پرداخت وام مشروط به اعتبارسنجی مشتری میشود
مدیر اداره اطلاعات بانک مرکزی با اشاره به اینکه اعتبار سنجی مشتریان در دنیا سابقهای صدساله دارد، افزود: اجرایی شدن دقیق این مدل در ایران، میتواند شرایط اخذ ضامن از وامگیرندگان را تسهیل کند. صادقی با اعلام اینکه اعتبارسنجی پیش از این نیز در برخی بانکها اجرایی شده بود، گفت: این مدل کمک میکند بانکها برای پرداخت وامهای کوچک به متقاضیان بتوانند شرایط تضمین را تسهیل و کمتر وثیقههایی همچون گواهیهای کسر از حقوق و سند ملکی درخواست کنند. او در ادامه با اعلام اینکه پرداخت وامهای کوچک با مدل اعتبار سنجی به صورت نمونه آغاز شده است، افزود: اکنون ماهانه حدود یکمیلیون فقره تسهیلات در شبکه بانکی کشور پرداخت میشود و هدف اعتبار سنجی این است که دسترسی افرادی که رفتار اعتباری مناسبی دارند به تسهیلات بانکی بیشتر شود.
مدیر اداره اطلاعات بانک مرکزی همچنین گفت: بر اساس شیوه اعتبارسنجی، دسترسی مشتریان بدحساب بانکی که وثایق مناسبی دارند، اما رفتار گذشته آنها نشان میدهد که به تعهدات خود بهموقع عمل نمیکنند، محدود میشود. او میزان مطالبات معوق بانکها را حدود ۷درصد تسهیلات پرداختی خواند و افزود: هرچقدر این عدد کاهش پیدا کند به نفع مردم و کشور است. صادقی اضافه کرد: دسترسی به سامانه اعتبارسنجی برای عموم مردم فراهم شده است و متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه مای کریدیت و پرداخت هزینهای حدود هزار تومان از وضعیت اعتبارسنجی خود مطلع شوند و در آینده این امکان در نرمافزارهای موبایلی نیز مهیا خواهد شد.
مدیر اداره اطلاعات بانک مرکزی با اعلام اینکه موضوع اعتبارسنجی سال۱۳۸۵ مطرح و سال ۱۳۸۶ آییننامه آن مصوب و سال۱۳۸۸ نیز اصلاحات آن انجام شد، گفت: سال۱۳۸۹ میزان استعلام از شرکت مشاور رتبهبندی حدود ۵ هزار عدد بوده، اما ابتدای سال۱۴۰۰ به یکمیلیون استعلام ماهانه و اکنون به حدود ماهانه ۳میلیون استعلام رسیده است. صادقی افزود: شرکت خصوصی مشاور رتبهبندی تنها شرکت دارای مجوز از بانک مرکزی است و تاکنون اطلاعات حدود ۴۴میلیون کد ملی در این بانک سامانه ثبت شده و برای ۳۴میلیون نفر گزارش اعتباری تولید شده است که میتواند در سامانه مایکریدیت مشاهده کنند. او در پایان گفت: اکنون بانکها برای پرداخت تسهیلات مکلف به اخذ اعتبارسنجی شدند و اگر بانکی تخلف کند با آن بانک برخورد قانونی خواهد شد.