فروشندگان تجهیزات کامپیوتری از مصائب شبنم می‌گویند
دنیای اقتصاد- در حالی که طی ماه گذشته کشمکش‌های بسیاری بر سر تداوم اجرا یا عدم اجرای طرح شبنم بین مسوولان اجرایی شبنم و برخی از ارگان‌های دولتی نظیر وزارت صنعت، معدن و تجارت وجود دارد، اما هنوز تکلیف این طرح مشخص نشده است و فعالان صنفی در این رابطه سردرگم هستند.
این درحالی است که گروه بزرگی از فعالان بدنه فروشگاهی صنف آی تی یا به عبارتی فعالان بازار کامپیوتر تحت حمایت اتحادیه صنف رایانه استان تهران زیر بار اجرای مرحله سوم این طرح که قرار بود از اول مهرماه در بازار اجرا شود نرفته‌اند.
بنا بر اعلام این دسته از فعالان بازار، در شرایطی که اجرا یا عدم اجرای این طرح از سوی فعالان بازار به جریمه فعالان صنفی منجر می‌شود ترجیح می‌دهیم زیر بار اجرای چنین طرحی نرویم.
محسن سلمانزاده، یکی از فعالان بازار کامپیوتر پایتخت با بیان این مطلب که اجرای چنین پروژه پر ایرادی به شدت فعالان صنفی را گله‌مند کرده است به «دنیای اقتصاد» گفت: از زمان اجرای این پروژه در بازار فعالان فروشگاهی این صنف با مشکلات بسیاری مواجه شده‌اند. به گفته وی، از ایجاد بار روانی منفی ناشی از مراجعه‌های گاه و بیگاه ماموران تعزیراتی، برای کنترل اجرای این طرح در بازار که بگذریم فعالان بازار کامپیوتر با مشکلات دیگری مواجه هستند که کار را به جریمه‌های چند میلیونی و حتی بالاتر ختم می‌کند.
به گفته این فعال بازار، یکی از مواردی که به جریمه واحد فروشگاهی ختم می‌شود این است گاه پیش می‌آید بارکد نصب شده روی کالا با کالا همخوانی ندارد. به عنوان مثال روی یک لپ‌تاپ بارکدی مربوط به یک تبلت نصب شده است و این مشکل مربوط به نصابی است که در گمرک در زمان محدود این برچسب ها را بدون بررسی روی کالا نصب می‌کنند. به گفته این فعال بازار،همین موضوع منجر به جریمه فروشنده می‌شود. در حالی که فروشنده هیچ گناهی نداشته و حتی از عدم همخوانی بارکد با کالا بی‌اطلاع است.
یکی دیگر از فعالان بازار کامپیوتر پایتخت هم با تایید گفته‌های همکارش به «دنیای اقتصاد» گفت: به غیر از این مورد برخی از کالاهای کم کاربرد در بخش توزیع،در بازار وجود دارند که مشمول این طرح نیستند. اما ماموران تعزیرات در صورت یافتن نمونه‌های بدون برچسب این کالاها در بازار فروشنده را جریمه می‌کنند.
یکی دیگر از فعالان بازار کامپیوتر هم با بیان این مطلب که مشکلات ناشی از اجرای طرح شبنم بسیار بیشتر از آن است که بتوان آنها را به نگارش درآورد به «دنیای اقتصاد» گفت: یکی از مشکلات بزرگ این است که در قانون در مورد نصب برچسب شبنم روی دستگاه‌های کارکرده دستورالعملی صادر نشده است. این درحالی است که ماموران تعزیراتی در صورت مشاهده دستگاه کارکرده یا حتی قطعه کارکرده‌ای که به این برچسب مزین نباشد به جریمه واحد فروشگاهی اقدام می‌کنند. این فعال بازار افزود: حتی اگر دستگاهی اسقاطی باشد و به برچسب مزین نباشد فروشنده جریمه می‌شود.
یکی دیگر از فعالان بازار هم که دل پردردی از این قضیه داشت گفت: این طرح طی مدتی که از اجرای آن در بازار می‌گذرد مشکلات بسیاری را برای کسبه به وجود آورده است که بروز این مشکلات با توجه به شرایط خاص بازار (به دلیل نوسانات نرخ ارز) فضای نامساعدتری برای بازار فراهم کرده است. به همین دلیل ما درخواست عدم اجرای این طرح را به اتحادیه دادیم که با حمایت اتحادیه مواجه شدیم. در این باره میرمهدی، رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه به «دنیای اقتصاد» گفت: ما از ابتدای امر با اجرای این پروژه در بازار مخالف بودیم. زیرا این پروژه مشکلات و ایرادهای بسیاری داشت. با این حال نسبت به اجرای این طرح در بازار اقدام کردیم. اما متاسفانه مشاهده کردیم اجرای این طرح صدمات بسیاری به فروشندگان صنف آی تی وارد آورده است و از سوی دیگر در صورتی که این طرح در بازار اجرا می‌شد، اما کسبه بازار مدام بابت برخی از مشکلات و به بهانه‌های گوناگون جریمه می‌شدند. به همین دلیل ما زیر بار اجرای مرحله سوم این طرح در بازار نرفتیم. به گفته میرمهدی، حتی اگر این موضوع به تعطیلی بازار کامپیوتر منجر شود، ما به هیچ وجه زیر بار اجرای مجدد این طرح در بازار کامپیوتر نمی‌رویم. وی افزود: تاکنون نتیجه بررسی پرونده‌های کسبه بازار کامپیوتر در سازمان تعزیرات حدود دو میلیارد تومان جریمه بابت تخلفات شبنم بوده است و در صورت بررسی سایر پرونده‌ها قطعا این رقم بالاتر می‌رود.
وی افزود: این بی‌انصافی و اجحاف در حق کسبه بازار کامپیوتر است و باید نسبت به رفع این معضل سریع اقدام شود. به گفته میرمهدی در حال حاضر تنها مجریان این طرح شامل شرکت راهبر، تعاونی همکار امین و ستاد مبارزه با قاچاق کالا از موافقان اجرای این طرح هستند و وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق بازرگانی و... با اجرای این طرح مخالف هستند.