گزارش «دنیایاقتصاد» از استارتآپ ویکند موبایل تهران
از «ایده» تا «موفقیت»
م. ر. بهنام رئوف- اینجا پر از ایده است. وقتی وارد سالن همایش مرکز انصار میشوی که قرار است اولین استارت آپ ویکند ویژه موبایل در آنجا برگزار شود جمعیتی بالغ بر صد جوان را میبینی که هر کدام به آرامی نشستهاند و بالای سرهایشان ابرهایی از ایدههای مختلف تشکیل شده است. در بین شرکتکنندگان استارتآپ ویکند فرقی نمیکند که دختر باشد یا پسر. متاهل یا مجرد و پیر یا جوان. هر فردی که در این مراسم شرکت کرده است برای خود صاحب یک ایده است که حالا به اینجا آمده تا ایده خود را عملی کند. البته در بین ۱۱۰ نفری که در اولین دوره استارتآپ ویکند موبایل تهران شرکت کردهاند نزدیک به ۷۰ ایده مطرح شد.
م.ر.بهنام رئوف- اینجا پر از ایده است. وقتی وارد سالن همایش مرکز انصار میشوی که قرار است اولین استارت آپ ویکند ویژه موبایل در آنجا برگزار شود جمعیتی بالغ بر صد جوان را میبینی که هر کدام به آرامی نشستهاند و بالای سرهایشان ابرهایی از ایدههای مختلف تشکیل شده است.
در بین شرکتکنندگان استارتآپ ویکند فرقی نمیکند که دختر باشد یا پسر. متاهل یا مجرد و پیر یا جوان. هر فردی که در این مراسم شرکت کرده است برای خود صاحب یک ایده است که حالا به اینجا آمده تا ایده خود را عملی کند. البته در بین ۱۱۰ نفری که در اولین دوره استارتآپ ویکند موبایل تهران شرکت کردهاند نزدیک به ۷۰ ایده مطرح شد. ایدههایی که برخی از آنها جنبه کاربردی، برخی جنبه سرگرمی و برخی دیگر شاید اندکی جنبه تخیلی داشته باشند.
یکی به دنبال ساخت برنامهای بود که با آن بتواند دوستان و اطرافیانش را با خریدن کادوهای خاص سورپرایز کند. اسم ایده اش را هم سورپرایز گذاشته بود. یکی دیگر نی نیهای تازه به دنیا آمده و مادرانشان را هدف گرفته بود و دوست داشت برنامهای بنویسد که بتواند مادران و پدرانی را که تازه صاحب فرزند شدهاند بیشتر در برآورده کردن نیازهای بهداشتی و سلامتی کودک خود کمک کند. خانمی به فکر ساخت برنامهای بود که از شر جا گذاشتن و گم کردن کلید خانه توسط فرزند کوچکش راحت شود. ایدهای که البته هم نرمافزاری بود و هم سخت افزاری. دانشجویی به فکر ساخت برنامهای کاربردی افتاده بود که به نظرش شبهای امتحان میتوانست به داد بسیاری از همکلاسیهای شب امتحانیاش برسد. او میخواست برنامهای بسازد که همکلاسیهایش بتوانند به راحتی جزوهها و نمونه سوالاتی را که دارند در اختیار دیگر دانشجویان قرار دهند تا استرسهای شب امتحان به خاطر نداشتن سوال و جزوه کاهش یابد.
یکی به فکر کساد کردن کاسبی مخابراتیها در هنگام سفرهای خارج از کشور کاربران موبایل افتاده بود. او میخواست کاری کند که کاربران تلفن همراه در هنگام سفر از شر هزینههای سرسامآور رومینگ تلفن همراه راحت شوند. فرد دیگری دوست داشت برنامهای عرضه کند که نام کتابهایی که ممکن است افراد دوست داشته باشند مطالعه کنند به آنها پیشنهاد دهند. این فرآیند از بررسی کتابهایی که قبلا افراد مطالعه کرده بودند و مقایسه آن با یک دیتا بیس کتابی میتوانست یک کتاب مشابه با علاقهمندیهای مخاطبان را به آنها پیشنهاد کند. عدهای به فکر ارائه ایدههای ترجمهای بودند تا کاربران بتوانند متون مورد نظر خود را خیلی سریع و با کمترین هزینه ترجمه کنند.
فرد دیگری به فکر کاسبی برای روزهای جمعه خود بود. او میگفت میخواهد برنامهای بنویسد که افراد با توجه به توانمندیهایی که دارند بتوانند روزهای جمعه و تعطیل در همان محلی که زندگی میکنند نیازهای تخصصی هم محلیهای خود را برطرف کنند و با این راه پولی هم دربیاورند. خلاصه اینکه اینجا، یعنی محل برگزاری اولین دوره استارتآپ ویکند موبایل، مملو از ایدههایی بود که شاید البته برخی از آنها تکراری یا حتی نشدنی باشند، اما همه اهمیت و آینده تلفنهای هوشمند را درک کرده بودند و میخواستند به این وسیله گرهی از مشکلات پیش روی کاربران باز کنند و البته پول و درآمدی هم به جیب بزنند.
استارتآپ ویکند چیست؟
استارتآپ ویکند یک رویداد آموزشی، تجربی (Experiental Education) در سراسر دنیا است که در ۳ روز متوالی (در انتهای هفته) برگزار میشود. در این برنامه شرکتکنندگان پرانگیزهای شامل برنامهنویسان، مدیران تجاری، عاشقان استارتآپ، بازاریابها و طراحان گرافیک گرد هم میآیند تا طی ۵۴ ساعت ایدههایشان را مطرح کنند، گروه تشکیل بدهند و هر گروه ایدهای را اجرا کند. این برنامه جهانی تا به حال بیش از یک هزار بار در بیش از ۴۸۰ شهر دنیا برگزار شده و شبکه پهناوری از مشتاقان کارآفرینی را پدید آورده است. در استارتآپ ویکند ایدههای زیادی مطرح میشوند، اما آنچه در این برنامه اهمیت فراوان دارد فقط سه چیز است: اجرا، اجرا و فقط اجرا! این برنامه از ساعت ۶ بعدازظهر روز چهارشنبه آغاز و تا ساعت ۹ شب روز جمعه ادامه دارد.
در این برنامه شرکتکنندگان همگی در یک فضای مشترک قرار میگیرند و با کمک مربیان که از میان کارآفرینان موفق انتخاب میشوند ایدهها را به کسب و کار تبدیل میکنند. در پایان برنامه تیمها پروژههای خود را به هیاتی از داوران که از میان جامعه سرمایهگذار و استادان دانشگاهی و کارآفرینان هستند، ارائه میکنند. این رویداد در سطح جهانی توسط برندهای معتبری همچون گوگل، مایکروسافت، آمازون و... حمایت تجاری میشود. این برنامه که تا الان 4 بار در تهران برگزار شده است، برای بار اول با محوریت موبایل و اپلیکیشنهای تلفنهای هوشمند هفته گذشته برگزار شد. حامیان مالی این رویداد را شرکت سونی، سایت بیپ تیونز، کافه بازار و کانون سرمایهگذاری سرآوا پارس تشکیل میدادند. نکته جالب توجه در این دوره تکمیل ظرفیت ثبت نام در زمانی کوتاه تر نسبت به سایر دورههای داخلی بود که در نهایت با حضور ۱۱۰ شرکت کننده برگزار شد.
کارآفرینانی که از تجربیات خود گفتند
ناظر جهانی این رویداد دنیل بارتل از کشور آلمان بود. دنیل بارتل نماینده جهانی استارتآپ ویکند است. او یکی از کارآفرینان و مشاوران جوان آلمان و از برگزارکنندگان استارتآپ ویکند اشتوتگارد است. او علاقهمند به طراحی تجاری، استارتآپهای ناب و اقتصاد مشارکتی است. بارتل همچنین در این دوره یکی از سخنرانان اصلی مراسم بود که سعی کرد در بخشهای مختلف به ارائه تجربیات خود بپردازد. البته این مراسم سخنرانان دیگری هم داشت. امین رضا وهوشی، مدیرعامل شرکت رهنما از خاطرات، تجربیات و شکستهایی که در سالهای اولیه فعالیتش کسب کرده بود برای شرکتکنندگان گفت و البته اندکی از رازهای موفقیت خود را نیز بازگو کرد. مانی قاسمی از وبلاگ نویسان حوزه فناوری اطلاعات نیز در این همایش از آنچه برای مخاطبان و کاربران حوزه برنامههای کاربردی اهمیت دارد برای شرکتکنندگان گفت و در نهایت نیز حسام آرمندهی از موسسان و مدیر کنونی کافه بازار به ارائه آمارها و ارقامی از بازار پیش روی برنامههای کاربردی تلفن همراه سخن گفت.
