نمایه - به دنبال تنشهای سیاسی بین دو قدرت اقتصادی جهان
تجارت ۳۴۰ میلیارد دلاری ژاپن و چین به خطر افتاد
گروه بازرگانی- بحران سیاسی بین ژاپن و چین بر سر مالکیت یک جزیره گریبان روابط تجاری دو شریک را گرفت و حالا در میان این مناقشات سرنوشت ۳۴۰ میلیارد دلار ارزش دادوستد دو قدرت اقتصادی جهان را به خطر انداخته است. چین و ژاپن به تازگی بر سر مالکیت یک جزیره به اختلاف سیاسی رسیدهاند که این موجب شده روابط تجاری میان دو کشور که ارزش آن در دهه گذشته سه برابر شده و به بیش از ۳۴۰ میلیارد دلار رسیده را به خطر انداخته است. اقدام هفته گذشته ژاپن در خرید جزایری که مورد ادعای هر دو کشور است، موجب اعتراض مردم چین و تظاهرات آنها شده است. تنش میان ژاپن و چین پس از آن آغاز شد که ژاپن گروهی از فعالان چینی که وارد جزایر مورد مناقشه «سیناکو»شده بودند را دستگیر کرد.به دنبال این اقدام و وارد شدن فعالان ژاپنی به این جزایر که در نزدیکی منطقه غنی از نفت و گاز است، برخی شهرهای چین شاهد تظاهرات ضد ژاپنی شد. این جزایر اکنون در کنترل ژاپن است. معترضان چینی خواستار تحریم کالاهای ساخت ژاپن شده و به فروشگاههای ژاپنی حمله کرده و به تخریب خودروهای ژاپنی پرداختهاند. بالا گرفتن موج احساسات ضدژاپنی در چین موجب شده شرکتهای خودروساز ژاپنی تویوتا موتور، نیسان موتور، هوندا، مزدا، سوزوکی و میتسوبیشی تولیدشان را به طور موقت در کارخانههای چینیشان متوقف کنند. در حالی که شرکت پاناسونیک از وارد شدن خسارت به فعالیتهایش در این کشور خبر داده است، شرکت فست ریتیلینگ نیز ۴۲ فروشگاه یونیکلوی خود در چین را تعطیل کرده و سهامش بزرگترین کاهش را در شاخص نیککی ۲۲۵ داشته است. تنشها میان چین و ژاپن تلاش سیاستگذاران برای تحکیم رشد اقتصادی در بزرگترین اقتصادهای آسیا که به دلیل بحران بدهی اروپا با کاهش تقاضا برای صادراتشان روبهرو شدهاند را پیچیدهتر میکند. شرکتهای ژاپنی پاناسونیک، سونی و کنون شماری از کارخانههایشان در چین را تعطیل کردند، در حالی که انجمن فروشندگان خودرو چین اعلام کرده که اعتراضهای مردم، به فروشندگان خودروهای نیسان و هوندا در چین بیش از زلزله سال گذشته ژاپن لطمه خواهد زد.
چین بازار صادرات ژاپن
به گزارش بلومبرگ چین بزرگترین بازار صادرات ژاپن در سال ۲۰۱۱ بوده، در حالی که ژاپن چهارمین بازار بزرگ برای صادرات این کشور طی این مدت بوده است. کاهش رشد اقتصادی مانع سرمایهگذاری ژاپن در چین نشده است. سرمایهگذاری مستقیم شرکتهای ژاپنی در این کشور ۱/۱۹ درصد در هفت ماه نخست سال ۲۰۱۲ نسبت به سال گذشته افزایش یافته است، در حالی که سرمایهگذاری اتحادیه اروپا در این کشور ۷/۲ درصد طی این مدت کاهش داشته و اعتبارات آمریکایی تنها یک درصد رشد داشته است. شرایط به وجود آمده بر فعالیت شرکتهای هواپیمایی نیز بیتاثیر نبود. کاهش تقاضا موجب لغو ۱۰ پرواز چارتری اسپرینگ ایرلاینز چین برای تورهای گردشگری از ۲۳ سپتامبر شد. شرکت ژاپنی اُل نیپون ایرویز نیز از لغو ۳۸۰۰ بلیت از ژاپن و ۱۵ هزار سفر از چین تا ماه نوامبر خبر داده است.
نگرانی از آسیب اقتصاد جهانی
در این میان چند روز پیش، آمریکا به چین و ژاپن در مورد افزایش تنش بین دو کشور بر سر جزایر مورد مناقشه میان دو شریک تجاری هشدار داده و اعلام کرد این روند باعث کشمکشهایی میان دومین و سومین اقتصاد بزرگ جهانی در منطقه میشود.
ارسال نظر