مدیر اداره اعتبارات بانکمرکزی توضیح داد
پرداخت ۱۹ هزار فقره تسهیلات قرضالحسنه ازدواج
در آغاز این گفتوگوی خبری، مجری در تشریح مساله توضیح داد: با توجه به آمار منتشر شده توسط بانکمرکزی منابع کافی برای پرداخت وام ازدواج وجود دارد اما براساس یکسری گزارشها بهنظر میرسد برخی بانکها به بهانه کمبود منابع، در پرداخت وام ازدواج با مبلغ جدید تعلل میکنند. او در ادامه از مدیر اداره اعتبارات بانکمرکزی پرسید: اگر بانکی در این مورد تخلفی مرتکب شده باشد بانکمرکزی چه برخوردی با بانک عامل خواهد داشت؟ مدیر اداره اعتبارات بانکمرکزی هم در پاسخ گفت: اطلاعاتی که در مورد منابع قرضالحسنه منتشر شده کاملا درست است ولی تحلیل انجام شده در این مورد صحیح نیست. او ادامه داد: متاسفانه به طرف مصارف قرضالحسنه یعنی تسهیلات اعطایی اصلا توجه نشده است. دانشمندی در ادامه توضیح داد: از ابتدای سالجاری حدود ۱۹ هزار فقره تسهیلات ازدواج به مبلغ ۱۴ هزار و ۶۶۴ میلیارد ریال پرداخت شده است. براساس آخرین آماری که در دست داریم نسبت تسهیلات قرضالحسنه به منابع قرضالحسنه پس از کسر سپرده قانونی، در پایان بهمن ماه سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۱۱۰ درصد بوده است. مدیر اداره اعتبارات بانکمرکزی ادامه داد: بنابراین بانکها نهتنها منابع پسانداز قرضالحسنه را بهطور کامل بابت انجام تکالیف قرضالحسنه پرداخت کردهاند بلکه بانکها بخشی از منابع جاری خود را نیز صرف اعطای تسهیلات قرضالحسنه کردهاند. او در ادامه عنوان کرد: برخی دوستان به نحوی تحلیل میکنند که تصور میشود اصلا هیچ مصارفی انجام نشده و منابع قرضالحسنه دست نخورده باقی مانده است. بنابراین درخصوص تسهیلات قرضالحسنه صرفا منابع بانکها نباید مدنظر قرار گیرد و مصارف قرضالحسنه نیز باید مورد توجه باشد.
سه برابر شدن تکالیف قرضالحسنه بانکها در ۱۴۰۰
دانشمندی با بیان اینکه پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج در اولویت بانکها قرار دارد، ادامه داد: در سالجاری تکالیف قرضالحسنه بیش از ۳ برابر شده و بانکها علاوه بر قرضالحسنه ازدواج، مکلف به پرداخت به قرضالحسنه در سایر امور اعم از اشتغالزایی، درمان و... نیز هستند. مدیر اداره اعتبارات بانکمرکزی با تاکید بر اینکه بانکها در سالجاری از محل وصولی اقساط تسهیلات قبلی و جذب منابع جدید قطعا پرداخت وام ازدواج را در اولویت قرار خواهند داد، گفت: سال گذشته به ۸۲۵ هزار و ۲۷۵ نفر به مبلغ ۴۳۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه ازدواج پرداخت شده است. مدیر اداره اعتبارات بانکمرکزی افزود: سال گذشته حدود ۸۰ هزار نفر در نوبت دریافت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج بودند که در صورت تکمیل مدارک وام خود را دریافت میکردند اما به دلایلی از جمله زمزمههای افزایش مبلغ این تسهیلات برای تکمیل پرونده خود اقدامی نکردند. دانشمندی در پایان گفتوگوی خبری خاطرنشان کرد: مطابق با قانون بودجه امسال، مزدوجین سال ۱۳۹۷ به بعد میتوانند مشمول وام ۷۰ میلیونی یا ۱۰۰ میلیونی شوند، بنابراین اگر کسانی که در صف هستند از سال ۹۷ به بعد ازدواج کرده باشند، مشمول قانون جدید میشوند و اگر تاریخ ازدواجشان قبل از ۱۳۹۷ باشد، مشمول قانون قبلی خواهند شد.
وام ازدواج ۱۰۰ میلیونی برای کیست؟
سرانجام پرونده تصمیمگیری درباره وام ازدواج در سال ۱۴۰۰ بسته شد و با وجود انتقادهای سیستم بانکی مبنی بر ناتوانی در پرداخت مبالغ و همچنین گلایههای وزارت ورزش که این مبالغ وام ازدواج، جوانان را بدهکارتر میکند، نه تنها به مبلغ وام ازدواج برای همه مزدوجین افزوده شد که برای مزدوجین با سن پایین، افزایش به دوبرابر مبلغ سال گذشته رسید. براساس مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی سقف رقم وام ازدواج برای هریک از زوجین ۱۰۰میلیون تومان و کف آن ۷۰میلیون تومان تعیین شده است. دلیل تصویب دو رقم برای وام ازدواج شرایط سنی زوجین است، بهطوری که برای پسران زیر ۲۵ سال و دختران زیر ۲۳ سال، وام ازدواج برای هریک از زوجین ۱۰۰ میلیون تومان تعیین شده و برای سایر زوجین که شرایط سنی فوق را ندارند، وام ازدواج با ۲۰ میلیون افزایش از قانون سال گذشته به مبلغ ۷۰ میلیون تومان رسیده است.