، افزود: کارخانجاتی که حجم بالایی از مواد اولیه را وارد می‌کنند و انبارهای بزرگی دارند، می‌توانند انبارهایشان را به عنوان انبار اختصاصی در اختیار گمرک قرار دهند.

به گفته وی گمرک کالا را مستقیما به انبار کارخانه چنین واحدهایی منتقل و آن را پلمب می‌کند و واحد تولیدی به مقدار نیاز بر اساس ارائه اظهارنامه به گمرک از انبار خود برداشت می‌کند.

وی خاطر نشان کرد : بر اساس تفاهم نامه گمرک با موسسه استاندارد از این به بعد کارخانه‌های تولیدی که مواد اولیه مشابه وارد می‌کنند، نیازی به ارائه مجوز دوباره از موسسه استاندارد ندارند و تنها تشخیص یکسان بودن کالا برای گمرک کافی است.

معمارنژاد به انعقاد تفاهم نامه دیگری با موسسه استاندارد اشاره کرد و یادآورشد: کارخانجاتی که محصول نهایی شان نیاز به استاندارد اجباری دارد، می‌توانند با تایید مدیرعامل و مدیر کنترل کیفیت کارخانه کالا را به صورت موقت از گمرک ترخیص کنند.

رییس کل گمرک ایران همچنین در خصوص فهرست شرکت‌های خوش حساب گفت: گمرک به دنبال تهیه لیستی به نام لیست فعالان اقتصادی خوشنام و مجاز است، اما به تنهایی نمی‌تواند اقدام به تهیه این لیست کند، بنابراین تلاش می‌شود که با همکاری اتاق بازرگانی‌، سازمان استاندارد‌، کنفدراسیون صادرات و مجمع واردکنندگان این لیست تهیه شود.

به گفته معمار نژاد تسهیلاتی نظیرمسیر سبز یا حداقل اسناد برای ترخیص کالا برای این فعالان در نظر گرفته می‌شود.

تحریم‌ها اثر گذار نبود

محمد حسین داجمر، رییس هیات و مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از دیگر سخنرانان این مراسم بود که به مزیت‌های حمل و نقل ریلی در شرایط موجود کشور اشاره کرد و گفت: مراغه به دلیل برخورداری از خطوط ریلی و نزدیکی به بازار ترکیه و عراق بهترین گزینه برای راه‌اندازی بندر خشک در این منطقه است. داجمر با تاکید بر نقش حمل ونقل دریایی در ترانزیت کالاها‌، افزود: ناوگان کشتیرانی کشور در سال گذشته با جابه جایی ۳۵ میلیون تن کالا با کرایه حمل ۳/۱ میلیارد دلار‌، توانسته نقش عمده‌ای در حمل و نقل و ترانزیت کالا ایفا کند.

مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی‌ایران همچنین با اشاره به دور جدید تحریم‌های اتحادیه اروپا و غرب علیه ۱۰۰ شرکت ایرانی تصریح کرد: از این تعداد، ۷۳ شرکت مربوط به زیرمجموعه‌های کشتیرانی جمهوری اسلامی بوده است که نشان می‌دهد غربی‌ها در پی زمین گیر کردن ناوگان حمل و نقلی کشورمان هستند، اما آمار موجود نشان می‌دهد که این هدف آنها به نتایج مورد نظرشان

نخواهد رسید.

داجمر سپس بر ضرورت تنوع بخشیدن به مبادی ورودی کالا به کشور تاکید کرد و گفت: در حال حاضر بندر شهید رجایی به عنوان بزرگ‌ترین بندر کشور دچار ترافیک سنگین کانتینری شده و امور گمرکی را هم مختل کرده که باید برای عبور از این وضعیت چاره‌اندیشی کرد.

به گفته داجمر افتتاح ترمینال ترانزیت و ترانشیپ کالا در مراغه به عنوان یکی از نقاط کلیدی کشور، امکان کاهش هزینه سرویس‌دهی و زمان تحویل کالا را برای صادرکنندگان به وجود خواهد آورد، ضمن اینکه با توجه به هدفمندسازی یارانه‌ها و افزایش نرخ کرایه حمل و نقل جاده‌ای‌، ترانزیت ریلی بهترین گزینه برای کاهش هزینه‌ها محسوب می‌شود.

مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران گفت: ترمینال حمل و نقل ترکیبی در مراغه می‌تواند به مهم‌ترین بندر خشک در شمال غربی کشور تبدیل شود که این حرکتی بسیار نو و ابتکاری در سال جهاد اقتصادی خواهد بود.

رییس هیات مدیره کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از دیگر اهداف و مزیت‌های مهم راه‌اندازی این ترمینال را طرح ترانزیت سوخت از این منطقه و ساده‌سازی حمل آن به کشورهای همجوار از جمله عراق دانست. به گفته وی در حال حاضر ترانزیت سوخت به عراق از طریق کانال سوئز و دریای مدیترانه در ترکیه انجام می‌شود که هزینه‌های آن به مراتب بیشتر از حمل سوخت از طریق ترمینال مراغه به عراق است.

مدیرعامل شرکت کشتیرانی افزود: فعال‌سازی پایانه‌های کانتینری به منظور خدمات‌رسانی به صادرکنندگان و واردکنندگان کالا، توسعه محوطه گمرکی به تجهیزات مدرن و پیشرفته ایجاد مخازن متعدد با گنجایش ۱۰ میلیون لیتر، تاسیس امکانات تخلیه و بارگیری مایعات قابل حمل با ریل و ایجاد دفاتر خدمات‌رسانی حمل‌ونقل ترکیبی از برنامه‌های آینده فعال‌سازی این ترمینال است.

مسیر توسعه تجارت با عراق هموار شد

در ادامه این مراسم‌، مدیر عامل شرکت حمل و نقل ترکیبی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز با بیان اینکه در پی راه‌اندازی پایانه صادراتی، ترانزیتی و ترانشیپمنت کالا و سوخت مراغه‌، فعالیت‌های ترانزیت کالا به عراق توسعه می‌یابد، گفت: این شهرستان به لحاظ نزدیکی به عراق، اتصال به خطوط ریلی کشور و داشتن زیرساخت‌های خوب در زمینه‌های مختلف از جمله بانکی‌، اقتصادی‌، صنعتی و گمرک برای ترانزیت کالا و سوخت به عراق انتخاب شده است. کاپیتان خشایار تیموری پور افزود: در این پایانه امکانات لازم برای حمل و نقل ریلی، جاده‌ای و ترانشیپمنت کالا و سوخت به خارج از کشور فراهم بوده و در آن به صادرکنندگان منطقه خدمات نوین ارائه می شود.

وی خاطرنشان ساخت: اکنون برای صادرات چهار کانتینر کالا و یک هزار تن سوخت در این پایانه برنامه‌ریزی شده است.

شهرستان مراغه با تولید سالانه حدود ۲۳۰ هزار تن انواع میوه و خشکبار از قطب‌‏های مهم تولید و صادرات فرآورده‌‏های کشاورزی در شمال‌غرب ایران محسوب می‌شود.

به گفته تیموری‌پور در فصل برداشت محصولات میوه در این منطقه، کانتینرهای یخچالی این شرکت در منطقه مستقر می شود تا صادر کنندگان از آنان برای صادرات محصولات خود استفاده کنند.

دکتر یوسف نجفی، نماینده مردم مراغه و عجب شیر نیز در این مراسم با اشاره به اینکه مجلس پیگیر طرح توسعه زیرساخت‌ها در کشور خواهد بود راه‌اندازی گمرک و ترمینال مراغه را در بهبود وضعیت تجارت خارجی در کشور موثر ارزیابی کرد و گفت: مراغه از مناطق تاریخی تولید و تجارت در کشور است که از این پس نقش مهم‌تری در اقتصاد کشور خواهد داشت.

نجفی اهمیت تاریخی و جغرافیایی مراغه را یاد آوری کرد و با بیان اینکه کسی که تجارت ایران با چین را رونق بخشیده است شیخ شهاب‌الدین مراغه‌ای بوده است، گفت: در این منطقه تعدادی از بزرگ‌ترین واحدهای تولیدی تجاری کشور فعال هستند که از این پس نقش موثر تری در مبادلات خارجی کشور خواهند داشت.

یوسف نجفی با اشاره به اینکه راه‌اندازی این ترمینال موجب تسهیل ترانزیت کالا از شرق و غرب کشور می‌شود طرح تاسیس نمایشگاه بین‌المللی مراغه را نیز در این فرآیند قابل توجه ارزیابی کرد.

مجتبی رحمانی، فعال بخش خصوصی و صادرکننده نمونه مراغه‌ای نیز گفت: مقایسه حجم تجارت خارجی کشور با میزان تجارت خارجی ترکیه ما را به این حقیقت می‌رساند که باید با نگاه واقع‌بینانه به مسائل تجاری کشور و کمبود زیر ساخت‌ها توجه کنیم و بیش از پیش در مسیر توسعه و تکوین زیرساخت‌ها گام بر داریم.

به گفته رحمانی، تولیدکنندگان و بازرگانان این منطقه از کشور طی سال‌های گذشته به دلیل کمبود زیرساخت‌ها، امکان رقابت با رقبای خارجی خود را نداشتند که با راه‌اندازی این ترمینال، شرایط بهتری به وجود خواهد آمد.

یادآور می‌شود که مسجدی‌، معاون استاندار و صادقی اصل، فرماندار مراغه از دیگر سخنرانان این مراسم بودند که با حضور جمع کثیری از مدیران و بازرگانان استان آذربایجان شرقی در مراغه برگزار شد.