سایه ترامپ در حرکت  بازارها

 طبق آمارها، مخارج مصرف‌کنندگان، معمولا قبل از تعطیلات زمستانی افزایش چشم‌گیری می‌یابد. با این حال، مخارج پایان امسال در مقایسه با سال ۲۰۲۳ چندان قابل توجه نبود. هر چند مخارج مصرف‌کنندگان به اندازه ماه‌های قبل قوی نیست، اما چشم‌انداز اقتصادی برای خانوارهای پردرآمد خوب به نظر می‌رسد. زیرا افزایش ارزش سهام و احتمال تمدید کاهش مالیات‌ها در دوره ترامپ به این معنی است که درآمدهای آنان افزایش می‌یابد و آنها احتمالا به ولخرجی ادامه خواهند داد؛ چیزی که به رشد اقتصاد کمک می‌کند. افزایش ارزش سهام در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری باعث شد که شاخص قیمت مخارج شخصی مصرف‌کنندگان (PCE)، که شاخص تورم ترجیحی فدرال رزرو است، به اندازه ۰.۲۴ درصد رشد کند. به علاوه، معاملات مسکن در ایالات‌متحده در پایان تابستان و اوایل پاییز، افزایشی بود. اما احتمالا این رشد متوقف شود. شاخص اصلی خریدهای معلق در ماه اکتبر به بالاترین میزان از ماه مارس رسیده است. با این حال، با توجه به افزایش مجدد هزینه‌های وام و ضعیف بودن برنامه‌های وام مسکن، اقتصاددانان هشدار دادند که ممکن است معاملات مسکن در اواخر سال به پایین‌ترین سطح خود بازگردد. همچنین گزارش‌های اولیه از جمعه سیاه حاکی از آن بود که جمعیت در برخی از فروشگاه‌های خرده‌فروشی معروف، کمتر از حد انتظار بود. اما فروش آنلاین قوی بود و نشان داد که نباید مصرف‌کنندگان آمریکایی را دست کم گرفت. آمار مشاغل ایالات‌متحده روز جمعه آینده منتشر خواهند شد.

برآورد اقتصاددانان گواه این امر است که احتمالا استخدام در این کشور پس از تجربه توفان‌های سهمگین و اعتصابات بزرگ، به حالت عادی خود بازگردد. طبق نظرسنجی بلومبرگ از اقتصاددانان، احتمالا تعداد افراد استخدام‌شده در ماه نوامبر به ۲۰۰ هزار نفر برسد. کارشناسان همچنین پیش‌بینی کردند که نرخ بیکاری بدون تغییر خواهد ماند. بر اساس تحقیقات سازمان جهانی کار، با کاهش قابل توجه تورم در سراسر جهان، دستمزدهای جهانی بار دیگر سریع‌تر از قیمت‌ها افزایش می‌یابد. طبق این گزارش، دستمزدهای واقعی در سال ۲۰۲۳ پس از کاهش تقریبا یک درصدی در سال قبل، به‌طور متوسط ​​۱.۸ درصد در سراسر جهان افزایش یافت. رشد دستمزدها در سال جاری به ۲.۷ درصد افزایش یافته است که سریع‌ترین پیشرفت در بیش از ۱۵ سال گذشته را به ثبت رساند. سازمان جهانی کار، در گزارش خود اعلام کرد که رشد دستمزد واقعی در چین بسیار سریع‌تر از سایر اقتصادهای در حال توسعه در گروه ۲۰ بوده است و ارقام در سال ۲۰۲۴ هیچ نشانه‌ای از کاهش سرعت رشد در این کشور نشان نمی‌دهد. بدون احتساب چین، دستمزدهای جهانی در سال جاری شاهد ۲.۳ درصد رشد بود.

خلاصه وضعیت اقتصاد در همبرگر

برای بر‌آورد اجمالی شرایط اقتصادی در آمریکا و دنبال کردن جنگ بین شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان بر سر قیمت‌ها می‌توان به شرکت‌های مک‌دونالد نگاه کرد. این شرکت زنجیره‌ای فست‌فود، قیمت‌ها را در واکنش به افزایش تورم پس از همه‌گیری افزایش داد و متوجه شد که بخش وسیعی از آمریکایی‌ها دیگر نمی‌توانند بیگ‌مک(یک نوع غذا) را بخرند. درصورتی تعرفه‌های تجاری تورم‌زا و کسری‌ها، سطح عمومی قیمت‌ها را افزایش دهند، داستان بیگ‌مک ممکن است دوباره رخ دهد. اگر برنامه‌های اقتصادی ترامپ تحقق پیدا کنند و تورم را بالاتر ببرند، شرکت‌ها مجبور خواهند بود که به قدرت خرید مشتریان بی‌توجهی کرده و قیمت‌ها را افزایش دهند. پس از گذراندن بحران‌های اقتصادی مختلف، بسیاری از خانوارها مخارج خود را کاهش داده‌اند. به حدی که کریس کمپچینسکی، مدیر اجرایی مک‌دونالد، در ماه فوریه به سرمایه‌گذاران گفت: مصرف‌کنندگان کم‌درآمد، یعنی خانواده‌هایی که سالانه ۴۵ هزار دلار یا کمتر درآمد دارند، کمتر از گذشته برای صرف غذا در مک‌دونالدز حاضر می‌شوند. بر اساس آخرین داده‌های اداره سرشماری آمریکا، حدود ۲۸ درصد از خانوارهای آمریکایی، کمتر از ۴۵هزار دلار در سال درآمد دارند.