لزوم دارا بودن روایت و تصویر آینده

در این همایش محمدرضا رجالی، رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به رشد نقدینگی در کشور و گردش آن به‌سوی حوزه‌های غیرمولد، از اجرای ۱۲۰‌درصدی قانون در اصفهان که موجب فرار سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاران شده انتقاد و بیان کرد: در این دوره فعالیت اتاق بازرگانی، رتبه اصفهان در شاخص محیط کسب‌وکار بسیار ارتقا یافت، اما ایجاد یک شورا مشابه ستاد تسهیل برای رسیدگی به پروژه‌های عمرانی و گردشگری ضروری به‌نظر می‌رسد و باید برای فرآیند صدور پروانه و اجرای پروژه‌ها در شهر زمان‌بندی تعیین شود.

در ادامه رضا گنجوی، مشاور پروژه برند شهری اصفهان با اشاره به لزوم دارا بودن روایت و تصویر آینده برای توسعه پایدار ایران و اصفهان اظهار کرد: اگر تاکنون داشتن سند و برنامه‌های توسعه مطلوب بود، امروز تنها یکی از راه‌‌‌‌‌‌حل‌‌‌‌‌‌های توسعه است و عملیاتی‌کردن این برنامه‌‌‌‌‌‌ها یک الزام است. همچنین باید جامعه را با این روایت، داستان و تصویر آینده همراه کرد.

توسعه پایدار؛ نیازمند روایت پایدار

وی با اشاره به سه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ضلعی داشتن برنامه و الزام به اجرای آن، تبیین از طریق روایت و جلب‌مشارکت بر مبنای آن افزود: عمل بر مبنای این سه‌‌‌‌‌‌ضلعی یک الزام است، نه اختیار. آنچه در نمایشگاه اکسپوی دبی اتفاق افتاد نیز تلاش برای نمایش برنامه‌های توسعه و پیشرفت کشورها در آینده بود، چون گذشته کشورها دیگر چندان مهم و جذاب نیست و آنچه مهم است، برنامه آنها برای آینده است؛ بنابراین توسعه پایدار نیازمند روایت پایدار است و بر همین اساس تلاش کردیم داستان اصفهان را بر اساس آینده روایت کنیم.  گنجوی ضمن تشریح بایدها و نبایدهای طراحی برند شهری و داستان خلق برند گردشگری اصفهان تاکید کرد، حوزه پیشرفت و توسعه بر عهده شهرداری‌‌‌‌‌‌ها، حوزه تبیین بر عهده برند و حوزه جلب مشارکت بر عهده اتاق‌های بازرگانی است.

انعقاد پیمان گردشگری میان ۶ استان‌‌‌‌‌‌ کشور

احسان شهیر، مدیرکل دفتر امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری اصفهان در این پنل با اشاره به تدوین تقویم گردشگری استان به تفکیک شهرستان‌ها تا شهریورماه۱۴۰۲ گفت: رویدادهای هر شهرستان استان در این تقویم مشخص شده که می‌تواند مورد بهره‌‌‌‌‌‌برداری شهرداران استان قرار گیرد و فرآیند به‌‌‌‌‌‌روزرسانی آن نیز خردادماه سال‌آینده انجام می‌شود. این تقویم به تصویب شورای برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی استان رسیده و می‌توان تمام دستگاه‌‌‌‌‌‌ها را بر محور آن هم‌‌‌‌‌‌افزا کرد.  همچنین برای اجرای آن می‌توان به‌خوبی از ظرفیت بخش‌خصوصی از جمله دفاتر منطقه‌ای اتاق بازرگانی اصفهان بهره برد. وی با اشاره به انعقاد پیمان گردشگری میان استان‌های اصفهان، یزد، خراسان‌رضوی، تهران، قم و فارس برای نخستین‌بار در آینده نزدیک افزود: این پیمان در ۶ حوزه گردشگری منعقد می‌شود و قرار است هر سال‌دوبار در هر استان اجرایی شود.

لزوم حرکت از شهر هوشمند به‌سوی گردشگری هوشمند

در ادامه علیرضا ایزدی، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌‌‌‌‌‌دستی استان با بیان اینکه ادارات کل میراث‌فرهنگی، شهرداری‌‌‌‌‌‌ها، استانداری‌‌‌‌‌‌ها و وزارت کشور باید به این فهم مشترک برسند که برای توسعه پایدار راهی جز توسعه پایدار گردشگری نداریم، تصریح کرد: خوشبختانه بخش‌خصوصی با هدایت اتاق بازرگانی به این فهم مشترک رسیده که امیدوارم سایر اضلاع نیز بدون بهانه‌‌‌‌‌‌تراشی در جهت توسعه کشوری که حرف‌‌‌‌‌‌های زیادی برای گفتن دارد، گام بردارند. وی با بیان اینکه درآمد ایران از بیش از هشت‌ میلیون گردشگر خارجی در سال‌۲۰۱۹ میلادی تقریبا ۸/ ۱۱میلیارد دلار بود که به دلایل مختلف از جمله شیوع کرونا هنوز موفق به تکرار آن نشده‌‌‌‌‌‌ایم، اضافه کرد: گردش مالی صنعت گردشگری در دنیا هم‌‌‌‌‌‌اکنون به ۷/ ۱تریلیون دلار رسیده است. البته توسعه گردشگری ایران باید بر مبنای هویت ارزشمند تاریخی و ارزش‌های دینی و تمدنی آن رقم بخورد و بنا نیست تجربیات کشورهای دیگر را امتحان کنیم، بنابراین باید فاصله خود با دنیا در توسعه گردشگری را با ایجاد شهرها و روستاهای هوشمند و حرکت به‌سوی گردشگری هوشمند جبران کنیم.

۱۸۸ راه برای دست‌‌‌‌‌‌یابی شهرها به منابع مالی

همچنین داوود ندیم، مشاور پروژه‌های سرمایه‌گذاری با بیان اینکه‌ هزاره سوم‌هزاره اقتصاد دانش‌‌‌‌‌‌محور است، گفت: آی‌‌‌‌‌‌تی، گردشگری و صنایع‌‌‌‌‌‌ غذایی سه صنعت اولویت‌‌‌‌‌‌دار این ‌هزاره هستند. علاوه‌بر وضعیت نامناسب بودجه‌سالانه شهرهای کشور و نبود موازنه میان درآمد و هزینه به‌‌‌‌‌‌خصوص در کلانشهرها از جمله اصفهان، عدم‌رغبت و انگیزه مدیران شهری به توسعه سرمایه‌گذاری به چهار عامل اصلی برمی‌گردد که چالش‌های کمیسیون ماده‌پنج، عدم‌واگذاری اراضی موردنیاز و عدم‌حمایت بخش دولتی از جمله این آسیب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها است؛ بنابراین ضمن رفع این موانع باید برای افزایش درآمد شهری فکر اساسی شود. وی با بیان اینکه ۱۸۸ راه برای دست‌‌‌‌‌‌یابی شهرها به منابع مالی وجود دارد، ادامه داد: اگر شهرداران در هر سال‌ تنها دو راهکار را اجرا کنند، بودجه ‌آنها بدون اتکا به دولت افزایش چشمگیری می‌‌‌‌‌‌یابد. زیرساخت‌های اولیه جذب سرمایه‌‌‌‌‌‌گذار شهری شامل ساختارسازی، آموزش، مطالعات اطلس سرمایه‌گذاری و ایجاد شبکه شرکت‌های تسهیلگر است و شهر اصفهان در صورت فراهم‌کردن این زیرساخت‌ها و رعایت الزامات جلب سرمایه‌‌‌‌‌‌گذار می‌تواند به درآمد سالانه چند ۱۰میلیارد دلاری از گردشگری برسد. دومین پنل تخصصی این همایش نیز به تجربه‌‌‌‌‌‌نوردی با موضوع ارائه تجارب موفق در حوزه سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری و چالش‌های سرمایه‌گذاری در انواع پروژه‌های گردشگری اختصاص داشت. زاهدی، استاد دانشگاه در حوزه اقتصاد گردشگری در این پنل با بیان اینکه نقش شهرداری‌‌‌‌‌‌ها در توسعه گردشگری صرفا باید معطوف به تسهیلگری باشد، گفت: بخش دولتی و بخش عمومی (شهرداری‌‌‌‌‌‌ها) نباید به‌‌‌‌‌‌طور مستقیم در پروژه‌های گردشگری سرمایه‌گذاری کنند چون نتیجه ورود آنها به فعالیت‌های بخش خصوصی، زیانده‌شدن پروژه‌ها است، بنابراین شهرداری‌‌‌‌‌‌ها به‌‌‌‌‌‌جای اجرای پروژه‌ها یا مشارکت در آنها، باید صرفا به ایجاد و تقویت بسترهای سرمایه‌گذاری بپردازند.