گوشی‌های هوشمند جایگزین دوربین‌های کامپکت

دنیای اقتصاد: بازار دوربین‌های دیجیتال داخل این روزها در کنار دیگر بازارهای متاثر از نوسانات نرخ ارز و تغییرات روزانه تکنولوژی با تغییرات مقطعی مواجه‌اند.

به گفته فعالان این صنف در حال حاضر حذف دوربین‌های خانگی از بازار به‌دلیل به صرفه نبودن خریدشان و شیوع استفاده از دوربین‌های گوشی‌های هوشمند یکی از تهدیداتی است که این بازار با آن مواجه است و از دیگر سو افزایش قیمت دوربین‌های حرفه‌ای عکاسی در چند سال اخیر به‌دلیل کاهش قدرت خرید به یک سوم رسیده است. به گفته مهدی عسگری مسوول فروش و تبلیغات شرکت نیکونگرش به «دنیای اقتصاد» دوربین‌های حرفه‌ای در حال حاضر بازار خودشان را دارند، اما استفاده دوربین‌های خانگی به‌دلیل اینکه بازار دوربین‌های موبایل روز به روز در حال تغییر است و دلایل دیگر از جمله اینکه دوربین‌های خانگی فضای بیشتری را به نسبت موبایل‌ها اشغال می‌کنند دیگر در بین خانواده‌ها منسوخ شده است. او ادامه می‌دهد: «دوربین‌های موبایل هوشمند در حال حاضر به خوبی کارآیی یک دوربین خانگی را دارند و حتی با داشتن مگاپیکسل بالاتر قادر به عکسبرداری هستند. در حال حاضر بیش از یکسال است که تقریبا فروش دوربین‌های خانگی به‌دلیل عدم استقبال خریداران با رکود مواجه است و ما نیز در واردات این دست از محصولات به تعداد کمتری اقدام می‌کنیم.»

او با اشاره به اینکه در حال حاضر مصرف‌کنندگان می‌توانند با بودجه یک میلیون تومان یک موبایل که دارای دوربین ۸ تا ۱۰ مگاپیکسل است را خریداری کنند، می‌گوید: «درحالی‌که برای خرید یک دوربین خانگی به بیش از یک میلیون تومان هزینه نیاز است که ممکن است کیفیت استفاده از آن از موبایل هم کمتر باشد بنابراین درحالی‌که دوربین خانگی فضای بیشتری را در مواقع مسافرت و هر زمان که نیاز است اشغال می‌کند این دوربین‌های گوشی‌های هوشمند هستند که راحت‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند و همچنین در ثبت لحظه‌ها دوربین‌های موبایل کارآیی بیشتری به نسبت دوربین‌های خانگی دارند. همین موضوع هم باعث شده تا دوربین‌های دیجیتالی گوشی‌های هوشمند هرکابر را به عکاس خبرنگار تبدیل کند.» او در عین حال تاکید می‌کند با وجود استفاده از دوربین‌های موبایل از سوی کاربران، دوربین‌های حرفه‌ای هنوز هم بازار خودش را دارد. به گفته وی نوسانات بازار در سال‌های اخیر به‌دلیل بالارفتن نرخ ارز تاثیرات خود را در بازار دوربین داشته است:«مثلا اگر در چند سال اخیر مخاطبان می‌توانستند دوربین‌های حرفه‌ای موردنظرشان را با ۵ میلیون تومان خریداری کنند حالا یک دوربین حرفه‌ای میان رده حداقل ۴ میلیون تومان قیمت دارد که با توجه به کاهش توان خرید مردم از میزان فروش این دست از دوربین‌ها کاسته شده است. بنابراین وقتی قدرت انتخاب کم شود تمایل برای خرید به سوی انتخاب‌های جایگزین سوق داده می‌شود. عسگری می‌گوید: «به‌دلیل اینکه دیگر نمی‌توان انتظار داشت قیمت دلار به وضعیتی که در ۵ سال گذشته داشت بازگردد به همان نسبت تعداد خریداران هم کاهش یافته و به یک سوم رسیده است، اما خریدار واقعی در همین شرایط خریدش را انجام می‌دهد و به تاثیرات مقطعی نرخ ارز توجهی نمی‌کند، مثلا خریداری که قدرت خرید یک دوربین ۱۸ میلیون تومانی را دارد دیگر تفاوت قیمت ۵۰۰ هزار تومانی برایش مساله‌ای نیست و به نوسانات ارز توجهی نمی‌کند.»

حذف خرید لوازم جانبی

لوازم جانبی بازار دوربین‌های دیجیتال هم تحت تاثیر تحولات بازار است تا آنجا که یکی از فعالان بازار معتقد است امروزه کاربران دوربین‌های حرفه‌ای از خرید برخی لوازم جانبی صرف‌نظر کرده و آن را موکول به زمان ثبات قیمت‌ها می‌کنند. اعتمادی، مدیر فروشگاه نورنگار در این‌باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «یک کاربر حرفه‌ای که دوربین خریداری می‌کند باید بیش از ۱۰ قطعه جانبی برای دوربین خریداری شده تهیه کند، به‌طور مثال یک سه پایه با قیمت ۹۰ هزار تومان در پنج سال گذشته در حال حاضر ۳۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد و این افزایش قیمت باعث شده تا کاربران خرید برخی تجهیزات جانبی را به‌دلیل افزایش قیمت حذف کنند. او نیز با اشاره به ازبین رفتن بازار دوربین‌های عکاسی خانگی تاکید می‌کند: «دوربین‌های خانگی به‌جز چند مدل که به دوربین‌های حرفه‌ای نزدیک هستند، بازار خریدشان از بین رفته و حتی کمپانی‌ها نیز تولید این دست از دوربین‌ها را متوقف کرده‌اند، اما دوربین‌های حرفه‌ای که برای استفاده‌کنندگان آنها مورد نیاز هست همچنان تولید و خرید و فروش می‌شوند.»

به گفته او از زمانی که قیمت دلار از یک‌هزار تومان به ۳ هزار تومان رسید به همان میزان قیمت انواع دوربین‌ها سه برابر شده است. «نوسان نرخ ارز در این بازار هم تاثیر خود را همچون دیگر بازارها نشان داده است. همچنین با افزایش نرخ ارز و افزایش عوارض‌های گمرکی ما نیز ناگزیر در کاهش واردات هستیم و از آن سو هرچقدر نرخ ارز ثابت بماند به همان نسبت با ثبات بازار نیز مواجه هستیم. در حال حاضر فروش در بازار دوربین به یک سوم میزان از زمان افزایش نرخ ارز رسیده است.» به گفته او ۵۰ درصد فروش بازار دوربین‌ها به فروش دوربین‌های خانگی اختصاص دارد که در حال حاضر بیش از ۴۰ درصد از آن حذف شده که این خود عدد بزرگی است. او ادامه می‌دهد: «همین موضوع هم روی رونق بازار تاثیرگذار است. حذف این قسمت با جایگزین کردن آن با فروش گوشی‌های هوشمند به‌دلیل نوسانات ارز و نابسامانی در بازار وارداتش در حال حاضر اقدام درستی نیست و همین موضوع هم باعث شده تا فعالان این صنف به کلی از این بازار خارج شوند.»