بازار دیجیتال ایران، عرصه رقابت شرکتهای بینالمللی میشود
انتقال تکنولوژی؛ شرط حضور شرکتهای خارجی
دنیای اقتصاد: با اجرایی شدن برجام و برداشته شدن موانع نقل و انتقال پولی و بانکی در سطح بینالمللی امکان حضور نمایندگان خارجی بهویژه در حوزه آیتی به زودی فراهم میشود. این مهم البته با حمایت قانونی و استقبال دولت ایران نیز همراه است، اما درعین حال بارها تاکید شده است که حضور شرکتهای خارجی باید به انتقال تکنولوژی بینجامد و صرفا به ورود کالا به بازار ایران ختم نشود.
اصغر رضانژاد، دبیر سازمان نظام صنفی رایانه تهران به حضور شرکتهای خارجی در حوزه آیتی در حوزه سرمایهگذاری اشاره میکند و معتقد است این حضور مانند بقیه حوزهها با مخاطراتی همراه است.
دنیای اقتصاد: با اجرایی شدن برجام و برداشته شدن موانع نقل و انتقال پولی و بانکی در سطح بینالمللی امکان حضور نمایندگان خارجی بهویژه در حوزه آیتی به زودی فراهم میشود. این مهم البته با حمایت قانونی و استقبال دولت ایران نیز همراه است، اما درعین حال بارها تاکید شده است که حضور شرکتهای خارجی باید به انتقال تکنولوژی بینجامد و صرفا به ورود کالا به بازار ایران ختم نشود.
اصغر رضانژاد، دبیر سازمان نظام صنفی رایانه تهران به حضور شرکتهای خارجی در حوزه آیتی در حوزه سرمایهگذاری اشاره میکند و معتقد است این حضور مانند بقیه حوزهها با مخاطراتی همراه است. او به «دنیای اقتصاد» میگوید: «امنیت در سرمایه و وجود قوانین و مقرراتی که حامی سرمایهگذاری انجام شده باشند و بتوانند تضمینکننده بازگشت سرمایه باشد، از این دست از مخاطرات است و همچنین این حضور در شرایط خاص منجر به مصادر اموال و سلب مالکیت نشود.»به گفته او دولت ایران تا این لحظه استقبال از این حضور را با فراخوان به شرکتهای خارجی از خود نشان داده است. «دولت تا این لحظه ارتباط خوبی با شرکتهای خارجی و آماده همکاری داشته و درباره اجرای پروژههای بزرگ فراخوان داده است که نشان میدهد علاقهمند است شرکتهای خارجی در کنار شرکتهای داخلی ایران به همکاری بپردازند، اما مشارکتی که بیش از همه به انتقال دانش و تکنولوژی به شرکتهای ایرانی همراه باشد و حتی در فراخوانها نیز اعلام شده که مایلند شرکتهای خارجی برای شروع بین ۲۰ و ۳۰ درصد سهم مشارکت را در اختیار داشته باشند.»او میگوید که برداشته شدن تحریمها و اجرای برجام میتواند نقطه شروع این همکاری باشد، چراکه تا پیش از این تجربهای در این زمینه وجود نداشته است.
رضانژاد میگوید: برای حمایت از سرمایهگذار خارجی در کشورمان قانون حمایت از سرمایهگذاری خارجی وجود دارد: «این قانون ضمانت سرمایهگذاری را برای مواقعی که حتی یک ریال در ایران قرار است از سوی شرکت خارجی سرمایهگذاری شود ایجاد کرده است و به نظر میرسد ریسک سرمایهگذاری را به حداقل میرساند و در حو زه بینالملل قانون جامع و کاملی است.»او از تجربه برگزاری نمایشگاه الکامپ میگوید که طی آن شرکتهای خارجی حضور یافته در این رویداد علاقهمندی حضورشان را در ایران نشان دادند و کشورهایی همچون انگلیس، بلژیک، بلغارستان، کره جنوبی و چین اعلام کردند که در سالهای آینده نیز این نمایشگاه را از دست نخواهند داد.از سویی دیگر اما آمادگی شرکتها و سازمانهای ایرانی برای رویارویی با رقیب خارجی و حضور در بازار بینالمللی نیز موضوعی است که این روزها مشاوران دولتی و غیر دولتی موسسات به آن اشاره میکنند. در این خصوص علیرضا آخوندی، مشاور گروه متخصصان ایران معتقد است که شرکتهای ایرانی و بازار ایران در شرایط فعلی از لحاظ ساختاری و جذب سرمایهگذاران خارجی آماده برای حضور در بازارهای خارجی نیست. او به «دنیای اقتصاد» میگوید: «باید راهکارهایی را طراحی کرد تا سطح تفکر استراتژیک مدیریت سازمانهای بخش خصوصی ارتقا یابد و مدلهای برنامهریزی درستی در جهت کنترل و مدیریت پروژهها و تامین زیرساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات ایجاد شود. به همین علت به نظر میرسد در حالت کلی سازمانهای ایرانی برای تعامل با کسب و کارهای بینالمللی باید از خستگی و رخوت در بیایند و به سازمانهای چابک تبدیل شوند.» او تاکید میکند: «چابکسازی به معنای پویایی استراتژیها و اهداف سازمان، شیوه برنامهریزی تعاملی و تفکر تیمی و بسترسازی فناوریهای فعال است که سازمانها را در زمینه تطبیق با محیط به بهترین شکل آماده میکند. این درحالی است که سازمانهای ایرانی قدرت تطبیق در زمان کم را ندارند.»
ارسال نظر