از ابتدای امسال، قانون جدید چک به اجرا رسید و براساس قانون جدید، تمام چک‌ها برای نقل و انتقال باید در سامانه صیاد ثبت شوند تا قابلیت نقدشوندگی داشته باشند. قانون جدید ضوابط مختلف و جدیدی را برای صدور چک به همراه آورده تا اعتبار چک‌ها را افزایش دهد و چک‌های برگشتی را هم کاهش دهد. اما از همان ابتدا قرار بر این بود که امکانات جدیدی به این قانون برای بهره‌مندی راحت‌تر افراد از الزمات آن اضافه شود که در بخش‌هایی از اجرای این امکانات جدید تاخیر ایجاد شد که با پیگیری‌های «ایلنا» بانک مرکزی دلایل این تاخیر را تشریح کرد. طبق اطلاعات منتشرشده، پیاده‌سازی قانون جدید چک، روش‌های متنوعی را برای ثبت، تایید و استعلام چک‌های صادرشده تدارک دیده است که در دو دسته روش‌های حضوری و غیرحضوری تعریف شده‌اند؛ روش‌های کاملا غیرحضوری که همزمان با شروع توزیع چک‌های صیادی جدید عملیاتی شده‌اند شامل ارائه خدمات ثبت، تایید و استعلام چک به وسیله برنامک‌های تلفن همراه اعم از برنامک‌های پرداختی، همراه بانک‌ها و فضای اینترنت‌بانک‌ها است. کاربران می‌توانند مراحل مورد نیاز را از این سه روش بدون مراجعه حضوری به شعب بانک یا خودپردازها انجام دهند. طبق گفته مسوولان بانک مرکزی، آماده‌سازی این مسیرها به علت همه‌گیری کووید-۱۹ و ضرورت پرهیز از مراجعه حضوری حتی به عابربانک‌ها در اولویت این بانک قرار داشت و به همین دلیل با وجود مقدمات فنی و زیرساختی سنگینی که لازمه ارائه این خدمات بود، همزمان با شروع توزیع چک‌های صیادی جدید از پاییز سال گذشته نهایی شده‌است.

همچنین طبق گفته مسوولان بانک مرکزی، فراهم آوردن زمینه ثبت، تایید و استعلام چک از طریق خودپردازها و پیامک را هم در دستور کار قرار دارد و از میان این دو روش، اقدامات لازم برای اتصال شبکه خودپردازهای بانک‌ها به سامانه پیچک در سامانه‌های این بانک انجام شده و عملیاتی شدن آن در انتظار آخرین اقدامات بانک‌های کشور است و آنچه در مسیر اجرایی شدن این سرویس تاخیر به وجود آورده، علاوه بر پیچیدگی‌های فراوان فنی و دشواری ایجاد هماهنگی میان سامانه‌های مختلف، تعطیلی‌های یک ماه اخیر بوده است. از این رو طبق آنچه بانک مرکزی اعلام کرده برخی از بانک‌های بزرگ کشور نهایتا تا نیمه شهریور ماه سرویس‌های مربوط به چک‌های صیادی را روی خودپردازهای خود ارائه خواهند کرد و سایر بانک‌ها نیز به تدریج تا پایان تابستان به این زنجیره می‌پیوندند.

اقدام بعدی بانک مرکزی در این خصوص فراهم آوردن امکان ثبت، تایید، انتقال و استعلام چک به صورت پیامکی است. طبق گفته مسوولان بانک مرکزی مراحل اجرای این کار با همکاری سازمان فناوری اطلاعات و از طریق سرشماره ۴۰۴۰۷۰۱۷۰۱ به مشتریان فاقد گوشی هوشمند به زودی نهایی می‌شود و کاربران امکان انجام این مراحل را با گوشی‌های غیرهوشمند و بدون اتصال به شبکه اینترنت پیدا می‌کنند که این سرویس نیز عملیاتی شده است و به زودی با طی مراحل تست فنی از سوی بانک مرکزی حداکثر تا پایان شهریور ماه در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.