دخالت‏‌های آمریکا؛ عامل اصلی نوسانات ارز در عراق

او در فیس‌بوک می‌گوید که افزایش تدریجی بهای دلار در عراق بعد از آن آغاز شد که بانک مرکزی عراق تحت فشار آمریکا چندین بانک و موسسه مالی این کشور را به بهانه احتمالی آنچه تامین مالی تروریسم خوانده شده از ورود به خرید و فروش ارز منع کرد. المرسومی تاکید کرد: آمریکا با حذف برخی بانک‌‌ها از عملیات ارزی در سیاست بانک مرکزی عراق دخالت می‌‌کند و همین امر علت افزایش نرخ ارز در این کشور است. بازار ارز عراق این روزها با افزایش بهای دلار و ریزش دینار دچار التهاب شده است.

روز سه‌شنبه در بازار عراق قیمت فروش هر ۱۰۰ دلار ۱۵۱ هزار و ۳۰۰ دینار و قیمت خرید هر ۱۰۰ دلار هم ۱۵۱ هزار و ۲۰۰ دینار بوده است. در عین حال بانک مرکزی عراق برای تعدیل نرخ دلار در برابر دینار عراق تلاش می‌‌کند. قیمت خرید دلار توسط بانک مرکزی عراق از وزارت دارایی این کشور به ۱۴۵۰ دینار رسیده و قیمت فروش آن به بانک‌ها (۱۴۶۰) تعیین شده است و قیمت فروش هر دلار به شهروند عراقی نیز به ۱۴۷۰ دینار رسیده است. این در حالی است که نرخ مبادله ارزی در بازار این روزهای عراق، ارقام متفاوت دارد؛ به گونه‌ای که یک دلار به قیمت هزار و ۵۴۵ دینار هم به فروش می‌‌رسد. این در حالی است که دولت عراق به تازگی اعلام کرده بود که ذخایر ارزی این کشور از ۹۰ میلیارد دلار هم فراتر رفته است.

المرسومی در ادامه آورده است که آمریکایی‌‌ها پس از ۱۸ سال ناگهان حالا متوجه شده‌‌اند که پنجره فروش ارزهای خارجی در بانک مرکزی عراق حفره‌هایی دارد که به تعبیر آن امکان قاچاق دلار به کشورهای متخاصم با آمریکا و گروه‌های مسلح را فراهم می‌‌کند در حالی که این پنجره را هم خود آمریکایی‌‌ها ایجاد کرده بودند. او ادامه داد: از این رو آمریکایی‌‌ها بار دیگر پلتفرمی الکترونیکی ایجاد کردند که بانک فدرال آمریکا و بانک مرکزی عراق را برای ردیابی و محدود کردن حواله‌های خارجی به یکدیگر متصل می‌‌کند که این امر منجر به افزایش قیمت دلار در بازار عراق شده است. این کارشناس اقتصادی گفت: در اینجا باید به این نتیجه رسید که تصمیم اقتصادی در عراق مستقل نیست و آمریکا می‌تواند اقتصاد عراق را دستکاری کرده و موتورهای آن را از کار بیندازد. المرسومی در پایان تاکید کرد: مشکل نرخ ارز در عراق فنی نیست، بلکه یک مشکل سیاسی-اقتصادی است و در صورت دور شدن سیاست عراق و جهت‌گیری‌‌های آن از دیدگاه‌ها و منافع آمریکا، تشکیل پلتفرم مذکور (سامانه)، می‌تواند هشدار یا مقدمه‌‌ای برای اقدامات بعدی آمریکا باشد.

‌احسان الیاسری، مشاور بانک مرکزی عراق نیز مشکل بهای ارز را با عرضه نقدی آن مرتبط خوانده است و می‌گوید که بانک مرکزی این کشور، سامانه‌‌ای برای ثبت درخواست دلار از سوی بانک‌‌ها ایجاد کرده است. او با بیان اینکه عراق همچنان تابع شروط بین‌المللی در موضوع دلار، پول‌شویی و تامین مالی تروریسم است، گفت که با توجه به محدودیت‌‌های بین‌المللی برای برخی بانک‌‌های عراقی، بانک مرکزی عراق با آنها تعامل ارزی ندارد. وزارت خزانه‌داری آمریکا اخیرا سه بانک را از ورود به حراج ارز در عراق منع کرده که در نتیجه آن برخی تاجران مجبور شدند دلار نقد در مقادیر زیاد خریداری کنند و قیمت دلار بالا برود. الیاسری تاکید کرد: بانک مرکزی آمریکا عراق را ملزم کرده لیست‌‌هایی درباره دلار فروخته شده بانک مرکزی ارائه دهد که شامل اسامی افراد و طرف‌‌های خریدار ارز است و ۱۵ روز طول می‌‌کشد تا بانک مرکزی آمریکا با فروش دلار به آن طرف در عراق موافقت کند یا خیر و همین فرآیند خود موجب کندی عرضه ارز و بالا رفتن قیمت آن شده است.