راهبری رشد عرضه نفت در ۲۰۲۴ خارج از ائتلاف اوپکپلاس
رشد عرضه تولیدکنندگان خارج از اوپکپلاس میتواند تلاشهای این ائتلاف برای حمایت از بازار را در بحبوحه نگرانیها درباره شد تقاضای جهانی و افزایش عرضه، تضعیف کند. ایالاتمتحده آمریکا، کانادا، برزیل و گویان بیش از ۸۰درصد از رشد عرضه جهانی را در پیشبینی کنونی اداره اطلاعات انرژی آمریکا به خود اختصاص دادهاند. براساس آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت اوپکپلاس در سال۲۰۲۴ میلادی روزانه یکمیلیون بشکه در روز کاهش مییابد، درحالیکه عرضه کشورهای خارج از این ائتلاف به رهبری آمریکا روزانه یکمیلیون و ۴۰۰هزار بشکه افزایش مییابد. بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت اوپکپلاس در سال۲۰۲۵ میلادی روزانه ۹۰۰هزار بشکه افزایش خواهد یافت، درحالیکه عرضه روزانه کشورهای تولیدکننده خارج از ائتلاف اوپکپلاس یکمیلیون و ۱۰۰هزار بشکه افزایش خواهدیافت. این نهاد زیرمجموعه وزارت انرژی آمریکا اعلام کرد که عرضه جهانی نفت در سال۲۰۲۳ میلای ۱۰۱میلیون و ۸۰۰هزار بشکه در روز بودهاست که انتظار میرود این رقم در سال۲۰۲۴میلادی روزانه ۴۰۰هزار بشکه و در سال۲۰۲۵ میلادی ۲میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
براساس این گزارش، تولید نفت آمریکا در سال۲۰۲۳ به ۱۳میلیون و ۳۰۰هزار بشکه در روز رسیدو انتظار میرود امسال روزانه ۴۰۰هزار بشکه و در سال۲۰۲۵، ۸۰۰هزار بشکه در روز افزایش یابد. علاوه بر این، به نوشته رویترز، آژانس بینالمللی انرژی نیز در تازهترین گزارش چشمانداز کوتاهمدت انرژی ماهانهاش پیشبینی درباره رشد تقاضای نفت در سال۲۰۲۴ میلادی را در پی وقوع اختلال در زمینه حملونقل نفت در دریای سرخ بهدلیل حمله حوثیهای یمن به کشتیهای تجاری و نفتکشها، برای چهارمینبار از نوامبر افزایش داد، هرچند شایان ذکر است که این رقم هنوز نسبت به برآورد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از رشد تقاضای جهانی نفت بسیار پایینتر است. اوپک و آژانس بینالمللی انرژی که کشورهای صنعتی را نمایندگی میکنند، در سالهای اخیر بر سر مسائلی مانند چشمانداز بلندمدت تقاضای جهانی نفت و نیاز به سرمایهگذاری برای ایجاد ظرفیتهای تازه تولید و عرضه نفت با هم اختلاف دیدگاه دارند. آژانس بینالمللی انرژی در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که تقاضای جهانی نفت در سال۲۰۲۴ میلادی روزانه یکمیلیون و ۳۰۰هزار بشکه افزایش خواهد یافت که نسبت به برآورد ماه گذشته میلادی ۱۱۰هزار بشکه در روز افزایش نشان میدهد.
این نهاد بینالمللی پس از تمدید کاهش عرضه داوطلبانه اعضای ائتلاف اوپک و غیراوپک موسوم به اوپکپلاس، نظر خود از برآورد مازاد عرضه را به کمبود عرضه جزئی تغییر داد. پس از انتشار گزارش آژانس بین لمللی انرژی، نفتخام برنت تا ۸۰سنت برای هر بشکه افزایش یافت و حدود ۸۵ دلار به ازای هر بشکه دادوستد شد و به بالاترین حد خود از ماه نوامبر رسید. جیوانی استانوو، تحلیلگر موسسه «یوبیاس» در اینباره گفت: پیشبینی افزایشی همراه با بازنگریهای صعودی درباره رشد تقاضا و برآوردهایی درباره پایینبودن نرخ رشد عرضه پایینتر از رشد عرضه در گزارش آژانس بینالمللی انرژی به چشم میخورد.
وی افزود: آژانس بینالمللی انرژی در ابتدا در ماه ژوئن رشد تقاضای سال۲۰۲۴ میلادی را روزانه ۸۶۰هزار بشکه پیشبینی کردهبود. این گزارش، رشد تقاضای جهانی نفتخام در سالگذشته میلادی را ۲میلیون و ۳۰۰هزار بشکه پیشبینی کرد. این آژانس اعلام کرد که کندشدن روند کاهشی پیشبینی رشد که پیشتر در دادههای اخیر آشکار شد، به این معناست که مصرف نفت پس از چند سال نوسان و بازگشت از بحران شیوع ویروس عالمگیر کرونا به روند تاریخی خود بازگشته است. دبیرخانه اوپک در تازهترین گزارش ماهانه خود پیشبینی رشد تقاضای خود را بدون تغییر روی رقم روزانه ۲میلیون و ۵۰۰هزار بشکه حفظ کرد، به این معنا که دیدگاههای اوپک و آژانس بینالمللی انرژی نزدیک به روزانه یکمیلیون بشکه از هم فاصله دارند که تقریبا یکدرصد از تقاضای روزانه جهانی را شامل میشود. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد: سیگنالهای ناشی از بانکهای مرکزی برای آغاز روند کاهش نرخ رشد، راه خروج از رکود اقتصادی را نشان میدهد، اما دادههای اقتصادی ضعیف در چین همچنان نگرانکننده است.
براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، اختلالها در دریای سرخ سبب شدهاست تعداد بشکههای روی آب تا پایان فوریه به یکمیلیارد و ۹۰۰میلیون بشکه برسد. این گزارش میافزاید: مسیرهای طولانیتر، تقاضای سوخت را افزایش داده و بارگیری کشتیها با سوخت یا ذخیرهسازی در سنگاپور به بالاترین حد خود رسیده است. آژانس بینالمللی انرژی همچنان بر این باور است؛ حتی در شرایطی که چالشهای کشتیرانی سبب تقویت کوتاهمدت قیمت نفت در بازارهای جهانی شود، چشمانداز اقتصادی مبهم بر تقاضای نفت تاثیر میگذارد. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد حتی با کاهش تدریجی سلطه چین، رشد تقاضا بهشدت به سمت کشورهای غیرعضو سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی (اوئیسیدی) تغییر مسیر خواهد داد.
براساس برآوردهای این نهاد بینالمللی، انتظار میرود رشد تقاضای روزانه چین از یکمیلیون و ۷۰۰هزار بشکه در سال۲۰۲۳ میلادی به ۶۲۰هزار بشکه در روز برسد. آژانس بینالمللی انرژی درباره عرضه اعلام کرد که رشد عرضه نفت کشورهای خارج از ائتلاف اوپکپلاس بهطور قابلتوجهی رشد تقاضای نفت در سال۲۰۲۴ میلادی را تحتالشعاع قرار خواهد داد، اگرچه تمدید کاهش عرضه داوطلبانه روزانه ۲میلیون و ۲۰۰هزار بشکهای شماری از اعضا برای سه ماه دوم این توازن را تشدید کردهاست. شماری از اعضای اوپکپلاس اوایل ماه فوریه از تمدید تصمیم کاهش عرضه داوطلبانه در سه ماه نخست تا پایان ژوئن امسال خبر دادند.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد که این کاهشها را بهعنوان وجود کاهشها برای کل سالتلقی میکند و تنها زمانیکه اوپکپلاس این اقدام را تایید کرد، آنها را لغو میکند. این آژانس در گزارش خود آورده است که بر این اساس، تراز سال ما از مازاد عرضه نفت به کمبود جزئی تغییر میکند، اما شرایط ذخیرهسازیهای نفتخام ممکن است با رسیدن حجم عظیم محمولههای روی آب به مقاصد نهایی، بهبود یابد.