ماجرای ادعای برخی صرافیها درباره محدودیت نرخ ارز توافقی چیست؟
او افزود: حاشیه سود یکدرصدی، عدد معقولی است و در حال حاضر تعداد زیادی صرافی در این مکانیزم معاملاتی مشغول فعالیت هستند و این نشان میدهد که حاشیه سود یکدرصد رعایت شده است. این مقام مسوول در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه یکی از اقدامات خوب بانک مرکزی و بازار متشکل ارز ایران در یکی دو ماه اخیر، ایجاد شفافیت بوده است، اظهار کرد: حداکثر شفافیت ممکن هم برای دادههای معاملاتی و هم برای نرخ خرید و فروش ارز ایجاد شده است. با توجه به اینکه بازار متشکل نقش یک بازار یکپارچه و متمرکز را برای معاملات ارز اسکناس در کشور دارد، سایت بازار متشکل ارزی نیز بهعنوان یک مرجع رسمی و درگاه یکپارچه برای ایجاد شفافیت و اطلاعرسانی عمومی درباره نرخها تعیین شد.
مدیر معاملات بازار متشکل ارزی ادامه داد: گام اول این بود که دادهها و اطلاعات معاملاتی همچون حجم معاملات و عمق مظنهها، در این سایت به صورت دقیق منتشر شود. گام بعدی دادههای خرید و فروش صرافیها (نرخ تابلوی خرید و فروش صرافیها) است. او افزود: در این خصوص با موافقت بانک مرکزی و دستور رئیس کل بانک مرکزی این امکان فراهم شد تا از طریق درگاه یکپارچه اعلام نرخ ارز بازار متشکل، صرافیهای کشور با توجه به دسترسی که دارند، بتوانند نرخهای خرید و فروش ارز خود به صورت دلار و یوروی توافقی را اعلام کنند.
هادینژاد افزود: در گذشته با توجه به اینکه محدودیت نگهداری ارز برای صراف وجود داشت، این مساله باعث میشد تا فروشنده این ارزها (به جز دلار و یورو) که به صرافی مراجعه میکرد با امتناع صرافی از خرید این ارزها مواجه میشد؛ زیرا صرافی باید کلیه ارزها را بر اساس ابلاغ قبلی بانک مرکزی، ظرف سه روز حتما میفروخت تا دچار تخلف نشود. طبیعتا، چون ارزهایی وجود دارد که تقاضای آن دورهای است یا مثلا تقاضای زیای برای آن وجود ندارد؛ درنتیجه صرافیها بهدلیل محدودیت سهروزه اشاره شده، از خرید آن خودداری میکردند. حال در این شرایط بانک مرکزی تصمیم گرفته است تا محدودیت سهروزه برای تقاضای ارزهای غیر از دلار و یورو در صرافیها برداشته شود تا این ارزها به صرافی فروخته شود و در ادامه یک مشتری برای خرید آن مراجعه کند.