احتمال صفرشدن تعرفه گمرکی میان ایران و ۵ کشور
پیشبینی صادرات ۳/ ۱میلیارد دلاری به اتحادیه اوراسیا تا پایان سال۱۴۰۱
مدیرکل آسیایمیانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعهتجارت ایران درخصوص شرایط تجارت با اتحادیه اوراسیا پس از امضای قرارداد تجارت ترجیحی با این اتحادیه گفت: بر اساس امضای توافقنامه تجارت ترجیحی که از سال۱۳۹۸ با اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا شدهاست، در حوزه روسیه شاهد صادرات قطعی ۳۴۰میلیون دلاری در ششماهه ابتدایی سال۱۴۰۱ هستیم که رشد ۲۵درصدی نسبت به مدت مشابه سالقبل دارد. وی افزود: صادرات به ارمنستان نیز حدود ۱۸۰میلیون دلار (رشد ۱۵درصدی)، صادرات به قزاقستان و قرقیزستان بهترتیب ۷۵میلیون دلار و ۲۵میلیون دلار و بلاروس نیز حدود ۱۰میلیون دلار بودهاست. مجموع صادرات ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از ۶۲۰میلیون دلار در ۶ماهه ابتدایی سال بودهاست.
خرمالی ادامه داد: در این مدت شاهد رشد ۱۵درصدی میانگین صادرات به کشورهای این حوزه بودیم. واردات ایران از این کشورها حدود یکمیلیارد و ۹۶۵میلیون دلار با رشد بیش از ۴۰درصد در مدت مشابه بودهاست. با کمیسیون مشترکی که با کشورهای روسیه، بلاروس و ارمنستان برگزار شد، روند تجارت با اتحادیه اوراسیا رو به رشد است. پیشبینی میکنیم که بیش از یکمیلیارد و ۳۰۰میلیون دلار صادرات کالاهای ایرانی به محدوده اوراسیا تا پایان سالرخ دهد.
مدیرکل آسیایمیانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعهتجارت ایران با اشاره به اینکه پنجمین دور مذاکرات حضوری با اتحادیه اوراسیا در مهرماه برگزار شد، گفت: قرار است که تا پایان سال۲۰۲۲ مذاکرات مربوط به انعقاد قرارداد تجارت آزاد بین جمهوریاسلامی ایران با اتحادیه اوراسیا انجام شود و طی این موافقتنامه و پس از تصویب آن در مراجع قانونی ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا، بهمرور زمان حدود ۹۰درصد تعرفهها صفر خواهد شد، با این اتفاق امیدوار هستیم اولین پیوند ایران با یک اتحادیه منطقهای صورت بگیرد و حجم مبادلات با رشد مواجه شود.
رشد ۵۰درصدی تجارت ایران با اوراسیا طی سه سال
وی در مورد اثرات اجرای توافق موقت با اتحادیه اوراسیا که از مهرماه سال۱۳۹۸ اجرایی شد، گفت: در آن سالصادرات ما به این پنج کشور حدود ۸۴۰میلیون دلار بود، اما در مدت مشابه سالجاری، بیش از ۵۰درصد رشد صادرات را شاهد هستیم. اثر این موافقتنامه را میتوان در حجم تجارت خارجی دید.
اخذ عوارض ۲۵۰دلاری از کامیونهای ایرانی
رحمتالله خرمالی در پاسخ به این پرسش که در سفری که نخستوزیر ارمنستان به ایران داشتند رئیسجمهور ایران، رسیدن به تجارت ۳میلیارد دلاری را بهعنوان هدفگذاری توسعه روابط تجاری این دو کشور مطرح کردند؛ آیا رسیدن به این عدد در عمل میسر خواهد شد؟ گفت: من نمیدانم در افق چندساله قرار است که این عدد محقق شود؛ اما هدفگذاری تجارت کالایی ایران و ارمنستان تا پایان سالجاری به حدود ۴۰۰میلیون دلار خواهد رسید و واردات ما از این کشور تا پایان سال۲۰میلیون دلار خواهد بود. وی رقم صادرات به ارمنستان در ۶ماه نخست سالجاری را حدود ۱۸۰میلیون دلار دانست و افزود: مطابق با آمار گمرک حجم تجارت در این بازه زمانی حدود ۱۵درصد رشد کرد؛ البته این آمار منهای صادرات گاز به این کشور است و مربوط به تجارت کالایی ما با این کشور محسوب میشود.
مدیرکل حوزه آسیایمیانه، قفقاز و روسیه با اشاره به تبادل گاز و برق بین دو کشور، گفت: سالگذشته ۱۲۰میلیون دلار مبادله برق و گاز بین دو کشور انجام شد و این عدد هم باید به مبادله تجاری بین دو کشور اضافه شود و پیشبینی میشود تا پایان سال مبادله گاز و برق بین دو کشور به ۴۰۰میلیون دلار برسد. خرمالی با اشاره به صادرات خدمات فنی و مهندسی به ارمنستان، گفت: احداث جاده ۶۰ کیلومتری در این کشور در حال انجام است و ۴ شرکت ایرانی در این مناقصه شرکت کردند و در روزهای آینده نتیجه آن مشخص خواهد شد و اگر این مهم به ایرانیها واگذار شود، عدد خوبی به حجم صادرات ما اضافه میکند.