شماره روزنامه ۶۱۰۷
|

  • بومی‌سازی داده‌ها؟

    دنیای اقتصاد: در حالی‌که مجلسی‌ها و دولتی‌ها یکصدا از لزوم و اهمیت حکمرانی فضای مجازی می‌گویند، مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارش اخیر خود مدیریت داده‌ها در فضای مجازی را مورد بررسی قرار داده و شبکه ملی اطلاعات و محلی‌سازی داده‌ها را در تحقق سیاست‌های حوزه فضای مجازی کشور تاثیرگذار دانسته است. همچنین سرمایه‌گذاری در فناوری، درآمد از داده در داخل، سهم گردش داده در داخل، توان تامین سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و توان تولید داخل زیرساخت‌های شبکه از متغیرهای اصلی مدل ارائه‌شده در این گزارش است. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان تا زمانی که فیلترینگ و تحریم‌ تعاملات بین‌المللی رفع نشود، نمی‌توان انتظار مدیریت آزاد و قانون‌مند را برای شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی متصور شد. همچنین آنها استفاده از فیلترشکن را نابودگر امنیت داده‌ها می‌دانند و معتقدند برای تولید تجهیزات و زیرساخت‌های نرم‌افزاری به تعاملات خارجی و نیروی انسانی متخصص نیاز است که اولی با معضل تحریم و دومی با چالش مهاجرت دست و پنجه نرم می‌کند.
  • ژاپنی‌ها پنجره‌ها را به آنتن ۵G تبدیل کردند!

    ایسنا: نخستین آنتن جهان که پنجره‌های شیشه‌ای را به دکل‌های۵G تبدیل می‌کند، در ژاپن رونمایی شد. یک آنتن شیشه‌ای جدید که توسط شرکت ژاپنی AGC با همکاری یک پخش‌کننده مخابراتی موسوم به NTT Docomo ساخته شده است، می‌تواند پنجره‌های شیشه‌ای را به ایستگاه‌های پایه برای اتصال۵G تبدیل کند. این دستگاه که «ویو آنتنا» (WAVEantenna) نام دارد، می‌تواند به افزایش پوشش شبکه ۵G بدون ساخت دکل‌های بیشتر در فضاهای شهری کمک کند.
  • قانون کالیفرنیا مانع اعتیاد کودکان به شبکه‌های اجتماعی می‌شود

    مهر: طبق قانون جدیدی که فرماندار ایالت کالیفرنیا آمریکا امضا کرده است، فراهم کردن محتوای اعتیادآور برای کودکان بدون رضایت والدین‌شان از سال ۲۰۲۷ ممنوع می‌شود. به گزارش آسوشیتدپرس، پیش از کالیفرنیا، ایالت نیویورک نیز قانونی را تصویب کرد که به والدین اجازه می‌دهد دسترسی نوجوانان به پست‌هایی را که الگوریتم شبکه اجتماعی توصیه می‌کند، مسدود کنند.
  • توضیح وزیر ارتباطات درباره آخرین وضعیت رفع فیلترینگ

    ایسنا: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه آیین آغاز سال تحصیلی جدید در جمع خبرنگاران درباره برنامه خود جهت بهبود تجربه کاربران از اینترنت صحبت کرد و به موضوع فیلترینگ هم اشاره کرد. ستار هاشمی گفت: «درباره بحث فیلترینگ باید گفت محور این کار شورای عالی فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی است، اما سلسله جلساتی برگزار شده و امروز هم جلسه‌ای در این زمینه داریم. پیگیری می‌کنیم و اجازه بدهید این موضوعات را در فضای کارشناسی دنبال کنیم. در اینجا دو نگاه وجود دارد؛ اول اینکه نظارت‌هایمان را در این زمینه تقویت کنیم و این کار را در دوره جدید با جدیت پیگیری خواهیم کرد و دوم اینکه زیرساخت‌ها را تقویت کنیم که هر دو موضوع به صورت جدی در دستور کار قرار دارد.»
  • جمع‌آوری داده‌های کاربران در شبکه‌های اجتماعی برای هوش مصنوعی

    ایسنا: کمیسیون تجارت فدرال آمریکا در گزارش جدیدی اعلام کرد شرکت‌های شبکه اجتماعی، حجم وسیعی از اطلاعات کاربران خود را جمع‌آوری، همرسانی و پردازش می‌کنند بدون اینکه شفافیتی درباره نحوه استفاده از آنها توسط سیستم‌های دارای هوش مصنوعی داشته باشند، یا امکان کنترل نحوه استفاده از داده‌های شخصی را برای کاربران فراهم کنند. این گزارش نحوه مدیریت پلتفرم‌های شرکت متا، تیک‌تاک، بایت‌دنس و پلتفرم بازی توئیچ آمازون و پلتفرم‌های دیگر را تجزیه و تحلیل کرده و به این نتیجه رسیده که سیاست‌های مدیریت و حفظ داده‌ها در بسیاری از شرکت‌ها به شکل تاسف‌باری ناکافی است.
  • آی‏‏‌پدهایی که پس از به‏‏‌روزرسانی به آجر تبدیل می‌شوند

    مهر: طبق گزارش‌ها آپدیت iPadOS۱۸ که روز دوشنبه ارائه شد، به بی‏‏‌استفاده شدن تعدادی از آی‏‏‌پدهای پرو M۴ منجر شده است. به گزارش فون‏‏‌آرنا، کاربران اعلام کرده‏‏‌اند دستگاه‌هایشان پس از نصب آپدیت از کار افتاده است. برخی از آنها حتی گزارش داده‏‏‌اند آی‏‏‌پدهای شان طی فرآیند به‏‏‌روزرسانی خاموش شد و دوباره روشن نشد. کارشناسان به این حالت، تبدیل شدن دستگاه به آجر می‌گویند. اپل این چالش را به رسمیت شناخته و آپدیت را برای مدل‌های آی‏‏‌پد که با مشکل روبه‌رو شده‏‏‌اند، حذف کرده است. اپل به تکنیسین‏‏‌هایش دستور داده است تا قبل از جایگزین کردن دستگاه‌های دچار اختلال، آنها را دوباره ریست کنند.
  • ملزومات پیشرفت در عصر هوش مصنوعی

    دنیای اقتصاد: پس از گذشت دو سال از توفانی که چت جی‌پی‌تی به پا کرد، حالا به نظر می‌رسد که هوش مصنوعی مولد به یک سد برخورد کرده است. هزینه ساخت و استفاده از الگوهای زبانی بزرگ‌تر رو به افزایش است و پیشرفت‌ها در این حوزه سخت‌تر می‌شوند. خوشبختانه محققان و کارآفرینان برای یافتن راه‌های دور زدن این محدودیت‌ها در رقابت هستند. نبوغ آنها فقط هوش مصنوعی را متحول نخواهد کرد، بلکه همزمان تعیین خواهد کرد که کدام شرکت‌ها موفق می‌شوند، آیا سرمایه‌گذاران برنده می‌شوند یا اینکه کدام کشور سلطه خود بر این تکنولوژی را حفظ خواهد کرد. الگوهای زبانی بزرگ ولع زیادی برای مصرف برق دارند.
  • اروپا با پیشنهاد گوگل برای تجزیه شرکت موافقت نکرد

    مهر: گوگل در تلاشی برای از بین بردن نگرانی‌ها درباره عملکرد غیررقابتی‌اش در اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده بود بخشی از بستر تبلیغاتیAdX را بفروشد، اما با آن موافقت نشد. به نقل از انگجت، به گفته منابع مختلف، ناشران آگهی در اتحادیه اروپا پیشنهاد گوگل را رد کردند، زیرا معتقد بودند این شرکت باید بخش بزرگ‌تری از کسب‌وکارش را رها کند تا تضاد منافع در عملیات‌های تبلیغ آنلاین آن از بین برود. وکلای آشنا با پرونده‌های آنتی‌تراست معتقدند این نخستین‌باری است که گوگل پیشنهاد فروش دارایی‌اش در واکنش به چنین شکایتی را کرده است.
  • کاسه صبر سامسونگ در هند لبریز شد

    ایسنا: سامسونگ به کارگران اعتصابی خود در جنوب هند هشدار داد در صورت ادامه اعتراض، دستمزد دریافت نخواهند کرد و همچنین با خطر خاتمه کار مواجه خواهند شد. صدها کارگر از ۹سپتامبر، در یک چادر موقت در نزدیکی کارخانه لوازم‌خانگی سامسونگ در نزدیکی شهر چنای، عملیات را مختل کرده و اعتراض کردند. آنها خواهان دستمزدهای بالاتر و به رسمیت شناختن اتحادیه در این کارخانه هستند که تقریبا یک‌سوم درآمد سالانه ۱۲ میلیارد دلاری سامسونگ در هند را تشکیل می‌دهد.
  • اوکراین استفاده مقامات از تلگرام را ممنوع کرد

    سیتنا: اوکراین استفاده از پیام‌رسان تلگرام را در دستگاه‌های ارتباطی رسمی مقامات دولتی، پرسنل نظامی و کارمندان ارشد به دلیل احتمال جاسوسی روسیه از پیام‌ها و نیز از کاربران این پیام‌رسان ممنوع کرد. به نقل از رویترز، پس از آنکه رئیس آژانس اطلاعات نظامی اوکراین شواهدی مبنی بر توانایی روسیه برای جاسوسی از طریق این پلتفرم را به شورای دفاع و امنیت ملی اوکراین ارائه داد، این شورا محدودیت‌های یاد شده را اعلام کرد.
  • آی‌فون ۱۶ به روسیه راه یافت

    ایسنا: فروشندگان روسی با دور زدن ممنوعیت صادرات اپل به روسیه، پیش‌فروش آی‌فون ۱۶ را با قیمتی که چند صد دلار گران‌تر از آمریکا است، آغاز کردند.
  • بازگشت شبکه اجتماعی ایکس به برزیل

    ایسنا: شبکه اجتماعی «ایکس» (توییتر سابق) با یک به‌روزرسانی برای شبکه ارتباطی خود که حکم فیلتر دادگاه عالی برزیل را دور زد، روز چهارشنبه برای بسیاری از کاربران در این کشور دسترس‌پذیر شد. الکساندر دو مورائس، قاضی دادگاه عالی برزیل به فراهم‌کنندگان خدمات تلفن همراه و اینترنت این کشور دستور داده است دسترسی کاربران به «ایکس» را فیلتر کنند.
  • ورود هوش مصنوعی به بانک مرکزی اروپا

    ایسنا: رئیس بانک مرکزی اروپا اظهار کرد که هوش مصنوعی می‌تواند روش تجارت را متحول کند. کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا (ECB) تاکید کرد هوش مصنوعی (AI) قادر است تجارت را متحول کند. لاگارد بر نقش فزاینده هوش مصنوعی در زندگی روزمره و در بانکداری تاکید کرد.
  • آیا محدودیت‌زدایی از اینترنت صورت می‌گیرد؟

    دنیای اقتصاد: در حالی که دولتی‌ها و مجلسی‌ها همچنان از پیگیری و لزوم رفع فیلترینگ می‌گویند اما اختلال‌ها، حملات سایبری و محدودیت دسترسی به شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های بین‌المللی نیز به دلیل آلودگی شبکه اینترنت ایران ناشی از استفاده گسترده از فیلترشکن‌ها یا تحریم‌ها و خودتحریمی ادامه دارد. اختلال گسترده در سه‌شنبه هفته جاری و تحریم ایرانی‌ها توسط گوگل‌کلاد برای دسترسی به یک سایت، نمونه‌ای از مصادیق اخیر سیاست اشتباه فیلترینگ است. در این شرایط مسوولان در بین مردم و فعالان نسبت به رفع فیلترینگ امیدواری ایجاد کرده‌اند، اما هنوز معلوم نیست که با حکمرانی در فضای مجازی یا برنامه‌ریزی و مذاکرات با کشورها، فیلترینگ یوتیوب، تلگرام، گوگل‌پلی، واتس‌اپ، ایکس و اینستاگرام رفع خواهد شد یا خیر. مردم و کارشناسان نیز با توجه به سابقه نامناسب در محدودسازی شبکه اینترنت از این بابت نگرانند که وعده رفع فیلترینگ امید واهی باشد و با محدودیت‌های جدیدی مواجه شوند.
  • فعالیت رسانه‌های دولتی روسیه در پلتفرم‌های متا ممنوع شد

    ایسنا: شرکت متا با این ادعا که رسانه‌های دولتی روسیه از تاکتیک‌های فریبنده برای عملیات تاثیرگذاری پنهانی آنلاین خود استفاده کرده‌اند، فعالیت آر‌تی، روسیا سگوندیا و سایر شبکه‌های رسانه‌ای دولتی را در پلتفرم‌های خود ممنوع کرد. این شرکت سال‌ها اقدامات محدودی را مانند مسدود کردن نمایش تبلیغات و کاهش امکان مشاهده پست‌های این رسانه‌ها توسط کاربران انجام داده بود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر