امتیاز مالیاتی برای ترخیص اقلام اساسی
در این چارچوب، با توجه به تحریمهای بینالمللی و محدودیتهای ایجادشده برای واحدهای تولیدی، گمرک میتواند با پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت برای یکبار و با توافق سازمان امور مالیاتی و سازمان تامیناجتماعی نسبت به ترخیص مواد اولیه واحدهای تولیدی که به این دو سازمان بدهی دارند، اقدام کنند. پیش از این سیاستگذار تسهیلاتی را برای ترخیص کالاهای مذکور فراهم کرده بود. در این چارچوب، کالاهای اساسی تحتشرایطی توانستند بدون کد رهگیری ترخیص شوند، البته مشروط بر آنکه سایر اسناد و مدارک آنها آماده باشد. همچنین در مورد کالاهای غیراساسی تصمیمات دیگری گرفته شد. «بررسی و تایید اصالت بارنامه و قبضانبار مربوطه»، «مطابقت با مفاد یکی از بندهای مرتبط با ماده ۱۱ آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات» و «تایید منشأ ارز مربوطه توسط بانک مرکزی» سه شرطی بود که برای ترخیص این گروه کالایی عنوان شد.
جزئیات تصمیمات گمرکی
طبق اعلام معاون فنی گمرک ایران، صاحبان کالای اساسی و مواد اولیه بدهکار به سازمان امور مالیاتی و سازمان تامیناجتماعی میتوانند به شرط تعهد تسویه بدهی تا حداکثر ۶ ماه نسبت به ترخیص کالای خود اقدام کنند. مهرداد جمالارونقی در گفتوگو با «ایسنا» دو امتیاز مالیاتی ابلاغشده به گمرک برای صاحبان کالاهای اساسی و مواداولیه تولید را تشریح کرد و گفت که این تصمیمات از امروز (۱۰آذرماه) اجرایی میشود.
وی گفت که با توجه به تحریمهای بینالمللی و محدودیتهای ایجادشده برای واحدهای تولیدی، گمرک میتواند با پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت برای یکبار و با توافق سازمان امور مالیاتی و سازمان تامیناجتماعی نسبت به ترخیص مواد اولیه واحدهای تولیدی که به این دو سازمان بدهی دارند، اقدام کنند. ارونقی ادامه داد: ترخیص کالاهای مربوط به بدهکاران سازمان امور مالیاتی و سازمان تامیناجتماعی مشروط به تعهد به تسویهحساب بدهی آنها تا حداکثر ۶ ماه است. معاون فنی گمرک در ادامه به شرایط دیگری برای پرداخت مالیات ارزشافزوده به واردکنندگان اشاره کرد و گفت: به استناد بند «ت» ماده (۳۸)قانون رفع موانع تولید و همچنین ماده (۶) امور گمرکی این مجوز به وزارت امور اقتصادی و دارایی (سازمان امور مالیاتی و گمرک) داده شده که جهت جبران کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی و واردکنندگان کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی، مواد اولیه، ماشینآلات و تجهیزات خطوط تولید، برای دریافت مالیات ارزشافزوده نیز همانند نحوه دریافت حقوقورودی اقدام کنند. به گفته ارونقی، بر این اساس این مجوز برای سازمان امور مالیاتی و گمرک وجود دارد که مبالغ ارزشافزوده و عوارض متعلقه را بهصورت ضمانتنامه بانکی یا اسناد خزانه تا سررسید تعیینشده و بهعبارتی پایان سال مالی اخذ کند. به گزارش «ایسنا» براساس ماده (۶) قانون امور گمرکی واردات قطعی کالا مستلزم پرداخت حقوق ورودی متعلقه است و گمرک میتواند کالای متعلق به وزارتخانهها و موسسات دولتی را مشروط بر اینکه جنبه تجاری نداشته باشد با تعهد مسوولان مالی سازمان مربوطه با تعیین مهلت و کالای متعلق به سایر اشخاص را با اخذ ضمانت بانکی و تعیین مهلتی که حداکثر بیش از یکسال نباشد، برای پرداخت حقوق ورودی بهطور قطعی ترخیص کند. همچنین براساس بند«ت» ماده (۳۸) قانون رفع موانع تولید، به گمرک اجازه داده شده است تحت شرایطی از جمله با اخذ ضمانت بانکی، بیمهنامه هرگونه اوراق بهادار یا نگهداری برخی کالاها و اموال و سایر وثایق و تضمینهای معتبر به تشخیص گمرک حداکثر به مدت یکسال برای حقوق ورودی، نسبت به ترخیص کالا اقدام کند.