رشد 3‌ برابری دانش‌بنیان‌های صنعت نفت

طبق اعلام برگزارکنندگان، محورهای این همایش در ۲۲ مورد شامل مدیریت نوآوری و توسعه محصولات جدید موردنیاز صنعت نفت، چالش‌ها و فرصت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در بورس، شیوه‌های همکاری مناطق آزاد برای شرکت‌های دانش‌بنیان جهت انتقال مهارت به صنعت نفت، آثار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی فناوری و نقش آن در توسعه پایدار صنعت نفت، آموزش در حوزه مدیریت فناوری و نوآوری، دیپلماسی فناوری و نوآوری و... خواهد بود. در ابتدای این نشست، وحیدرضا زیدی‌فرد در ارتباط با دلایل برگزاری این نشست عنوان کرد: در سالی که به عنوان سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین نامگذاری شده است، تمام تلاش و همت خود را در راستای عینیت‌یابی این عنوان در وزارت نفت و همگام با کل دولت قرار دادیم و برگزاری این کنفرانس که شاید در نوع و سطح خود در وزارت نفت بی‌نظیر باشد، در ارتباط با این اقدامات بوده است.

وی در ادامه در زمینه شرکت‌کنندگان اصلی کنفرانس یادشده گفت: با فراخوانی که در ارتباط با این کنفرانس داده شد، شاهد استقبال خوبی از سوی سازمان‌های اجرایی و شرکت‌های دانش‌بنیان شد و قرار است در برگزاری این کنفرانس معاونت فناوری ریاست‌جمهوری، دانشگاه‌ها و مراکز علمی همکاری داشته باشند. هدف ما این است که این رویداد عرصه‌‌ای برای رویارویی دو سمت بازار یعنی عرضه و تقاضا باشد، لذا حضور شرکت‌های دانش‌بنیان و همین‌طور شرکت‌های متقاضی خدمات دانش‌بنیان در سطح صنعت نفت را شاهد خواهیم بود.

زیدی‌فرد افزود: از مقامات متعددی برای حضور در این کنفرانس دعوت شده و در این ارتباط از صندوق فناوری صنعت نفت به عنوانی یکی از اجزای زیست‌بوم فناوری این صنعت خواسته شده تا حضور فعال داشته باشند. قرار است در نشست‌های تخصصی چهار شرکت اصلی صنعت نفت یعنی صنایع پتروشیمی، ملی نفت، ملی گاز و پالایش و پخش نیازهای فناورانه خود را بیان کنند تا از این طریق عرضه‌کنندگان محصولات دانش‌بنیان با آشنایی از بازار نفت بتوانند ارتباط نزدیک‌تری با ما برقرار کنند. همچنین در یکی از برنامه‌های این رویداد قرار است از سند برنامه توسعه فناوری‌های اولویت‌دار وزارت نفت رونمایی کنیم. این سند حاصل فعالیت چندماهه همکاران در معاونت فناوری بوده و امید داریم با ابلاغ این صنعت حرکت ما در زیست‌بوم فناوری صنعت نفت روان‌تر شود.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در ادامه گفت: برنامه این است که این حرکت استمرار داشته باشد ولی نوع این استمرار و سمت‌و‌سوی آن به بازخوردهایی که از این کنفرانس به دست خواهیم آورد بازمی‌گردد. وی افزود: برای ورود شرکت‌های دانش‌بنیان به صنعت نفت تسهیلاتی را ایجاد کرده‌ایم، به‌گونه‌ای که این تسهیلات موجب شده تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان از سال گذشته تاکنون از ۱۵۰ به ۵۵۰ شرکت یعنی رشد حدود سه‌برابری برسد که این نشان‌دهنده استقبال این شرکت‌ها و همین‌طور وزارت نفت از آنها بوده است. با این افزایش کمی و همین‌طور تقاضاهای کیفیت‌مداری که ما از این شرکت‌ها داریم، به نظر می‌رسد نتایج این رویداد به‌زودی بروز یابد. معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» در ارتباط با ماهیت نیازهای فناورانه صنعت نفت، توضیح داد: هدف ما فناورانه کردن صنعت نفت است و قطعا کسانی در این راه می‌توانند به ما کمک کنند که خود فناورانه باشند و ما نیازها و چالش‌های صنعت نفت را از طرق مختلف مانند فراخوان‌ها و... به آنها معرفی کرده‌ایم. زیدی‌فرد افزود: اخیرا در زمینه احیای چاه‌های کم‌بازده فراخوانی در کشور اعلام شده و به‌زودی نتایج این فراخوان اعلام خواهد شد.

فراخوان ساخت ۱۴ قلم کالای راهبردی جدید

در ادامه این نشست، سید مهدی مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت گفت: بزرگ‌ترین طرح دانش‌بنیان در کل کشور از بهمن‌ماه سال گذشته از سوی شرکت ملی نفت ایران در ارتباط با احیای چاه‌های کم‌بازده آغاز شد. به گفته وی بر اساس مصوبه شورای اقتصاد ۵۰۰‌میلیون دلار اعتبار برای احیای چاه‌های نفت اختصاص خواهد یافت. مطهری تاکید کرد: در آینده نزدیک فراخوان ساخت ۱۴ قلم کالای راهبردی جدید به ارزش یک‌میلیارد یورو با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان در داخل کشور اعلام می‌شود. وی گفت: اکنون بیش از ۷۰درصد تجهیزات صنعت نفت توسط شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی ساخته و تامین می‌شود که این امر نشان‌دهنده حجم بزرگ این بازار در کشور است. مطهری همچنین اعلام کرد بیش از ۵۰‌درصد از قراردادهای وزارت علوم با وزارت نفت است و با ابتکار همکاران ما در معاونت پژوهش، به نوعی تغییر رویکرد در قراردادها رسیدیم، به نحوی که منجر به خلق فناوری‌هایی شود که مسائل شرکت ملی نفت را حل کند.

مطهری ادامه داد: تغییر رویکردی که در قراردادها اتفاق افتاده این است که مدیریت فناوری را ملزم به همکاری با تیم‌های تخصصی در دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان کرده‌ایم؛ از این جهت که مطمئن شویم فناوری‌های به‌کارگرفته‌شده قابلیت تجاری‌سازی خواهند داشت و می‌تواند بر اساس تاکید رهبر معظم انقلاب، سهم اقتصاد دانش‌بنیان را از یک‌درصد کنونی به پنج‌درصد در چهار سال آینده برساند. در ادامه اصرار داریم فناوری‌هایی که روی آنها سرمایه‌گذاری می‌کنیم حتما مبتنی بر مطالعات امکان و اقتصادسنجی و صادرات باشد؛ چراکه هم‌اکنون با توجه به اتفاقاتی که در کشورهای منطقه رخ داده، درخواست‌های فناوری زیادی از طرف آنها وجود دارد و امیدواریم بتوانیم در کنار جواب‌دهی نیازهای داخلی، به آنها هم خدمات ارائه دهیم. به گفته مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت، ارزش این قراردادها ۶۵میلیون یورو است.

محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز هم در این نشست گفت: برای نخستین‌بار در صنعت نفت شاهد برگزاری رویدادی هستیم که شرکت‌های دانش‌بنیان و عملیاتی می‌توانند در فضایی مناسب کلیات و جزئیات چالش‌ها و فرصت‌های کار خود را به یکدیگر بازگو کنند. رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با تکذیب خبر واگذاری چاه‌های کم‌بازده نفتی به شرکت‌های روس و چینی اظهار کرد: بر‌اساس برنامه‌ریزی قرار است شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی این چاه‌ها را احیا کنند و به هیچ عنوان شرکت خارجی برای این کار در نظر گرفته نشده است. وی اظهار کرد: ۱۵ سال پیش در نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت غالب شرکت‌های موجود در این نمایشگاه خارجی بودند، اما در دوره اخیر شاهد حضور بیش از ۲هزار شرکت داخلی در این نمایشگاه بودیم و تعداد شرکت‌های خارجی در آن انگشت‌شمار بود. صنعت نفت چند سال است از سوی شرکت‌های داخلی و تحت شدیدترین تحریم‌ها به‌خوبی اداره می‌شود.

محمد چهاردولی، مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت، با اشاره به برگزاری کنفرانس مدیریت دانش‌بنیان (پتروتک) در صنعت نفت در اواخر آذرماه امسال گفت: در این کنفرانس جایزه ویژه مدیریت صنعت نفت به مدیران برگزیده این صنعت اهدا خواهد شد. همان‌طور که می‌دانید برای عملیاتی شدن دستاوردهای دانش‌بنیان صنعت نفت نیازمند خطرپذیری مدیران هستیم؛ از این رو این جایزه به مدیرانی تعلق خواهد گرفت که خطرپذیری بیشتری را در زمینه به‌کارگیری فناوری‌های داخلی داشته باشند. صادق صفارزاده، دبیر علمی و اجرایی نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش‌بنیان، نیز با اشاره به برگزاری ۱۸ نشست تخصصی در حاشیه نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش‌بنیان در صنعت نفت گفت: بیش از ۱۵۰ شرکت دانش‌بنیان فعال در صنعت نفت کشور در این رویداد علمی حضور خواهند داشت. ضمن آنکه در برگزاری این کنفرانس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی کشور و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت همکاری خواهند داشت.