غلامرضا سلیمانی که در جمع روسای هیات‌ها، معاون سازمان همکاری اقتصادی اکو و اعضای آن سخن می‌گفت، با اعلام این مطلب افزود: موقعیت جغرافیایی کشورهای عضو اکو، جزو مناطق حادثه‌خیز جهان است؛ به‌طوری‌که هرسال شاهد وقوع حوادثی نظیر زلزله، سیل و... در کشورهای منطقه هستیم که خسارت‌های جانی و مالی فراوانی را در این مناطق ایجاد می‌کند. او از برنامه‌های متنوع سازمان ملل متحد برای کاهش ریسک بحران‌های بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی خبر داد و تصریح کرد: کشور ایران نیز برنامه‌های متعددی در سطح ملی درباره کاهش ریسک بحران به انجام رسانده و بیمه مرکزی با تلاش گسترده تمهیدات مختلفی را در زمینه بیمه بحران و حوادث فاجعه‌آمیز اجرا کرده است.

رئیس شورای عالی بیمه از افزایش ظرفیت، ایجاد ساختارهای جدید بیمه اتکایی، تصویب قوانین و مقررات، تغییر در ساختارهای موجود، فعال شدن شرکت‌های استارت‌آپی و اینشورتک‌ها و همچنین تشکیل مرکز توسعه مدیریت ریسک به‌عنوان ساختارهای توسعه‌ای یاد کرد و افزود: بازار بیمه ایران متشکل از ۳۴ شرکت فعال در زمینه بیمه‌های زندگی، غیرزندگی و اتکایی است و کل حق بیمه تولیدی این صنعت درسال ۲۰۲۰ معادل ۳/ ۱۹میلیارد دلار و خسارت پرداختی آن معادل ۸/ ۱۱میلیارد دلار بوده است. سلیمانی از همه‌گیری ویروس کووید-۱۹ و سیل مارس ۲۰۱۹ در کشور ایران به‌عنوان دو چالش اساسی صنعت بیمه در سال‌های اخیر نام برد و اظهار کرد: صنعت بیمه عملکرد خوبی در این زمینه داشت؛ به‌گونه‌ای‌که در بیماری کووید-۱۹ خسارت پرداختی به بیمه‌گذاران حدود ۳۲۰میلیون دلار بوده است. او افزود: در حادثه سیل نیز تمام خسارات این حادثه به زیرساخت‌های بنیادی و منازل مسکونی بیش از ۴/ ۳میلیارد دلار بود؛ به‌گونه‌ای‌که تنها در بخش منازل مسکونی تعداد ۶۹۷هزار و ۱۶۳واحد دچار خسارت شدند و خسارت تعداد ۱۰۵هزار واحد به میزان ۳۱میلیون دلار از طریق صنعت بیمه جبران شد.

او خاطرنشان کرد که در پی این حادثه، قانون تاسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی ساختمان در مجلس شورای اسلامی در سال ۲۰۲۰ به تصویب رسید.

او در ادامه، پیچیدگی مباحث مدیریت بحران و ارائه راهکارهای بیمه‌ای را مستلزم انجام پژوهش‌ها و تحقیقات علمی کاربردی و به‌روز ارزیابی کرد و گفت: بر همین اساس پژوهشکده بیمه وابسته به بیمه مرکزی، برای پاسخگویی به نیازهای پژوهشی و توسعه تحقیقات علمی-کاربردی در صنعت بیمه، آمادگی کامل دارد که در یک حرکت شایسته نسبت به راه‌اندازی میز تخصصی بیمه حوادث فاجعه‌آمیز و خسارت‌های بزرگ اقدام کند.

او از تمایل ایران به همکاری در حوزه‌های مختلف، نظیر انجام پژوهش‌های بیمه‌ای و اجرای پیشنهادهای کاربردی نهادهای بین‌المللی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با افزایش تعاملات و همکاری‌های بیمه‌ای بین کشورهای عضو اکو بتوان در کاهش خسارت‌های به‌وجودآمده نقش شایان توجهی را در منطقه ایفا کرد.

در ادامه این نشست رئیس هیات عامل صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان، از مراحل تکمیل فرآیند تشکیل و راه‌اندازی این مجموعه خبر داد و گفت: خسارات بالقوه بیش از آن است که صندوق بتواند آن را توسط منابع مالی خود جذب کند و قادر به دستیابی به اهداف خود باشد.

بر اساس این گزارش، رضا کاظمی تکلیمی با تشریح قانون تاسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی ساختمان اظهار کرد: موضوع انتقال ریسک در این قانون در سه سطح « نظام تنظیم گری و رگولاتوری»، «انتقال ریسک صندوق در قالب قوانین» و «توافقات بین سازمانی و بیمه‌نامه‌ها» تعیین شده است.

او در پایان بر لزوم گفت‌وگوهای بین‌المللی، انتقال تجارب و همکاری‌های بخش خصوصی برای تحقق توسعه پایدار تاکید کرد. همچنین اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در این اجلاس گفت: کشورهای منطقه اکو به‌دلیل موقعیت‌های مکانی و شرایط آب و هوایی از دیرباز شاهد وقوع انواع مخاطرات طبیعی بوده‌اند و به سبب آسیب‌پذیری‌های زیاد، پس از وقوع حوادث متحمل خسارات مالی و تلفات جانی فراوانی می‌شوند. او افزود: گاهی میزان خسارت مادی چندین برابر بودجه‌های عمرانی و توسعه‌ای از پیش برنامه‌ریزی‌شده است که باید تمهیدات جدیدی را در این خصوص اتخاذ کرد.

مهندس نجار با اشاره به اینکه بیمه یکی از راهکارهای موثردر مدیریت بحران است، گفت: متاسفانه این موضوع تاکنون در کشورهای منطقه به نحو مطلوبی اجرایی نشده است و بر اساس آمار در کشورهای پیشرفته بیش از ۵۰درصد خسارت‌ها از محل بیمه جبران می‌شود.

او خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت بیمه، ایران در سال‌های اخیر سلسله‌اقداماتی را برای استفاده از این ابزار کارآمد در پیش گرفته است که تدوین و تصویب قوانین و اسناد بالادستی یکی از آنها به شمار می‌رود.

نجار با تشریح این اقدامات تصریح کرد: ۹۰درصد حق بیمه توسط دولت تامین می‌شود و در سال‌های بعدی سهم دولت به‌صورت پلکانی کاهش و سهم مردم افزایش می‌یابد.

نجار بیمه اموال دستگاه‌های دولتی را از دیگر اقدامات مهم در حوزه مدیریت ریسک دانست و گفت: در کشور ما دستگاه‌های اجرایی سالانه برای کاهش هزینه‌های دولت در راستای جبران خسارات ناشی از مخاطرات طبیعی با اختصاص درصدی از منابع در اختیار خود نسبت به بیمه اموال منقول و غیرمنقول خود اقدام می‌کنند.

در ادامه اجلاس سران بیمه‌ای کشورهای عضو اکو، محمدابراهیم حسن‌نژاد، قائم‌مقام صندوق بیمه کشاورزی با اشاره به نقش این صندوق در حمایت از بخش کشاورزی گفت: فعالیت در بخش کشاورزی به‌دلیل اتکای بسیار به طبیعت و وابستگی آن به عوامل و شرایط جوی و محیطی، فعالیتی پرریسک است و تولیدکنندگان این بخش همواره با خسارات ناشی از بروز حوادث قهری و بلایای طبیعی روبه‌رو هستند.

او افزود: از این رو بقا و دوام فعالیت‌های تولیدی در این بخش نیاز به حمایت‌های جدید از تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران دارد که در این میان بیمه محصولات کشاورزی به‌عنوان راه‌حل مفید و مناسب برای مقابله با این خطرات همواره مورد توجه و تاکید بوده است. قائم مقام صندوق بیمه کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود، پیشنهاد برگزاری وبینار با عنوان «بیمه کشاورزی در ایران، تجارب و دستاوردها» را ارائه کرد.

پیشنهادهایی نظیر توسعه برنامه‌های مشترک برای بهره‌مندی از ظرفیت بیمه اتکایی، راه‌اندازی و تاسیس شرکت بیمه اتکایی اکو با همکاری دبیرخانه و سایر کشورهای عضو، برگزاری دوره‌های آموزشی مشترک و تبادل دانش و همچنین اجرای پژوهش‌های مشترک بیمه‌ای به‌ویژه در حوزه حوادث فاجعه‌آمیز و بلایای طبیعی از مهم‌ترین مباحث این اجلاس به شمار می‌رود.