جزئیات جدید خرید هواپیمای ایرباس اعلام شد
ماراتن هواپیماسازان برای ورود به ایران
از یکسو، «دونالد ترامپ» نامزد رقابتهای ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرده که چرا ما کاری نکردیم که این هواپیماها از بوئینگ خریداری شود. از سوی دیگر، «استفان دیون» وزیر خارجه کانادا نیز عنوان کرده که اگر ایرباس میتواند هواپیما به ایران بفروشد، چرا بمباردیر کانادا نتواند چنین کاری انجام دهد؟ به اعتقاد وی، عدم تمایل برای برداشتن تحریمهای ایران از سوی محافظهکاران کانادا به ایرباس کمک کرده است؛ نه به بمباردیر. «سوزان بنوآ»، رئیس گروه آنرو مونترال که نماینده بخش هوافضای مونترال است، نیز معتقد است: اگر تحریمها برداشته شوند، خبر فوقالعادهای برای صنعت خواهد بود. در حال حاضر رقابت منصفانهای با ایرباس نداریم؛ زیرا ایرباس میتواند به ایران فروش داشته باشد. این اظهارنظرها مبنی بر عقب ماندن شرکتهای بزرگ هواپیماسازی از ایرباس فرانسه در حالی است که نیاز ایران برای نوسازی ناوگان هوایی و توسعه زیرساختهای هوانوردی، فرصت هیجان انگیز و استثنایی در صنعت هوانوردی جهان ایجاد کرده است. «استفان گی»، مدیر شرکت منزیس اسکاتلند در آفریقا، خاورمیانه و هند معتقد است: اجلاس بینالمللی هوانوردی ایران ۲۰۱۶، پنجره کوچکی بود که یک نیاز بزرگ را نشان داد. بنابراین لغو تحریمهای ایران فرصت استثنایی برای صنعت هوانوردی جهان برای ورود به این بازار ایجاد کرده است.
ورود ۱۰ فروند هواپیما تا پایان سال
مقامات ایران درباره روند خرید هواپیما جزئیات جدیدی را اعلام کردهاند؛ بهطوری که معاون سازمان هواپیمایی کشوری از ورود ۱۰ فروند هواپیمای ایرباس و بوئینگ دست دوم تا پایان سال خبر داد وگفت: تاکنون شرکتهای ایرانی با فاینانسورهای اروپایی برای خرید هواپیما به توافق رسیدهاند. محمدجواد تقوی در گفتوگو با خبرگزاری مهر با اشاره به روند ورود هواپیما به کشور گفت: خرید هواپیما در تمام دنیا با استفاده از اعتبارات مالی و سرمایهگذاری نهادهای مالی بهصورت فاینانس انجام میشود که این فاینانسها بلندمدت بوده و حتی ۲۰ساله است، زیرا وقتی موضوع خرید ۱۰۰ یا ۲۰۰ فروند هواپیما مطرح میشود، به این معنا نیست که چند میلیارد دلار باید بهصورت نقد پرداخت شود. وی با بیان اینکه خرید این تعداد هواپیما با استفاده از سرمایههای خارجی و فاینانس انجام میشود، افزود: امروزه در صنعت هوانوردی موضوع فاینانس مطرح است، ضمن آنکه شرکتهای خارجی هم تمایل زیادی به حضور در بازار ایران دارند، چرا که بازار ایران از نظر ارزش افزوده بسیار برای آنها جذاب است.
رایزنی ایران با فرانسویها
معاون استاندارد پرواز سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به مذاکره هیات ایرانی در فرانسه برای خرید هواپیما اظهار کرد: شرکتهای هواپیمایی هم در حال مذاکره برای خرید هواپیما هستند و شرکتهای خارجی هم تمایل زیادی برای ورود به بازار ایران دارند. تقوی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر فاینانسورهای کدام کشورها برای همکاری با شرکتهای ایرانی اعلام آمادگی کردهاند، گفت: فاینانسورهای اروپایی و آمریکایی اظهار تمایل برای همکاری با شرکتهای ایرانی داشتهاند، اما در حال حاضر توافقات با شرکتهای اروپایی حاصل شده است؛ هرچند که آمریکاییها هم در حال تلاش هستند تا سهمی را از بازار به دست بیاورند. وی ادامه داد: این شرکتها از چندماه پیش در حال تلاش و مذاکره با مسوولان کشور هستند و دولت هم به شدت از خرید هواپیما و ورود به بحثهای اعتباری از شرکتهای خصوصی حمایت میکند، بنابراین این مذاکرات در حال انجام است.
