شماره روزنامه ۶۱۹۲
|

هم‌افزایی با جامعه بین‌المللی، آینده‏‏‏‏‌ای پایدارتر برای صنعت نفت ایران رقم خواهد زد

تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، به‌ویژه در حوزه نفت، ابزار مهمی برای اعمال فشار بر کشور در سال‌های اخیر بوده‌است. این محدودیت‌ها که با هدف کاهش توان مالی ایران طراحی شده‌اند، دو جنبه اصلی دارند؛ محدودیت در فروش نفت و ممانعت از بازگشت منابع مالی حاصل از آن. در دوران قبلی ریاست‌جمهوری آمریکا، دونالد…

رابطه کنونی قیمت نفت با تنش‌ها در خاورمیانه؛

همبستگی سنتی بین مخاطرات درگیری‌ها در منطقه نفت‌خیز خاورمیانه و افزایش قیمت نفت، اکنون شکسته شده‌است. بازارهای نفت با تولید از سوی اعضای غیراوپک به‌خوبی تغذیه می‌شوند. همچنین تقاضای ضعیف نفت در آسیا و کاهش تقاضای طولانی‌‌‌‌‌‌مدت برای این کالای استراتژیک، حساسیت مرتبط با قیمت‌ها را تعدیل کرده‌است.…

    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • هم‌افزایی با جامعه بین‌المللی، آینده‏‏‏‏‌ای پایدارتر برای صنعت نفت ایران رقم خواهد زد

    دیپلماسی؛ راهکار مدیریت فروش نفت

    تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، به‌ویژه در حوزه نفت، ابزار مهمی برای اعمال فشار بر کشور در سال‌های اخیر بوده‌است. این محدودیت‌ها که با هدف کاهش توان مالی ایران طراحی شده‌اند، دو جنبه اصلی دارند؛ محدودیت در فروش نفت و ممانعت از بازگشت منابع مالی حاصل از آن. در دوران قبلی ریاست‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، این موانع تشدید شدند و تلاش برای کاهش فروش نفت ایران به یکی از اولویت‌‌‌‌‌های سیاست خارجی ایالات‌متحده تبدیل شد. این سیاست‌ها در کوتاه‌مدت تاثیرات عمیقی بر صنعت نفت ایران گذاشتند.
  • ساخت نخستین نفتکش مجهز به هوش مصنوعی

    معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران از رونمایی نخستین نفتکش سوخت‌‌‌‌‌‌‌رسان جاده‌ای با فناوری هوش‌مصنوعی خبر داد. به گزارش «شانا» علی‌‌‌‌‌‌‌اصغر عباسی با اشاره به رونمایی از نخستین نفتکش سوخت‌‌‌‌‌‌‌رسان جاده‌ای با فناوری هوش‌مصنوعی گفت: در زمینه عرضه فرآورده‌های نفتی، روزانه بیش از ۳۲۰‌میلیون لیتر فرآورده از طریق شبکه‌‌‌‌‌‌‌های ریلی، جاده‌ای و دریایی در کشور جابه‌‌‌‌‌‌‌جا می‌شود.
  • ترکیه و مشارکت در صنعت نفت سوریه

    وزیر انرژی ترکیه از برنامه آنکارا برای مشارکت در احیای صنایع نفت و گاز سوریه و احداث خط لوله صادراتی نفت برای خرید نفت این کشور خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، آلپ‌‌‌‌‌‌‌ارسلان بیرقدار ضمن اشاره به اینکه ترکیه قصد دارد افزون بر تامین برق سوریه زیرساخت‌های این بخش را تقویت کند، بیان کرد: آنکارا ممکن است با رهبری جدید سوریه در زمینه نفت و گاز طبیعی هم همکاری کند. ترکیه پس از حمایت از شورشیان سوری که در ماه‌جاری میلادی پس از یک جنگ داخلی ۱۳‌ساله بشار اسد، رئیس‌‌‌‌‌‌‌جمهوری سوریه را برکنار کردند، به‌عنوان یکی از دلالان اصلی قدرت در همسایه جنوبی خود ظاهر شده و قول‌داده به بازسازی این کشور کمک کند.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • رابطه کنونی قیمت نفت با تنش‌ها در خاورمیانه؛

    بازار نفت و تحولات خاورمیانه

    همبستگی سنتی بین مخاطرات درگیری‌ها در منطقه نفت‌خیز خاورمیانه و افزایش قیمت نفت، اکنون شکسته شده‌است. بازارهای نفت با تولید از سوی اعضای غیراوپک به‌خوبی تغذیه می‌شوند. همچنین تقاضای ضعیف نفت در آسیا و کاهش تقاضای طولانی‌‌‌‌‌‌مدت برای این کالای استراتژیک، حساسیت مرتبط با قیمت‌ها را تعدیل کرده‌است. حساسیت قیمت حامل‌های انرژی هم‌اکنون و تحت‌شرایط ژئوپلیتیک حاکم بر بازار انرژی، بر تهدیدها و حملات متمرکز بر سایت‌‌‌‌‌‌های تولید و ترانزیت نفت‌‌‌‌‌‌خام متمرکز شده‌است. لازم به ذکر است روز گذشته و در هنگام تنظیم این گزارش، نفت‌برنت دریای شمال با ۶‌سنت افزایش، در رقم ۷۴ دلار و ۲۳‌سنت در هر بشکه معامله شد. نفت وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۲‌سنت افزایش، ۷۰ دلار و ۶۲‌سنت به ازای هر بشکه معامله شد.
  • شفاف‏‏‏‏‏‌سازی ابهامات خبر «خرید سوخت قاچاق»

    اشاره وزیر نفت به طرح «رزاق» بود

    اخیرا یکی از نمایندگان مجلس از قول وزیر نفت اعلام کرد؛ روزانه ۹‌میلیون لیتر سوخت از قاچاقچی‎‌‌‌‌‌‌ها خریداری می‌شود. این سخنان بلافاصله واکنش‌های گسترده‌ای ایجاد کرد تا جایی‌که روابط‌عمومی وزارت نفت را ناگزیر به انتشار یک اطلاعیه کرد. آنطور که از محتوای این اطلاعیه و دیگر پیگیری‌ها از وزارت نفت به‌دست آمد؛ منظور وزیر نفت پیشنهاد طرحی برای بازخرید سوخت‌های مازاد از طرح «رزاق» بوده‌است. اداره‌کل روابط‌عمومی وزارت نفت با انتشار اطلاعیه‌‌‌‌‌‌ای درباره سخنان یکی از نمایندگان مجلس که در فضای رسانه‌ای داخلی و خارجی بازتاب گسترده‌ای یافته‌است، توضیحاتی ارائه داد.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • ناترازی‏‏‏‏‏‌های کنونی انرژی حاصل کدام سیاستگذاری‌های نادرست گذشته است؟

    چرخه معیوب انرژی؛ نتیجه سیاست‌های نادرست

    ناترازی‌‌‌‌‌‌های موجود انرژی در ایران، ازجمله چالش‌هایی است که کشور در چند سال‌اخیر با آن روبه‌رو بوده‌است. کمبود در زمینه‌‌‌‌‌‌های مختلف انرژی، از جمله برق، گاز و آب موجب‌شده که تامین این منابع برای مردم و صنایع با مشکلات زیادی مواجه باشد. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت‌ اخیرا اعلام‌کرده؛ این ناترازی‌‌‌‌‌‌ها نتیجه سیاستگذاری‌های اشتباه گذشته و بی‌‌‌‌‌‌توجهی قانون‌گذاران به آینده در دهه‌های پیشین است. در این تحلیل، به‌‌‌‌‌‌ بررسی چند نمونه از این سیاستگذاری‌‌‌‌‌‌ها خواهیم پرداخت. یکی از اصلی‌ترین دلایل ناترازی‌‌‌‌‌‌های انرژی در ایران، مصرف بی‌‌‌‌‌‌رویه منابع آبی و انرژی در دهه‌های گذشته بوده که ریشه در علل گوناگون دارد.
  • سیر صعودی تولید گاز روسیه

    مدیرعامل گازپروم روسیه از رسیدن تولید سالانه گاز طبیعی این شرکت در سال‌۲۰۲۴ میلادی به حدود ۴۱۶‌میلیارد مترمکعب خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، الکسی میلر اعلام کرد: تولید گاز طبیعی شرکت دولتی گازپروم روسیه امسال با ۶۱‌میلیارد مترمکعب افزایش به حدود ۴۱۶‌میلیارد مترمکعب می‌رسد.
  • برنامه افزایش ظرفیت تولید نفت

