نشانههای تمایل چین برای توسعه روابط انرژی با ایران
سیدمحسن قمصری در گفتوگو با خبرنگار «شانا» گفت: پیش از تحریمها، خرید چین از نفت ایران روزانه ۷۰۰هزار بشکه بودهاست، درحالیکه در آن زمان مصرف کل چین روزانه حدود ۱۰میلیون بشکه بود و امروز مصرف چین با حدود ۵۰درصد افزایش به حدود ۱۵میلیون بشکه رسیده است و اگر آمار صادرات ما اکنون طبق گفتهها حدود یکمیلیون بشکه باشد، این موضوع موید آن است که چین با افزایش ۵۰درصدی مصرف خود، وارداتش از ایران را نیز ۵۰درصد افزایش دادهاست که این میتواند بیانگر حسننظر چین در ارتباط با روابطش با ایران باشد. وی با اشاره به مصرف روزانه ۱۵میلیون بشکهای نفتخام در چین گفت: حفظ میزان واردات نفتخام چین از ایران و افزایشنیافتن آن با وجود افزایش مصرف داخلی در این کشور شاید بهدلیل عملکرد بد وزارت نفت دولت قبل باشد؛ در آن دولت با امضای برجام گرایش زیادی به سمت اروپا ایجاد و سبب دلگیرشدن سیاستمداران چینی شد.
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران با مهم ارزیابیکردن سفر رئیسجمهوری به چین تصریح کرد: امیدواریم با سفر سیاستمداران کشورمان به این کشور و پیگیری و دلجویی مناسب از مسوولان چینی بابت عملکرد بد دولت قبل در زمینههای مختلف، روابط اقتصادی دو کشور بار دیگر شاهد رشد باشد. قمصری با تاکید بر اینکه متاسفانه در بازار چین رقیب سرسختی بهنام روسیه داریم که با تخفیفهای بالا قصد گرفتن این بازار را دارد، گفت: هماکنون روسیه نفتخام ایاسپیاو (ESPOBlend) شرق و نفتخام اورال خود را از مبدأ امارات با تخفیفهای غیرمتعارف به چین صادر میکند.
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: شرکت ملی نفت ایران برای رقابت با واسطههای روسی در بازار نفت مجبور است تخفیفهای زیادی در هر بشکه به خریداران بدهد. برای جلوگیری از رقابت منفی در بازار نفت و میان واسطههای فروش نفت کشورمان باید در بحث فروش بهصورت متمرکز عمل کنیم. قمصری تاکید کرد: در شرایط موجود بینالمللی تنها مشتری دائمی نفتخام کشور چین است، از اینرو برای تامین همهجانبه نیاز انرژی این اقتصاد بزرگ دنیا ما باید تعاملات با این کشور را نهتنها در حوزه انرژی، بلکه در همه حوزهها ارتقا دهیم و نیازمند یک مدیریت هوشمند در این زمینه هستیم.