مشکل «کد شیرینگ» حل شد
دنیای اقتصاد: فرهاد پرورش، مدیرعامل شرکت ایرانایر اعلام کرده که مشکل «کدشیرینگ» با بیانیهای از سوی اوفک برطرف شده است. پیش از این «دنیای اقتصاد» در گزارشی اعلام کرده بود که براساس مجوز اوفک ورود موقت هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران مجاز اعلام شده و حتی ایرلاینهای خارجی میتوانند کدهای پروازی (کدشیرینگ) را در این سفرها با ایرلاینهای ایرانی به اشتراک بگذارند. این در حالی است که به گفته پرورش، بیانیه پیشین اوفک موجب شده بود ایرلاینهای خارجی در این خصوص با ابهاماتی مواجه شوند که به موجب آن از صدور کد پروازی مشترک با ایرلاینهای ایرانی خودداری کنند.
دنیای اقتصاد: فرهاد پرورش، مدیرعامل شرکت ایرانایر اعلام کرده که مشکل «کدشیرینگ» با بیانیهای از سوی اوفک برطرف شده است. پیش از این «دنیای اقتصاد» در گزارشی اعلام کرده بود که براساس مجوز اوفک ورود موقت هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران مجاز اعلام شده و حتی ایرلاینهای خارجی میتوانند کدهای پروازی (کدشیرینگ) را در این سفرها با ایرلاینهای ایرانی به اشتراک بگذارند. این در حالی است که به گفته پرورش، بیانیه پیشین اوفک موجب شده بود ایرلاینهای خارجی در این خصوص با ابهاماتی مواجه شوند که به موجب آن از صدور کد پروازی مشترک با ایرلاینهای ایرانی خودداری کنند. «ایلنا» نیز در مصاحبه اختصاصی خود با مدیرعامل ایرانایر به این موضوع پرداخته است. همچنین بررسی شرایط احتمالی تحریمها نیز از دیگر محورهای این گفتوگو است.
مدیرعامل ایرانایر با بیان اینکه این شرکت در شرایط احتمالی تحریمها، هیچ جریمهای را برای هواپیماهایی که در خط تولید هستند اما امکان تحویل آنها به ایرانایر وجود ندارد، نمیپردازد، گفت: اوفک اعلام کرده که در بحث ایجاد ابهامات «کدشیرینگ» ایرانایر و ایرلاینهای خارجی منظوری نداشته است. پرورش درباره وقوع شرایط احتمالی و برگشت تحریمها یا وضع تحریمهای جدید و تاثیر آن بر قراردادهای خرید هواپیما از بوئینگ و ایرباس گفت: در قرارداد بوئینگ پیشبینی شده است که پیشپرداختها البته بدون بهره به ایرانایر بازگردانده شود. همچنین درباره هواپیماهایی که در خط تولید هستند و هنوز به ایرانایر تحویل داده نشدهاند هم پیشبینیهایی در قرارداد شده است.
وی با بیان اینکه در وقوع شرایط احتمالی مانند بازگشت تحریمها در قراردادها پیشبینی کردیم برای هواپیماهایی که در خط تولید هستند فرصت مذاکره برای دوطرف بگذاریم، گفت: قرار بر این است برای هواپیماهایی که هنوز تحویل ایرانایر نشدهاند و در خط تولید هستند در شرایط برگشت تحریمها، ایرباس یا بوئینگ به طرفیت از ایرانایر مشتری جدید برای هواپیماها پیدا کند یا اینکه ایرانایر خود مشتری به این شرکتها معرفی کنند. نکته مهم این است که قرار نیست ایرانایر در شرایط برگشت تحریمها برای هواپیماهایی که در خط تولید هستند، ولی شرکتها امکان تحویل آن را به ایرانایر ندارند، جریمهای بپردازد. پرورش با تاکید بر اینکه نکته مهم این است که شرایط احتمالی یعنی برگشت تحریمها در کدام یک از مراحل خرید هواپیما رخ دهد، گفت: قرار بر این است که پیشپرداختها به ایرباس و بوئینگ از نیم درصد شروع شود و یک و نیم درصد، پنج درصد تا بیست درصد هم در بازههای زمانی مختلف برای خرید هواپیما بهعنوان پیشپرداخت به شرکتهای سازنده هواپیما پرداخت خواهیم کرد. حال اینکه ممکن است تحریمها در هر کدام از این مراحل برگردد که برای هر کدام از این حالات پیشبینیهایی را در قرارداد گنجاندهایم.
