شماره روزنامه ۶۰۰۳
|

  • زوال امپراتوری گازی پوتین

    آینده تسلط کرملین بر بازارهای گاز طبیعی در دنیا در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. شرکت نفت و گاز گازپروم، یکی از بزرگ‌ترین غول‌های جهان انرژی که در گذشته‌ای نه‌چندان دور بازارهای انرژی اروپا را در حیطه کامل خود داشت، اکنون به دلیل کاهش درآمدهای حاصل از فروش گاز، از دست‌دادن سهم بازار در اروپا و افزایش تنوع منابع انرژی توسط کشورهای اروپایی، با چالش‌های جدی مواجه شده‌است. با کاهش وابستگی اروپا به واردات گاز روسیه و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های انرژی جایگزین، تسلط گازپروم بر بازار روزبه‌روز کمرنگ‌‌‌‌‌تر شده‌است. علاوه‌بر این، تحریم‌های غرب، تلاش‌های گازپروم برای نفوذ به بازارهای جدید و گسترش فعالیت‌های آن را عملا بی‌نتیجه ساخته است، با این حال ولادیمیر پوتین؛ رهبر روسیه در مواجهه با چالش‌های اقتصادی، مقاومت نشان‌داده و ذخایر عظیم گاز طبیعی روسیه همچنان یک دارایی ارزشمند برای پشت‌سر گذاشتن روزهای سخت به‌شمار می‌آید.
  • پشتیبانی صنعت نفت از ۷۰‌میلیون شغل

    گروه بازار نفت: هیثم الغیص، دبیرکل اوپک معتقد است؛ صنعت نفت نقشی مهم در ایجاد اشتغال در سراسر جهان دارد. از نظر اشتغال مستقیم، این صنعت، کارگران و مهندسان متخصص را جذب می‌کند، اما تاثیر آن بسیار فراتر از یک شغل است. به گزارش «شانا» به نقل از تارنمای اوپک، صنعت نفت برای اقتصادهای محلی و ملی مزایای قابل‌توجهی دارد و فرصت‌هایی را برای طیف وسیعی از مشاغل ایجاد می‌کند که بخش‌های مختلف دیگر مانند زنجیره تامین، شرکت‌های حمل‌ونقل، هتل‌‌‌‌‌ها، رستوران‌‌‌‌‌ها و مغازه‌‌‌‌‌ها را شامل می‌شود.
  • خلاصی اروپا از گاز روسیه؟

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: بندر ویلهلمشاون که همواره از نظر تاریخی برای آلمان استراتژیک بوده، در سال‌۲۰۲۲ به‌عنوان اولین ترمینال گازی شناور آلمان با نام اسپرانزا معرفی شد. این ترمینال در حصول اطمینان از عرضه بی‌وقفه گاز به خانه‌ها و صنایع برق در سراسر اروپا درمیان کمبود قریب‌الوقوع انرژی، نقشی حیاتی ایفا کرده و می‌کند. محموله‌های گاز طبیعی مایع LNG دریافت شده در Wilhelmshaven به‌جایگزینی بخش قابل‌توجهی از منابع گازی که قبلا از روسیه می‌رسید‌کمک کرده و در نتیجه قیمت گاز را کاهش داده و از بحران انرژی که اروپایی‌ها از آن می‌ترسیدند جلوگیری کرده است، با این حال اتکای اروپا به LNG چالش‌های جدیدی از جمله نوسانات در بازار و تاخیرهای احتمالی در انتقال به انرژی پاک‌‌‌‌‌تر را ایجاد می‌کند.
  • کاهش تولید نفت اوپک

    به گزارش «شانا» به نقل از رویترز تولید نفت‌خام اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در آوریل۲۰۲۴ کاهش ‌یافته‌است. تازه‌‌‌‌‌‌‌ترین نظرسنجی رویترز نشان‌داد تولید نفت اوپک در ماه آوریل در پی افت صادرات سه کشور عضو این سازمان در کنار کاهش‌‌‌‌‌‌‌ داوطلبانه شماری از اعضای ائتلاف اوپک و غیراوپک (اوپک‌‌‌‌‌‌‌پلاس) است. این نظرسنجی که بر اساس داده‌های مربوط به رصد کشتی‌‌‌‌‌‌‌ها و اطلاعات به‌‌‌‌‌‌‌دست‌‌‌‌‌‌‌آمده از منابع صنعتی انجام شده، نشان‌داد اوپک در ماه گذشته میلادی روزانه ۲۶‌میلیون و ۴۹۰‌هزار بشکه نفت‌خام تولید کرد که نسبت به رقم ماه مارس ۵۰‌هزار بشکه کاهش نشان می‌دهد.
  • صدور بیانیه تکراری درباره میدان آرش

    سخنگوی وزارت امورخارجه در پاسخ به تکرار ادعای یکجانبه کویت درباره میدان آرش گفت: صدور بیانیه‌‌‌‌‌های تکراری و طرح ادعای یک‌‌‌‌‌جانبه از منظر حقوقی هیچ حقی برای دولت کویت ایجاد نخواهد کرد و به مقام‌‌‌‌‌های این کشور توصیه می‌کنیم از توسل به روش‌های بی‌‌‌‌‌حاصل سیاسی و رسانه‌ای در ارتباط با موضوع حقوقی و فنی میدان مشترک آرش خودداری کنند.
  • هزارتوی کاهش مصرف پلاستیک

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: سازمان ملل متحد در حال حاضر درگیر بحثی انتقادی در مورد آینده پلاستیک است؛ گفت‌وگویی که می‌تواند به پیامدهای معناداری در پایداری محیط‌زیست در سراسر جهان منجر شود. در بطن این مذاکرات، پیمان جهانی پلاستیک سازمان ملل متحد قرار دارد؛ تلاشی هماهنگ برای رسیدگی به موضوع فراگیر آلودگی پلاستیک با اعمال محدودیت‌هایی بر استفاده از این ماده. با این حال، به‌رغم حسن نیتی که این مذاکرات را هدایت می‌کند، نسبت به موفقیت بالقوه آنها تردید محسوسی وجود دارد. بدون شک، هدف کلی گفت‌وگوها، کاهش حجم سرسام‌آور زباله‌های پلاستیکی است.
  • روسیه سوار بر موج نوسانات نفت

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: ترکیب کاهش تولید داوطلبانه اوپک و ترس از وقوع جنگ در منطقه خاورمیانه، قیمت نفت را دچار تلاطم کرده است. لیام‌‌‌پیچ، اقتصاددان بازار‌‌‌های نوظهور در کپیتال‌‌‌اکونومیکس، در یادداشتی نوشت: قیمت نفت‌‌‌خام برنت در این هفته نزدیک به بالاترین حد خود در شش‌ماه گذشته باقی ماند و در بحبوحه ترس از افزایش قیمت نفت ناشی از تشدید تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک در خاورمیانه، به حدود ۹۰دلار در هر بشکه نیز رسید. پیچ در ادامه نوشت: «قیمت‌های بالاتر نفت همراه با تضعیف شرایط تجارت کشورها و افزایش تورم، چشم‌‌‌انداز کوتاه‌‌‌مدت بازار انرژی را برای اقتصاد اروپا با چالش‌‌‌هایی مواجه می‌کند.»
  • پیشرفت طرح بنزین‌‌سازی پتروپالایش تهران

    گروه بازار نفت: مدیرعامل پتروپالایشگاه تهران از سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد یورویی این مجتمع پتروپالایشی برای اجرای طرح ارتقای کیفی محصولات و همچنین پیشرفت ۶۵درصدی طرح بنزین‌‌سازی خبر داد و گفت: عملیات اجرایی طرح ارتقای کیفی نفت‌‌ کوره پتروپالایشگاه تهران طی دو ماه آینده آغاز و نخستین واحد طرح بنزین‌‌سازی نیز تا پایان سال ۱۴۰۳ عملیاتی می‌شود. محسن ایران‌‌زاد به «شانا» گفت: هیات‌‌مدیره پالایشگاه نفت تهران در هفت ماه گذشته با ورود به پروژه‌‌های پالایشگاه تهران، مصوبات لازم را برای تسریع در روند اجرایی این پروژه‌‌ها به تصویب رساند.
  • رشد اقتصادی ایران به‌‌‌ دلیل دانش‌‌‌بنیان‌‌‌شدن صنعت نفت و گاز

    نماینده پیشین ایران در هیات عامل اوپک گفت: مجموعه‌‌‌ای از سیاستگذاری‌‌‌ها و دیپلماسی فعال انرژی ایران، در دستیابی کشور به رشد اقتصادی بالا موثر بوده است. فروش نفت به مینی‌‌‌ریفاینری‌‌‌ها در شرق آسیا و سهامداری در پالایشگاه‌‌‌های فراسرزمینی، ازجمله سیاست‌‌‌هایی است که به اجرا گذاشته شد. به گزارش «شانا»، کارشناسان عوامل مختلفی را در دستیابی کشورمان به رشد اقتصادی مطلوب در سال ۱۴۰۲ موثر می‌‌‌دانند. از شواهد این‌‌‌طور برمی‌‌‌آید که صنایع نفت و گاز در این حوزه پیشرو بوده و بیشترین اثرگذاری را در رشد اقتصادی کشور داشته است.
  • واردات نفت هند از روسیه افزایش و از عربستان کاهش یافت

    داده‌‌‌های مربوط به رهگیری نفتکش‌‌‌ها نشان می‌دهد که واردات نفت هند در ماه آوریل از روسیه افزایش و از عربستان‌سعودی کاهش یافت.شانا به نقل از رویترز نوشت، داده‌‌‌های شرکت رهگیری نفتکش‌‌‌ها و کشتی‌‌‌های کپلر و ال‌‌‌اس‌‌‌ئی‌‌‌جی نشان می‌دهند که هند در ماه آوریل نسبت به ماه پیش از آن، نفت بیشتری از روسیه وارده کرده، اما واردات نفت این کشور از عربستان‌سعودی و عراق کاهش یافته است.پالایشگاه‌‌‌های هند از زمان آغاز تنش‌‌‌ها بین مسکو و کی‌‌‌یف در فوریه ۲۰۲۲ که سبب تحریم نفت روسیه از سوی کشورهای غربی شد، نفت روسیه را وارد کرده‌‌‌اند.براساس داده‌‌‌های منتشرشده، روسیه در ماه آوریل بزرگ‌ترین عرضه‌‌‌کننده نفت به هند است و پس از آن عراق و عربستان‌سعودی قرار دارند.این داده‌‌‌ها نشان می‌دهند که هند، سومین واردکننده و مصرف‌کننده بزرگ نفت در جهان، واردات نفت را در ماه آوریل ۱۳ تا ۱۷درصد نسبت به ماه‌‌‌های گذشته افزایش داده است. در همین حال، واردات نفت این کشور از عراق ۲۰ تا ۲۳درصد کاهش یافته است.براساس داده‌‌‌های شرکت ال‌‌‌اس‌‌‌ئی‌‌‌جی، پیش‌بینی می‌شود واردات روزانه نفت هند از روسیه از یک‌میلیون و ۷۵۰‌هزار بشکه در ماه آوریل به یک‌میلیون و ۱۰۰‌هزار بشکه در ماه مه کاهش یابد.
  • جدول منابع و مصارف حوزه انرژی در بودجه ۱۴۰۳

    نمایندگان مجلس شورای اسلامی جدول منابع و مصارف حوزه انرژی در بودجه ۱۴۰۳ را مصوب کردند.به گزارش «شانا»، نمایندگان در جریان بررسی بخش دوم بودجه سال ۱۴۰۳ با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق درباره جدول ۲۲ و جداول الحاقی در خصوص منابع و مصارف حوزه انرژی موافقت کردند.هادی بیگی‌‌‌نژاد در تشریح این جدول گفت: این جدول در بودجه پارسال هم وجود داشت و براساس آن دولت مکلف شد همه جزئیات مربوط به فرآورده‌‌‌های نفتی و گازی را در این جدول بیان کند، همچنین ذی‌نفعان این موضوع از جمله دولت، صندوق توسعه ملی و... را درج و جدول مصارف کلان این حوزه را در پیوست لحاظ کنند.عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه تمام درآمدهای نفتی و زنجیره آن و مصارف این حوزه با این جدول مشخص می‌شود، افزود: در جداول الحاقی نیز آنچه در احکام درباره حساب سرمایه‌گذاری، حساب بهینه‌‌‌سازی و... آمده در جدولی درج شده است. حمیدرضا حاجی‌‌‌بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳ نیز درباره این جدول گفت: در این جدول فعل و انفعال‌هایی که در حوزه نفت رخ می‌دهد، مشخص می‌شود. در واقع این جدول، جدول شفافیت بوده و نورافکنی به داخل تاریکخانه‌‌‌هاست. البته منظورمان این نیست که خلافی هست، اما همه اعداد فروش نفت در این جدول شفاف می‌شود.
  • توافق برای تامین پایدار خوراک گاز

    دنیای اقتصاد-هادی سلگی: در سال‌های اخیر ناترازی انرژی در بخش گاز علی الخصوص در فصول سرد به عامل اصلی توقف تولید در بسیاری از شرکت‌های پتروشیمی تبدیل شده است. این شرکت‌ها بارها اعلام کرده بودند که آمادگی سرمایه‌گذاری در بخش بالادست برای تولید منابع گازی مورد نیاز خود را دارند. هر چند که این موضوع با یکسری مسائل قانونی در بخش مالکیت مواجه بود ولی حالا به نظر می‌رسد که با استفاده از ظرفیت‌های قانونی موجود و آن‌طور که مدیرعامل شرکت ملی نفت می‌گوید «در قالب خرید خدمت و بدون واگذاری حق حاکمیت و مالکیت» اجازه حضور بخش‌خصوصی برای سرمایه‌گذاری در میادین گازی داده شده است.
  • تحریم نفت روسیه؛ نعمت یا نقمت؟

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: گروهی از بیمه‌‌‌گران غربی گفته‌‌‌اند که طرح تنبیهی سقف قیمتی نفت روسیه غیرقابل اجرا شده و این تحریم در طول دو سال گذشته صرفا کشتی‌‌‌های بیشتری را به پیوستن به ناوگان غیررسمی کرملین، معروف به «ناوگان سایه» ترغیب کرده است. به عبارت ساده، یکی از شدیدترین توبیخ‌‌‌های کشورهای غربی که با هدف کاهش درآمد کرملین طراحی شده بود عملا شکست خورده است. G۷ یا گروه هفت، سازمان بین‌المللی متشکل از هفت اقتصاد پیشرفته از جمله کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده، در سال ۲۰۲۲ بر آن شدند تا برای محدود کردن درآمد کرملین در بحبوحه جنگ در اوکراین و در عین حال کنترل نفت روسیه برای جلوگیری از افزایش قیمت انرژی، سقف قیمتی برای نفت روسیه را تصویب کنند.
  • دوره افول اکتشافات نفت و گاز

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: طبق آخرین گزارش مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF)، اکتشاف‌های نفت و گاز در سال‌گذشته به کمترین میزان خود طی یک دهه‌اخیر رسیده و هزینه‌های اکتشاف هم دو‌برابر شده‌است. میزان اکتشاف‌های سال‌۲۰۲۳ کاهش معناداری را نسبت به ۲۰۲۲ نشان می‌دهد. افزایش هزینه‌های اکتشاف، به‌ویژه در بلوک‌های دریایی در آب‌های عمیق، به کاهش سرمایه‌گذاری منجر شده‌است. از نظر جغرافیایی، آسیا در اکتشاف‌های جدید با ۳۲‌درصد و پس از آن آمریکای‌لاتین با ۲۱‌درصد پیشتاز هستند.
  • چشم‌‌‌‌انداز توسعه همکاری نفتی ایران و آفریقا

    مدیرکل آسیا، آفریقا و اقیانوسیه معاونت امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت گفت: هم‌‌‌‌اکنون، براساس برآورده‌‌‌‌ها، کشورهای آفریقایی بالاترین رشد اقتصادی را طی سال‌۱۴۰۲ داشته‌اند و این مساله چشم‌‌‌‌انداز روشنی را برای توسعه همکاری ما با این قاره در دو دهه‌آینده رقم خواهد زد. به گزارش «شانا» سلیمان قاسمیان با اشاره به عزم دولت سیزدهم برای توسعه همکاری‌های دوجانبه با کشورهای آفریقایی در حوزه صنایع پایین‌‌‌‌دستی و بالادستی صنعت نفت و نیز فرصت‌های تکرارنشدنی بازار در این قاره، گفت: هم‌‌‌‌اکنون، براساس برآوردها، کشورهای این قاره بالاترین رشد اقتصادی را طی سال‌گذشته داشته‌اند و این مساله چشم‌‌‌‌انداز روشنی را برای توسعه همکاری ما با این قاره در دو دهه‌آینده رقم خواهد زد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر