سخنگوی اقتصادی دولت پاسخ داد
مهار قیمتها در کوتاهمدت منوط به ثبات نرخ ارز است
سخنگوی اقتصادی دولت: هم سیاست دولت و هم تدابیر بانکمرکزی متمرکز بر کاهش نوسانات و بازگشت ثبات به بازار ارز است
نمره تیم اقتصادی دولت
روز گذشته نشست خبری سیداحسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت در ساختمان نهاد ریاستجمهوری برگزار شد. خاندوزی در این نشست در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیایاقتصاد» در رابطه با ارزیابی خود از عمکلرد تیم اقتصادی دولت با گذشت حدود ۳۰ماه از آغاز به کار آن تاکید کرد: دولت سیزدهم در ابتدای شروع بهکار لازم بود روندهای بحرانزایی را که میرفت تا اقتصاد کشور را وارد مسیرهای خطرناکی کند، متوقف سازد. این مسیرهای خطرناک هم در حوزه مسائل اجتماعی بود و هم در حوزه ناترازیهای کلان اقتصادی و وضعیت کسبوکارها. به گفته خاندوزی، اولین وعدهای که محقق شد در حوزه واکسیناسیون عمومی کرونا بود تا اقتصاد و جامعه بیش از پیش از تبعات پاندمی کرونا متضرر نشود. سخنگوی اقتصادی دولت در رابطه با وعده بعدی دولت که در حوزه اشتغال بود، گفت: در پاییز امسال کمترین نرخ بیکاری در ۴دهه گذشته محقق شد و نرخ بیکاری به ۷.۶درصد رسید. سطح اشتغال به بیشترین میزان خود رسید و بیکاری فارغالتحصیلان همزمان با افزایش نرخ مشارکت، از ۱۲.۵درصد به ۱۱.۵درصد کاهش یافت.
خاندوزی در رابطه با وضعیت متغیرهای پولی ادامه داد: وعده دیگر دولت افسار زدن به سیاستهای مشوش پولی و مالی گذشته بود که آثار سیاستهای اصلاحی دولت سیزدهم را در کاهش نرخ رشد نقدینگی به ۲۵درصد و همچنین افزایش منابع پایدار برای بودجه شاهد هستیم. همچنین صفر شدن استقراض دولت از بانک مرکزی که در وعدههای انتخاباتی نیز ارائه شده بود، از دیگر مواردی است که محقق شده است. انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی و تسهیلات کلان بانکی، خارج کردن اقتصاد کشور از رکود تورمی و رساندن متوسط رشد فصلی اقتصاد از زیر صفر به بالای ۵درصد از دیگر دستاوردهای دولت بود که خاندوزی در نشست خبری روز گذشته به آن اشاره کرد. همچنین به گفته سخنگوی اقتصادی دولت، در بخش تورم نیز دولت سیزدهم با وجود آنکه کشور را در تورمهای بالای ۶۰درصد تحویل گرفت، اما مطابق آخرین آمار نرخ تورم را به ۳۸درصد کاهش داد؛ هرچند این نرخ هنوز مطلوب دولت نیست و به دنبال کاهش بیشتر آن است.
در ادامه خاندوزی تاکید کرد: در بخش تشکیل سرمایه نیز توانستیم اقتصاد ایران را از وضعیت بحرانی دهه۹۰ که ۴۷درصد منفی بود به سمت رشد سرمایهگذاریها حرکت بدهیم؛ بهنحویکه تشکیل سرمایه مثبت شده است. یکی دیگر از وعدههای دولت ارتقای زیرساختهای کشور بود که در این حوزه نیز توفیقات متعددی داشتیم؛ بهعنوان مثال در حوزه خاموشیها توانستیم تجربه تلخ سالهای پایانی دولت قبل را به تاریخ بسپاریم و با افزایش ظرفیت تولید برق به میزان ۸۳۴۰مگاوات، خاموشیها را به حداقل برسانیم. خاندوزی ابراز امیدواری کرد که با این اقدامات پرونده تلخ دهه از دست رفته ۹۰ بسته شود. هرچند به گفته او دولت همچنان کارهای زیادی پیش رو دارد. سخنگوی اقتصادی دولت در ادامه در پاسخ به این پرسش که چه نمرهای به عمکلرد تیم اقتصادی دولت میدهد، گفت: مردم بهترین قاضی برای نمره دادن به عملکرد دولت هستند و امیدواریم در پایان دولت، نمره قابل قبولی را از مردم دریافت کنیم.
ثباتبخشی به لنگر تورمی اقتصاد
همچنین به گفته خاندوزی نرخ رشد نقدینگی، در دی امسال به ۲۵.۲ رسید که کمترین میزان رشد از تابستان ۱۳۹۸ تا امروز است. نرخ رشد پایه پولی نیز به ۳۱.۷ رسید که این رقم هم در ۱۷ماه گذشته کمترین عدد ثبتشده است. بنابراین دولت توانسته است یکی از لنگرهای مهم تورمی در کشور را به ثبات برساند.
نوسانات نرخ ارز مهار تورم را مشکل میکند
خاندوزی همچنین در رابطه با نوسانات اخیر نرخ ارز گفت: تایید میکنم هم سیاست دولت و هم تدابیر بانکمرکزی متمرکز بر کاهش نوسانات و بازگشت ثبات به بازار ارز است. بانکمرکزی از تمام ظرفیت قانونی خود برای این کار استفاده کرده است تا التهاب و هیجانی را که در ۲۰روز اخیر در بازار بود، کنترل کند. به گفته او دلیل این موضوع این است که هدف مهار تورم کشور در کوتاهمدت مستلزم ثبات در بازار ارز است و هرگونه نوسان در بازار ارز این تحقق این هدف را مشکل خواهد کرد.
ترانزیت خارجی کشور به ۱۴.۲میلیون تن رسید
یکی دیگر از مواردی که خاندوزی در نشست خبری روز گذشته به آن اشاره کرد، عبور ترانزیت خارجی کشور از مرز ۱۴.۲میلیون تن در پایان دیماه بود که به گفته او نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰درصد افزایش ترانزیت را نشان میدهد. او در این رابطه ادامه داد: این عدد بالاترین رکوردی است که طی دهههای اخیر داشتیم و امیدواریم تا پایان سال به ۱۶میلیون تن برسد. سخنگوی اقتصادی دولت در رابطه با دلیل اهمیت این موضوع خاطرنشان کرد: تا پیش از دولت سیزدهم تجربه کشور در مقابل تحریمها اول دور زدن بود و بعد مذاکره که توفیقی نداشت. اما راهحل سوم در کنار این دو موضوع با اولویت بیشتر جایابی ایران در نظم اقتصادی نوین منطقه و جهان است. باید به نحوی اقتصاد خود را با همسایگان پیوند بزنیم که موجب قوی شدن اقتصاد ایران و خروج از انزوایی باشد که مدنظر تحریمکنندگان است.