وی افزود: طبق متنی که اوفک ۱۵ دسامبر منتشر کرده است تحریمهای جدید عطف بماسبق نخواهد شد و فرصتی برای تعیین تکلیف قراردادها داده میشود حال اینکه چقدر بر این تعهدات خود پایبند باشد یک بحث جدا است. پرورش با بیان اینکه تمام دستگاهها خواستههای خود را در بحث مذاکره برای قراردادهای پس از برجام به وزارت امور خارجه منتقل میکنند، گفت: چندی پیش طبق مذاکراتی که وزارت امور خارجه برای روشن شدن برخی از ابهامات قرارداد با اوفک انجام داده بود، اوفک متنی را منتشر کرد که برخی از ابهامات در آن متن رفع شد. مدیرعامل ایرانایر با اشاره به مشکل «کدشیرینگ» که برای شرکت هواپیمایی ایرانایر با شرکتهای هواپیمایی خارجی ایجاد شده بود، گفت: اخیرا اوفک متنی را منتشر کرده بود که در آن ابهاماتی وجود داشت و برای شرکتهایی که با آنها کدشیرینگ داشتیم، به این معنا که در این قراردادها برخی از خدمات ایرلاینها که از سوی یکدیگر پشتیبانی میشود، مشکلاتی ایجاد شده بود.
وی ادامه داد: در قالب کدشیرینگ برخی از ایرلاینها با یکدیگر طبق تفاهماتی روی یک سیستم بلیت میفروشند که اوفک با اظهاراتی راجع به پرواز به ایران ابهاماتی را برای ایرلاینهای خارجی که در این تفاهم با ایرانایر هستند، ایجاد کرده بود.
پرورش تاکید کرد: پس از انتقال این مشکل به اوفک، این سازمان متنی را منتشر کرد که در این متن جدید ابهامات کد شیرینگ برطرف شد و به ما اعلام کردند منظوری نداشتهاند و متن را اصلاح کردند حال اینکه واقعا منظوری نداشتند یا اینکه شیطنت کردند، یک بحث جداگانه است. مدیرعامل ایرانایر ادامه داد: اوفک اعلام کرد در قضیه کدشیرینگ هدفش تسهیل شرایط همکاری ایرلاینهای خارجی با ایرانایر بوده، اما این تسهیل مشکلاتی را برای ما ایجاد کرده بود.
وی درباره شرایط برگشت تحریمها و تاثیر آن بر قراردادهای خرید هواپیما گفت: اوفک به ما اعلام کرده است که تحریمهای جدید شامل قراردادهای گذشته نمیشود، حال اینکه چقدر به این تعهد خود پایبند باشد و اینکه ایرانایر در چه بازه زمانی و حضور در دادگاهها بتواند از حقوق خود دفاع کند را نمیدانیم. پرورش تاکید کرد: نمیتوانیم بگوییم چون نمیدانیم پنج سال آینده چه اتفاقی میافتد و آینده برای ما روشن نیست؛ بنابراین نباید در شرایط پسابرجام هواپیما بخریم. واقعیت این است که شرایط برای چند سال دیگر برای ما مشخص نیست، اما باید حداکثر توان خود را بگذاریم تا در این شرایط پیش آمده به نفع کشورمان اقدام کنیم. وی ادامه داد: تیم حقوقی ایرانایر و دو مشاوره حقوقی بیرون از مجموعه ایرانایر و یک شرکت مشاوره حقوقی خارجی، تمام جوانب و ریسکهای قرارداد خرید هواپیما را بررسی کردهاند و سعی کردیم ریسکها را تا حد ممکن کاهش دهیم.
پرورش درباره استفاده از مشاوره خارجی گفت: در بسیاری از بحثهای این قرارداد از مشاوره یک شرکت خارجی استفاده کردهایم اما واقعیت این است که شرکت خارجی برخی از مسائل مربوط به ایران را نمیفهمد و درکی از بازگشت تحریمها ندارد. در این موضوعات مشاوران داخلی ورود کردهاند و جوانب را سنجیدهاند.
ارسال نظر