جدیدترین آمار تجارت خارجی ایران منتشر شد
ضرباهنگ رونق در صادرات
گروه بازرگانی: کارنامه تجارت خارجی ایران در چهار ماه منتهی به تیرماه سال ۹۵ حاکی از تراز تجاری مثبت است. آخرین آمار منتشر شده از سوی گمرک نشان میدهد که صادرات کالا به کشورهای هدف هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته با افزایش روبهرو بوده است. این در حالی است که در واردات از نظر وزنی و ارزشی نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته، با افت ورود کالا مواجه بودهایم. در آمار چهارماه منتهی به تیر سال ۹۵ ، غیبت آمار تجارت خارجی در بخش میعانات گازی به چشم میخورد.
گروه بازرگانی: کارنامه تجارت خارجی ایران در چهار ماه منتهی به تیرماه سال ۹۵ حاکی از تراز تجاری مثبت است. آخرین آمار منتشر شده از سوی گمرک نشان میدهد که صادرات کالا به کشورهای هدف هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته با افزایش روبهرو بوده است. این در حالی است که در واردات از نظر وزنی و ارزشی نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته، با افت ورود کالا مواجه بودهایم. در آمار چهارماه منتهی به تیر سال ۹۵ ، غیبت آمار تجارت خارجی در بخش میعانات گازی به چشم میخورد. بنابراین، آمار صادرات بدون احتساب میعانات گازی است.
تراز تجاری ایران در مدت زمان مذکور معادل ۳ میلیارد و ۴۴۳ میلیون دلار مثبت است. همچنین حجم تجارت خارجی ایران طی ۴ ماه منتهی به تیرماه سال ۹۵ معادل ۲۹ میلیارد و ۱۷۳ میلیون دلار است.
عمده اقلام وارداتی
از ابتدای امسال تا پایان تیرماه سال ۹۵، واردکنندگان ایرانی، ۹ میلیون و ۹۵۸ هزار تن کالا را به ارزش ۱۲ میلیارد و ۸۶۵ میلیون دلار به ایران وارد کردهاند. در حالی که میزان واردات در مدت زمان مشابه سال قبل از نظر وزنی ۱۱ میلیون و ۴۱۸ هزار تن و از نظر ارزشی ۱۳ میلیارد و ۸۵۲ میلیون دلار بوده است. بنابراین، واردات درچهارماه منتهی به تیرماه امسال از نظر وزنی با افت حدود ۱۳ درصدی نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته و از نظر ارزشی نیز با کاهش ۷ درصدی نسبت به چهار ماه منتهی به تیرماه سال ۹۴ مواجه بوده است.
اقلام عمده وارداتی طی چهار ماه نخست سال ۱۳۹۵، شامل «برنج» به ارزش ۴۷۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۷۰/ ۳ درصد، «ذرت دامی» به ارزش ۳۳۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۶۰/ ۲ درصد، «لوبیای سویا» به ارزش ۳۱۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۵/ ۲ درصد، «کنجاله سویا» به ارزش ۲۴۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۸۷/ ۱ درصد و «قطعات منفصله برای تولید اتومبیل سواری ردیف ۸۷۰۳ بنزینی با حجم سیلندر ۲۰۰۰cc با ساخت داخل ۱۴درصد تا کمتر از ۳۰درصد به استثنای لاستیک» به ارزش ۲۲۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۷۷/ ۱ درصد، بوده است. متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۱,۲۹۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، حدود ۵۱/ ۶ درصد در ارزش دلاری افزایش داشته است. عمده کشورهای طرف معامله ایران طی مدت زمان نامبرده، به ترتیب چین، امارات متحده عربی، کره جنوبی، ترکیه و هند است.
بر این اساس، چین، همچنان سردمدار معامله با ایران است. از ابتدای امسال تا پایان تیرماه سال جاری، یک میلیون و ۳۸۲ هزار تن کالای چینی به ارزش ۲ میلیارد و ۹۴۲ میلیون دلار به ایران وارد شده است. سهم وزنی کالاهای چینی از کل واردات حدود ۱۴ درصد و سهم ارزشی آنها حدود ۲۳ درصد است. اگر آمار واردات مدت زمان مشابه سال گذشته را مورد بررسی قرار دهیم، در مییابیم که در چهار ماه منتهی به تیرماه سال ۹۴، یک میلیون و ۶۶۵ هزار تن کالای چینی به ارزش ۳ میلیارد و ۵۲۱ میلیون دلار به بازار ایران وارد شده که سهم وزنی حدود ۵/ ۱۴ درصد و سهم ارزشی ۲۵ درصد را از کل واردات مدت زمان نام برده، از آن خود کرده است. براساس این آمار، درخصوص واردات کالا از چین، از نظر وزنی با افت حدود ۱۷ درصدی و از نظر ارزشی با افت حدود ۱۶ درصدی مواجه هستیم.
امارات متحده عربی، دومین کشور عمده طرف معامله ایران در چهار ماه منتهی به تیرماه سال ۹۵ است. در این مدت، یک میلیون و ۵۰۲ هزار تن کالا به ارزش ۲میلیارد و ۱۰۴ میلیون دلار از سوی این کشور به بازار ایران وارد شده است. از این رو سهم وزنی حدود ۱۵ درصدی و سهم ارزشی حدود ۱۶ درصدی را واردات از این کشور در چهارماه منتهی به تیرماه سال ۹۵ به خود اختصاص داده است. این ارقام در حالی در آمار گمرک مشاهده میشود که واردات از امارات در مقایسه با سال گذشته از نظر وزنی و ارزشی با کاهش روبهرو بوده است. بر این اساس واردات کالا از امارات در چهارماه منتهی به تیرماه سال ۹۵ نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته از نظر وزنی افت حدود ۳۷ درصدی و از نظر وزنی افت حدود ۳۱ درصدی را تجربه کرده است؛ بنابراین سهم کالاهای اماراتی نیز در بازار ایران و در واردات کاهش یافته است.
آمار منتشر شده از سوی گمرک ایران نشان میدهد که کرهجنوبی در جایگاه سوم کشورهای عمده طرف معامله ایران قرار گرفته است. حدود ۴۲۴ هزار تن کالای کرهای به ارزش ۹۳۴ میلیون دلار وارد ایران شده و توانسته سهم ارزشی حدود ۷ درصدی را از کل واردات، به خود اختصاص دهد. همچنین سهم وزنی کالاهای وارد شده از این کشور نیز حدود ۴ درصد است. این در حالی است که بررسیهای انجام شده از میزان واردات صورت گرفته در مدت زمان مشابه سال گذشته از این کشور، نشان میدهد که هم از نظر وزن و هم از نظر ارزش با کاهش واردات کالا مواجه بودهایم. بر این اساس ورود کالاها در چهار ماه منتهی به تیرماه سال ۹۵ از نظر وزنی، افت حدود ۵/ ۲۷ درصدی را تجربه کرده و از نظر ارزشی نیز با کاهش حدود ۲۶ درصدی مواجه بوده است. با توجه به اینکه ایران در همسایگی ترکیه قرار دارد، این کشور چهارمین طرف معامله ایران است. بر اساس آمار، از ابتدای امسال تا پایان تیرماه، ۵۷۴ هزارتن کالای ترکیهای به ارزش ۸۶۳ میلیون دلار به ایران وارد شده است که سهم وزنی آن از کل واردات حدود ۶ درصد و سهم ارزشی آن حدود ۷ درصد است. این آمار نشان میدهد که واردات از ترکیه نیز همچون سایر کشورهای یاد شده با افت نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته مواجه بوده است. هند که در جایگاه پنجم کشور طرف معامله ایران قرار گرفته است، در مدت زمان یاد شده، توانسته ۷۷۹ هزار تن کالا را به ارزش ۸۱۲ میلیون دلار به بازار ایران سرازیر کند. سهم وزنی کالاهای هندی از کل واردات چهار ماه نخست امسال، حدود ۸ درصد و سهم ارزشی آنها حدود ۶ درصد است. این آمار نشان میدهد که ورود کالاهای هندی به ایران نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته از نظر وزنی حدود ۱۶ درصد و از نظر ارزشی حدود ۴ درصد کاهش داشته است.
کارنامه صادراتی ایران
آمار تجارت خارجی گمرک ایران در حالی در بخش صادرات منتشر شده که تا لحظه تنظیم این خبر، صادرات میعانات گازی در این آمار درج نشده است. البته پیگیریهای «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که این بخش، همچنان در آمار تجارت خارجی غیر نفتی موجود بوده و حذف نشده است. بنابراین آمار منتشر شده از صادرات چهار ماه منتهی به تیرماه سال ۹۵ بدون احتساب میعانات گازی بوده است.
صادرات ایران در بخش پتروشیمی حاکی از آن است که از نظر وزنی ۱۳ میلیون و ۴۳۵ هزار تن محصولات پتروشیمی به ارزش ۵ میلیارد و ۶۷۹ میلیون دلار صادر شده است. این میزان صادرات در محصولات پتروشیمی توانسته سهم وزنی حدود ۳۳ درصد و سهم ارزشی حدود ۳۵ درصد به خود اختصاص دهد. آمار اعلام شده در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته نشان میدهد، محصولات پتروشیمی از نظر وزنی رشد حدود ۶۲ درصدی و از نظر ارزشی رشد حدود ۱۹ درصدی را تجربه کردهاند.
همچنین صادرکنندگان ایرانی توانستهاند حدود ۲۸ میلیون تن کالاهای دیگر را به ارزش ۱۰ میلیارد و ۶۲۹ میلیون دلار به خارج از کشور صادر کنند. بر همین اساس، سهم این گروه به لحاظ وزنی از کل صادرات از ابتدای سال جاری تا انتهای تیرماه امسال، حدود ۶۷ درصد و سهم ارزشی آنها حدود ۶۵ درصد است. در همین راستا با بررسی آمار صادرات در این بخش و مقایسه آن با مدت زمان مشابه سال گذشته، شاهد رشد حدود ۲۷ درصدی از نظر وزنی و رشد حدود ۲۲ درصدی از نظر ارزشی هستیم. متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی نیز، ۳۹۶ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۹/ ۱۱ درصد، کاهش داشته است.
ارسال نظر