رئیسکل بانکمرکزی تشریح کرد
سیاستهای بانکمرکزی در افق پیشرو
او با اشاره به تجربیات، اطلاعات و دانش رئیسکل جدید بانکمرکزی گفت: پذیرش این مسوولیت توسط اکبر کمیجانی در شرایط کنونی فداکارانه و در راستای منافع ملی بود. جهانگیری ضمن تقدیر از تلاشهای عبدالناصر همتی، رئیسکل سابق بانکمرکزی افزود: با درنظر گرفتن جمیع موارد در شرایط فعلی شخصی توانمندتر از اکبر کمیجانی برای اداره امور بانکمرکزی نداشتیم. معاون اول رئیسجمهوری همچنین با سپاسگزاری از زحمات بانکمرکزی بابت تامین ارز واردات کالاهای اساسی گفت: در سهسال گذشته دشمنان با تمام توان بهدنبال فروپاشی اقتصادی ایران بودند اما به فضلالهی و با مجموعه سیاستهای اتخاذ شده به هدف خود نرسیدند. رئیسکل بانکمرکزی در این مراسم با بیان اینکه مجموعه تلاشهای همتی در راستای تقویت سیاستگذاری پولی با توجه به شرایط سخت سالهای گذشته بسیار موثر بود، از زحمات ایشان قدردانی کرد.
کمیجانی با بیان اینکه تسهیلات تکلیفی شبکه بانکی از ۱۵۶ هزار میلیارد تومان سال گذشته به حدود ۷۵۰ هزار میلیارد تومان در سالجاری رسیده است، تصریح کرد: هر چند این تکالیف کار را برای بانکها سخت میکند اما نظام بانکی کشور حمایت از تولید و اشتغال را وظیفه اصلی خود میداند و در این راه از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد. کمیجانی افزود: همچنین تسهیلات پرداختی بانکها به بخشهای اقتصادی درسال ۹۹ نسبت بهسال پیش از آن ۶۳ درصد افزایش یافتهاست و این میزان در سه ماه اول امسال نیز نسبت به سه ماه اول ۹۹ افزایشی در حدود ۷۱ درصد داشته است. رئیسکل بانکمرکزی با تقدیر از بانکهایی که در پرداخت تسهیلات قرضالحسنه به اقشار ضعیف جامعه فعال بودهاند، گفت: پرداخت این تسهیلات هر چند سخت اما شیرین و ثمربخش است. او ادامه داد: نظام بانکی کشور همواره در حمایت از مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی پیشقدم بوده و بانکمرکزی نیز دستورالعملها و اقدامات لازم در این خصوص را به سرعت ابلاغ و عملیاتی کرده است.
کمیجانی با بیان اینکه سقف اعتبار ابلاغ شده برای کمیته امداد امامخمینی(ره) و سازمان بهزیستی در سالجاری ۱۳ هزار میلیارد تومان است گفت: این میزان درسال ۹۷، ۲ هزار میلیارد تومان بود که بیش از ۹۱ درصد آن محقق شد. همچنین در سالهای ۹۸ و ۹۹ به ترتیب ۵ هزار میلیارد تومان و ۸ هزار میلیارد تومان برای این منظور ابلاغ شده بود که به ترتیب ۷۷ درصد و ۹۳درصد آن توسط بانکها پرداخت شد.
رئیسکل بانکمرکزی گفت: در سهسال گذشته میانگین رشد نقدینگی ناشی از فشار تحریمها و کسری بودجه دولت و شیوع کرونا از میانگین بلندمدت آن فاصله گرفت که همین امر منجر به افزایش میانگین نرخ تورم در سهسال گذشته شدهاست. عالیترین مقام بانکمرکزی با بیان اینکه آثار و تبعات این تحولات در شاخصها و نماگرهای کلان اقتصادی کشور اعم از نرخ تورم، رشد اقتصادی و میزان اشتغال قابل رصد و ارزیابی است، تاکید کرد: نرخ تورم طی سالهای اخیر متاثر از شکلگیری انتظارات منفی در میان فعالان اقتصادی و جهشهای متناوب نرخ ارز با روند افزایشی مواجه شد و سطوح به مراتب بالاتری را نسبت به متوسط نرخ تورم ساختاری اقتصاد در دهههای اخیر تجربه کرد. از منظر تحولات رشد اقتصادی ما در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ شاهد کاهش عملکرد حقیقی تولید ناخالص داخلی (به قیمتهای ثابت ۱۳۹۰) به ترتیب معادل ۴/ ۵ و ۵/ ۶ درصد نسبت بهسال قبل از آن بودیم. کمیجانی با بیان اینکه میانگین رشد تولید ناخالص داخلی کشور در دهه ۹۰ بدون نفت یک درصد و با نفت صفر بودهاست، گفت: رشد اقتصادی کشور درسال ۹۹ بهرغم تمام مشکلات و نیز فشار مضاعف کرونا ۶/ ۳درصد مثبت بوده است و سیاستهای اتخاذ شده توانست بخشی از معضلات را کنترل و تلطیف کند. رئیسکل بانکمرکزی ابراز امیدواری کرد: با بهثمر نشستن مذاکرات سیاسی و کاهش فشار تحریمها، اقتصاد ایران به روال عادی بازگردد و شاهد وضعیت بهتری باشیم.