رقابت ایرباس با رقبا
معاون سازمان هواپیمایی کشوری با اعلام اینکه شرکتهای سازنده بهخصوص ایرباس رقبای زیادی برای ورود به بازار ایران دارند، گفت: اینکه تا پایان سال، هواپیمای نو وارد کشور شود، بعید به نظر میرسد، چراکه ساخت و تولید هواپیما پروسه خاصی دارد و به این سرعت هواپیمایی وارد کشور نمیشود. تقوی با بیان اینکه ۱۱۴ فروند هواپیمای ایرباس در یک فرآیند ۴ تا ۵ ساله وارد کشور میشود، افزود: اینطور نیست که این تعداد هواپیما با سرعت وارد کشور شود، بلکه ورود آنها تدریجی است و شاید در چند ماه آینده تعدادی از این هواپیماها وارد کشور شوند. وی با تاکید بر اینکه تعاملات باید از سوی دوطرف باشد، ادامه داد: ایرباس در حال حاضر نسبت به سفارشهای موجود خود هم عقبتر است، زیرا تقاضا در جهان بالا است اما به دلیل موضوع رقابت ممکن است که شرکت ایرباس زودتر از موعد چند فروند هواپیما را به ایران تحویل دهد. معاون سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه دولت از صنعت هوایی حمایت میکند، گفت: موضوع تضمین اعتبارات مالی را دولت بر عهده دارد و تلاش دولت این است که با حمایت از صنعت هوانوردی این صنعت رونق خود را به دست بیاورد.
دو شرط ورود هواپیمای دست دوم
تقوی درخصوص ورود هواپیماهای دست دوم به کشور اظهار کرد: ورود هواپیماهای دست دوم به نوعی مطلوب شرکتهای هواپیمایی است، چرا که ورود هواپیمای نو باید با حمایت دولت انجام شود و برخی شرکتها ترجیح میدهند که هواپیمای دست دوم وارد کنند. وی با اشاره به اینکه تا پایان سال ۱۰ فروند هواپیمای دست دوم وارد کشور میشود، ادامه داد: این هواپیماها با عمر ۱۰ ساله، ۸ ساله، ۶ یا ۵ ساله هستند و مطابق با دستورالعمل سازمان هواپیمایی کشوری باید حداکثر سن این هواپیماها ۱۵ سال باشد، اما ملاک ما فقط سن تقویمی هواپیماها نیست بلکه ممکن است یک هواپیما تعداد نشست و برخاست کمتری داشته باشد. تقوی، دلیل تمایل ایرلاینها برای ورود هواپیمای دست دوم را توان مالی کم عنوان کرد و گفت: شرایط تحریمها باعث شده است که ایرلاینها توان مالی زیادی نداشته باشند و از سوی دیگر بازار برای ورود هواپیما تقاضای زیادی دارد، بنابراین تمایل دارند که هواپیمای دست دوم وارد کنند. معاون سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به مدل هواپیماهای وارد شده به کشور افزود: عمده این هواپیماها ایرباس ۳۲۰ یا بوئینگ ۷۳۷ هستند و این هواپیماها پرکاربردترین نوع هواپیما در دنیا شناخته میشوند.
حضور بریتیش ایرویز در ایران
علاوه بر خرید یا اجاره هواپیما از شرکتهای مطرح جهان، شرکتهای هواپیمایی ایرفرانس، کیالام و بریتیش ایرویز نیز برای راهاندازی پروازهای خود در ایران اعلام آمادگی کردهاند. در این رابطه معاون عملیات هوانوردی و امور بینالملل سازمان هواپیمایی کشوری از حضور نمایندگان ایرلاین انگلیسی بریتیش ایرویز در روز سهشنبه گذشته در ایران خبر داد. محمد خداکرمی با بیان اینکه نمایندگان شرکت هواپیمایی ملی انگلیس (بریتیش ایرویز) برای راهاندازی پرواز مستقیم لندن-تهران اعلام آمادگی کردند، گفت: در حال حاضر پرواز مستقیم بین تهران و لندن ازسوی شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی (هما) انجام میشود. وی ادامه داد: اما شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز از 5- 4 سال پیش به دلیل تحریم پرواز مستقیم خود به ایران را قطع کرده بود. معاون عملیات هوانوردی و امور بینالملل سازمان هواپیمایی کشوری درباره زمان راهاندازی این پرواز گفت: از گذشته یادداشت تفاهم بین دو کشور در حوزه انجام پرواز مستقیم وجود داشته است. خداکرمی ادامه داد: شرکتهای هواپیمایی ایرفرانس و کیالام فرانسه نیز برای راهاندازی پرواز مستقیم خود به ایران اعلام آمادگی کردند و در آینده نزدیک پرواز مستقیم با این کشورها نیز توسط این ایرلاینها راهاندازی میشود. پیش از این معاون عملیات هوانوردی و امور بینالملل سازمان هواپیمایی کشوری از آمادگی شرکتهای هواپیمایی اسپانیایی، ژاپنی و ایرایژیای مالزی برای حضور در حملونقل هوایی ایران خبر داده بود.
ارسال نظر