رشد تکنولوژی در میانمار در دوران آزادی ارتباطات
ندا لهردی دست کم برای یک گردشگر خارجی دیدن این صحنه که یک نوجوان از تماشای گوشی موبایل او به هیجان می‌آید و افراد بومی دور او جمع می‌شوند، کمی عجیب به نظر می‌رسد. اینجا میانمار است؛ کشوری که سال‌ها به خاطر حکومت تندرو و نظامی از تکنولوژی روز دنیا عقب افتاده است.
در این کشور که نام برمه را هم با خود به یدک می‌کشد، سال‌ها دولت به طور افراطی برای محدود و کنترل کردن دسترسی مردم به اینترنت و تکنولوژی تلاش و از انواع محدودیت‌های فنی، زیرساختی، نرم افزاری و قانونی برای این کار استفاده می‌کرد و حتی بسیاری از مردم را به خاطر نقض این قوانین و تلاش برای دسترسی به اینترنت و دنیای تکنولوژی ارتباطات به زندان‌های طولانی‌مدت و جرایم سنگین محکوم می‌کرد.
در نهایت با انتخابات ماه نوامبر سال ۲۰۱۰ در این کشور و روی کار آمدن دولت اصلاح طلب «تین سین» به عنوان اولین رییس جمهور غیر نظامی از ماه مارس ۲۰۱۱ روند اصلاحات در میانمار آغاز شد. به این ترتیب بود که با وجود برقراری اولین ارتباط اینترنتی این کشور در سال ۲۰۰۰، مردم میانمار از اواخر سال ۲۰۱۱ به تدریج لذت واقعی دسترسی به اینترنت و تکنولوژی‌های روز را تجربه کردند.

بمب تقاضا و افزایش سطح دسترسی
در حال حاضر میزان دسترسی به اینترنت در میانمار نسبت به دیگر کشورهای آسیایی بسیار پایین است. در واقع به دلیل محدودیت‌های دولت گذشته و قیمت بالای خدمات ارتباطی در این کشور هنوز بسیاری از میانماری‌ها حتی از وجود چنین راه‌های ارتباطی هم بی‌خبرند. بر اساس آمار منتشر شده از سوی اداره پست و مخابرات میانمار تا ماه جولای سال ۲۰۱۰ تعداد کاربران اینترنت این کشور به حدود ۴۰۰ هزار نفر می‌رسیده که این میزان برابر ۸/۰ درصد از کل جمعیت میانمار بوده است. نکته جالب این است که همین تعداد کاربران اینترنت هم بیشتر در دو شهر بزرگ این کشور یعنی «یانگون» و «ماندالای» متمرکز شده‌اند. با وجود اینکه تا حالا ۴۲ شهر در این کشور امکان دسترسی به اینترنت را دارند، اما تعداد کاربران اینترنت خارج از این دو شهر بزرگ به ۱۰ هزار نفر می‌رسد. اغلب کاربران اینترنت در میانمار از سرویس‌های ADSL استفاده می‌کنند و تعداد کمتری از آنها از سرویس‌های دایل آپ و وایمکس هم استفاده می‌کنند. به طور کلی در این کشور شرکت‌های Myanmar Teleport ،Yatanarpon Teleport Information Technology Central Services، Red Link Communications و اداره دولتی پست و مخابرات میانمار یا MPT خدمات مربوط به اینترنت و موبایل را به مردم این کشور ارائه می‌کنند. در میانمار کافی نت‌ها هم به طور گسترده‌ای فعالیت می‌کنند و اغلب آنها از نرم افزارهای مختلفی برای دور زدن محدودیت‌های ایجاد شده توسط دولت این کشور استفاده می‌کنند که البته در سال‌های اخیر کمرنگ‌تر شده است. با این همه، اما بر اساس آمار منتشر شده از سوی اتحادیه جهانی مخابرات ضریب نفوذ اینترنت در میانمار کمترین میزان در کشورهای منطقه است. این در حالی است که تنها ۷ درصد از جمعیت این کشور هم از گوشی‌های موبایل استفاده می‌کنند و در مقابل در کشور همسایه یعنی بنگلادش بیش از نیمی از جمعیت از موبایل استفاده می‌کنند. جدیدترین آمار نشان می‌دهد که تعداد کاربران اینترنت در میانمار در سال ۲۰۱۲ به ۶۰ هزار نفر رسیده که برابر۱۶/۰ درصد از کل جمعیت این کشور است. با این حال دولت این کشور سعی دارد میزان دسترسی مردم به موبایل را در سال‌های آینده افزایش داده تا بر اساس اعلام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات این کشور، در فاصله سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ نیمی از جمعیت میانمار به گوشی‌های موبایل دسترسی پیدا کنند. در همین راستا رییس جمهور میانمار هم اخیرا اعلام کرد که دولتش برای افزایش ضریب نفود موبایل در این کشور به ۸۰ درصد تا سال ۲۰۱۵ برنامه ریزی کرده است. «تین سین» در ماه جولای گذشته در بیانیه‌ای که به مجلس این کشور ابلاغ کرد، گفت: «در حال حاضر تنها ۰۸/۷ درصد از جمعیت ۶۰ میلیون نفری میانمار به موبایل دسترسی دارند. بنابراین ما برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا این میزان در سال مالی ۲۰۱۴- ۲۰۱۳ به ۸/۲۲ درصد، در سال مالی ۲۰۱۵-۲۰۱۴ به ۵۰ درصد و در سال مالی ۲۰۱۶- ۲۰۱۵ به حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد برسد.» این در حالی بود که در ماه ژوئن امسال دو شرکت مخابراتی Telenor نروژ و Ooredoo قطر در مزایده‌ای توانستند شرکت رقیب دیگر را شکست داده و به عنوان اولین شرکت‌های خارجی به بازار موبایل و خدمات مخابراتی میانمار راه پیدا کنند.

بالا گرفتن تب تبلت و موبایل
در حالی که میانمار راه خودش را به سوی دنیای تکنولوژی و ارتباطات پیدا کرده است و به سرعت در این مسیر در حال رشد و پیشرفت است، مردم این کشور تمایل بیشتری به استفاده از ابزارها و دستگاه‌های دیجیتال شخصی جدید پیدا کرده‌اند. درست به همین دلیل هم هست که میزان صادرات کامپیوترهای شخصی، گوشی‌های موبایل و انواع تبلت به این کشور رو به افزایش است. این در حالی است که دو شرکت مخابراتی Telenor نروژ و Ooredoo قطر که به تازگی وارد بازار این کشور شده‌اند، وعده عرضه سیم کارت‌ها و خدمات مخابراتی و ارتباطی ارزان قیمت را به میانماری‌ها داده‌اند تا تقاضا برای خرید گجت‌های جدید افزایش چشمگیری پیدا کند.
با این اوصاف است که کارشناسان موسسه تحقیقاتی IDC انتظار دارند میزان تقاضا و به دنبال آن صادرات دستگاه‌هایی مانند تبلت‌ها و گوشی‌های موبایل در این کشور به شدت افزایش پیدا کند. «دانیل پانگ» یکی از این کارشناسان معتقد است: «دولت میانمار اهداف جاه‌طلبانه‌ای را برای افزایش ضریب نفوذ موبایل در این کشور در سال‌های آینده در نظر گرفته است. آنها در مسیر درستی برای رسیدن به اهداف‌شان قرار گرفته‌اند، اما هنوز کارها و اقدامات زیادی برای توسعه تکنولوژیکی میانمار باقی مانده است. قیمت بالای سیم کارت‌ها از طرفی و کمبود امکانات و زیر ساخت‌های ارتباطی و شبکه‌ای لازم برای پوشش کامل از طرف دیگر باعث شده‌اند که مردم این کشور تا حالا نتوانند به امکانات ارتباطی مدرن دسترسی زیادی داشته باشند. حالا ورود دو شرکت مخابراتی خارجی و ایجاد بازار رقابتی در این کشور باعث شده است که ما پیش‌بینی‌های خودمان را برای بازار گوشی‌های موبایل در میانمار در آینده ارتقا بدهیم. از طرف دیگر با افزایش خدمات ارتباطی و اینترنتی در این کشور تعداد اماکن عمومی برای دسترسی رایگان به اینترنت بی سیم هم در حال افزایش است. این موضوع در کنار از بین رفتن تدریجی محدودیت‌ها برای ورود انواع تبلت‌های جدید به بازار میانمار باعث می‌شود تا میزان صادرات این محصولات به بازار این کشور به سرعت افزایش قابل توجهی پیدا کند.» به طور کلی از آنجایی که اقتصاد میانمار با اعمال اصلاحات دولت جدید در این کشور دوران رونق را تجربه می‌کند، کارشناسان و تحلیلگران انتظار دارند بازار کامپیوترهای شخصی در روزهای پایانی سال ۲۰۱۳ شاهد رشد چشمگیری در این کشور بشود. از طرفی، پیش‌بینی می‌شود با فعالیت شرکت‌های خدمات دهنده مختلف در میانمار، نرخ استفاده از خدمات ارتباطی و اینترنت هم در این کشور به سرعت کاهش پیدا کند تا افراد بیشتری به این خدمات دسترسی داشته باشند.