    وزیر نفت از افزایش ظرفیت تولید نفت تا حدود ۲۵۰‌هزار بشکه در روز خبر داد. به گزارش «شانا» محسن پاک‌‌‌‌‌‌‌نژاد درباره برنامه وزارت نفت دولت چهاردهم برای افزایش تولید نفت، گفت: براساس طرحی که به شورای اقتصاد ارائه و در آنجا نیز تصویب شد، مقرر شد تا حدود ۲۵۰‌هزار بشکه در روز افزایش ظرفیت تولید نفت انجام شود، ‌‌‌‌‌‌‌ همچنین پیش‌بینی‌شده منابع مالی آن از طریق صندوق توسعه‌ملی تامین شود که به‌دنبال اجرای این طرح هستیم.
  • تکمیل زنجیره ارزش؛ راهبرد صنعت پتروشیمی

    مدیرکنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی ایران با بهره‌‌‌‌‌‌‌گیری از دانش و فناوری روز جهان می‌تواند مسیر توسعه و رشد خود را با توجه به هدف‌گذاری‌های انجام‌شده همسو با تکمیل زنجیره ارزش شتاب بخشد.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • ایران فرصت آزمون و خطا با طرح‌هایی مثل تولید بنزین از متانول را ندارد‌؛

    گره کور افزایش تولید بنزین

    میزان تولید فعلی بنزین در پالایشگاه‌های کشور کافی نبوده و روزانه به‌طور میانگین ۱۵ تا ۲۰‌میلیون لیتر مازاد تقاضای بنزین در کشور وجود دارد و در سال‌گذشته ۵‌میلیارد دلار صرف تامین بنزین از طریق واردات و بلندینگ(مخلوط‌کردن)‌ داخلی شده است. درخصوص حل مشکل بنزین باید در دو طرف عرضه و تقاضای بنزین، سیاست‌هایی را اعمال کرد. سیاست‌های طرف تقاضا به دو بخش سیاست‌های قیمتی و غیرقیمتی تقسیم می‌‌شود که موضوع این مقاله نیست. در سیاست‌های طرف عرضه هدف اصلی، افزایش تولید بنزین خواهد بود که در ادامه به بیان هرکدام از راهکارها خواهیم پرداخت.
  • گاز وارداتی اروپا تا یک‌سوم بیش از آنچه قبلا تصور می‌شد، آلاینده است

    سرنوشت مبهم LNG در کشتیرانی

    اتحادیه اروپا گاز طبیعی مایع LNG را به‌عنوان جایگزینی مناسب و پاک‌‌‌‌‌ برای سوخت‌های سنتی در حوزه کشتیرانی معرفی می‌کند، اما شواهد جدید در مورد انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌ای بالادستی نشان می‌دهد؛ ترکیب گاز مصرفی اروپا بسیار آلاینده‌‌‌‌‌تر از آن چیزی است که پیش از این مقامات اتحادیه اروپا، تصور می‌کردند. بر اساس گزارش تارنمای‌‌‌‌‌ ترنسپورت‌‌‌‌‌ انوایرنمنت(TE)، واردات LNG مصرفی اروپا حداقل تا ۳۰‌درصد بیش از آنچه قبلا تصور می‌شد، آلوده‌‌‌‌‌کننده است.
    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • یک کارشناس انرژی: به شرایط سال ۱۳۹۹ باز نمی‌گردیم؛

    عبور ایران از محدودیت‌های نفتی

    در لایحه بودجه‌۱۴۰۴ از محل صادرات نقدی نفت‌خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی مجموعا ۳۵‌میلیارد دلار درآمد دیده شده‌است. این رقم با برآورد هدف تولید ۳میلیون و ۷۵۰هزار بشکه نفت‌‌‌‌‌‌خام و میعانات‌‌‌‌‌‌گازی و تحقق مجموعا یک‌میلیون و ۸۵۰هزار بشکه در روز درنظر گرفته ‌شده‌است. محمدصادق مهرجو، کارشناس انرژی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» عنوان می‌کند؛ با توجه به عوامل بنیادین و شرایط ژئوپلیتیک حاضر، یکی از سخت‌ترین کارها در بودجه‌ریزی سالانه کشور، پیش‌بینی قیمت نفت‌خام است. وی به امکان کاهش اجباری صادرات نفت در صورت اعمال فشار ترامپ اشاره می‌کند، اما معتقد است؛ در بدبینانه‌ترین حالت هم فروش نفت‌خام کشور به وضعیتی که در سال‌۱۳۹۹ داشتیم برنخواهدگشت.
  • آیا رصد زنجیره تامین سوخت می‌تواند پایانی بر خروج غیرقانونی سوخت باشد؟

    پایش لحظه‏‏‏‏‏‌ای؛ مرزبان نامرئی سوخت

    قاچاق سوخت در ایران، به‌ویژه گازوئیل و بنزین، سال‌هاست به‌عنوان یکی از معضلات اقتصادی و مدیریتی درکشور مطرح است. با اعلام رئیس‌‌‌‌‌‌جمهوری مسعود پزشکیان مبنی‌بر ناپدید‌شدن روزانه نزدیک به ۲۰‌میلیون لیتر سوخت پس از خروج از پالایشگاه‌ها، این مساله به موضوعی جدی‌‌‌‌‌‌تر تبدیل شده‌است. قاچاق سوخت، به‌‌‌‌‌‌رغم تمامی خطرات و چالش‌هایی که برای عاملان آن به‌همراه دارد، به دلیل اختلاف قیمت قابل‌‌‌‌‌‌توجه بین ایران و کشورهای همسایه، تجارتی پرسود محسوب می‌شود و این در حالی است که ایران، از یک‌سو با کمبود سوخت و واردات بنزین دست‌وپنجه نرم می‌کند و از سوی دیگر با خروج غیرقانونی مقادیر زیادی از منابع ملی خود مواجه است. در این میان، طرح «پایش لحظه‌‌‌‌‌‌ای زنجیره تامین و توزیع فرآورده‌های نفتی» به‌عنوان راهکاری جامع برای مقابله با این بحران مطرح شده‌است.
  • اقتصاد چین و افزایش بهای برنت

    بهای نفت‌خام برنت روز جمعه به بالای ۷۳ دلار برای هر بشکه رسید‌ و در مسیر افزایش هفتگی قرارگرفت. این روند صعودی پس از آن رخ‌داد که چین اقدامات اقتصادی جدیدی را اعلام کرد که به‌نظر می‌رسد می‌تواند تقاضا را از سوی بزرگترین مصرف‌کننده نفت دنیا تقویت کند. مقامات چینی گزارش دادند که آنها انعطاف بیشتری برای استفاده از عواید اوراق قرضه دولتی جهت تحریک رشد اقتصادی دارند و این اقدام می‌تواند به تقویت تقاضا برای نفت منجر شود. علاوه‌بر این، داده‌های انجمن نفت آمریکا نشان‌داد؛ ذخایر نفت‌خام تجاری ایالات‌متحده کاهش‌یافته و این پنجمین کاهش متوالی بود، هرچند تایید رسمی این کاهش از سوی داده‌های دولتی، بعدا منتشر خواهدشد.
    چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
  • مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز در پاسخ به خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» ؛

    تخطی نیروگاه‌ها از ترکیب سوخت مصرفی

    مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز در یک نشست خبری دلایل کمبود سوخت نیروگاه‌های کشور را تا حد زیادی روشن کرد. محمدرضا جولایی گفت: امسال نسبت به برنامه، گاز بیشتری به نیروگاه‌ها تحویل داده‌ایم ولی اگر آنها با کاهش سوخت مواجه شده‌اند دلیل آن به تخطی از برنامه مصرفی سوخت‌های معادل برمی‌گردد. به بیان دیگر آنطور که این مقام گازی کشور عنوان کرد؛ نیروگاه‌ها طبق برنامه سالانه باید از یک ترکیب سوختی شامل گاز، نفت‌کوره و نفت‌گاز به‌صورت متوازن استفاده می‌کردند ولی استفاده بیشتر از نفت‌گاز و عدم‌به‌کارگیری نفت‌کوره طی یک‌سال گذشته، موجب به‌هم خوردن این ترکیب سوختی و خالی‌شدن ذخیره نفت گاز نیروگاه‌ها شدند.
  • آیا قاره‌سبز می‌تواند بدون واردات ال‏‏‏‏‌ان‏‏‏‏‌جی قطر از بحران انرژی عبور کند؟

    شوک گازی قطر به اروپا

    قطر، یکی از بازیگران کلیدی بازار گاز طبیعی مایع(LNG)، اخیرا به اتحادیه اروپا هشدار داده که در صورت اعمال جریمه‌‌‌‌‌های مربوط به قانون جدید «صحت‌‌‌‌‌سنجی رعایت اصول توسعه پایدار»، صادرات گاز خود را به قاره‌سبز متوقف خواهد کرد. این هشدار، پرسش‌های مهمی را درباره جدیت قطر در اجرای تهدیدات خود، میزان استواری اتحادیه اروپا در اجرای قوانین جدید و پیامدهای احتمالی این تقابل‌به‌وجود آورده‌است. در ادامه این موضوع از زوایای مختلف بررسی می‌شود. قانون «صحت‌‌‌‌‌سنجی رعایت اصول توسعه پایدار» که اخیرا توسط اتحادیه اروپا تصویب‌شده، بخشی از راهبرد بلندمدت این قاره برای مقابله با تغییرات اقلیمی و دستیابی به هدف کربن‌‌‌‌‌زدایی تا سال‌۲۰۵۰ است.
  • هم‌‌‌‌‌‌افزایی وزارت نفت و کمیسیون انرژی مجلس

    وزیر نفت گفت: جمع‌بندی نظرات در نشست با اعضای کمیسیون انرژی به‌‌‌‌‌‌گونه‌‌‌‌‌‌ای بود که هم‌‌‌‌‌‌افزایی وزارت نفت و کمیسیون انرژی مجلس برای حل ناترازی انرژی ایجاد شود. هدف این است با کم‌ترین تبعات، سوخت مورد‌نیاز تامین شود. به گزارش «شانا» محسن پاک‌‌‌‌‌‌نژاد پس از پایان نشست با نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس در وزارت نفت، درباره این نشست اظهار کرد: نشست خوبی با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای‌اسلامی داشتیم. این نشست‌ها فرصت بسیار خوبی است که برخی مسائل و مشکلات ازجمله ناترازی حامل‌های انرژی به بحث گذاشته و از نظرات اعضای کمیسیون انرژی استفاده شود. وی گفت در این نشست همکاران بخش نفت، گاز و پالایش‌‌‌‌‌‌ و پخش فرآورده‌های نفتی گزارش‌های خوب و مثبتی ارائه دادند.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • گاز، ثروتی که بی‌محابا می‌سوزد و آینده‏‏‏‌ای تاریک برای نسل‌های آینده رقم می‌زند؛

    از وفور تا بحران؛ حکایت تلخ انرژی

    در شرایطی که به گفته مسوولان، ایران موفق شده تولید گاز را در سخت‏‏‏‌ترین شرایط تحریم دو‌برابر کند، همچنان بسیاری از صنایع کشور با کمبود انرژی روبه‌رو هستند. این تناقض برجسته به‌وضوح نشان‌دهنده مشکلی عمیق‌تر در ساختار مدیریت انرژی کشور است. به‏‏‏‌رغم دستاوردهای چشمگیر در افزایش تولید، عدم‌تغییر در رفتار مصرفی و ناکارآمدی سیاست‌های کنونی موجب‌شده که این پیشرفت‏‏‏‌ها نتوانند تاثیر مثبتی بر وضعیت کلی داشته باشند. ریشه این مشکل در دو عامل اساسی نهفته است.
  • ناترازی برق و راهکارهای مقابله

    بحران ناترازی انرژی برق همواره در سال‌های گذشته در کشور مطرح بوده‌است، اما چند‌سالی است که این مساله به موضوع روزانه همه اقشار مصرف‌کننده از اداری، صنعتی و حتی خانگی تبدیل شده‌است. در گذشته سرمایه‎گذاری‎هایی روی نیروگاه‌های برق آبی صورت‌گرفت، اما با کمبود منابع آبی و بارش‎ها و ورود به دوره خشکسالی تامین برق موردانتظار از این روش حاصل نشد.
  • نفت درسایه تهدیدهای ترامپ

    بهای شاخص برنت روز دوشنبه ۲۳ دسامبر به بالای ۷۳دلار در هر بشکه رسید. این رشد در پی انتشار داده‌های تورمی کمتر از انتظار در آمریکا رخ‌داد که امیدواری‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها را برای کاهش بیشتر نرخ بهره در سال‌آینده افزایش داد. با توجه به تاثیر سیاست‌های پولی تسهیلی بر رشد اقتصادی و بهبود تقاضای انرژی، این خبر برای فعالان بازار نفت نویدبخش بود.
  • در سومین سال ‌تجاوز به اوکراین، اقتصاد روسیه به یک اقتصاد جنگی تبدیل شده‌است

    جنگ انرژی‌محور پوتین با غرب

    رئیس‌جمهور روسیه ولادیمیر ‌پوتین، روسیه را به سمت گونه‌ای از اقتصاد جنگی سوق داده‌است. به درخواست کمیسیون اروپا، رئیس سابق بانک‌مرکزی قاره‌سبز، ماریو‌دراگی، یک استراتژی جامع برای احیای اقتصادی کشورهای اروپایی ارائه‌کرده که مشتمل بر تزریق یک محرک مالی و محوری ۸۰۰‌میلیارد یورویی در سال‌اول است. این موضوع بیانگر پایان یک وقفه فرسایشی سیاسی است که طی آن انگیزه‌‌های نئولیبرالی در اروپا از بین‌رفته اما هیچ چیز جایگزین آن نشده بود.
    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • اتاق بازرگانی چگونگی گسترش مرزهای صادرات نفت کشور را به بحث گذاشت؛

    آفریقا؛ فرصتی بکر، موانعی گسترده

    اتاق مشترک ایران و آفریقا روز گذشته سمیناری با هدف بررسی راه‌های صادرات فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی به قاره آفریقا برگزار کرد. در این نشست تلاش شده بود که سه ضلع بخش خصوصی، دولت و دانشگاه حضور داشته باشند تا از طریق گفت‌وگو و شناخت توانمندی‌ها، امکانات و ‌‌‌‌‌‌همینطور چالش‌ها در این حوزه به یک هم‌افزایی برسند. به ‌این‌ترتیب از مرتبط‌ترین شخصیت‌ها در وزارت نفت مثل معاونت بین‌الملل وزارت نفت و مطالعات پژوهشی این وزارتخانه تا اتحادیه صادرکنندگان نفت و فرآورده‌ها و کمیسیون انرژی و حمل‌ونقل اتاق بازرگانی حضور داشتند؛ به‌طوری‌که یکی از سخنرانان اعلام کرد لیست مخاطبان این جلسه بی‌نهایت قیمتی است.
  • ترامپ خطاب به اروپا: «باید نفت و LNG بیشتری از ایالات‏‏‏‏‏‌متحده بخرید»؛

    خط‏‏‏‏‏‌ونشان ترامپ برای اروپا

    رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، به کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعلام کرد؛ باید نفت و گاز بیشتری از آمریکا بخرند تا از افزایش تعرفه‌های تجاری آسیب نبینند. به نوشته تارنمای انرجی‌‌‌‌‌‌اینتلیجنس، اتحادیه اروپا در حال آماده‌‌‌‌‌‌سازی برای یک جنگ تجاری جدید با ایالات‌‌‌‌‌‌متحده است. هدف اروپا جلوگیری از رویارویی مستقیم با ترامپ از طریق خرید حداکثری حامل‌های انرژی فسیلی از آمریکا است. اروپا به‌خوبی می‌داند در صورتی‌که ترامپ به تهدیدات خود عمل کند، وارد یک چرخه تلافی‌‌‌‌‌‌جویانه باطل با آمریکا خواهدشد.
  • اوج مصرف نفت چین تا سال‌۲۰۲۷

    شرکت دولتی پالایش نفت سینوپک پیش‌بینی کرد؛ مصرف نفت چین تا سال‌۲۰۲۷ میلادی به اوج خود می‌رسد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، سینوپک در تازه‌‌‌‌‌ترین گزارش چشم‌‌‌‌‌انداز انرژی خود پیش‌بینی کرد مصرف نفت چین تا سال‌۲۰۲۷ با توجه به ضعف تقاضای گازوئیل و بنزین در این کشور که امسال بازارهای جهانی نفت را هم متلاطم کرده‌است، به اوج خود می‌رسد. برآوردهای سینوپک نشان می‌دهد؛ اوج مصرف نفت چین در سال‌۲۰۲۷ از ۸۰۰‌میلیون ‌تن (روزانه ۱۶‌میلیون بشکه نفت‌خام) فراتر نمی‌‌‌‌‌رود. سینوپک سال‌گذشته میلادی زمان اوج تقاضای نفت چین را در اواسط سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶میلادی و رقم آن را ۸۰۰‌میلیون ‌تن پیش‌بینی کرده‌بود.
  • سیاستگذاری صنعت پتروشیمی در ایران

    محصولات پتروشیمی تولیدی در کشور به پنج دسته کلی تقسیم می‌شوند. منظور از مواد شیمیایی ترکیبات هیدروکربنی پایه‌ای است که به‌عنوان مواد اولیه در صنایع پلیمر مورد‌استفاده قرار می‌گیرد. کودهای شیمیایی مواد حاصل از تولید آمونیاک و اوره در مجتمع‌های پتروشیمی هستند که با انجام فرآوری‌های بعدی به محصول نهایی کود، تبدیل می‌شوند. محصولات آروماتیک، هیدروکربن‌های حلقوی هستند که با ترکیب با سایر مواد شیمیایی پایه، پلیمرهای پیچیده مورد‌نیاز برای ساخت پلاستیک‌ها و لاستیک‌ها را تولید می‌کنند.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • ‏‏‏‏‌قرارداد ترانزیت گاز مسکو به قاره‌سبز از مسیر اوکراین به پایان خود نزدیک می‌شود

    وداع روسیه با بازار گاز اروپا

    با اعلام رئیس‌‌‌‌‌جمهوری اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، مبنی‌بر عدم‌تمدید قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از مسیر اوکراین، یکی از مهم‌ترین مسیرهای انتقال گاز روسیه به قاره‌سبز در کمتر از ۱۰روز به‌کار خود پایان خواهد داد. این تصمیم که به دلیل جنگ جاری میان مسکو و کی‌‌‌‌‌یف و نگرانی از تامین مالی ماشین جنگی روسیه اتخاذ‌شده، پیامدهای گسترده‌ای برای بازار گاز و اقتصاد منطقه خواهدداشت. زلنسکی در نشست اخیر اتحادیه اروپا تاکید کرد؛ اوکراین تنها در صورتی امکان ترانزیت گاز روسیه را بررسی خواهد کرد که اطمینان یابد هیچ سود مالی به کرملین نخواهد رسید. وی همچنین پیشنهادهایی که در آن، گاز روسیه توسط کشور دیگری خریداری شود و سپس از اوکراین عبور کند را رد کرد و آن را معادل تامین مالی مسکو دانست. در همین حال، کمیسیون اروپا اعلام‌کرده؛ اتحادیه اروپا برای پایان این قرارداد آماده و منابع جایگزین برای تامین گاز کشورهای عضو موجود است.
  • نوسان بهای طلای‌سیاه می‌تواند وعده‏‏‏‏‌های ترامپ را در زمینه انرژی زیر سوال ببرد

    ترامپ و آینده بازار نفت

    با ادامه کشمکش‌‌‌‌‌ها بر سر اتخاذ سیاست کلان انرژی در دوره جدید ریاست‌جمهوری ایالات‌‌‌‌‌متحده، قیمت بنزین و نفت در این کشور روند کاهشی درپیش گرفته‌است. قیمت جهانی نفت در هنگام مبارزات انتخاباتی آمریکا به پایین‌ترین سطح خود در نزدیک به سه سال‌گذشته سقوط کرد که شاهدی بود بر ادعای مناظره‌‌‌‌‌ای دونالدترامپ، مبنی‌بر اینکه اگر او رئیس‌‌‌‌‌جمهور می‌بود، سود تولید نفت‌‌‌‌‌خام آمریکا می‌توانست بسیار بالاتر از مقادیر فعلی باشد. دلایلی نظیر رکوردشکنی تولید نفت‌‌‌‌‌خام در ایالات‌‌‌‌‌متحده و ابهام در مورد میزان واقعی تقاضا در سراسر جهان، از عوامل موثر بر شیب نزولی قیمت جهانی نفت به‌حساب می‌آیند.
    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • نگرانی‌ها از رشد تقاضای مصرف نفت در ۲۰۲۵

    بهای نفت در روز جمعه ۲۰ دسامبر به دلیل نگرانی‌ها از کاهش رشد تقاضا در سال‌۲۰۲۵، به‌ویژه در بزرگترین واردکننده نفت جهان، چین، کاهش‌یافت و پیش‌بینی می‌شود که شاخص‌های جهانی نفت برای پایان هفته نزدیک به ۳‌درصد کاهش را تجربه کنند. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این خبر، قراردادهای آتی نفت‌برنت با ۳۳‌سنت یا ۰.۴۵‌درصد کاهش به ۷۲.۱۸ دلار در هر بشکه رسید، همچنین قراردادهای آتی نفت‌خام وست‌تگزاس اینترمیدیت(WTI) نیز با ۳۲‌سنت یا ۰.۴۶‌درصد کاهش ۶۹.۰۶دلار در هر بشکه فروخته شد. شرکت پالایشگاهی دولتی چین، سینوپک، در پیش‌بینی سالانه خود اعلام کرد؛ واردات نفت‌خام چین ممکن است به‌زودی در سال‌۲۰۲۵ به اوج خود برسد و مصرف نفت این کشور تا سال‌۲۰۲۷ به اوج خود خواهد رسید، چراکه تقاضا برای گازوئیل و بنزین کاهش می‌‌‌‌‌‌‌یابد. به گفته امریل جمیل، متخصص ارشد تحقیقاتی در LSEG، «قیمت‌های نفت در فاز‌تثبیت طولانی‌‌‌‌‌‌‌مدت قرار دارند و بازار در حال حرکت به سمت پایان سال‌است که تحت‌تاثیر عدم‌قطعیت در رشد تقاضای نفت قرار دارد.»
  • دولت ایران روزانه حدود ۶‌هزار ‌میلیارد‌تومان برای یارانه بنزین هزینه می‌کند؛

    بنزین یارانه‌ای و ناترازی اقتصاد

    در ایران، یارانه بنزین یکی از سیاسـت‌هــای اقتصادی است که دولت برای حمایت از مصرف‌کنندگان اتخاذ کرده‌است. این یارانه به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور عمده برای کاهش هزینه‌های بنزین به خانواده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و افراد درنظر گرفته می‌شود. معاون اجرایی رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهوری اخیرا اعلام‌کرده؛ دولت به ازای هر لیتر بنزین، ۴۰‌هزار‌تومان یارانه پرداخت می‌کند، درحالی‌که این اقدام در کوتاه‌مدت ممکن است مزایایی همچون کاهش فشار اقتصادی بر مردم به‌ویژه قشر کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌درآمد را در پی داشته‌باشد، اما در بلندمدت، آثار اقتصادی و اجتماعی منفی بسیاری به‌دنبال دارد، به‌ویژه مصرف بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رویه بنزین و تشویق به استفاده بیش از حد توسط افراد ثروتمند، مساله‌ای است که به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور جدی بر منابع مالی کشور فشار می‌آورد. این نوشته به موضوع یارانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها پرداخته و آثار و چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی آن را بررسی می‌کند. یکی از نتایج اصلی یارانه بنزین در ایران، افزایش بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رویه مصرف سوخت بوده‌است. قیمت هر لیتر بنزین(غیرسهمیه‌ای) در ایران ۳‌هزار‌تومان است، درحالی‌که در بسیاری از کشورهای دیگر این رقم چندین‌برابر بیشتر است. به‌عنوان مثال، قیمت بنزین در ترکیه حدود ۲۵‌برابر ایران و در عراق نزدیک به ۱۰‌برابر است.یا
  • وزیر نفت از کاهش ۴۰ میلیون متر مکعبی مصرف گاز خبر داد

    «وفاق» در صرفه‌جویی گاز

    از ابتدای هفته گذشته کمپینی به‌منظور جلب مشارکت مردم برای کاهش مصرف گاز از سوی مسوولان و چهره‌های رسانه‌ای شکل‌گرفت. آنطور که وزیر نفت گفته تاکنون این پویش موفقیت‌آمیز بوده و کاهش مصرف ۴۰‌میلیون مترمکعبی گاز را به‌دنبال داشته‌است، اما در نگاهی دیگر آنچه که در پویش کاهش ۲ درجه‌ای دما بیش از هرچیزی مورد تاکید قرار می‌گیرد، موضوع آلودگی هوا به‌عنوان یکی از عواقب افزایش مصرف گاز است. تاکنون در هیچ دوره‌ای این‌گونه صراحتا موضوع آلودگی هوا با مصرف گاز ارتباط داده نشده‌بود. هرچند مدل تحلیلی این گزاره بدین صورت است که مردم با مصرف بالا در منازل موجب کاهش سهم نیروگاه‌ها می‌شوند و ازهمین رو ناگزیر به سمت مصرف سوخت‌های مایع غیراستاندارد می‌روند، اما جزئیات زیادی در این مدل ناگفته می‌ماند.