۸۱هزار طرح نیمهتمام داریم
به گزارش مهر، علی نبوی در نشست خبری با بیان اینکه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) قدمت ۵۰ساله دارد، اظهار کرد: در وزارت صمت بحث توسعه صنعتی و رسیدن به رشد اقتصادی هدفگذاریشده در برنامههای کلان و افق ۱۴۰۴ موردتوجه قرار گرفت.
رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران افزود: در حوزه گسترش رویکرد وزارتخانه این شد که دولت نباید خود متولی، برنامهریز و اجراکننده برنامههای صنعتی باشد بلکه باید زمینه را برای بخشخصوصی فراهم کند.
وی ادامه داد: در این راستا طرح توازن سرمایهگذاری تعریف شد که در این طرح دو موضوع توازن منطقهای صنعتی کشور و توازن در زنجیرههای تولیدی کشور موردتوجه است؛ بهعنوان مثال در حلقههای مختلف زنجیره فولاد سرمایهگذاری متعددی شده و ظرفیتهای زیادی وجود دارد و بر همین اساس نیز تولید ۵۵میلیون تن برای سال۱۴۰۴ هدفگذاری شدهاست اما بررسیها نشان میدهد که در بخش نورد این ۵۵میلیون تن ظرفیتسازی شده اما در حلقههای پایینتر این برنامه تعریف نشده و توازن وجود ندارد، بنابراین نمیتوانیم به هدف برسیم.
نبوی گفت: سرمایهگذاریهای متعدد صنعتی در مناطق مختلف کشور انجامشده اما بررسیها حکایت از آن دارد که در برخی از مناطق سرمایهگذاری بیشتر از زیرساختها و ظرفیتهای منطقه بودهاست و توازن بین مناطق جغرافیایی کشور وجود ندارد. شهرهایی داریم که نرخ بیکاری پایینی دارند و مهاجرپذیر شدهاند و از آن طرف شهرهایی را داریم که سرمایهگذاری صنعتی کمتری را جذب کردهاند و به همین دلیل در این مناطق اشتغالزایی مدنظر پیادهسازی نشدهاست.
وی با بیان اینکه شهرستانهای مختلف کشور را دستهبندی و بر اساس این دستهبندی اولویتبندی کردیم، افزود: هماکنون شهرستانهای کشور به ۴دسته بر اساس اشتغال صنعتی، تعدادواحدهای صنعتی و... تقسیم شدهاند.
لزوم توازن سرمایهگذاری در مناطق صنعتی
نبوی افزود: منطقه یکواحد صنعتی ندارد، منطقه ۲واحد صنعتی کمتر از هدفگذاری دارد، منطقه ۳ شرایط نرمال دارد و در منطقه۴ بیش از ظرفیت شهرستان، سرمایهگذاری شدهاست که طبق برنامهریزیها باید سرمایههای مازاد منطقه۴ بین مناطق یک، ۲ و ۳ تقسیم شود. از ۴۶۵ شهرستانی که ارزیابی شدند ۲۷۱ شهرستان مناطق یک و ۲ با جمعیت ۱۸میلیون نفر و ۲۰۴ شهرستان هم مناطق ۳ و ۴ با ۶۱میلیون نفر جمعیت هستند.
نبوی تصریح کرد: بر همین اساس برنامهریزی وزارت صمت به این سمت رفت که به سرمایهگذاران در مناطق یک و ۲ مشوق بدهیم که از جمله این مشوقها میتوان به اعطای زمین در شهرک صنعتی با هزینه کمتر، طولانیترشدن مدت بازپرداخت پول زمین و... اشاره کرد. در مناطق ۳ و ۴ نیز انگیزه سرمایهگذاری را کمتر میکنیم تا سرمایه به مناطق یک و ۲ هدایت شود که امیدواریم طی چند سالآینده این برنامه کامل پیادهسازی شود. به گفته وی، طرح توازن سرمایهگذاری، مکمل طرح آمایش سرزمینی است. البته وزارت صمت اصراری بر صنعتیشدن همه شهرستانها ندارد و بر اساس ظرفیتهای شهرها برنامهریزی صورت میگیرد. از سویی دیگر در همه شهرستانها طرحهای نیمهتمام داریم و یکی از اولویتهای ما این است که این طرحها را نیز بر اساس اولویتبندیها، تکمیل کنیم.
لزوم تکمیل طرحهای بالای ۶۰درصد
معاون وزیر صمت با بیان اینکه در حالحاضر ۸۱هزار طرح نیمهتمام در کشور وجود دارد، گفت: البته اغلب این طرحها زیر ۲۰درصد هستند و سرمایهگذاری خاصی ندارند. ما باید ابتدا به طرحهای بالای ۶۰درصد کمک کنیم که زودتر تکمیل شوند.توازن به این معنا نیست که یک طرف را از دست بدهیم و طرف دیگر را توسعه دهیم. هماکنون مناطق ۳ و ۴ به اندازه کافی و بیشتر هم سرمایه دارند که ما در این مناطق مشوق دولت را نخواهیم داشت، وگرنه باقی زیرساختها فراهم است. دستورالعمل سرمایهگذاری در وزارت صمت تدوینشده و پس از ابلاغ بهصورت رسمی، جزئیات اعلام میشود. وی به بیکاری فارغالتحصیلان اشاره کرد و گفت: تفاهمنامهای بین وزارت صمت و وزارت علوم امضا شد تا آموزشهای لازم حین تدریس به دانشجویان داده شود تا پس از اتمام دانشگاه، هم از تعداد فارغالتحصیلان بیکار کاسته و هم نیروی انسانی موردنیاز بخش صنعت تامین شود.
نبوی در ادامه درخصوص جزئیات طرحهای نیمهتمام کشور، اظهار کرد: ۶۰هزار طرح صنعت و معدنی داریم که فقط از وزارت صمت جواز گرفته و هیچ پیشرفتی نداشتهاند. ۸هزار طرح پیشرفت زیر ۲۰درصد و ۱۳هزار طرح پیشرفت بالای ۲۰ تا ۹۹درصد دارند.
رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) درباره نوسازی صنایع گفت: در دورههای قبلی صنایعی همچون هفتتپه، نساجی مازندران و... توسط ایدرو نوسازی شدند اما در این دوره خودمان متولی اجرا نشدیم بلکه یک پلتفرمی را برنامهریزی کردیم تا متقاضیان نوسازی و بازسازی را به افرادی که میتوانند برنامهریزی کنند، مرتبط کنیم.
جزئیات آییننامه نوسازی و بازسازی صنایع
نبوی به جزئیات آییننامه نوسازی و بازسازی صنایع نیز اشاره کره و در اینباره تشریح کرد: در بهمن سالگذشته آییننامه نوسازی و بازسازی تصویب شد و کارگروهی متشکل از ۸ سازمان آغاز بهکار کرد. بر همین اساس دستورالعمل نوسازی و بازسازی تصویب شد که در فرآیند ابلاغ است. بر همین مبنا ارتقای بهرهوری و افزایش رقابتپذیری صنایع انجام خواهد شد.