بیشترین ذخایر اسکناس ارز تاریخ بانک مرکزی را  داریم

علی صالح‌آبادی، رئیس کل بانک مرکزی در برنامه میز اقتصاد درباره جزئیات طرح جدید پرداخت یارانه حمایتی اظهار کرد: براساس دهک‌‌بندی که سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرده، بانک مرکزی از محل حساب سازمان هدفمندی یارانه‌ها، منابع را در اختیار بانک‌‌ها قرار داده و از طریق بانک‌‌ها به حساب‌‌ها واریز شده است. رئیس کل بانک مرکزی درباره التهاب در بازارها نیز گفت: وقتی واردکننده براساس نرخ نیما واردات خود را انجام می‌‌دهد، یک اصلاح قیمتی اتفاق می‌‌افتد که جبران آن به مردم پرداخت خواهد شد. دو ماه اول پرداخت شده و پس از آماده شدن کالابرگ الکترونیک از این طریق حمایت صورت می‌‌گیرد و چنانچه این اتفاق روی ندهد، به شکل نقدی جبران خواهد شد. او درباره ‌سازوکار واردات افزود: واردات مثل روال قبل است تفاوت آن در این است که در گذشته بانک مرکزی از محل ارز دولت ارز ۴۲۰۰تومانی تامین می‌‌کرد و اتفاقی که می‌‌افتد این است که به‌دلیل آنکه نرخ، نرخ نیما خواهد بود هم دولت و بانک مرکزی تامین‌‌کننده خواهند بود و هم از سامانه نیما از صادرات غیرنفتی خریداری و تامین خواهد شد. بنابراین کانال تامین ارز نسبت به گذشته متنوع‌‌تر خواهد شد.

صالح آبادی در رابطه با بحث کالابرگ الکترونیکی تصریح کرد: در حال حاضر برای نان به‌صورت آزمایشی در یکی از استان‌ها در حال آزمون است و درصورتی‌که موفق باشد، می‌‌تواند به کالاهای دیگر هم تسری پیدا کند؛ آن هم به این شکل است که خریدار بخشی از قیمت کالا را پرداخت می‌‌کند و بقیه آن از محل سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها پرداخت می‌‌شود. رئیس کل بانک مرکزی درباره زیرساخت این اقدام یادآور شد: زیر ساخت جدیدی برای این کار لازم است؛ البته فرض بر این است از محل کارت‌‌های مردم این کار انجام شود، منتها به زیرساخت‌‌های فنی نیاز دارد. برای اینکه کار به تعویق نیفتد، هر زمان که زیرساخت فراهم شد با اطلاع‌‌رسانی و آموزش و توضیحات لازم اجرایی می‌‌شود. او درخصوص متولی این زیرساخت‌‌ها تاکید کرد: متولی وزارت امور اقتصادی و دارایی است و بانک مرکزی و سیستم بانکی هم به‌صورت مشترک این پروژه را پیش می‌‌برند. برآوردهای اولیه برای شروع کار حدود دو ماه است که این زمان برای نان و سایر کالاها در نظر گرفته شده است.

تامین ارز به مراتب از گذشته بهتر خواهد بود

رئیس کل بانک مرکزی درباره عرضه ارز در سامانه نیما ابراز کرد: کار ما در گذشته مشکل‌‌تر بود؛ زیرا به هرحال میزان واردات کشور مشخص بود و صرفا یک نهاد به نام بانک مرکزی از محل ارز حاصل از نفت باید آن را تحویل می‌‌داد. اتفاقی که در آینده روی می‌‌دهد، این است که وضع ما نسبت به گذشته بهتر خواهد شد؛ زیرا ارز که به روش قبلی وجود دارد زمانی که ارز نیمایی می‌‌شود، طبیعتا بیشتر هم شده؛ زیرا قیمت نفت و پتروشیمی و فرآورده‌ها بالاتر رفته است. بنابراین در وضعیت جدید تامین ارز به مراتب از روش گذشته بهتر خواهد، حتی چنانچه فرض را بر این گذاریم که در آینده نیاز ارزی بیشتر شود باید توجه داشت که درآمد ارزی هم زیادتر شده است. نفت‌‌هایی که در اسفند و بهمن فروخته شده است، وصولی آن در حال انجام است. او در ادامه بیان کرد: به‌عنوان نمونه روز گذشته براساس تقاضا حدود ۲۳۰میلیون دلار تامین ارز در سامانه نیما صورت گرفت. البته عرضه ارز در سامانه نیما از تقاضا بالاتر است. در همین مدت در این سامانه ۳/ ۴دهم میلیارد دلار ارز معامله شد که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته در همین دو ماه اول سال صد در صد از رشد معاملات برخوردار بوده‌‌ایم.

ذخایر اسکناس ارز بانک مرکزی به بیشترین حد تاریخ رسید

رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که دلیل افزایش نسبی قیمت ارز ناشی از چیست، اظهار کرد: در بازارهای رسمی به اندازه کافی تامین ارز داریم.برنامه ما این است نیازهای بازار را پاسخ دهیم. دو نوع نیاز در بازار تعریف می‌‌شود؛ یکی برای واردات کشور چه کالای اساسی و چه غیر از آن و دوم مربوط به اسکناس ارز. او افزود: سال گذشته بیش ۵۵ میلیارد دلار به‌طور کلی تامین ارز برای کالاهای اساسی و سایر واردات داشتیم و امسال با شرایط ارزی که وجود دارد قطعا بیشتر از سال گذشته خواهد بود. بنابراین نیاز ارزی کشور را برای واردات تامین می‌‌کنیم. صالح‌آبادی ادامه داد: بخش دوم در واقع مربوط به تامین نیاز اسکناس ارز در کشور است؛ از جمله افرادی که نیاز خدماتی، دانشگاهی، مسافرتی و... دارند که ما تامین ارز آن را انجام می‌‌دهیم. او گفت: سال گذشته ۶/ ۱میلیارد دلار و ۲میلیارد دلار معادل یورویی در بازار متشکل ارزی معامله داشتیم. بنابراین التهابی اگر در بازار بیرون وجود دارد با تامینی که در بازارهای رسمی انجام می‌‌دهیم التیام پیدا می‌‌کند. صالح‌آبادی درخصوص بازار ارز گفت: آثار روانی در جامعه وجود دارد؛ ولی واقعیت این است که بر اساس محاسبات ارزی که بانک مرکزی انجام داده، نرخ واقعی ارز پایین‌‌تر از آن چیزی است که در بازار ممکن است وجود داشته باشد. آنچه مهم است تعادل در بازار است که حاکم شود. حتما بانک مرکزی تامین ارز را انجام خواهد داد و آرامش در بازار حاکم خواهد شد. او افزود: بانک مرکزی به‌عنوان بازارساز، هم در بازار نیما حضور موثر دارد و حسب نیاز بازار عرضه را انجام می‌‌دهیم. در بازار متشکل ارزی نیز بانک مرکزی حضور دارد و هرجا نیاز باشد عرضه می‌‌کنیم. او با بیان اینکه ذخایر اسکناسی بانک مرکزی بیشترین ذخایر اسکناس ارزی در تاریخ بانک مرکزی است، گفت: بانک مرکزی در فضای رسمی حضور دارد و در فضای غیرسمی نیز بانک مرکزی حسب نیازی که وجود داشته باشد، برنامه خاص خودش را دارد.

تامین ۳/ ۸میلیارد دلار ارز در سامانه نیما از ابتدای سال

رئیس کل بانک مرکزی یادآور شد: با وزارت صمت جلسات متعددی را برگزار می‌‌کنیم و وزارت صمت هم ثبت سفارش‌‌ها را برای بانک مرکزی می‌‌فرستد و با توجه به اینکه وضعیت منابع ارزی کشور بهتر شده است، ثبت سفارش‌‌های مختلفی را در چارچوب‌‌هایی که وزارت صمت تعیین می‌‌کند (که در واقع بحث سیاست‌‌های تجار کشور است) تامین ارز آن را انجام می‌‌دهیم. او افزود: سیاست‌‌های ارزی و سیاست های تجاری کشور با هم کاملا هماهنگ است و جلسات منظم بین بانک مرکزی و صمت وجود دارد که در واقع این دو سیاست متناسب و متوازن با هم جلو برود. بنابراین اینکه حجم معاملات بیشتر شده، ناشی از این است که با توجه به اینکه منابع ارزی بانک مرکزی بهتر شده، در نتیجه ثبت سفارش‌‌های بیشتری به سمت بانک مرکزی آمده است. رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: در کنار ۳/ ۴میلیارد دلاری که در سامانه نیما معامله شده است، ۴میلیارد دلار هم برای کالاهای اساسی عرضه کردیم. به عبارت دیگر برای دارو یک میلیارد دلار و برای سایر کالاهای اساسی ۳میلیارد دلار تامین ارز صورت گرفته است که در مجموع در سامانه نیما، از ابتدای سال ۳/ ۸میلیارد دلار تامین ارز صورت گرفته است.