شماره روزنامه ۶۱۷۵
|

در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» بررسی شد؛

علی ماجدی، رئیس معاونت بازرگانی و امور بین‌الملل وزارت نفت در دولت یازدهم و سفیر سابق ایران در برلین می‌گوید: یکی از خطرات اصلی ترامپ در این دوره تبدیل‌کردن موضوع خرید نفت از ایران به‌عنوان وجه‌المصالحه بین دو کشور آمریکا و چین است. او معتقد است: اگر گفت‌وگویی بین آمریکا و چین صورت بگیرد، احتمالا…

تحولات ژئوپلیتیک در خاورمیانه و کاهش تقاضای نفت، تاثیرات متناقضی بر قیمت‌ها گذاشته‌اند؛

در روزهای اخیر، قیمت نفت‌خام برنت افزایش قابل‌توجهی را تجربه‌کرد‌ و به حدود ۴.۷۱دلار برای هر بشکه رسید. این افزایش در حالی اتفاق‌افتاده که تحولات ژئوپلیتیک و اقتصادی پیچیده‌‌‌‌‌ای در حال رخ‌دادن هستند. در این نوشته، به بررسی عواملی که بر قیمت نفت تاثیر گذاشته‌اند پرداخته و روندهای آینده بازار نفت…

    چهارشنبه، ۲۱ آذر ۱۴۰۳
  • سیاست‌های متناقض دولت در مواجهه با ناترازی بنزین را چگونه می‌توان تحلیل کرد؟

    بنزین؛ تسکین‏‏‏‌ موقت یا اصلاح‏‏‏‌ بنیادین؟

    بنزین به‌عنوان یکی از کالاهای استراتژیک در ایران نه‏‏‏‌تنها از لحاظ اقتصادی بلکه از منظر اجتماعی و سیاسی نیز نقشی حیاتی ایفا می‌کند. این کالا با توجه به گستردگی مصرف در زندگی روزمره مردم، وابستگی شدید به آن و تاثیرات مستقیم بر حمل‌ونقل و سایر صنایع، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. دولت ایران برای حفظ ثبات اقتصادی و اجتماعی در کشور، قیمت بنزین را به‌صورت یارانه‏‏‏‌ای پایین نگه داشته تا از فشار مالی به اقشار مختلف جامعه بکاهد. در حال‌حاضر، قیمت هر لیتر بنزین در ایران حدود ۱.۴‌سنت است که فاصله زیادی با قیمت‌های جهانی (حدود ۷۵سنت) دارد و این تفاوت موجب‌شده تا مصرف بنزین در کشور به‌شدت افزایش یابد و به حدود میانگین روزانه ۱۳۰‌میلیون لیتر برسد و از طرفی، تولید داخل به دلیل عدم‌سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، قادر به تامین این سطح از تقاضا نباشد، در نتیجه این کشور صادر‌کننده نفت و گاز مجبور به واردات بنزین می‌شود که خود ‌بار مالی سنگینی را به دوش دولت می‌گذارد. این سیاست قیمت‌گذاری پایین در طول سال‌ها، هرچند باعث راضی نگه‌داشتن مردم‌شده، اما در بلندمدت مشکلات جدی‏‏‏‌تری را به‌دنبال داشته‌است.
  • در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» بررسی شد؛

    معادله ترامپ در بازار نفت

    علی ماجدی، رئیس معاونت بازرگانی و امور بین‌الملل وزارت نفت در دولت یازدهم و سفیر سابق ایران در برلین می‌گوید: یکی از خطرات اصلی ترامپ در این دوره تبدیل‌کردن موضوع خرید نفت از ایران به‌عنوان وجه‌المصالحه بین دو کشور آمریکا و چین است. او معتقد است: اگر گفت‌وگویی بین آمریکا و چین صورت بگیرد، احتمالا ترامپ از ابزار نفت ایران استفاده خواهد کرد؛ این احتمال از آنجایی مطرح است که بخش قابل توجهی از نفت ایران به چین صادر می‌شود. با این حال دنیا در حال حاضر با مازاد عرضه نفت مواجه است و این هم یک فاکتور موثر در معادلات است.
  • جلوگیری از هدررفت گاز

    مدیرعامل مجتمع گازی پارس‌جنوبی گفت: با اجرای طرح کاهش انتشار گازهای مشعل تا پایان امسال، از هدررفت سالانه ۱.۳‌میلیارد مترمکعب گاز در پارس‌جنوبی جلوگیری می‌شود. به گزارش «شانا» غلامعباس حسینی اظهار کرد: کاهش گازهای مشعل در پالایشگاه‌های سیزده‌‌‌‌‌گانه پارس‌جنوبی با دقت و حساسیت در حال انجام است و به نتایج مطلوبی نیز رسیده‌‌‌‌‌ایم.
  • اوج واردات نفت‌ خام چین

    واردات نفت‌خام چین در ماه نوامبر سال‌۲۰۲۴ میلادی در پی کاهش قیمت‌ها و تقاضا برای ذخیره‌سازی افزایش‌یافت.
  • مشخص‌شدن سازوکار بهینه‌سازی مصرف انرژی

    نمایندگان مجلس شورای‌اسلامی تصویب کردند که دولت از طریق سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی مکلف است نسبت به صدور گواهی صرفه‌جویی انرژی برای مردم، بخش خصوصی، همچنین طرح‌های بهینه‌سازی انرژی اقدام کند.
  • تغییر مسیر بشکه‏‏‏‏‌های نفت ایران

    مدیرعامل شورون اعلام کرد؛ تحریم‌های کنونی واشنگتن علیه تهران تنها مسیر صادرات محموله‌‌‌‌‌های نفتی ایران را تغییر داده‌است. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز از هیوستون، مایکل ویرث در اندیشکده شورای آتلانتیک گفت: تحریم‌های کنونی ایالات‌متحده آمریکا علیه تهران نه‌تنها بشکه‌‌‌‌‌های ایران را از بازار دور نگه نداشته‌، بلکه مسیر آنها را تغییر داده‌است.
  • تغییر پیش‌بینی بانک‌ها درباره قیمت برنت

    بانک‌های مورگان‌استنلی آمریکا و اچ‌‌‌‌‌اس‌‌‌‌‌بی‌‌‌‌‌سی انگلیس ضمن کاهش برآورد خود درباره مازاد عرضه در بازار نفت پیش‌بینی خود درباره قیمت نفت‌خام برنت در سال‌۲۰۲۵ را افزایش دادند.
    سه‌شنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحولات ژئوپلیتیک در خاورمیانه و کاهش تقاضای نفت، تاثیرات متناقضی بر قیمت‌ها گذاشته‌اند؛

    توفان و سکون در بازار نفت

    در روزهای اخیر، قیمت نفت‌خام برنت افزایش قابل‌توجهی را تجربه‌کرد‌ و به حدود ۴.۷۱دلار برای هر بشکه رسید. این افزایش در حالی اتفاق‌افتاده که تحولات ژئوپلیتیک و اقتصادی پیچیده‌‌‌‌‌ای در حال رخ‌دادن هستند. در این نوشته، به بررسی عواملی که بر قیمت نفت تاثیر گذاشته‌اند پرداخته و روندهای آینده بازار نفت را تحلیل خواهیم کرد.
  • مصرف گاز بخش خانگی در آذر امسال ‌برابر با بهمن پارسال شد

    مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: مصرف گاز بخش خانگی در ۲۴ساعت گذشته ۱۳۰‌میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه پارسال ثبت شد و این عدد با مقدار مصرف در بهمن پارسال برابری می‌کند. به گزارش «شانا» به نقل از شرکت ملی گاز ایران، سعید توکلی در سیزدهمین نشست هماهنگی سوخت زمستانی با حضور مدیران ستادی و مدیران‌عامل شرکت‌های گاز استانی به‌صورت ویدئوکنفرانس با اشاره به وضع تولید و مصرف گاز در کشور اظهار کرد: در مقطع فعلی، نگاه ملی به موضوع مدیریت مصرف گاز در کشور و درنظرگرفتن اولویت‌‌‌‌‌ها، ضرورتی انکارناپذیر است. وی افزود: همان‌طور که بارها تاکید کردیم، حفظ جریان پایدار گاز برای بخش خانگی اولویت و خط قرمز شرکت ملی گاز ایران در دوره سرد سال‌است.
  • تلاش مجتمع گاز پارس‌جنوبی برای تولید پایدار گاز

    مدیرعامل مجتمع گاز پارس‌جنوبی با اشاره به اینکه کارکنان مجتمع با تمام توان برای تولید پایدار گاز در فصل زمستان گام برمی‌دارند، گفت: انجام باکیفیت تعمیرات اساسی، تولید پایدار گاز، همکاری با دانش‌بنیان‌‌‌‌‌ها و پروژه کاهش انتشار گازهای مشعل در پالایشگاه‌های سیزده‌‌‌‌‌گانه از شاخص‌‌‌‌‌ترین اقدام‌های این مجموعه از ابتدای امسال تاکنون بوده‌است.
    دوشنبه، ۱۹ آذر ۱۴۰۳
  • سهم گاز طبیعی در ترکیب انرژی جهان تا سال‌۲۰۵۰ به ۲۶‌درصد خواهد رسید؛

    ایران؛ قطب هم‏‏‏‏‌افزایی صنعت گاز

    تهران روز گذشته میزبان بیست‌‏‏‏‏‌وششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‏‏‏‏‌ئی‏‏‏‏‌سی‏‏‏‏‌اف) بود. مراسم افتتاحیه این نشست با سخنرانی رئیس و دبیرکل این مجمع آغاز شد، سپس در ادامه وزرا درپشت درهای بسته به گفت‌وگو پرداختند. در این دوره محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت ایران مقام رئیس و محمد حامل از الجزایر دبیرکلی مجمع را برعهده داشتند. در آیین افتتاح نشست، دبیرکل با اعلام اینکه از زمان تشکیلGECF، شاهد افزایش ۷۰‌درصدی تقاضای گاز طبیعی بوده‌ایم، افزود: مجمع کشورهای صادرکننده گاز دنبال تضمین آینده پررونق برای گاز طبیعی است. وی با بیان اینکه کشورهای صادرکننده گاز به‌دنبال تضمین یک آینده پررونق برای گاز طبیعی است، در عین حالی که خود را با چشم‏‏‏‏‌انداز متغیر جهانی متناسب‏‏‏‏‌سازی می‌کند، تاکید کرد: از زمان شکل‌گیری مجمع، شاهد افزایش چشمگیر ۷۰‌درصدی تقاضای گاز طبیعی بودیم. این درحالی است که با وجود همه‏‏‏‏‌گیری ویروس‌کرونا، در مقابل تحولات اقتصادی و بحران‌های ژئوپلیتیک از خود تاب‏‏‏‏‌آوری نشان‌داده‌است.
  • نحوه هزینه‌‌‌‌‌کرد درآمدهای نفت و گاز در شرکت‌های نفتی

    نمایندگان مجلس شورای‌اسلامی نحوه هزینه‌کرد درآمدهای نفت و گاز در شرکت‌های نفتی را مشخص کردند. به گزارش «شانا» نمایندگان در نشست علنی مجلس شورای‌اسلامی در جریان رسیدگی به بخش هزینه‌ای لایحه بودجه‌سال‌۱۴۰۴ کل کشور، به بررسی جزء (۲) بند‌(ب) تبصره‌(۳) ماده‌واحده این لایحه پرداختند و آن را به تصویب رساندند. در جزء (۲) بند‌(ب) تبصره‌(۳) ماده‌واحده لایحه بودجه‌۱۴۰۴ آمده است: مصارف بابت مبالغ سهم شرکت‌های تابع وزارت نفت موضوع ماده‌(۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، حساب بهینه‌سازی مصرف انرژی موضوع جزء (۲) بند‌(الف) ماده‌(۴۶) قانون برنامه هفتم پیشرفت و حساب سرمایه‌گذاری نفت و گاز موضوع جزء (۱) بند‌(ب) ماده‌(۱۴) قانون برنامه هفتم پیشرفت به شرح زیر است:
  • لزوم ارتقای پایانه‌‌‌‌‌های نفتی برای حفظ جایگاه بین‌المللی

    معاون مدیرعامل شرکت پایانه‌‌‌‌‌های نفتی ایران با بیان اینکه این شرکت وظیفه صادرات میعانات گازی پارس‌جنوبی را به‌‌‌‌‌عهده دارد، گفت: ارتقای عملکرد این پایانه‌‌‌‌‌ها برای حفظ جایگاه ایران در بازارهای بین‌المللی ضروری است.
  • اقدام‌های شرکت مهندسی و توسعه نفت در ۱۰۰ روز

    مروری بر عملکرد شرکت مهندسی و توسعه نفت در ۱۰۰‌روز ابتدایی دولت چهاردهم نشان می‌دهد این شرکت در همین مدت کوتاه با اجرای طرح‌های مختلف، تولید روزانه نفت‌خام خود را نزدیک به ۴۴‌هزار بشکه افزایش داده‌است.
  • سهم دستگاه‌های اجرایی از قیر رایگان در سال‌۱۴۰۴

    نمایندگان مجلس شورای‌اسلامی سهم دستگاه‌های اجرایی از قیر رایگان در سال‌۱۴۰۴ را تعیین کردند. به گزارش «شانا» نمایندگان در نشست علنی مجلس شورای‌اسلامی در جریان بررسی بخش هزینه‌ای لایحه بودجه‌ سال‌۱۴۰۴ کل کشور با پیشنهاد جایگزینی بند‌الحاقی تبصره‌(۳) بودجه‌۱۴۰۴ با بند‌(س) تبصره‌(۷) قانون بودجه‌موافقت کردند.
    یکشنبه، ۱۸ آذر ۱۴۰۳
  • با کاهش ذخایر گازی، بسیاری از صنایع در اروپا در آستانه تعطیلی قرار گرفته‌اند

    انجماد صنعت در قاره‌سبز

    اروپا که هنوز در حال مرمت زخم‏‏‏‏‏‏‏‌های ناشی از بحران انرژی سال‌های اخیر است، این‌بار خود را برای زمستانی دیگر آماده می‌کند که نه‌تنها سرمای هوا، بلکه بحران‌های گازی، تهدیدی جدی برای صنایع و اقتصاد قاره‌سبز به‌شمار می‌آید. در این شرایط پرابهام، قیمت‌های گاز به‌شدت افزایش‌یافته و ذخایر گازی در سطحی کمتر از سال‌های گذشته قرار دارند. این واقعیت، ضربه‏‏‏‏‏‏‏‌ای سنگین به بخش‌های صنعتی اروپا وارد‌کرده و بسیاری از شرکت‌ها با دشواری‏‏‏‏‏‏‏‌های جدی در تامین انرژی روبه‌رو هستند. عواقب این بحران می‌تواند فراتر از افزایش هزینه‌ها و کاهش رقابت‌پذیری باشد.
  • تا پایان امسال، رقم افزایش تولید نفت ایران به ۲۵۰‌هزار بشکه در روز می‌رسد؛

    جهش تولید نفت در دولت جدید

    صنعت نفت از دیرباز با حیات سیاسی و اقتصادی این مرز و بوم گره‌خورده و از این منظر شرکت ملی نفت ایران به‌عنوان سکاندار تولید و توسعه میادین نفتی و گازی، نقش بی‌بدیلی در حیات اجتماعی و اقتصادی کشورمان بازی می‌کند.
  • افزایش ۲۰‌درصدی مصرف گاز بخش خانگی

    ۶۶‌درصد از گاز طبیعی تحویلی به شبکه سراسری در روز ۱۶ آذر به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص‌یافت که نسبت به‌روز مشابه پارسال ۲۰‌درصد افزایش داشته‌است. به گزارش «شانا» و براساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، از ۸۵۷‌میلیون مترمکعب گاز تزریقی به شبکه سراسری در روز جمعه (۱۶ آذر)، ۵۶۶‌میلیون مترمکعب به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص یافت. این مقدار از مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء، ۶۶‌درصد از کل گاز تحویلی به شبکه را شامل می‌شود که در مقایسه با روز مشابه پارسال ۲۰‌درصد افزایش داشته‌است. مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء در روز جمعه (نهم آذر)، ۵۰۰‌میلیون مترمکعب و معادل ۵۹‌درصد از مجموع گاز ارسالی به شبکه بوده‌است.
  • انتقاد رییس‌جمهور از مصرف پرمصرف‌ها؛

    استفاده ۱۰برابری افراد مرفه از انرژی

    رئیس‌‌‌‌‌جمهوری با بیان اینکه امروز یارانه زیادی به برق، گاز و بنزین می‌دهیم و کسانی که انرژی بیشتری مصرف می‌کنند، یارانه بیشتری نیز دریافت می‌کنند، گفت: امروز افراد پولدار تا ۱۰‌برابر افراد فقیر از انرژی و یارانه انرژی استفاده می‌کنند. به گزارش «شانا» به نقل از پایگاه اطلاع‌‌‌‌‌رسانی ریاست‌جمهوری، مسعود پزشکیان با بیان اینکه هیچ‌جای دنیا این‌گونه مثل ما برای روشنایی، لوستر روشن نمی‌کنند، اما در عموم خانه‌‌‌‌‌های ما لوستر روشن است، اظهار کرد: امروز یارانه زیادی به برق، گاز و بنزین می‌دهیم و کسانی که انرژی بیشتری مصرف می‌کنند یارانه بیشتری نیز دریافت می‌کنند. امروز چه کسانی بیشتر یارانه دریافت می‌کنند؟ یک فرد فقیر ، روستایی یا یک فرد پولدار؟ افراد پولدار تا ۱۰‌برابر افراد فقیر انرژی و یارانه انرژی استفاده می‌کنند. چرا ما باید یارانه‌‌‌‌‌ را این‌گونه توزیع کنیم؟ فشار تورم ناشی از این وضع توزیع یارانه نیز بیشتر بر همان فرد فقیر وارد می‌شود.
  • افزایش شمار دکل‌های حفاری آمریکا

    شرکت خدمات انرژی بیکرهیوز از افزایش تعداد دکل‌های نفت و گاز طبیعی شرکت‌های حفاری آمریکا برای نخستین‌بار در هشت هفته اخیر خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، شرکت بیکرهیوز در گزارشی اعلام کرد؛ تعداد دکل‌های فعال نفت و گاز طبیعی شرکت‌های انرژی آمریکا در هفته منتهی به ششم دسامبر برای نخستین‌بار در هشت هفته اخیر افزایش‌یافت.
    شنبه، ۱۷ آذر ۱۴۰۳
  • چرا کاهش تولید طلای‌سیاه تا پایان سال‌۲۰۲۶ تمدید شد؟

    هراس اوپک‏‏‏‌پلاس از افزایش تولید

    اوپک‏‏‏‌پلاس در تازه‌ترین نشست خود تصمیم گرفت ؛ شروع افزایش تولید نفت را به مدت سه ماه تا آوریل ۲۰۲۵ به تعویق بیندازد و کاهش تولید نفت خود را برای یک‌سال ‌دیگر تا پایان ۲۰۲۶ تمدید کند. این تصمیم به‌ویژه در شرایطی اتخاذ شد که تقاضای جهانی برای نفت ضعیف باقی‌مانده و تولید نفت در خارج از اوپک‏‏‏‌پلاس، به‌ویژه در ایالات‌متحده و کشورهای غیراوپک، همچنان رو به افزایش است. اوپک‏‏‏‌پلاس که شامل اعضای اوپک و کشورهای هم‏‏‏‌پیمان مانند روسیه است، تاکنون موفق شده با کاهش تولید، از نوسانات شدید قیمت نفت جلوگیری کند، اما ادامه این سیاست‌ها چه تاثیری بر بازار نفت و اقتصاد جهانی خواهدداشت؟ در این نوشته، به تحلیل دلایل این تصمیم و پیامدهای آن برای بازار نفت می‏‏‏‌پردازیم.
  • حضور وزیران عضو «جی‌‌‌‌‌ئی‌‌‌‌‌سی‌‌‌‌‌اف» در تهران حکایت از پایداری و ثبات ایران دارد

    وزیر نفت گفت: حضور وزیران انرژی و نفت مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌‌‌‌‌ئی‌‌‌‌‌سی‌‌‌‌‌اف) در تهران در شرایط کنونی نشان از پایداری، ثبات و امنیت بالای ایران دارد.
  • زلزله آسیبی به تاسیسات گازرسانی خوزستان وارد نکرده‌است

    مدیرعامل شرکت گاز استان خوزستان با اشاره به اینکه تاکنون نشت یا هرگونه آسیب به تاسیسات گازرسانی اعلام نشده‌است، گفت: با اعلام آماده‌‌‌‌‌باش کامل به شهرهای معین و اعزام تیم‌های نشت‌‌‌‌‌یاب، درحال ارزیابی و پایش مناطق زلزله‌‌‌‌‌زده هستیم.
  • ابلاغ دولت برای خاموشی سیستم گرمایشی اداره‌های دولتی

    معاون اجرایی رئیس‌‌‌‌‌جمهوری اظهار کرد: برای کنترل مصرف، کار را از دولت شروع کردیم و طی ابلاغیه‌‌‌‌‌ای تمام دستگاه‌های اداری کشور موظف به خاموشی سیستم گرمایش و برق خود شدند تا مصرف را به حداقل برسانند.
    چهارشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۳
  • آیا پالایشگاه‌های مستقل چین واقعا از نفت ایران فاصله گرفته‏‏‏‌اند؟

    جذابیت بی‏‏‏‌پایان نفت ایران

    در سال‌های اخیر، پالایشگاه‌های مستقل چین، معروف‌به «Teapots»، بخش عمده‌ای از نفت صادراتی ایران را خریداری کرده‌اند. این پالایشگاه‌ها با استفاده از تخفیف‌‌‌‌ و سازوکارهای خاص خود، یکی از عوامل مهم در حفظ صادرات نفت ایران به‌‌‌‌شمار می‌روند، اما گزارش‌های اخیر حاکی از آن است که تیپات‌‌‌‌ها در حال کاهش وابستگی به نفت ایران بوده و به‌‌‌‌طور فزاینده‌ای به منابع جایگزین در خاورمیانه و آفریقا روی‌آورده‌‌‌‌اند. در این نوشته، دلایل احتمالی این تغییرات و صحت ادعاهای مطرح‌‌‌‌شده را بررسی خواهیم کرد. شواهد حاکی از کاهش واردات نفت از ایران توسط چین در ماه‌های اخیر است. بنا بر داده‌های منتشرشده توسط شرکت کپلر و گزارش‌هایی از منابع معتبری نظیر Energy Aspects و بلومبرگ، صادرات نفت ایران به چین در نوامبر ۲۰۲۴ بیش از ۱۰‌درصد نسبت به ماه قبل کاهش‌یافته‌است. این کاهش ناشی از چند عامل کلیدی است که عمدتا به مسائل لجستیکی، اقتصادی و محدودیت‌های ناشی از تحریم‌های آمریکا مربوط می‌شود.
  • تهران؛ میزبان کشورهای صادرکننده گاز

    معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت از گردهمایی بزرگترین صادرکنندگان گاز جهان در تهران خبر داد و گفت: این کشورها در مجموع ۷۰‌درصد از ذخایر گاز، ۴۰‌درصد از تولید، ۴۷‌درصد از صادرات گاز از طریق خط لوله و ۵۱‌درصد از صادرات ال‌‌‌‌‌ان‌‌‌‌‌جی جهان را در اختیار دارند. به گزارش «شانا» سید‌علی‌‌‌‌‌محمد موسوی با بیان اینکه بیست‌‌‌‌‌وششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) از ۱۶ تا ۱۸ آذر در تهران برگزار خواهدشد و ریاست دوره‌‌‌‌‌ای این اجلاس برعهده محسن پاک‌‌‌‌‌نژاد، وزیر نفت ایران است، اظهار کرد: ۱۶ کشور از مهم‌ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان گاز جهان در این اجلاس شرکت خواهند کرد.
    سه‌شنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳
  • وعده‌های بی‌اساس ترامپ، پیامدهای نامطلوبی برای اقتصاد این کشور خواهدداشت

    نامعادله نفتی ترامپ

    در دنیای انرژی، سیاست‌ها و تصمیمات دولت‌ها نقش کلیدی در تعیین مسیر تولید و مصرف دارند. یکی از شعارهای همیشگی دولت ترامپ «حفاری بی‏‏‏‌پایان» و افزایش قابل‌توجه تولید نفت و گاز بوده‌است. ادعای این دولت برای افزایش تولید نفت و گاز به میزان ۳‌میلیون بشکه در روز، همراه با تعرفه‌های سنگین بر واردات از کانادا و مکزیک، واکنش‌های گسترده‌ای را برانگیخته است، با این‌حال بررسی داده‌ها و تحلیل‌های موجود نشان می‌دهد؛ این وعده‏‏‏‌ها به دلیل چالش‌های ساختاری، اقتصادی و ژئوپلیتیک قابل‌اجرا نیستند. ترامپ، سیاست‌های انرژی خود را با شعار «استقلال انرژی» و تقویت تولید داخلی تعریف کرده‌است. این رویکرد که با هدف کاهش وابستگی به واردات و بهبود وضعیت اقتصادی بازار داخلی ارائه‌شده، در ظاهر ایده‏آل به‌نظر می‌رسد، اما بررسی دقیق‌تر نشان می‌دهد؛ این وعده‏‏‏‌ها در عمل با تناقض‌های جدی روبه‌رو است. به‌عنوان مثال، یکی از اهداف ادعایی ترامپ کاهش هزینه‌های انرژی برای مصرف‌کنندگان است.
  • بازار نفت در کشاکش چین و خاورمیانه

    دنیای‌اقتصاد-گروه بازار نفت: بهای شاخص برنت در روز دوشنبه ۲‌دسامبر با ۵۷‌سنت افزایش به ۷۲.۴۱دلار در هر بشکه رسید، درحالی‌که نفت‌خام وست‌تگزاس اینترمیدیت‌(WTI) نیز ۵۸‌سنت افزایش را تجربه کرد و ۶۸.۵۸ دلار در هر بشکه فروخته شد. این ارقام نشان‌دهنده افزایش تقاضای روانی و واقعی در بازار است که تحت‌تاثیر داده‌های اقتصادی امیدوارکننده چین و همچنین انتظار برای تصمیمات مهم نشست اوپک‌پلاس در روزهای آینده قرار دارد.
    دوشنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
  • سال گذشته حدود ۲.۵ تا ۳‌میلیارد دلار برای خرید بنزین وارداتی هزینه شد؛

    نقشه‌راه بنزین؛ از وعده تا شفافیت

    یکی از خطوط قرمز نانوشته سال‌گذشته دردایره نهاد اجرایی نفت پرسش از ماهیت و کمیت واردات بنزین بود. همواره در نشست‌های خبری، مسوولان نفتی دولت قبل از پاسخ امتناع می‌کردند و به‌گونه‌ای این سوال جزو ممنوعه‌ها محسوب شده بود، بااین‌حال همان زمان مدیران انجمن‌های تخصصی و کارشناسان از ارقامی در محدوده ۴‌میلیارد دلار برای بنزین خارجی خریداری‌شده صحبت می‌کردند. اکنون در دولت جدید که قصد دارد گفتمان شفافیت و هماهنگی با مردم را بنیاد کند، دسترسی به این ارقام هم فعلا سهل‌تر شده‌است. ارقامی که عضو کمیسیون انرژی مجلس؛ فرهاد شهرکی از میزان واردات بنزین مطرح می‌کند حدود ۲.۵ تا ۳‌میلیارد دلار است که شفاف‌سازی آن، امید برای کاهش آن با همراهی مردم در سال‌آینده را زنده می‌کند. طبق گفته شهرکی قرار است سال‌آینده این رقم نصف شود و به‌جای آن منابع صرف امور زیربنایی‌تر با هدف کاهش مصرف سوخت شود. آنچه در زیر می‏‏‏‏‏‌خوانید چکیده‏‏‏‏‏‌ای از مصاحبه «دنیای‌اقتصاد» با این مقام مسوول است.
  • مصرف گاز در آستانه بحران

    معاون وزیر نفت در امور گاز اعلام کرد: با کاهش فراگیر دما در کشور و تداوم آن در هفته پیش‌رو، مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری، صنایع جزء و حمل‌ونقل به مرز ۵۰۰‌میلیون مترمکعب رسید ‌که نسبت به مدت مشابه پارسال، افزایشی ۵۰‌میلیون مترمکعبی را نشان می‌دهد. به گزارش «شانا» به نقل از شرکت ملی گاز ایران، سعید توکلی گفت: وضعیت مصرف به‌ویژه در چند روز اخیر با ورود سامانه سرد بارشی از شمال کشور و درگیر‌کردن استان‌های شمالی، شمال‌‌‌‌شرق و مرکزی که همراه با برف و باران و کاهش محسوس دماست، روند افزایشی به خود گرفت.