رتبه اپراتورها به روایت رسمی

دنیای اقتصاد: روز گذشته سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نتایج ارزیابی سالانه خود از اپراتورهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور را منتشر کرد. در این ارزیابی در بخش اپراتورهای سیار سراسری شرکت همراه اول رتبه اول و شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل رتبه دوم را کسب کرده‌اند. در این ارزیابی در کنار برترین‌های حوزه ارتباطی، رتبه‌های برتر در حوزه فناوری اطلاعات و اپراتورهای ارائه‌کننده خدمات عمومی نیز معرفی شدند. رگولاتوری منتشر کرد

معرفی برترین اپراتورهای حوزهICT

سونیتا سراب‌پور: روز گذشته سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نتایج ارزیابی سالانه خود از اپراتورهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور را منتشر کرد.

این دومین سال است که این سازمان به عنوان رگولاتور حوزه ICT‌ به رتبه‌بندی اپراتورهای فعال این حوزه می‌پردازد. هرچند که پیش از این ارزیابی سالانه رگولاتوری این رتبه‌بندی را به صورت دوماه ‌یک بار و ۶‌ماهه نیز انجام می‌داد. ارزیابی سالانه اپراتورهای ارتباطی، براساس الگوی جامع ارزیابی سازمان تنظیم، صورت می‌گیرد. سازمان تنظیم مقررات براساس هفت معیار اقدام به انتخاب اپراتورهای برتر حوزه سرویس‌های ارتباطی و فناوری اطلاعات می‌کند. این معیار‌ها شامل رهبری و مدیریت، فرآیندهای سازمانی، منابع و مشارکت‌ها، منابع انسانی، نتایج مشتری، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد و در ۲۱ زیر معیار در ۹ بخش اپراتورهای PAP، SAP، WiMAX، ISDP، ارائه‌کنندگان تلفن‌همراه سراسری و منطقه‌ای، شرکت‌های مخابرات استانی، ارائه‌کنندگان خدمات تلفن ثابت منطقه‌ای و شرکت پست انجام شده است. براساس اعلام معاونت نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در این دوره ۱۵۰ اپراتور مورد ارزیابی سالانه قرار گرفته‌اند.

ارزیابی چگونه صورت می‌گیرد؟

براساس آنچه مسوولان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام می‌کنند ارزیابی و رتبه‌بندی تمامی اپراتورهای فعال حوزه ICT‌ به منظور حمایت از کاربران و اپراتورها و توسعه کیفی و کمی خدمات ازطریق ایجاد فضای رقابتی سالم، به‌صورت سالانه، از سال گذشته آغاز شده است. به گفته یک مقام آگاه در سازمان تنظیم مقررات، این سازمان با تشکیل یک کمیته تخصصی در این زمینه به بررسی مدل‌های بین‌المللی رتبه‌بندی اپراتورهای ICT پرداخته و سپس با توجه به این بررسی‌ها و با توجه به شرایط موجود کشور یک مدل بومی شده برای ارزیابی و رتبه‌بندی اپراتورهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور ارائه کرده است. به گفته این مقام آگاه رتبه‌بندی اپراتور‌های حوزه ICT‌ از وظایف تکلیفی این سازمان است و تمام اپراتورها باید در آن شرکت کنند. براساس اظهارت وی، اطلاعات جمع‌آوری شده از اپراتورها و شرکت‌های فعال این حوزه به صورت خود اظهاری آنها و با پرکردن یک فرم ۵۰ صفحه‌ای صورت می‌گیرد. همچنین بعد از پر شدن این فرم یک تیم ممیزی از خود سازمان به محل فعالیت این اپراتورها و شرکت‌ها رفته تا به صورت حضوری به مشاهده ارائه کیفیت خدمات آنها به کاربران بپردازد و میزان تعهدات آنها به پروانه و اجرای چارچوب قوانین مد نظر رگولاتوری را بررسی کند. براساس اظهارات وی این رتبه‌بندی براساس هفت معیار رهبری و مدیریت، فرآیندهای سازمانی، منابع و مشارکت‌ها، منابع انسانی، نتایج مشتری، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد به دست می‌آید. این مقام آگاه در پاسخ به تفاوت این رتبه‌بندی رگولاتوری با سایر رتبه‌بندی‌های این حوزه مانند جشنواره فاوا می‌گوید: رتبه‌بندی اپراتورهای حوزه ICT‌ از وظایف و تکالیف سازمان تنظیم است. در حالی که جشنواره‌های مختلف هیچ تکلیفی به این نوع رتبه‌بندی ندارند. به گفته وی، رتبه‌بندی سازمان تنظیم براساس نوع سرویس و کیفیت آن و اجرای تعهدات اپراتورها به پروانه‌هایشان است و این درحالی است که جشنواره فاوا در این زمینه رتبه‌بندی انجام نمی‌دهد، بلکه براساس امتیازدهی مشخص، به سطح‌بندی اپراتورهای حوزه ICT‌‌می‌پردازد و به آنها تقدیرنامه، تندیس یا گواهینامه اهدا می‌کند. این مقام مسوول تایید می‌کند که تنها ارگانی که مجاز و ملزم به رتبه‌بندی اپراتورهای ICT‌ است سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است.

برترین‌های حوزه ارتباطی

ارزیابی اخیر سازمان تنظیم مقررات در ۹ بخش اپراتورهای PAP، SAP، WiMAX، ISDP، ارائه‌کنندگان تلفن‌همراه سراسری و منطقه‌ای، شرکت‌های مخابرات استانی، ارائه‌کنندگان خدمات تلفن ثابت منطقه‌ای و شرکت پست انجام شده است. در این ارزیابی در بخش اپراتورهای سیار سراسری شرکت ارتباطات سیار رتبه اول و شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل رتبه دوم را کسب کرده‌اند. این درحالی است که در ارزیابی سال گذشته شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل رتبه اول و شرکت ارتباطات سیار ایران رتبه دوم را در ارزیابی اپراتورهای شبکه سیار کسب کرده بودند. در بخش اپراتورهای سیار منطقه‌ای، شرکت تله کامیونیکیشن کیش رتبه اول و در حوزه اپراتورهای ثابت منطقه‌ای، شرکت ارتباطی ضحی کیش و کوه نور به ترتیب رتبه‌های اول و دوم را به دست آوردند. در بخش اپراتورهای مخابرات استانی نیز شرکت مخابرات استان قم همچون سال گذشته رتبه اول را کسب کرده و استان اصفهان در رتبه دوم قرار گرفته است، این درحالی است که سال گذشته شرکت مخابرات استان خراسان رضوی در رتبه دوم اپراتورهای برتر مخابرات استانی قرار گرفته بود. رتبه سوم امسال در این بخش نیز به نام استان آذربایجان غربی ثبت شده است.

برترین‌های حوزه فناوری اطلاعات

اما رگولاتوری نتایج ارزیابی اپراتورهای سرویس‌های فناوری اطلاعات را به این شرح اعلام کرد: در بخش ارائه‌کنندگان اینترنت پرسرعت (ADSL) اپراتورهای PAP و بخش دیتای پرسرعت مخابرات ایران، شرکت‌های انتقال داده‌های آسیاتک و آریا رسانه تدبیر (شاتل) به طور مشترک رتبه اول، پارس آنلاین رتبه دوم و عصر انتقال داده (عصر تلکام) رتبه سوم را کسب کردند. سال گذشته در این بخش شرکت آریا رسانه تدبیر (شاتل) وشرکت پارس

آن لاین ارتباطات رتبه اول و شرکت انتقال داده‌های آسیاتک و شرکت پیشگامان توسعه ارتباطات به ترتیب رتبه‌های دوم و سوم را در ارزیابی اپراتورهای سرویس‌های فناوری اطلاعات کسب کرده بودند.

برترین‌های ماهواره‌ای، وایمکس و ISDP

در بخش اپراتورهای ارائه‌کننده خدمات عمومی انتقال داده‌های ماهواره‌‌ای (SAP)، گروه ارتباطات ماهواره‌ای سامان، آرین ماهواره و شرکت پارس ارتباطات به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم را به دست آورده اند. براساس گزارش رگولاتوری, در بخش اپراتورهای وایمکس شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل عنوان اول و شرکت ارتباطات مبین نت عنوان دوم را به دست آوردند. در این دوره از ارزیابی سالانه، اپراتورهای ISDP نیز برای اولین بار مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند؛ براین اساس شرکت‌های رسپینا در استان تهران، آریا گستر اسپادانا در اصفهان، پیشگامان کویر یزد در یزد، پویان ارتباط پردیس در چهارمحال و بختیاری، رها نت در زنجان، اندیشه سبز خزر در گیلان، ارتباط‌دهی در ایلام، طلوع رایانه لقمان در خوزستان، حسابگرپرداز غرب در کرمانشاه، سینا آتی نت در همدان، رایان روش سنه در کردستان، بومرنگ رایانه در فارس، چویل سیستم در کهکیلویه و بویراحمد، بومرنگ رایانه در بوشهر، آریا گستر کارمانیا در کرمان و شرکت بومرنگ رایانه در استان هرمزگان رتبه‌های اول را در استان‌ها کسب کردند.