شماره روزنامه ۶۰۴۲
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۰۳۵ دنیای اقتصاد

اخبار بازار پول و ارز - روزنامه شماره ۶۰۳۵

  • تجویز وارونه مدل ترکیه

    دنیای اقتصاد: در جریان مناظره اول انتخابات ریاست‌جمهوری، صحبت‌های زیادی درباره روش‌های مهار تورم، رشد اقتصادی و اثر تحریم‌ها به میان آمد. یکی از صحبت‌های مطرح‌شده نامزدها درباره اقتصاد ترکیه با این محور بود که این کشور«حتی با وجود عضویت در FATF و سازمان تجارت جهانی، دارای تورم ۷۰درصدی است.» «دنیای‌اقتصاد» این ادعا را بررسی کرده که آیا عامل اصلی تورم، پیوستن ترکیه به سازمان‌های جهانی بوده است؟ مطابق بررسی‌ها، در دو دهه اخیر اقتصاد ترکیه توانسته با تعامل با اقتصادهای جهان، رشد اقتصادی میانگین خود را در بین سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۲ به ۵.۴درصد برساند که تاثیر عمیقی بر رفاه شهروندان ترکیه داشته است. اما در این دو دهه وضعیت تورمی این کشور متفاوت بود. این کشور پس از تورم‌های بالا در سال۲۰۰۱، برنامه‌ای برای مهار تورم مطابق با اصول جهانی علم اقتصاد پیاده کرد و توانست تا سال۲۰۱۷ تورم را تک‌رقمی نگه دارد. اما در سال‌های اخیر، کاهش استقلال بانک مرکزی و اعمال نظرهای غیر کارشناسی اردوغان، یکی از عوامل بازگشت تورم به این اقتصاد بوده که ارتباطی با مبانی علم اقتصاد و سازمان‌های بین‌المللی نداشته‌است.
  • فشار غیر‌نقدی در بازار دلار

    دنیای اقتصاد: نرخ شاخص‌های ارزی در فضای نیمه تعطیل بازار تهران نوسانی شد. پس از یک هفته ثبات نرخ در بازار غیر‌رسمی ارز تهران، قیمت اکثر اسکناس‌های خارجی در روز گذشته افزایش یافت. بررسی‌های به‌عمل آمده از هسته مرکزی بازار تهران گویای آن است که بخش اصلی این رشد قیمت در بازار غیر‌نقدی و فردایی صورت گرفته است.
  • پیدا و پنهان مناظره اول

    دنیای‌اقتصاد: نخستین دور از مناظرات انتخاباتی تلویزیونی در رابطه با موضوعات اقتصادی برگزار شد و نامزدهای انتخابات هر یک در پاسخ به سوالات به اظهارنظرهای متفاوتی پرداختند. آنچه مشخص است این است که در میان نامزدها به‌طور کلی اجماعی در رابطه با اثر تورمی خلق نقدینگی و کسری بودجه مزمن دولت وجود دارد. با این حال، ایده‌هایی همچون دلارزدایی از اقتصاد یا ارتباط با دنیا به‌عنوان راهکار این معضل مطرح شده است که به نظر نمی‌رسد ارتباط مستقیمی با این مورد داشته باشند.
  • انتخابات و سراب وعده‌‌‌ها

    مجتبی راعی/پژوهشگر اقتصادی
    تورم و معضلات ناشی از آن را شاید بتوان به بهترین شکل در سخن جان‌مینارد کینز خلاصه کرد که بیان کرد: «اگر می‌خواهید ملتی را نابود کنید، تورم بلندمدت ایجاد کنید؛ زیرا آرام‌آرام همه بنیان‌های اخلاقی و اقتصادی آن ملت نابود می‌شود.» معضلات ناشی از تورم از یکسو و ماندگاری تورم‌‌‌های دورقمی و فزاینده در فضای چند دهه اخیر در ایران از دیگر سو، تورم را به موضوعی کلیدی در مناظره‌های انتخاباتی تبدیل کرد تا جایی که نامزدها به‌کرات وعده و وعیدهایی را برای حل این ابرچالش مطرح کردند. اما راستی‌آزمایی این وعده‌ها نشان از نبود عقبه کارشناسی ورای وعده‌‌‌های انتخاباتی دارد؛ چرا که اگر ریشه‌های تورم در اقتصاد ایران را واکاوی کنیم، حاکی از وجود چند عامل مختلف بوده است که هرکدام سهمی در شکل دادن تورم ۴۰درصدی داشته‌اند و حل مشکل تورم در گرو شناخت دقیق این ریشه‌ها و ارائه راهکارهایی برای حل هریک است. این در حالی است که تمام وعده‌های داده‌شده توسط کاندیداهای ریاست‌جمهوری، تنها یکی از چند عامل موثر در ایجاد تورم را مطرح کرده است.
  • سوخت‌گیری موشک فلز زرد

    دنیای اقتصاد: روز گذشته، مجمع جهانی طلا (world gold council) نتایج نظرسنجی سالانه «ذخایر طلای بانک‌های مرکزی» را منتشر کرد. داده‌های این گزارش نشان می‌دهد که بر اساس نظرسنجی‌های انجام شده توسط این مجمع، بانک‌های مرکزی تمایل زیادی به افزایش ذخایر طلای خود خواهند داشت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر