تقابل ‌واشنگتن- مسکو در میدان انرژی

بسته تحریمی آمریکا به‌شدت در بخش صادرات نفت روسیه اختلال ایجاد‌کرده و بسیاری از مسیرهای تجاری نفت را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. آمریکا امیدوار است که این تحریم‌ها روسیه را مجبور به توقف عملیات نظامی خود در اوکراین کند و به‌این‌وسیله به اوضاع اقتصادی کی‌‌‌‌‌‌‌‌یف کمک کند.

در واکنش به این تحریم‌ها، دولت روسیه بارها اعلام‌کرده؛ این اقدامات به‌‌‌‌‌‌‌‌جای آسیب به روسیه، به کشورهای غربی آسیب خواهد زد، زیرا آنها به‌‌‌‌‌‌‌‌طور مستقیم با افزایش هزینه‌های انرژی مواجه خواهند شد.

گازپروم‌‌‌‌‌‌‌‌نفت، یکی از بزرگ‌‌‌‌‌‌‌‌ترین تولیدکنندگان نفت روسیه که تحت‌تاثیر تحریم‌ها قرارگرفته، با انتشار بیانیه‌‌‌‌‌‌‌‌ای اعلام کرد؛ این تحریم‌ها «غیرقانونی»، «غیرموجه» و «مخالف اصول رقابت آزاد» هستند.

 آمادگی برای مقابله با تحریم‌ها

این شرکت همچنین تاکید‌کرده؛ بر اساس تجربه‌‌‌‌‌‌‌‌ دو‌سال گذشته که تحت‌تحریم‌های مختلف قرار داشته، آمادگی کامل برای مقابله با تحریم‌ها و ادامه فعالیت‌های خود را دارد. گازپروم‌‌‌‌‌‌‌‌نفت علاوه‌بر تحریم‌های آمریکا، با تحریم‌های بریتانیا نیز روبه‌رو است.

 این شرکت تاکید‌کرده؛ ادامه عملیات و حفظ تاب‌‌‌‌‌‌‌‌آوری در کسب‌وکار خود را مضاعف خواهد کرد. همزمان، شرکت بیمه اینگوس‌‌‌‌‌‌‌‌استراخ که از دیگر نهادهای روسی است و تحت‌تاثیر این تحریم‌ها قرارگرفته، هشدار داده که خروج این شرکت از بازار ممکن است باعث بروز مشکلات جدی در صنعت دریایی شود.

 این شرکت اعلام‌کرده؛ این تحریم‌ها به‌معنای حذف یک بیمه‌‌‌‌‌‌‌‌گر معتبر و سرمایه‌دار از بازار است که جای خود را به بیمه‌‌‌‌‌‌‌‌گران غیرمعتبر خواهد داد.

 به گفته اینگوس‌‌‌‌‌‌‌‌استراخ، این اقدام می‌تواند خطرات زیست‌محیطی را افزایش و منجر به بروز حوادثی مانند نشت نفت در دریا شود، همچنین اگر کشتی‌‌‌‌‌‌‌‌ها با بیمه‌‌‌‌‌‌‌‌های ناکافی وارد دریا شوند، این به‌معنای انتقال ‌بار مالی به دوش مالیات‌‌‌‌‌‌‌‌دهندگان است.

در سطح جهانی، تحریم‌های آمریکا به‌صورت مستقیم بر روند صادرات نفت روسیه تاثیر خواهد گذاشت.

این تحریم‌ها علاوه‌بر گازپروم‌‌‌‌‌‌‌‌نفت و سورگوت‌‌‌‌‌‌‌‌نفت‌‌‌‌‌‌‌‌گاز، شامل ۱۸۳نفتکش است که در حمل‌ونقل نفت روسیه فعالیت دارند. بسیاری از این نفتکش‌ها به چین و هند نفت صادر می‌کنند و از آنجاکه فروش نفت روسیه به اروپا به دلیل سقف قیمتی که توسط گروه هفت اعمال‌شده، کاهش‌یافته، این مسیر تجاری عمدتا به آسیا منتقل شده‌است.

این تحریم‌ها به‌طور کلی زنجیره تولید و توزیع نفت روسیه را هدف قرارداده و مقامات آمریکایی معتقدند؛ هزینه‌های دورزدن این تحریم‌ها برای روسیه افزایش خواهد یافت. در این بین، قیمت نفت جهانی تحت‌تاثیر این تحریم‌ها ۴‌درصد افزایش‌یافت و قیمت نفت‌برنت در معاملات روز جمعه ۱۰ژانویه به‌حدود ۸۰دلار در هر بشکه رسید. کارشناسان بر این باورند که تولید نفت در کشورهای دیگر مانند آمریکا، کانادا، گویان و برزیل می‌تواند کمبود عرضه نفت روسیه را جبران کند.

 عدم‌مواجهه با کمبود عرضه

جفری پیات، معاون وزیرخارجه آمریکا در امور انرژی، در این‌باره گفت؛ بازار جهانی دیگر با کمبود عرضه مواجه نیست و ایالات‌متحده می‌تواند با افزایش تولید نفت خود، کمبود عرضه را جبران کند.

از سوی دیگر، تحریم‌های جدید اقتصادی می‌تواند فشارهای جدی به اقتصاد روسیه وارد کند.  این تحریم‌ها ممکن است به کاهش چشمگیر تولید ناخالص داخلی(GDP) روسیه و افزایش تورم در این کشور منجر شود. روسیه که هم‌اکنون با مشکلات اقتصادی متعدد و کاهش ارزش روبل مواجه است، احتمالا با مشکلات مالی بیشتری روبه‌رو شود.

 به گفته برخی کارشناسان، این تحریم‌ها می‌توانند روسیه را مجبور به کاهش تولید نفت‌کرده و باعث کاهش پرداخت‌‌‌‌‌‌‌‌های سود سهام شرکت‌های بزرگ نفتی نظیر  گازپروم‌‌‌‌‌‌‌‌نفت شوند.

در سطح جهانی، تحریم‌های آمریکا به‌طور غیرمستقیم بر سایر کشورهای بزرگ مصرف‌کننده انرژی تاثیر خواهد گذاشت، به‌ویژه کشورهایی مانند هند و چین که از بزرگ‌‌‌‌‌‌‌‌ترین واردکنندگان نفت روسیه به‌شمار می‌روند، ممکن است با افزایش قیمت نفت روبه‌رو شوند. این امر می‌تواند تاثیرات جدی بر اقتصاد جهانی بگذارد و به‌ویژه کشورهای درحال‌توسعه را با چالش‌های جدیدی مواجه کند. در نهایت، تحریم‌های جدید آمریکا علیه صنعت نفت و گاز روسیه سیاست جهانی انرژی را متحول خواهد کرد. این اقدامات ممکن است زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌ساز تحولات جدید در روابط دیپلماتیک بین‌المللی و راه‌‌‌‌‌‌‌‌حل‌‌‌‌‌‌‌‌های ممکن برای بحران اوکراین شود.