شماره روزنامه ۵۹۹۲
|

  • عازم نروژ، رهسپار ونزوئلا

    عبدالحمیدثامنی / مصطفی بصیریان
    در سال‌۱۳۹۹ شرکت ملی نفت ایران ضمن انجام مطالعه میادین کشور، پتانسیل تولید از این میادین را حدود ۷.۷میلیون بشکه نفت‌خام در روز اعلام کرد و طی سه سناریو تولید ۶.۵، ۶ و ۵.۵میلیون بشکه نفت در روز ضمن برشمردن فروض مورد‌نیاز برای هرکدام از سناریوها، اقدامات مورد‌نیاز از جمله میزان سرمایه‌گذاری موردنیاز برای تحقق هریک از آن سناریوها را برشمرد. به‌رغم اینکه بعدتر و در سال‌۱۴۰۰ حداکثر تولید نفت از میادین کشور در بهترین سناریو ۵.۷میلیون بشکه نفت در روز اعلام و الزامات آن سرمایه‌گذاری حدود ۹۰‌میلیارد دلاری و دسترسی به تجهیزات و تکنولوژی‌های روز و همچنین انجام فرآیندهای EOR برشمرده شد، اما به‌نظر می‌رسد برخی از افراد موثر در نهادهای حاکمیتی و دغدغه‌‌‌‌مند در حوزه نفت و گاز، همچنان و بدون درنظرگرفتن ملزومات موردنیاز، ذهنیت تولید ۷.۷میلیون بشکه نفت در روز یا اصطلاحا تولید ۸‌میلیونی را در سر می‌‌‌‌پرورانند.
  • نیاز ریاض به نفت بالای ۹۶‌دلار

    صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد؛ عربستان‌سعودی برای به تعادل رساندن بودجه‌خود به قیمت نفت بیش از ۹۶ دلار برای هر بشکه نیاز دارد. به گزارش «شانا» به نقل از بلومبرگ، صندوق بین‌المللی پول در چشم‌‌‌‌‌‌انداز اقتصادی منطقه‌ای خود اعلام کرد ریاض برای متعادل‌کردن بودجه‌خود به میانگین قیمت نفت ۹۶ دلار و ۲۰‌سنت برای هر بشکه و نگه‌داشتن رقم تولید نفت‌خام در سطح روزانه ۹‌میلیون و ۳۰۰‌هزار بشکه در سال‌۲۰۲۴ میلادی نیاز دارد.
  • تداوم افت بهای نفت‌خام

    دنیای‌اقتصاد - حمید ملازاده: قیمت نفت روز دوشنبه ۲۲‌آوریل بیش از یک‌درصد کاهش یافت، زیرا پس از اینکه اسرائیل و ایران خطر تشدید خصومت‌‌‌‌ها را پس از حمله ناکام اسرائیل به ایران کم‌‌‌‌اهمیت جلوه‌دادند، تمرکز بازار مجددا بر روی عوامل بنیادی متمرکز شد. بنا به‌گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این گزارش، بهای معاملات آتی برنت با ۱.۲۱ دلار یا ۱.۴‌درصد کاهش به ۸۶دلار در هر بشکه رسید. قرارداد نفت‌خام وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا (WTI) برای ماه مه ‌۹۷‌سنت یا ۱.۲‌درصد کاهش یافت و به ۸۲ دلار در هر بشکه رسید، درحالی‌که قرارداد تحویل ژوئن با ۱.۲۳دلار کاهش به ۸۰.۹۹دلار در هر بشکه رسید.
  • سهم ۴۱‌درصدی پروژه‌های نفتی در جذب سرمایه‌گذاری

    با وجود ادامه تحریم‌ها، در طول دو سال‌گذشته دولت حدود ۱۱.۶میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مصوب خارجی داشته که از این مقدار، ابرپروژه‌های صنعت نفت و گاز با ۴.۸میلیارد دلار سهمی بیش از ۴۱‌درصدی در جذب سرمایه‌‌‌‌‌ خارجی را به خود اختصاص داده‌است. به گزارش «شانا» صنعت نفت در صورت تکمیل زنجیره ارزش می‌تواند درآمد بالایی را برای هر کشوری به‌همراه داشته‌باشد، با این‌حال این صنعت در سراسر دنیا، صنعتی به‌‌‌‌‌شمار می‌رود که نیازمند سرمایه‌گذاری بالایی است، زیرا افزون بر استفاده از تجهیزات گران‌‌‌‌‌قیمت در توسعه صنعت نفت، دستیابی به تکنولوژی‌های روز جهان نیز هزینه بالایی را به‌همراه دارد.
  • حفاری بیشتر در برابر اهداف آب‏‏‏‏‌و‏‏‏‏‌هوایی

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: شرکت‌های بزرگ نفت و گاز متمرکز بر حوزه دریای شمال برنامه‌‌‌‌‌ای برای توقف عملیات‌های اکتشافی و حفاری‌‌‌‌‌های نفتی، به‌منظور دستیابی به حد مجاز گرمایش جهانی ‌برابر با ۱.۵‌درجه سانتیگراد ندارند. به‌نظر می‌رسد کشورهایی نظیر نروژ، بریتانیا، آلمان، هلند و دانمارک سیاست‌های نفت و گاز خود را با وعده‌‌‌‌‌های آب‌و‌هوایی خود در توافق پاریس هماهنگ نکرده‌‌‌‌‌اند. در این میان، هرچند دانمارک با کاهش تولید نفت خود به نصف در پنج سال‌گذشته متمایزتر از سایرین عمل کرده، اما طرفداران محیط‌زیست در این کشور خواستار توقف کامل فرآیند صدور مجوزهای حفاری هستند.
  • بازی کشورهای عربی در ژئوپلیتیک نفتی خلیج‌فارس

    اسدالله غلامپور / عضو هیات‌مدیره پتروشیمی مارون
    منطقه خلیج‌فارس در قرن گذشته در مرکز توجه جهانی قرار داشته‌است. خلیج‌فارس به دلیل موقعیت جغرافیایی استراتژیک و منابع غنی هیدروکربنی، نقش کلیدی در تحولات سیاسی و اقتصادی در سراسر جهان داشته‌است. کشورهای خلیج‌فارس تا حد زیادی بر هیدروکربن‌‌‌‌های خود، به‌ویژه نفت‌ برای دنبال‌کردن فعالیت‌های اقتصادی و سیاسی که در خدمت منافع ملی آنهاست، تکیه کرده‌اند که در بسیاری از موارد به تنش‌های ژئوپلیتیک با دیگر بازیگران جهانی دامن می‌زند. برای کاهش درگیری‌های منطقه‌ای و جهانی، شناسایی و رسیدگی به عواملی که تکامل و توسعه استراتژی نفت خلیج‌‌‌‌فارس را هدایت می‌کنند، ضروری است. این مقاله سناریوهای آژانس بین‌المللی انرژی و تاثیر موردانتظار آن بر تولیدکنندگان نفت خلیج‌‌‌‌فارس را تحلیل و بر سه کشور تولیدکننده نفت خلیج‌‌‌‌فارس که اعضای اوپک هستند یعنی عربستان‌سعودی، امارات و کویت تمرکز دارد.
  • افت تقاضای سوخت جت به‌رغم افزایش پروازها

    حمید ملازاده: به‌رغم بازگشت فعالیت آژانس‌های هواپیمایی در سراسر جهان به سطح قبل از همه‌‌‌‌‌گیری کووید-۱۹، افزایش تعداد پروازها با افزایش تقاضای سوخت جت به دلیل بهبود کارآیی هواپیما مطابقت ندارد، درحالی‌که مصرف سوخت جت در طول همه‌گیری به‌شدت نزولی شد، با از سرگیری سفرها تا حدودی بهبود یافت، با این حال افزایش بهره‌وری منجر به کاهش قابل‌توجه تقاضا در مقایسه با سطوح قبل از پاندمی شده‌است. به‌رغم پیش‌بینی‌ها برای رشد آینده در تقاضای سوخت جت، عدم‌قطعیت‌ها همچنان ادامه دارد و نیاز به برنامه‌ریزی استراتژیک در بخش‌های هوانوردی و انرژی را برجسته می‌کند. تعداد پروازهای جهانی سرانجام پس از چهار سال‌به سطوح پیش از همه‌‌‌‌‌گیری رسیده که نشان‌دهنده نقطه‌عطف مهمی در حرکت صنعت هوانوردی به سمت بهبود است، با این حال این تجدید حیات با افزایش تقاضای سوخت جت، عمدتا به دلیل پیشرفت در فناوری و کارآیی هواپیماها، تناسبی ندارد.
  • رکورد فروش نفت ایران

    دنیای اقتصاد: سطح صادرات نفت ایران به‌رغم تحریم‌های گسترده غرب، به بالاترین حد خود از سال۲۰۱۹ و در طی ۶سال گذشته رسید. به باورکارشناسان و فعالان بازار جهانی نفت، به ‌موازات انتظار برای کاهش منازعات در خاورمیانه، دنیا افزایش تولید و صادرات نفت‌خام ایران را باور کرده است.
  • لزوم واقع‌بینی در مسیر گذار انرژی

    حمید ملازاده: هشدار اخیر موسسه مالی JPMorganیکی از بزرگ‌ترین بانک‌های سرمایه‌گذاری چند ملیتی در آمریکا یادآور چالش‌های پیچیده در مسیر گذر از سوخت‌های فسیلی به منابع انرژی تجدیدپذیر است. این بانک در گزارش استراتژی جهانی انرژی خود، مجموعه‌‌‌‌ای از موانع از جمله افزایش نرخ بهره، فشارهای تورمی و تنش‌های ژئوپلیتیک در مناطقی مانند اوکراین و خاورمیانه را برجسته کرده‌است. گزارش اخیر نشان می‌دهد که دستیابی به اهداف انتشار کربن‌صفر ممکن است به سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی در زمان نیاز داشته‌باشد؛ به‌عبارت ساده این دوره گذر نمی‌تواند سریع اتفاق بیفتد و چندین نسل را دربر خواهد گرفت.
  • افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی

    مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به روند پرشتاب توسعه صنعت پتروشیمی ایران گفت: ظرفیت تولید این صنعت تا پایان امسال بیش از ۱۰۰‌میلیون ‌تن خواهد شد. به گزارش «شانا» به نقل از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مرتضی شاهمیرزایی در کنگره ملی نفت و گاز آسیا - اروپا اظهار کرد: ایران با داشتن ذخایر غنی نفت و گاز، جایگاه ویژه و برجسته‌‌‌‌‌ای از زمان‌‌‌‌‌های بسیار دور در نقشه انرژی جهان داشته‌است. وی، ایران را لنگرگاه ثبات و امنیت در منطقه خواند و گفت: کشور ما به دلیل داشتن سواحل طولانی در خلیج‌فارس تا دریای عمان و اقیانوس هند به‌عنوان شاهراه عبور و حمل‌ونقل نفت، میعانات گازی، گاز مایع، محصولات مختلف پتروشیمی و دیگر محصولات به‌شمار می‌رود و نقش مهمی را ایفا می‌کند. معاون وزیر نفت ادامه داد: صنعت پتروشیمی ایران در زمینه ارائه خدمات فنی و مهندسی به‌عنوان یکی از بازیگران مهم در دنیا مطرح و آماده همکاری در زمینه تولید و فروش کالاها و تجهیزات به شرکت‌ها و مشتریان همسو در سراسر جهان است.
  • احیای انرژی هسته‌‌‌‌ای در اروپا

    گروه بازار نفت: سران کشورهای اروپایی خواستار احیای انرژی هسته‌‌‌‌ای، تامین مالی و بازسازی صنعت هسته‌‌‌‌ای اروپا شدند؛ موضوعی که استقبال آمریکا را در پی داشته و از ابتکار تشویق بانک جهانی و دیگر بانک‌های توسعه برای حذف محدودیت در تامین مالی انرژی هسته‌‌‌‌ای حمایت کرده‌است. به گزارش «شانا» به نقل از مدیریت کل امور اقلیمی اوپک، درحالی‌که بسیاری از حامیان محیط‌زیست مخالف توسعه انرژی هسته‌‌‌‌ای هستند، فشار سیاسی برای گسترش انرژی هسته‌‌‌‌ای که یک منبع انرژی کم‌‌‌‌کربن است، بخشی از تلاش برای دستیابی به اهداف جاه‌‌‌‌طلبانه اقلیمی اروپاست. هم‌اکنون افزون بر مخالفت‌های محیط‌زیستی، صنعت هسته‌‌‌‌ای با چالش‌هایی نظیر کمبود سرمایه‌گذاری، افزایش هزینه‌ها و تأخیرهایی مواجه‌شده که اجرای پروژه‌ها را دچار مشکل کرده‌است.
  • نفت در بحبوحه تنش‌های ژئوپلیتیک

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: می‌‌‌‌‌توان ادعا کرد بازار جهانی نفت در واکنش فوری به رویدادهای اخیر در خاورمیانه نسبتا خاموش بوده‌است. تاثیر متقابل عواملی نظیر بی‌‌‌‌‌ثباتی ژئوپلیتیک، مخاطرات عرضه نفت‌‌‌‌‌خام و سطح متزلزل ذخایر استراتژیک، همچنان بازارهای جهانی نفت را تحت‌‌‌‌‌الشعاع قرار می‌دهند. پیش‌بینی ناظران بازار انرژی حکایت از آن دارد که وضعیت بازار نفت بر همین منوال باقی خواهد ‌‌‌‌‌ماند، البته با پتانسیل تغییرات قابل‌‌‌‌‌توجه در قیمت نفت‌‌‌‌‌خام که با پیشرفت و کیفیت تحولات منطقه‌ای ارتباط مستقیم دارد.
  • آمریکا دست به‌دامن ذخایر استراتژیک؟

    دنیای اقتصاد - حمید ملازاده: مشاور جو بایدن اطمینان داد که رئیس‌جمهور ایالات‌متحده متعهد به حفظ قیمت بنزین در سطوح مقرون‌به‌صرفه و در حال بررسی برداشت از ذخایر استراتژیک نفت (SPR) است. سال‌گذشته، دولت آمریکا مقدار قابل توجهی نفت را برای کاهش قیمت بنزین فروخت، اقدامی که انتقاد تند برخی از جمهوری‌خواهان را به‌دنبال داشت، با این حال مشخص نیست که آیا آنها در آینده نزدیک دوباره به این استراتژی متوسل خواهند شد یا خیر.
  • تضمین ارزآوری به همت صنعت گاز

    صنعت گاز ایران با اجرا و امضای قراردادهایی مهم در حوزه صادرات گاز به کشورهای همسایه، شریک اقتصادی مطمئن معرفی شد. به گزارش «شانا»، توسعه دیپلماسی انرژی همواره مورد تاکید وزیر، معاونان و کارکنان وزارت نفت بوده‌است. همه شرکت‌ها و مجموعه‌‌‌‌‌های تابع صنعت نفت از جمله شرکت ملی گاز ایران همسو با این هدف راهبردی که همراه با تکیه بر توان داخلی پیش رفته و می‌رود، رایزنی با دیگر کشورها به‌ویژه کشورهای همسایه به‌منظور ارزآوری برای ایران را در دستور کار قرار دادند.
  • تکمیل پروژه‌های نیمه‌‌‌‌‌تمام

    وزیر نفت با بیان اینکه وزارت نفت در سال‌۱۴۰۲ پروژه‌های نیمه‌‌‌‌‌تمام را به سرانجام رساند، گفت: از محل این پروژه‌ها تولید در صنایع مرتبط جهش داشت و به‌دنبال آن ثبت رشد اقتصادی بالای ۲۰‌درصد در بخش نفت و گاز را شاهد بودیم. به گزارش «شانا»، جواد اوجی با بیان اینکه وزارت نفت در سال‌۱۴۰۲ با سرمایه‌گذاری موثر در بخش‌های بالادست و پایین‌‌‌‌‌دست صنعت نفت توانست پروژه‌های نیمه‌‌‌‌‌تمام به ارزش بیش از ۲۸‌میلیارد دلار را به سرانجام برساند، گفت: از محل تکمیل این پروژه‌ها رشد تولید در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و به‌دنبال آن ثبت رشد اقتصادی بالای ۲۰‌درصدی در بخش نفت و گاز را شاهد بودیم. وی افزود: امسال برای سرمایه‌گذاری‌های تازه در پروژه‌های نیمه‌‌‌‌‌تمام باقی‌مانده در صنعت نفت برنامه‌‌‌‌‌ریزی جامعی شده‌است تا امسال هم جهش تولید مطلوبی در این صنعت داشته باشیم. وزیر نفت تصریح کرد: امیدواریم سال‌۱۴۰۳ هم مانند پارسال رکوردهای مطلوبی در زمینه جهش تولید داشته باشیم.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر