تقلای ۱۷ کشور دنیا برای کنترل تورم
آمریکا- نرخ تورم ۳/ ۸ درصد
اقدامات ضد تورمی بایدن بر بنزین، مواد غذایی و خودرو متمرکز بوده است. او برای کنترل قیمت در پمپ بنزینها برنامه برداشت روزانه ۱۰۰هزار بشکه نفت از ذخایر استراتژیک آمریکا طی شش ماه را به اجرا گذاشته است و همچنین قانون ممنوعیت فروش بنزین حاوی مقادیر بالای اتانول را که برای حمایت از محیط زیست وضع شده بود، معلق کرده است. به علاوه قرار است یکمیلیارد دلار برای کمک به صنایع فرآوری گوشت که بر اثر کرونا آسیب دیدهاند، پرداخت شود و دستوراتی برای تسریع در انتقال غلات، سویا و کود شیمیایی از طریق خطوط ریلی صادر شده است. دولت بایدن همچنین ساعات کار بنادر را افزایش داده و با هدف تسریع در تخلیه کالاهای وارداتی اعلام کرده است کشتیهایی را که در تخلیه بار خود تاخیر کنند، جریمه میکند. کاخ سفید امید دارد با این اقدامات جریان ورود کالاها به آمریکا افزایش پیدا کند. دولت آمریکا همچنین امید دارد با پرداخت دلار به کنترل تورم کمک کند. مبالغ اضطراری که برای کمک به اوکراین اختصاص داده شده است شامل کمک به مقابله با کمبود مواد غذایی ناشی از جنگ است. بر اساس قانون وضعشده در کنگره دهها میلیارد دلار برای تشویق و افزایش انگیزه تولیدکنندگان صنعتی به تولید بیشتر و همچنین تقویت زنجیرههای توزیع اختصاص یافته است. بایدن همچنین افزایش مالیات بر ثروتمندان و افزایش بودجه مقابله با تغییرات آب و هوایی را مد نظر قرار داده است. با وجود همه تقلاهای او باید گفت نظرسنجیها نشان میدهد این همه اقدامات برای حفظ موقعیت دموکراتها در کنگره طی انتخابات ماه نوامبر کافی نخواهد بود.
کانادا-نرخ تورم ۸/ ۶ درصد
درحالیکه برخی دولتهای محلی کانادا اقداماتی برای کمک به خانوادهها در برابر گرانی اجاره خانه انجام دادهاند دولت مرکزی جاستین ترودو در برابر هرگونه اقدامی که ممکن است تقاضا را افزایش دهد و تورم را بیشتر از این بالا ببرد محتاط بوده است. یکی از گروههای هدف حمایت دولت فدرال افراد بدون مسکن هستند که بهدلیل گرانی خانهها نتوانستهاند سرپناهی برای خود دست و پا کنند. برای مثال برخی معافیتهای مالیاتی برای جوانان کانادایی درنظر گرفته شده است تا پول کافی برای اجاره خانه داشته باشند. اما یک اقتصاددان کانادایی گفت: درحالیکه قیمت بنزین با افزایش دو رقمی مواجه شده است باید گفت ما در وضعیت آرامش قبل از توفان قرار داریم.
برزیل- نرخ تورم ۲/ ۱۲ درصد
نفت گران بر درد و رنجهای بزرگترین سیستم مالی آمریکا لاتین افزوده است. شرکت نفتی دولتی پتروبراس برای دومینبار از ماه مارس هزینههای خود را افزایش داده که این مساله با انتقاد بولسونارو رئیس جمهور برزیل مواجه شده است. او که انتخابات ریاستجمهوری ماه اکتبر را در پیش دارد، درصدد است مدیرعامل شرکت پتروبراس را برکنار کند و تغییرات مدیریتی زیادی را در این شرکت و زیرمجموعههای آن انجام دهد. درحالیکه تورم میتازد و دستمزدها از آن عقب میمانند رئیسجمهور برزیل از حقوقهای بالای مدیران پتروبراس انتقاد میکند و مجموعهای از اقدامات را برای کنترل قیمتها به اجرا میگذارد. درابتدا مالیات بر گازوئیل و اتانول کاهش داده شد و اکنون قانونی در کنگره در دست بررسی است که وضع مالیات از سوی دولتهای محلی بر برخی کالاها مثل بنزین را محدود میکند. همچنین برنامهای برای کمک ۴/ ۳۲میلیارد دلاری به خانوارهای طبقه متوسط به اجرا گذاشته شده است. وزارت دارایی اکنون تحت فشار است تا منابع لازم برای ارائه کمکهای یارانهای دولت را فراهم کند. اگرچه این کمکها میتواند نقدی نباشد، اما مقامات بانک مرکزی هشدار میدهند چنین اقدامات مالی میتواند به بدترشدن اوضاع در برزیل منجر شود.
آرژانتین- نرخ تورم ۵۸ درصد
مقامات آرژانتینی سعی دارند تورم فزاینده در این کشور را با مجموعه سیاستهای نامتعارفی در بخش بیمه کنترل کنند. این درحالی است که کشمکشهای سیاسی اعتماد عمومی به البرتو فرناندز رئیسجمهور کنونی را کاهش داده است. اقداماتی مثل فریز کردن داراییها، کنترل ارزهای خارجی و سیاست انقباض مالی نتوانسته است مانع رکوردشکنی تورم ماهانه طی ۲۰سال گذشته شود. اختلافات درون دولت بر سر سیاستهای مالی باعث کاهش اعتبار دولت نزد فعالان اقتصادی شده است. علاوه بر تورم مواد غذایی دولت فدرال مجبور است به توافق با صندوق بینالمللی پول عمل کند که بر اساس آن باید قیمت برق مصرفی مردم را افزایش دهد. این کار میتواند نرخ تورم در این کشور را بیش از پیش افزایش دهد. اقتصاددانها هشدار میدهند نرخ تورم ۱۲ماهه در آرژانتین به ۶۰درصد خواهد رسید.
چین- نرخ تورم ۱/ ۲ درصد
مقامات چینی طی ۱۲ماه گذشته اقداماتی را برای مقابله با رشد قیمتها و حمایت از شرکتها در برابر تورم بهویژه شرکتهای کوچک انجام دادهاند. افزایش واردات مواد اولیهای مثل سنگ آهن و آزاد کردن ذخایر دولتی مس، روی و آلومینیوم در این راستا بوده است. در ماه آوریل اعلام شد تعرفههای وارداتی زغال سنگ به صفر کاهش یافته است. این اقدامات اثرات مثبتی داشته است؛ بهطوریکه شاخص قیمت تولیدکننده از رکورد ۲۶ساله خود عقب نشسته است. با توجه به اینکه چین یک صادرکننده مهم در دنیا است و هرگونه افزایش هزینههای تولید در این کشور به معنای رشد تورم در سطح جهان است. البته برخورد سخت چین با کرونا و ایجاد محدودیتهای شدید در برخی شهرها مثل شانگهای تهدیدی برای کنترل تورم در جهان است. در عین حال اقتصاددانها انتظار دارند نرخ تورم چین طی ۱۲ماه آینده از ۲/ ۲درصد فراتر نرود. دولت چین برای کنترل قیمتها، همچنین نظارتها و بازرسیها در بازار را افزایش داده و هشدار داده با سوءاستفاده از شرایط موجود و افزایش بیمورد قیمتها برخورد شدید میکند.
مکزیک- نرخ تورم ۶۸/ ۷ درصد
مقامات مکزیک درحال مذاکره بر سر توافقی با شرکتهای بزرگ هستند تا قیمت کالاهایی را که بیشتر خانوارهای مکزیکی مصرف میکنند، افزایش ندهند. از جمله مفاد این توافق آن است که قیمت کالاهایی مثل ذرت و برنج طی ۶ماه آینده و صرفنظر از قیمتهای جهانی افزایش داده نشود. در مقابل، دولت مشوقهایی را به این شرکتها میدهد از جمله اینکه تعرفهها را برای آنها کاهش میدهد و از هزینههای پوشش بیمهایشان میکاهد. تشویق کشاورزان به کشت محصولات مهم غذایی مثل غلات نیز از جمله برنامههای دولت مکزیک برای کنترل تورم مواد غذایی است.
هند- نرخ تورم ۷۹/ ۷درصد
دومین کشور پرجمعیت جهان به طور ویژه با گرانی مواد غذایی مواجه است. تورم خردهفروشی در این کشور به ۸درصد رسیده که بالاترین رقم طی ۸سال گذشته است. گرمای شدید هوا و کاهش تولیدات داخلی، اختلال در زنجیرههای عرضه و افزایش هزینههای حملونقل از جمله مهمترین دلایل رشد تورم خرده فروشی در این کشور است. پیشبینی میشود غذا که نصف هزینه سبد غذایی خانوارها را تشکیل میدهد همچنان به رشد قیمت خود ادامه خواهد داد. دولتهای محلی مالیات بر بنزین و گازوئیل را کاهش دادهاند. دولت مرکزی محدودیتهایی را برای صادرات گندم وضع کرده و تعرفه روغنهای گیاهی مشابه روغن پالم، دانه سویا و آفتابگردان را کاهش داده است. همچنین برخی محدودیتهای وارداتی برداشته شده است.۸۰۰میلیون نفر معادل دوسوم جمعیت کشور، ۵ کیلوگرم گندم یا برنج رایگان از دولت دریافت میکنند. همچنین بستههای غذایی در بین فقرا توزیع میشود. با وجود این اقدامات، رشد سریع قیمتها افراد فقیر در این کشور را به چالش کشیده است.
ژاپن-نرخ تورم ۱/ ۲ درصد
کشوری که به تورم منفی عادت دارد اکنون با نرخ تورم ۱/ ۲درصدی مواجه شده است. دولت برای کاهش فشار بر شرکتها و مصرفکنندگان بسته کمک ۲/ ۶تریلیون ینی (۴۸میلیارد دلار) در نظر گرفته است تا یارانه پرداختی به پالایشگاهها را از ۲۵ین در برابر هر لیتر به ۳۵سنت افزایش داده و کمکهایی را در اختیار شرکتهای کوچک و متوسط قرار دهد. همچنین به هر خانواده کمدرآمد ۵۰هزار ین کمک مالی میشود.
اندونزی-نرخ تورم ۴۷/ ۳ درصد
افزایش قیمت غذا در بزرگترین سیستم مالی آسیای جنوب شرقی درد سری برای یوکو ویدودو رئیسجمهور وقت شده است. بهعنوان نمونه، هزینه استحصال روغن در این کشور طی ماههای اخیر ۴۰درصد افزایش یافته است. بزرگترین تولیدکننده پالم در دنیا اکنون در تولید روغن خوراکی برای شهروندان خود با مشکل مواجه شده است. این مساله دولت را واداشت تا صادرات روغن پالم را متوقف کند؛ اما تولیدکنندگان پالم با این اقدام مخالفت کردند و دولت در نهایت مجبور شده است محدودیتهای صادراتی روغن پالم را کاهش دهد. نرخ تورم در اندونزی اکنون به بالاترین رقم طی سه سال گذشته رسیده است. دولت قول داده قیمت بنزین و برق را در کشور افزایش ندهد. از سوی دیگر ۲۷میلیارد دلار برای ارائه کمکهای یارانهای و کمک به شرکتها در نظر گرفته شده است.
استرالیا- نرخ تورم ۱/ ۵درصد
دولت استرالیا برای مقابله با گرانی، مالیات بر سوخت را در این کشور نصف کرده و به ۲۲سنت در هر لیتر رسانده است. قیمت هر لیتر بنزین اکنون ۴۱/ ۱دلار شده است. همچنین ۲۵۰دلار بهعنوان کمک مالی به ۶میلیون نفر از افراد کمدرآمد اختصاص یافته است و ۴۲۰دلار نیز بهعنوان جبرانی مالیات هزینههای زندگی تا پایان ماه ژوئن به آنها پرداخت میشود.
عربستان-نرخ تورم ۲درصد
کارشناسان انتظار دارند نرخ تورم عربستان در سال جاری میلادی به ۵/ ۲درصد افزایش یابد. با این حال دولت این کشور قدرت مانور چندانی برای مقابله با این نرخ تورم ندارد؛ چراکه سیاست بلندمدت پایین نگه داشتن نرخ ریال در برابر دلار آمریکا بار مالی سنگینی را به خزانه دولت تحمیل کرده است. بزرگترین سیستم مالی در جهان عرب مجبور شد در سال۲۰۲۰ نرخ مالیات ارزش افزوده را سهبرابر کند و به ۱۵درصد برساند تا بتواند از پس هزینههای شیوع کرونا برآید. با وجود افزایش قیمت نفت اما دولت از افزایش هزینههایش خودداری کرده است.
ترکیه-نرخ تورم ۷۰درصد
مقامات ترکیه برای مقابله با تورم ۷۰درصدی رویکردی سهوجهی را در پیش گرفتهاند. آنها قبل از هرچیز بازرسیها را از خرده فروشان افزایش داده تا مانع بالا بردن بی رویه قیمت مواد غذایی و کالاهای اساسی از سوی آنها شوند. اقدام دوم، ارائه یارانه برای پایین نگه داشتن کالاهای مصرفی مردم و ارائه وامهای با سود پایین ۹درصدی به شرکتهای کوچک است و اقدام سوم نیز در سطح رسانهای انجام گرفته است. رسانههای طرفدار دولت مدام این پیام را مخابره میکنند که افزایش قیمتها جزئی از توطئه علیه دولت رجب طیباردوغان است.
روسیه- نرخ تورم ۷/ ۱۶درصد
روسیه حتی پیش از حمله به اوکراین با تورم صعودی روبهرو بود. با وضع تحریمهای آمریکا و اروپا طی هفتههای اخیر، هزینهها در این کشور بیش از پیش بالا رفته است. با اقدامات بانک مرکزی برای ثبات بخشیدن به ارزش روبل، نرخ ارز و تورم در این کشور تاحدودی کنترل شده است. دولت برای کنترل قیمت مواد غذایی و فلزات روی کمک تولیدکنندگان و خرده فروشان حساب کرده است. اما بانک مرکزی پیشبینی میکند نرخ تورم در پایان سال به ۲۳درصد برسد که بالاترین رقم طی ۲۰سال گذشته خواهد بود.
انگلیس- نرخ تورم ۱/ ۹درصد
نرخ تورم در انگلیس به بالاترین رقم طی ۴۰سال گذشته رسیده و پیشبینی میشود تا پایان سال به ۱۰درصد برسد. برگزیت به فشارهای تورمی کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا افزوده و جذب نیروی کار اروپایی را برای این کشور سختتر کرده است. کمبود نیروی کار یکی از دلایل اصلی بالا رفتن نرخ تورم در انگلیس است. دولت برای مقابله با تورم مالیات بنزین را ۶سنت کاهش داده، سقف معافیت مالیاتی کارگران را بالاتر برده و کمکهایی را برای بیشتر خانوارها در نظر گرفته با این حال بسیار محتاط است که اینگونه کمکها به رشد بیشتر تورم در کشور دامن نزند.
آلمان-نرخ تورم ۴/ ۷درصد
دولت آلمان دو بسته به ارزش ۳۰میلیارد یورو برای کمک به جبران گرانی بنزین، کالاهای اساسی و هزینههای حملونقل درنظرگرفته است. از جمله اینکه دریافت هزینه بیشتر در صورت مازاد مصرف برق متوقف شده، هزینه بلیت حملونقل برای سه ماه کاهش یافته و کمک ۱۰۰یورویی برای هر خانوار و کمک ۳۰۰یورویی برای هر فرد مالیاتدهنده درنظر گرفته شده است.
ایتالیا- نرخ تورم ۲/ ۶درصد
دولت ایتالیا ۶میلیارد یورو برای حمایت از افراد شاغل کمدرآمد در برابر تورم اختصاص داده است.۲۰۰یورو به هر یک از این افراد پرداخت میشود. این برنامه در قالب یک طرح ۱۴میلیارد یورویی برای کمک به سیستم مالی و مقابله با تورم و گرانی به اجرا گذاشته شده است.
فرانسه- نرخ تورم ۴/ ۵درصد
نرخ تورم فرانسه بهطور غیرمنتظرهای در ماه آوریل افزایش یافت. افزایش قیمتها به اعتماد رایدهندگان به دولت ضربه زده است. تورم و افزایش قیمت حاملهای انرژی عامل اصلی اعتراضات اخیر علیه دولت جدیدا انتخابشده مکرون بوده است. دولت مکرون ۲۵میلیارد یورو برای مقابله با تورم در نظر گرفته است که شامل ارائه کمک به شرکتهای انرژیبر، افزایش ارائه تسهیلات و کمک به ورشکستگیهای مالی است. سرکوب قیمت برق و گاز، جبران هزینههای بنزین و گازوئیل برای خودروها، اختصاص یارانه بنزین به ماهیگیران و پرداخت نقدی به میلیونها خانوار از دیگراقدامات دولت برای جبران تورم است.