دست روباتیکی که از اشتباهاتش درس می‏گیرد

خوزه میلان، محقق مرکز پروتز عصبی موسسه پلی‏تکنیک فدرال لوزان سوئیس، نوعی سیستم اندام هوشمند مصنوعی ارائه کرده که از اشتباهاتش درس می‏گیرد.

به گزارش «ایسنا» فناوری رابط مغز و ماشین (بی‏ام‏آی) امکان استفاده از اندام مصنوعی را از طریق الکترودهای متصل به مغز فراهم می‏کند. پروتزهای عصبی موجود نیاز دارند که کاربر فعالیت‏های موج مغزی ویژه‏ای را برای حرکات خاص (به‌طور مثال درازکردن بازوی چپ) انجام دهد و فعالیت مغزی سپس از طریق یک الکتروانسفالوگرام شکار شده و به دستوراتی برای اندام پروتزی تبدیل می‏شود.

چنانچه ایجاد فعالیت عصبی دقیقا درست نباشد، عمل مطلوب شکست خورده و مغز سیگنال الکتریکی مخابره می‏کند و این ناکامی را گزارش می‏دهد. میلان شیوه‏ای را برای استفاده از این سیگنال‏های اشتباه ارائه کرده و در واقع به خود ماشین یاد می‏دهد که از اشتباهاتش درس بگیرد. زمانی که سیستم پروتز عصبی پیغام خطا را از مغز شکار می‏کند، آگاه می‏شود که عملکرد ناموفق بوده و بر اساس آن حرکاتش را سازگار می‏کند. به‌طور مثال، چنانچه یک بیمار بخواهد جسمی را بگیرد، پروتز هوشمند تنظیماتی انجام می‏دهد و دقت خود را بالا می‏برد تا زمانی که پیغام‏ خطایی تولید نشود و کاربر به هدفش دست یابد.