در استارتآپ ویکند چه گذشت؟
تعداد کل شرکتکنندگان استارت آپ ویکند موبایل ۱۱۰ نفر بود که در قالب ۱۰ تیم ۱۱ نفره در این برنامه به رقابت با یکدیگر پرداختند. این ۱۰ تیم را ۱۰ مربی کارکشته که خود از کارآفرینان حوزه فناوری اطلاعات بودند هدایت کردند.
اما از دیگر نکات جالب در این رویداد آمارهای مربوط به گروههای شرکتکننده است. بر همین اساس ۴۹ نفر از شرکتکنندگان این رویداد از بین متخصصان کسب و کار، ۴۵ نفر متخصصان برنامه نویسی و ۱۶ نفر هم متخصص گرافیک و طراحی بودند که ۱۲ نفر آنها را بانوان و ۹۸ نفر دیگر را آقایان تشکیل میدادند. میانگین سنی شرکتکنندگان هم ۲۷/۵ سال بود که کمسنترین شرکتکننده ۱۳ سال و مسن ترین شرکت کننده ۴۷ سال داشت.
در روز اول این مراسم بعد از سخنرانیهای ابتدایی نزدیک به ۷۰ ایده از سوی شرکت کنندگان مطرح شد. هر شرکتکننده یک دقیقه زمان داشت تا ایده خود را مطرح کند. پس از طرح ایده ها، ایدهها با نام و اندکی جزئیات به همراه نام ایده پرداز روی دیوارهای سالن اجتماعات قرار گرفت تا شرکتکنندگان در برگههایی که ابتدای مراسم دریافت کرده بوده سه ایده برتر از دیدگاه خود را نوشته و آن را در صندوق رای میاندازند. پس از شمارش آرا، ۱۰ ایده پرطرفدار معرفی میشوند و بعد از آن صاحبان ایده روی مقواهای بزرگی که در اختیارشان قرار میگیرد نام پروژه خود را مینویسند و در میان جمع به یارکشی میپردازند. در روز دوم و سوم که از پنجشنبه صبح تا جمعه ساعت ۲ بعد از ظهر ادامه دارد شرکت کنندگان به تکمیل پروژهها و ساخت ایده خود میپردازند و بعد از آن به ارائه ایده خود به هیات داوران اقدام میکنند. هر تیم پنج دقیقه زمان دارد تا ایده خود را به شکل کامل برای هیات داوران به نمایش گذاشته و در پایان به سوالات آنها پاسخ دهد تا در نهایت سه ایده برتر در این بخش از نظر هیات داوران انتخاب شوند.
ملاکهای داوری چیست؟
مدل کسبوکار به این معنا که آیا ایده مطرح شده پتانسیل پول درآوردن را دارد و استراتژی عرضه به بازار چیست؟ در کنار اینکه آیا تیم مشتریان بالقوه خود را پیدا کرده است؟ و همچنین فاکتورهایی از نظر اجرا و طراحی ایده از جمله فاکتورهایی است که هیات داوران با ارزیابی آنها تیمهای برتر را انتخاب میکنند. داوران این دوره را این افراد تشکیل داده بودند: سعید رحمانی، سرمایهگذار و کارآفرین، امین رضا وهوشی، مدیرعامل شرکت بییپ، نازنین دانشور، بنیانگذار تخفیفان، محسن ملایری، مدیرعامل خاورزمین و مجری استارتآپ ویکند، حسام آرمندهی، بنیانگذار بازار، ژاله مجیب، عضو هیات علمی گروه کارآفرینی ونوآوری سازمان پژوهشهای علمی وصنعتی ایران، پژمان دشتینژاد، کارآفرین، یاشار بشیرزاده، مدیر اجرایی سیبچه و آیت حسینی، مشاور بازاریابی و برندینگ. در پایان این رویداد هم ایده کلید رتبه اول، ایده وس بوک رتبه دوم و ایده بوک فایندر رتبه سوم را کسب کردند که به هر کدام از آنها جوایزی از سوی مجری برنامه و حامیان مالی اعطا شد.
ارسال نظر