شماره روزنامه ۵۹۷۵
|

  • برنده مچ‌اندازی بازارها

    ۱۴۰۲ سال بازگشت بازار سپرده به رالی دارایی‌ها بود. روند کم‌رمق بازار های ارز و طلا در نیمه نخست سال در کنار افزایش سقف سود سپرده بانکی در ماه‌های پایانی، سبب شد تا یک رقابت تنگاتنگ میان نرخ سود سپرده بانکی و بازدهی بازارهای ارز و طلا شکل بگیرد. سیاست افزایش نرخ سود در کنار ثبات نسبی نرخ دلار سبب شد تا قدرت بازار ریالی در مقابل سایر بازارهای غیر ریالی حفظ شود که البته تداوم این روند می‌تواند برای ثبات بازارها و کاهش نرخ تورم مفید باشد. «دنیای‌اقتصاد» در یک گزارش تحلیلی به بررسی این رقابت و همچنین روند دلار ۱۴۰۲ پرداخته است. نماگر اصلی بورس تهران نیز، با پشت سرگذاشتن سالی پرماجرا، با بازدهی ۱۰.۲درصدی به کار خود پایان داد. در سالی که گذشت نماگر هموزن، بازدهی ۲۵درصدی را برای سهامداران به همراه داشت. یک تصویر ماندگار از رالی۱۴۰۲ بازارهای دارایی، «جاماندن بورس در بازدهی یک‌ساله» است؛ آنچه این باخت را برای سهامداران رقم زد، عمدتا «تحمیل ریسک‌های تصمیم‌گیری سیاستگذار» بود.
  • رقابت ایالت‌ها برای جذب سرمایه

    دنیای اقتصاد-گروه بازار پول و ارز: در آغاز قرن بیستم، یک ایالت در آمریکا برای ثبت کسب‌وکار بیش از دیگر ایالت‌ها شناخته شده بود: نیوجرسی. در این ایالت بزرگ‌ترین شرکت‌های آمریکا مانند استاندارداویل حضور داشتند. به گزارش اکونومیست در آن زمان سایر ایالت‌ها، از جمله ایالت کوچک همسایه‌اش یعنی دلاوِر، مشتاق جذب سرمایه‌های فراوانی بودند که از شرکت‌های تجاری به سوی این ایالت سرازیر شده بود.
  • تاثیر اعتصاب‌‌‌های سراسری در آلمان بر رشد اقتصادی

    دنیای اقتصاد: ناآرامی‌‌‌های کارگری دامن‌‌‌گیر بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا شده و بخش‌‌‌هایی چون حمل‌‌‌ونقل فرودگاهی و زمینی، بهداشت و درمان را تحت‌‌‌تاثیر قرار داده است. اما پرسشی که در این میان مطرح می‌شود آن است که این تحولات چه تاثیری می‌تواند روی اقتصاد آلمان داشته باشد و شدت این تاثیرات به چه میزان خواهد بود؟
  • جای خالی اسکناس درشت

    دنیای اقتصاد: اقتصاد ایران در سال‌های اخیر تورم قابل توجهی را تجربه کرده‌، اما بیش از ۱۳سال است که شاهد رونمایی از اسکناس جدیدی نبوده است. این اتفاق با متزلزل ساختن جایگاه مبادلاتی ریال، ریسک زیادی را در زمان اختلال احتمالی در شبکه پرداخت متوجه اقتصاد کشور ساخته است و موجب می‌شود تا ریال قادر به پوشش تقاضا نباشد. درحالی‌که برخی چاپ اسکناس درشت را تورم‌زا می‌دانند، این ادعا چندان با واقعیت منطبق نبوده و اتفاقا پول درشت، باعث بهبود اعتبار پول ملی خواهد شد.
  • ساز مخالف ربع سکه طلا

    دنیای اقتصاد -گروه بازار پول و ارز: روند نرخ سکه طلای طرح جدید و همچنین نیم‌سکه طلا در بازار روز گذشته مثبت بود. اما برخلاف دو برادر بزرگ‌تر، ربع سکه روز گذشته نوسان نداشت و بدون تغییر نسبت به نرخ روز‌های پایانی هفته گذشته در رقم ۱۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان معامله شد.
  • از انحصار خودرو تا انحصار سکه

    دکتر مهدی نصرتی
    انحصارگران در ایران فرمول ثابتی دارند. تا انتها همراه باشید تا برایتان بگویم. چند روزی است بانک مرکزی حراج سکه طلا را شروع کرده است و در فرآیندی که آن را حراج نامیده است، تعداد معدودی سکه عرضه می‌کند. اما این فرآیند کاملا غیرشفاف است و در آن کف و سقف قیمت و تعداد سکه‌ای که قرار است فروخته شود (قبل از حراج) و کمترین و بیشترین قیمت برنده‌شده (بعد از حراج) مشخص نیست. در واقع هیچ شباهتی به انواع روش‌های حراج (شامل انگلیسی، هلندی، ویکری، بوک بیلدینگ و...) ندارد. تنها چیزی که درباره این بازار مشخص است این است که فروشنده انحصاری، میانگین قیمت برنده‌شده را طوری اعلام می‌کند که «قدری» کمتر از بازار باشد. حالا چه «قدر» و چرا؟
  • کاش حداقل یک‌بار، اقلا یک نفر، یک صفحه از گزارش را می‌خواند

    مرکز پژوهش‌های مجلس پس از انتشار گزارش این مرکز با عنوان «بررسی مفهوم هزینه‌های کمرشکن سلامت و سیاست‌هایی برای محافظت مالی» و حاشیه‌های ایجادشده حول آن، توضیحاتی را ارائه کرد.
  • رونمایی از سیاست جدید آمریکا

    در بحبوحه تنش‌های اقتصادی اخیر ایالات‌متحده و به دنبال آن نگرانی و تردید مقامات آمریکایی در خصوص تغییر سیاست‌های پولی در ادامه سال ۲۰۲۴، برخی از اقتصاددانان برجسته مالی این کشور اظهار کردند که جرمی پاول در نشست پیش‌رو نرخ بهره را در سطح سابق خود حفظ خواهد کرد، اما احتمال کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن افزایش یافته است. در ادامه سال باید در انتظار کاهش سه مرتبه‌ای نرخ بهره بود.
  • جایگاه ایران در شاخص توسعه انسانی سازمان ملل

    برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP)، نسخه ۲۰۲۳/۲۰۲۴ گزارش سالانه توسعه انسانی جهانی خود (HDR) را رونمایی کرده است که دیدگاه‌هایی درباره عملکرد ۱۹۳ کشور ارائه می‌‌‌کند. این شاخص از زمان آغاز به کار این مجموعه در سال ۱۹۹۰، پیشرفت توسعه انسانی کشورها را با استفاده از شاخص توسعه انسانی (HDI) مقایسه می‌‌‌کند و به‌‌‌طور کلی شامل اندازه‌‌‌گیری سلامت، آموزش و استاندارد زندگی هر کشور است.
  • برگزاری پانزدهمین حراج شمش طلا

    پانزدهمین جلسه حراج حضوری شمش طلای استاندارد مرکز مبادله ایران روز گذشته مورخ شنبه ۲۶ اسفند ماه برگزار ‌شد. بر اساس شیوه‌نامه نحوه برگزاری حراج حضوری شمش طلای استاندارد در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، زمان جلسه حراج از ساعت ۱۲ تا ۱۶ است و وجه‌الضمان مبلغ ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال به ازای هر قطعه شمش طلای استاندارد است. گفتنی است، مبلغ وجه‌الضمان باید به حساب واسط مرکز مبادله ارز و طلای ایران، مشروط به تایید واریز وجه از سوی این مرکز واریز شود.
  • کاهش ۱۰ میلیارد دلاری ذخایر روسیه

    بانک مرکزی روسیه اعلام کرد که ذخایر بین‌المللی این کشور طی یک هفته ۱۰.۱ میلیارد دلار افزایش یافت و در ۸ مارس ۲۰۲۴ به ۵۹۱.۲ میلیارد دلار رسید. بانک مرکزی روسیه اعلام کرد که ذخایر بین‌المللی این کشور طی یک هفته ۱۰.۱ میلیارد دلار افزایش یافت و در ۸ مارس ۲۰۲۴ به ۵۹۱.۲ میلیارد دلار رسید.
  • ۸ تفاوت دو آمار «رشد»

    دنیای اقتصاد: طبق آمارهای اعلامی بانک مرکزی، رشد اقتصادی ۹ماهه برابر با ۴.۵درصد است؛ درحالی‌که رشد اقتصادی ۹ماهه طبق اعلام مرکز آمار ۶.۷درصد بوده است. رشد اقتصادی سایر بخش‌ها نیز از اختلافات زیادی نسبت به آمارهای مرکز آمار برخوردار است که «دنیای‌اقتصاد» این موارد را بررسی کرده است.
  • شارژ سکه با تقاضای آخر سال

    دنیای اقتصاد-گروه بازار پول‌ و ارز: قطعات مختلف سکه طلا در روز‌های پایانی هفته گذشته رشد قیمت‌های چشمگیری را تجربه کردند. اما این در حالی است که نرخ شاخص‌های تعیین قیمت این کالا‌های سرمایه‌ای تغییر چندانی نداشته است. طلای جهانی در روز‌های پنج‌شنبه و جمعه اخیر تنها حدود نیم‌درصد رشد داشته و نرخ دلار در معاملات آزاد نیز افتی ۵۰ تومانی را تجربه کرده است. اما در سوی دیگر نرخ هر قطعه نیم‌سکه طلا در بازار پنج‌شنبه حدود ۷۰۰‌هزار تومان افزایش یافته است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر