اثرات منفی کاهش بارندگیها بر تولید غلات
این فعال اقتصادی در ادامه شرایط بارندگی و آبوهوایی ایران، طی سالهای اخیر را موردتوجه قرار داد و تصریح کرد: بالغ بر ۶۶/ ۸میلیون هکتار از اراضی ایران زیرکشت غلات است که از این میزان ۵میلیون هکتار به روش دیم کشت میشود؛ در واقع عمده تولید غلات کشور مبتنی بر میزان بارندگی در کشور است که با توجه به کاهش میزان بارندگیها نسبت به دوره بلندمدت، احتمال کاهش حجم تولید در این بخش وجود دارد.
او همچنین نگاهی به وضعیت خشکسالی حاکم بر ایران و اثرات منفی آن بر کشاورزی و تولید غذای کشور داشت و افزود: طبق برآوردهای انجامشده بالغ بر ۵۰درصد از مناطق کشور دچار شرایط خشکسالی هستند که این مساله روی میزان تولید انواع محصولات بهویژه غلات، اثرات منفی دارد. عضو هیاتنمایندگان اتاق ایران در ادامه آمار و اطلاعاتی درباره میزان مصرف انواع غلات در ایران ارائه داد. بر اساس اظهارات زرگران میزان مصرف غلات در کشور طی سال۱۴۰۱ حدود ۳۲میلیون تن بوده که بهعلاوه ۵میلیون تن بهعنوان ذخایر کشور، نزدیک به ۳۷میلیونتن غلات در سالگذشته تامین شده که از این میزان ۸/ ۲۰میلیونتن از طریق تولید داخلی و ۷/ ۱۶میلیون تن هم از طریق واردات تامین شدهاست.
رئیس انجمن غلات ایران با بیان این مطلب که به دلیل آببربودن ذرت، تولید این محصول در ایران اندک است، میزان تولید آن را در سالگذشته کمتر از یکمیلیونتن برآورد کرد. او افزود: برای تامین کل نیاز کشور به این محصول نزدیک به ۸میلیونتن نیز واردات ذرت انجامشدهاست. این فعال اقتصادی درباره میزان تولید گندم و جو در ایران نیز به سطح زیرکشت این محصولات اشاره و تاکید کرد: بیش از نیمی از سطح زیرکشت غلات ایران به گندم اختصاص دارد و ۴/ ۱میلیون هکتار از زمینها نیز زیرکشت جو است. او درباره وضعیت تولید و واردات کنجاله سویا نیز گفت: میزان مصرف این محصول در ایران بستگی به وضعیت دام و طیور دارد که بر اساس آن بین ۵/ ۳ تا ۴میلیونتن در سالمتغیر است. سالگذشته ۵/ ۲میلیونتن واردات دانه سویا انجامشده تا با اتکا به ظرفیت صنایع روغنکشی بخشی از کنجاله سویا موردنیاز کشور تامین و بخش دیگر آن از طریق واردات تامین شود. بر اساس اظهارات زرگران سالگذشته به دلیل کاهش در میزان واردات کنجاله، شاهد کمبود این محصول در بازار داخلی بودیم که چالشهایی را برای تامین غذای دام و طیور کشور ایجاد کرد.
وضعیت تامینکنندگان غلات دنیا تا ۲۰۳۰
رئیس انجمن غلات ایران در ادامه به چشمانداز تولید و تجارت غلات در سطح دنیا بر اساس گزارشهای جهانی تا سال۲۰۳۰ اشاره کرد. او درباره میزان صادرات گندم در منطقه دریایسیاه و اروپایشرقی از کشورهای روسیه و اوکراین بهعنوان اصلیترین بازیگران و تولیدکنندگان یاد کرد و گفت: پیشبینی میشود که میزان صادرات این دو کشور تا سال۲۰۳۰ به حدود ۶۹میلیونتن در سالبرسد (حدود ۹میلیونتن افزایش) و از طرفی به دلیل رشد جمعیت بهویژه در جنوبشرق آسیا، شاهد افزایش تقاضا برای گندم در این منطقه خواهیمبود. زرگران درباره بازار جو نیز تامینکننده اصلی را اتحادیه اروپا و کشورهای روسیه و استرالیا معرفی و در عینحال از عربستان و چین بهعنوان اصلیترین مصرفکنندگان این محصول یاد کرد. طبق اظهارات او پیشبینیشده تا سال۲۰۳۰ نیاز عربستان به جو تا ۸میلیون تن در سالبرسد که ۲۵درصد از تقاضای جهانی به این محصول را شامل میشود. عضو هیاتنمایندگان اتاق ایران از پیشبینی رشد ۲۵درصدی مصرف ذرت در سطح دنیا تا سال۲۰۳۰ خبر داد و گفت: درباره ذرت، کشورهای برزیل، آرژانتین، اوکراین و ایالاتمتحده بازیگران اصلی در سطح دنیا هستند که پیشبینی میشود میزان صادرات ذرت از این کشورها نیز رشد قابلملاحظهای داشته باشد. رئیس انجمن غلات ایران در ادامه به صادرات جهانی دانههای سویا اشاره و تامینکنندگان اصلی این محصول را ایالاتمتحده آمریکا، برزیل و آرژانتین معرفی کرد و افزود: طبق پیشبینی، میزان تقاضای دانههای سویا نیز تا سال۲۰۳۰ افزایش خواهد یافت و با اشاره به پیشبینی USDA این افزایش حدود ۲۶درصد خواهد بود و سه کشور اصلی تا سال۲۰۳۰ نوددرصد صادرات دنیا را در اختیار خواهند داشت.
او درباره کنجاله سویا نیز به پیشبینی رشد ۱۴درصدی تجارتجهانی این محصول تا سال۲۰۳۰ اشاره و تاکید کرد: آرژانتین، برزیل و ایالاتمتحده آمریکا بهعنوان صادرکنندگان اصلی کنجاله سویا در سطح دنیا شناخته شده و پیشبینی میشود این سه کشور ۸۷درصد کل صادرات کنجاله سویا در سطح دنیا را به خود اختصاص دهند که از این میزان ۴۵درصد به آرژانتین، ۲۵درصد به برزیل و ۱۷درصد به ایالاتمتحده آمریکا اختصاص خواهد داشت.