اگر تلگرام فیلتر شود
به دنبال اختلالات هفته گذشته تلگرام و ادعاهای بنیانگذار این شبکه اجتماعی بسیاری از کاربران ایرانی نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و بار دیگر بحث فیلترینگ تلگرام به یک بحث جدید در فضای رسانه‌ای تبدیل شد. به همین دلیل به سراغ تعدادی از صاحب‌نظران و فعالان در این عرصه رفتیم و نظر آنان را درباره فیلترینگ تلگرام جویا شدیم.
خسرو نورمحمدی
دبیر کانون دانش‌آموختگان دانشگاه شهید بهشتی
فضای تلگرام چیزی جدا از فضای جامعه امروز نیست و مشکل بخش دولتی ما این است که در مواجهه با تکنولوژی‌های جدید آمادگی قبلی ندارد. من معتقدم فضای تلگرام در ایران در میان مدت (حدود یک سال ) به سود گروه‌‌های مذهبی، گروه‌‌های تخصصی و طنز خواهد بود. چراکه آدم‌هایی که چنین محتواهایی را می‌پسندند در جامعه بسیارند و تلگرام فضایی را فراهم می‌کند که این افراد دور هم جمع شوند. ممکن است حتی در کوتاه‌مدت معدود گروه‌های غیراخلاقی یا مشکل‌دار در این شبکه هنوز فعال باشند اما طی یک سال این نوع کانال‌ها حذف خواهند شد چون عرف جامعه آن را نمی‌پذیرد و کسانی که در تلگرام هستند هم از همین جامعه هستند. دولت به جای محدودسازی تلگرام باید روی معرفی کانال‌های خوب تلگرام به همه مردم تلاش کند.



احمد توکلی
استاد ارتباطات

ما باید بپذیریم که رسانه‌های جدید و اپلیکیشن‌های جدید در حال گسترشند و هم معایب و هم مزایا را با هم دارند اما مدل برخورد با این رسانه‌ها اگر به صورت منع کامل باشد حساسیت ایجاد می‌کند . خود من توسط دانشجویانم به گروه‌های مختلف تلگرامی دعوت شدم و خیلی از آنها را ترک کرده‌ام و در مجموع بیشتر از چند پست در آنها نگذاشته‌ام اما مشخص است این شبکه‌ها حالا کاربران زیادی دارد و معتقدم باید آنها را مدیریت کرد. برخورد ایجابی به هیچ‌وجه پسندیده نیست و تاثیر مناسبی هم ندارد.

رضا‌هاشمی
بنیانگذار پرشین بلاگ

به خاطر دارم که در خلأ قوانین جرایم رایانه‌ای یکی از کابوس‌های من مسدود شدن
پرشین بلاگ و مواجهه با شرایط پیش‌بینی نشده قانونی یا فراقانونی بود. خوشبختانه اکنون قوانین تدوین شده و دادگاه‌های تخصصی جرایم رایانه‌ای و همچنین کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه وجود دارند و حدود فعالیت‌های قانونی خدمات و پایگاه‌های اینترنتی در کشور مشخص است. این موجب شده که ریسک سرمایه‌گذاری هم کمتر شده و شاهد تعداد زیادی از شرکت‌های نوپای اینترنتی باشیم. با این حال در مورد سرویس‌های خارجی به نظر می‌رسد هنوز ساز و کار مشخصی وجود ندارد یا اگر وجود دارد کارآیی لازم را ندارد و نمی‌توان توقع داشت طبق قوانین داخلی عمل کنند. هر از گاهی شاهد کوچ میلیونی کاربران یک سرویس‌دهنده به سرویس جایگزین هستیم. از wechat به viber به whatsapp و telegram و از این قبیل. امیدوارم در این زمینه نیز قوانین به روز و مطابق با روند توسعه و پیشرفت جامعه اطلاعاتی و نسبت دولت‌ها با کاربران تعریف شود به گونه‌ای که هم منافع ملی حفظ شود و هم زمینه همکاری‌های بین‌المللی نیز فراهم شود.

روح الله استیری
مدیرکل توسعه کسب‌و‌کار معاونت علمی ریاست‌جمهوری
این شبکه در خانواده‌ها به‌ویژه در بین جوانان و نوجوانان رسوخ کرده و از طرفی هم استفاده‌های مناسبی در حوزه‌های مختلف رسانه‌‌ای، علمی و اطلاعاتی از آن شده است بنابراین این شبکه جایگاه خاصی در بین مردم ایجاد کرده است و کاربر بالایی دارد. با توجه به این شرایط اگر احیانا برنامه دولت فیلترکردن تلگرام باشد کاربران بی‌شک به دنبال جایگزین می‌روند و به سمت شبکه جدید مهاجرت می‌کنند. در این بین یا شبکه جدیدی شکل می‌گیرد یا ممکن است حتی وایبر دوباره قدرت‌نمایی کند. با توجه به شرایط حاضر اگر دولت بخواهد فیلتر کند بهتر است جایگزین داخلی مناسبی در اختیار مردم قرار دهد که از لحاظ امنیت هم برای کاربران بهتر باشد. بنابراین اگر شبکه داخلی ایمن و کارآیی در داخل داریم فیلترینگ تلگرام می‌تواند تاثیر خوبی داشته باشد ولی اگر چنین جایگزینی نداریم، اساسا فیلتر کردن راه‌حل مناسبی نیست.

داود زارعیان
سخنگوی شرکت مخابرات



بهترین راهکار در این زمینه، فیلترینگ هوشمند است و ضرورت دارد هرچه سریع‌تر در کشور توسعه پیدا کند تنها آن بخش از سایت را که مشکل دارد فیلتر می‌کنند و نه کل سایت یا یک سرویس را. این اتفاق می‌تواند رخ دهد که مثلا در مورد برنامه تلگرام تنها کانال‌ها و روبات‌هایی فیلتر شوند که مبتذل و ضداخلاقی‌اند اما کل شبکه وجود داشته باشد. حوزه فضای مجازی نیازمند یک مدیریت قوی است و فیلترینگ و بستن سایت‌ها و نرم‌افزارها اصلا راهکار قابل قبول و منطقی نیست.

جعفر محمدی
سردبیر سایت عصر ایران



حدود 20 میلیون ایرانی کاربر تلگرام هستند. اگر قائل به مردمسالاری باشیم - که قاعدتا باید باشیم - همین تعداد اعضا، نشان‌دهنده این است که مردم ایران، خواهان برقراری این وسیله ارتباطی هستند و در شرایطی که رئیس جمهوری رسما و صراحتا و همسو با مردم می‌گوید که دسترسی مردم باید به شبکه‌های اجتماعی تسهیل شود، ایجاد اختلال در شبکه‌های مذکور و پرطرفدار‌ترین آنها یعنی تلگرام، هرگز حاوی پیام مناسبی برای مردم نیست. تلگرام چه فیلتر شود و چه نشود، درگرفتن این بحث بین مردم که می‌خواهند آن را فیلتر کنند چون میلیون‌ها نفر عضو آن شده‌اند، نشانه خطرناکی است که باید مسوولانی که واقعا دلسوز نظام و کشور هستند، به آن توجه ویژه داشته باشند که چرا این گزاره جا افتاده است - یا می‌خواهد جا بیفتد - که برخی افراد نمی‌خواهند مردم در تعامل و پیوند با یکدیگر باشند؟ مگر جز این است که اصل نظام جمهوری اسلامی و بقای آن، با همین پیوندهای مردمی محقق شده است؟